Saeimas apakškomisija Pasaules dienā bez tabakas aicina apzināties smēķēšanas riskus

(29.05.2009.)

31.maijā, Pasaules dienā bez tabakas, Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisija aicina apzināties smēķēšanas riskus un pārliecināties par nesmēķēšanas priekšrocībām.

„Ikdienā nemaz neaizdomājamies, ka viens no pasaules nāvējošākajiem ieročiem ir brīvi pieejams jebkurā pārtikas veikalā. Glītās paciņās iepakotās „zārka naglas” nogalina klusi, lēni un pārliecinoši, un par to liecina bezkaislīga onkoloģijas pacientu statistika. Tabaka katrās 6,5 sekundēs paņem viena cilvēka dzīvi, gada laikā no tabakas izraisītām slimībām pasaulē mirst vairāk nekā 5 miljoni cilvēku. Smēķēšana nogalina darbspējīgus cilvēkus, bet tās izraisītu slimību ārstēšanai valsts katru gadu tērē miljonus. Ne velti smēķēšana tiek uzskatīta par globālu epidēmiju, kas iznīcina cilvēkus un grauj valstu tautsaimniecību,” norāda apakškomisijas priekšsēdētājs Valdis Ģīlis.

Latvijas smēķētājiem jāapzinās, ka cigaretes kļūs aizvien dārgākas un tiks noteikti aizvien jauni smēķēšanas ierobežojumi, norāda apakškomisijā. „Atceros, kādu neapmierinātību raisīja smēķēšanas aizliegums kafejnīcās, bet tagad paši smēķētāji atzīst, ka daudz patīkamāk sēdēt nepiepīpētās telpās. Patlaban viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir ierobežot tabakas pieejamību pusaudžiem, lai jaunā smēķētāju paaudze būtu pēc iespējas mazskaitlīga,” uzskata V.Ģīlis.

Smēķēšanas apkarošana ir viens no aktuālajiem apakškomisijas darba kārtības jautājumiem. „Jau šo otrdien sēdē skatīsim Veselības ministrijas priekšlikumus par akcīzes paaugstināšanu tabakai, vienlaicīgi efektivizējot sodu politiku attiecībā uz tabakas kontrabandu un meklējot risinājumus, kā ierobežot nelegālo rūpalu Krievijas un Baltkrievijas pierobežā,” informē V.Ģīlis. 

Diena bez tabakas pēc Pasaules Veselības organizācijas iniciatīvas pasaulē tiek atzīmēta kopš 1987.gada. Tās mērķis ir pievērst pasaules uzmanību plašajai tabakas izplatībai un negatīvajai ietekmei uz cilvēka veselību.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī