Saeimas deputāti piedalīsies NATO Parlamentārās Asamblejas sesijā

(21.05.2009.)

Saeimas pārstāvji piedalīsies NATO Parlamentārās Asamblejas (NATO PA) pavasara sesijā, kas no 22. līdz 26.maijam norisināsies Norvēģijas galvaspilsētā Oslo.

Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalstu parlamentāriešu sanāksmē mūsu valsti pārstāvēs NATO PA Latvijas delegācijas vadītāja Vaira Paegle (TP) un delegācijas pastāvīgie pārstāvji Dzintars Rasnačs (TB/LNNK) un Visvaldis Lācis.

NATO PA pavasara sesijā Oslo tiks pārrunāts plašs jautājumu loks. Parlamentārieši spriedīs par NATO un Krievijas attiecībām, masu iznīcināšanas ieroču neizplatīšanu un lielākajiem izaicinājumiem, ar kādiem alianse saskaras 21.gadsimtā.

Tāpat tiks pārspriesta arī situācija Afganistānā un tās kaimiņvalstī Pakistānā, NATO un Gruzijas partnerība un politiskā situācija Moldovā.

„Asambleja ir nozīmīgs forums, kas ietekmē NATO pieņemtos lēmumus, dienaskārtību un nākotnes attīstību politiski. Šis ir parlamentārs pasākums, kurā kopā sanāk politiķi no vairāk kā 50 valstīm, lai diskutētu par pasaulei būtiskiem drošības jautājumiem,” norāda NATO PA Latvijas delegācijas vadītāja V.Paegle.

V.Paegle skaidro, ka bieži vien, tieši pateicoties politiskajām diskusijām asamblejas līmenī, vēlāk NATO pieņem visām valstīm būtiskus lēmumus. Viņa uzsver, ka tieši parlamentārajai asamblejai bija būtiska loma pozitīvas starptautiskās domas veidošanā, lai veicinātu Latvijas uzņemšanu NATO.

Latvijas delegācijas vadītāja arī norāda, ka Latvijai ir liels gods 2010.gadā NATO PA pavasara sesiju rīkot Rīgā. „Šis ir starptautiski atzīts, prestižs pasākums un mēs varam būt lepni, ka Latvijai ir uzticēta tā rīkošana. Šī ir iespēja mūsu valstij vēlreiz starptautiski apliecināt sevi kā uzticamu partneri pārējām NATO dalībvalstīm,” skaidro V.Paegle.

NATO PA sesijas notiek divas reizes gadā - pavasarī un rudenī. Sesija ir nozīmīgs šīs starptautiskās organizācijas notikums, kas rotācijas kārtībā tiek organizēts visās NATO dalībvalstīs. Latvija šobrīd ir viena no pēdējām dalībvalstīm, kurā sesija vēl nav rīkota.

Lietuva organizēja NATO PA sesiju jau 2001.gadā, bet Igaunija to darīs 2012.gadā. Lietuva šī gada aprīlī organizēja arī otru svarīgāko NATO PA pasākumu - Vadošās komitejas sēdi.

Lēmumu par 2010.gada NATO PA pavasara sesijas rīkošanu Rīgā Saeima pieņēma jau 2005.gadā.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt