Saeimas komisija: jānovērš Latvijas iekļaušana „ofšoru” sarakstā

(27.05.2009.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti trešdien, 27.maijā, iepazinās ar Prokuratūras iestāžu darbu samazinātu budžeta līdzekļu apstākļos. 

Nepiešķirot naudu Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta piekļuvei starptautiskiem informācijas apmaiņas tīkliem, Latvija riskē tikt iekļauta starp tām valstīm, ko ASV uzskata par „nodokļu paradīzi” un attiecībā uz kurām var tikt ierobežota ASV banku darbība, komisijas deputātiem skaidroja Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns.

Līdz ar Latviju šajā ASV kongresā iesniegtajā likumprojektā „Stop Tax Heaven Abuse Act” iekļautas vēl 34 valstis, tostarp trīs ES dalībvalstis ? Kipra, Malta un Luksemburga, liecina Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta informācija.

Iekļaujot Latviju šajā sarakstā, darījumiem ar Latvijas uzņēmumiem varētu tikt piemēroti īpaši noteikumi, tādējādi ASV rezidentiem varētu tikt apgrūtināta vai pat padarīta neiespējama norēķinu veikšana ar Latvijas uzņēmumiem. ASV bankām varētu tikt liegts atvērt un uzturēt korespondējošos kontus Latvijas kredītiestādēm. Tāpat varētu tikt ierobežota vai aizliegta Latvijas banku izsniegto maksājumu karšu izmantošana ASV, komisijas deputātus informēja atbildīgie speciālisti. 

„Latvijai nav vietas šajā sarakstā, likumprojektā tā iekļauta drīzāk kļūdas pēc, un ir jābrīnās par izpildvaras mazspēju risināt šo jautājumu. Tajā pat laikā valsts nespēja samaksāt par dalību sistēmā, kas apmainās ar ziņām par naudas atmazgāšanu, ir arguments par labu tam, ka Latvija tomēr netiek svītrota no likumprojekta,” uzskata Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš.

Lai nodrošinātu Latvijas atbildīgā dienesta piekļuvi speciālajam informācijas apmaiņas tīklam, kas darbojas Eiropas līmenī, gadā nepieciešami 5000 eiro, bet piekļuve tīklam, kas ļauj sazināties ar vairāk nekā 100 radniecīgiem dienestiem visā pasaulē, maksā apmēram 4000 ASV dolārus gadā. V.Burkāns deputātiem skaidroja, ka naudas trūkuma dēļ Latvija jau ir zaudējusi piekļuvi Eiropas tīklam, un, ja netiks samaksāts rēķins, šogad visdrīzāk tiks liegta pieeja arī pasaules tīklam.

„Līdzekļu samazinājums ir jāveic, taču situāciju nedrīkst novest līdz absurdam. Neizdarības un muļķīgu lēmumu dēļ mēs riskējam ar reputāciju un zaudētiem ieņēmumiem. Nepiešķirot dažus tūkstošus dienesta pamatdarbības vajadzībām, valsts riskē ar patlaban vēl neizmērāmiem zaudējumiem finanšu sektorā. Šāda tuvredzība nav pieļaujama. Lūgsim Ministru prezidentu iekļaut šo jautājumu savu prioritāšu lokā un atrisināt pēc iespējas ātrākā termiņā,” norāda J.Dalbiņš.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta