Plāno bargākus sodus par braukšanu bez tehniskās apskates un OCTA

(19.05.2009.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 19.maijā, pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), paredzot lielākus naudas sodus par braukšanu bez tehniskās apskates un īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA).

Likumprojekts paredz, ka tāda transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, kuram noteiktajā termiņā nav veikta valsts tehniskā apskate, varēs piemērot naudas sodu no 40 līdz 80 latiem. Patlaban soda apmērs ir 40 lati.

Turpmāk paredzēts diferencēt sodu par braukšanu bez OCTA atkarībā no transportlīdzekļa veida. Ar daudz lielāku sodu jārēķinās autobusu un kravas mašīnu ar pilnu masu virs 3500 kg vadītājiem - tas paredzēts robežās no 200 līdz 300 latiem. Pārējo transportlīdzekļu vadītājiem būs piemērojams naudas sods 60 līdz 80 latu robežās.

Patlaban sods neatkarīgi no transportlīdzekļa veida noteikts no 30 līdz 50 latiem.

Iekšlietu ministrijas pārstāvji iepriekš norādījuši, ka pēdējā laikā ir pieaudzis to vadītāju skaits, kuri brauc bez OCTA, un pārkāpēju skaita palielināšanās varētu apdraudēt visu OCTA sistēmu, par ko galu galā maksātu godprātīgie autobraucēji. Citās valstīs soda apmērs nav mazāks par OCTA gada polises maksu, informēja priekšlikuma autori.

Likumprojektā paredzēta arī atbildība par braukšanu ar tādu ārzemēs reģistrētu vieglo automobili, kura izmantošanai Latvijā nepieciešama atļauja, bet tāda nav saņemta. Transportlīdzekļa vadītājam par to paredzēts sods no sešdesmit līdz astoņdesmit latiem. Šādu normu plānots ieviest, ņemot vērā, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji brauc ar kaimiņvalstīs reģistrētiem spēkratiem un mūsu valstī nemaksā nodokļus, nodevas, maksu par tehnisko apskati un izvairās arī no sodiem par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem.

Tāpat likumprojekts paredz virkni grozījumu attiecībā uz administratīvajiem pārkāpumiem vides jomā.

Par APK grozījumiem trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā