Saeimas komisija atbalsta Hosē Havjera Mansura-Garsijas atzīšanu par Latvijas pilsoni

(27.05.2009.)
Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisija rosina Saeimu atzīt Hosē Havjeru Mansuru-Garsiju par Latvijas pilsoni. Komisija atzinīgi novērtējusi H.H.Mansura-Garsijas padarīto Latvijas starptautiskās atpazīstamības veidošanā, starpkultūru dialoga sekmēšanā, sabiedrības integrācijas un pilsoniskās sabiedrības veicināšanā.

Lai iegūtu Latvijas pilsonību, H.H.Mansurs-Garsija ir iesniedzis naturalizācijas iesniegumu un nokārtojis nepieciešamās pārbaudes. Taču fakts, ka saskaņā ar Meksikas likumdošanu viņš nevar atteikties no Meksikas pilsonības, liedz Latvijas pilsonību iegūt naturalizācijas kārtībā.

Rekomendācijas vēstulē bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga pauž viedokli, ka par H.H.Mansuras-Garsijas mīlestību un cieņu pret Latviju liecina tas, ka viņš tekoši runā latviešu valodā un, lai iegūtu Latvijas pilsonību, ir gatavs atteikties no dzimtās valsts pilsonības.

Savukārt uzņēmējs Roberts Vilciņš atzīst, ka līdz Meksikas Goda konsula iecelšanai H.H.Mansurs-Garsija faktiski pildīja šīs funkcijas un ar savu padomu Latvijas uzņēmējiem palīdzēja nodibināt Meksikā biznesa kontaktus.

Pilsonības likuma izpildes komisija rosina komisijas sagatavoto likumprojektu „Par Hosē Havjera Mansura-Garsijas atzīšanu par Latvijas pilsoni” Saeimas sēdē skatīt nākamceturtdien, 4.jūnijā.

H.H.Mansurs-Garsija kopš 1992.gada dzīvo Latvijā un ir apliecinājis, ka arī turpmāk savu dzīvi vēlas saistīt ar Latviju. Veicinot Latvijas un Meksikas sadarbību kultūras jomā, viņš ir aktīvi iesaistījies sabiedriskajā darbībā - piedalījies vairāku filmu tapšanā, organizējis Meksikas kino dienas Latvijā, atbalstījis dažādu izstāžu veidošanu.



Saeimas Preses dienests
Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt