Saeima lems par finanšu ministra pilnvaru paplašināšanu

(27.05.2009.)

Saeima rīt, 28.maijā, galīgajā lasījumā lems par finanšu ministra tiesībām noteikt Valsts kases konta lietošanas ierobežojumus, ko paredz Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sagatavotie grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību.

Finanšu ministrs varēs aizkavēt vai samazināt asignējumus, ja triju mēnešu periodā valsts budžeta faktiskie ieņēmumi attiecībā pret paredzētajiem samazinās vairāk kā par 0,5 procentiem vai valsts budžeta finansiālais deficīts pārsniedz plānoto deficītu par vairāk kā 0,5 procentiem no iekšzemes kopprodukta prognozes. 

Tāpat finanšu ministrs Valsts kases konta lietošanas ierobežojumus varēs noteikt, ja trūks naudas saistību izpildes nodrošināšanai.

Grozījumi nosaka, ka par to finanšu ministram septiņu darba dienu laikā būs jāinformē Ministru kabinets (MK) un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. Par asignējumu aizkavēšanu vai samazināšanu lēmums būs jāpieņem valdībai un, ja nepieciešams, arī jāizdara grozījumi MK noteikumos vai jālemj par attiecīgu likumprojektu iesniegšanu Saeimā.

Izmaiņas likumā arī noteiks, ka pēc finanšu ministra rīkojuma Valsts kasei būs jānosaka asignējumu aizkavēšana vai samazināšana konkrētam periodam un par to nekavējoties jāinformē ministrijas un citas centrālās valsts iestādes.

Grozījumi paredz, ka Valsts kases konta lietošanas ierobežojumus varēs noteikt periodam, kas nav ilgāks par trīs mēnešiem. Taču gadījumos, kad asignējumu aizkavēšanu vai samazināšanu vajadzēs noteikt ilgākam laikam, MK mēneša laikā būs jāsagatavo grozījumi valsts budžeta likumā un ar to saistītajos likumos.  

Likums par budžetu un finanšu vadību papildināts ar pantu, kas nosaka, ka aizkavēt vai samazināt asignējumu Valsts prezidenta kancelejai, Augstākajai tiesai, Satversmes tiesai, Valsts kontrolei, Tiesībsarga birojam, rajona un apgabaltiesām, kā arī prokuratūras iestādēm varēs tikai ar šo iestāžu piekrišanu. Savukārt, lai ierobežotu Saeimas izdevumus, būs nepieciešama Saeimas Prezidija piekrišana.

Grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību paredz iespēju finanšu ministram nekavējoties pieņemt lēmumu, ja nepieciešams novērst makroekonomisko procesu izraisīto fiskālo, ekonomisko un sociālo risku, kā arī nodrošināt starptautiskajās saistībās noteikto fiskālo kritēriju izpildi, norāda likumprojekta izstrādātāji.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem