Budžeta komisija atbalsta finanšu ministra pilnvaru paplašināšanu

(20.05.2009.)

Finanšu ministram būs tiesības noteikt Valsts kases konta lietošanas ierobežojumus, paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas trešdien, 20.maijā, konceptuāli atbalstītie grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību.

Grozījumi paredz, ka finanšu ministrs varēs aizkavēt vai samazināt asignējumus, ja triju mēnešu periodā valsts budžeta faktiskie ieņēmumi attiecībā pret plānotajiem samazinās vairāk kā par 0,5 procentiem un ja valsts budžeta deficīts pārsniedz plānoto deficītu par vairāk kā 0,5 procentiem no iekšzemes kopprodukta prognozes.

Par to finanšu ministram septiņu darba dienu laikā būs jāinformē Ministru kabinets, kas pieņems galīgo lēmumu par plānoto Valsts kases konta lietošanas ierobežojumu un iespējamajiem grozījumiem Ministru kabineta noteikumos.

Tāpat finanšu ministrs Valsts kases konta lietošanas ierobežojumus varēs noteikt, ja trūks naudas saistību izpildes nodrošināšanai.

Piedāvātās likuma izmaiņas arī nosaka, ka pēc finanšu ministra rīkojuma Valsts kasei būs jānosaka asignējumu aizkavēšana vai samazināšana konkrētam periodam un par to nekavējoties jāinformē ministrijas.

Grozījumi paredz, ka ierobežojumus varēs noteikt periodam, kas nav ilgāks par trīs mēnešiem. Taču gadījumos, kad asignējumu aizkavēšanu vai samazināšanu būs nepieciešams noteikt ilgākam laikam, Ministru kabinetam mēneša laikā būs jāsagatavo grozījumi valsts budžeta likumā un ar to saistītajos likumos.  

Grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību nepieciešami, lai finanšu ministrs nekavējoties varētu pieņemt lēmumu, kas novērstu makroekonomisko procesu izraisīto fiskālo, ekonomisko un sociālo risku, kā arī lai nodrošinātu starptautiskajās saistībās noteikto fiskālo kritēriju izpildi, norāda likumprojekta izstrādātāji.

Plānots, ka Saeima 1.lasījumā par finanšu ministra pilnvaru paplašināšanu lems rīt, 21.maijā, un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūgs Saeimu grozījumus Likumā par budžetu un finanšu vadību atzīt par steidzamiem. Galīgajā lasījumā likumu paredzēts skatīt nākamceturtdien, 28.maijā.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem