Aicina pieminēt AIDS upurus

(15.05.2009.)

17.maijā, atzīmējot no AIDS mirušo piemiņas dienu, Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisija aicina pieminēt līdzcilvēkus, kas miruši no AIDS un domāt par to, kā pasargāt sevi un citus no šīs nāvējošās infekcijas.

„Lai arī Latvijā izmantotā terapija AIDS pacientiem atzīta par vienu no efektīvākajām un zāles var par vairākiem gadiem aizkavēt slimības attīstību, mums ir jāapzinās, ka šī vēl joprojām ir neizārstējama slimība ar pandēmisku izplatību visā pasaulē. Latvijā nāvējošā infekcija jau ir paņēmusi vairāk nekā 400 cilvēku dzīvības, bet ar HIV vīrusu kopš astoņdesmito gadu beigām kopumā inficējušies vairāk nekā četri tūkstoši iedzīvotāju. Ir ļoti būtiski strādāt pie profilakses pasākumiem, lai pēc iespējas vairāk ierobežotu HIV izplatību. Tas nozīmē, ka katram, kas vēlas izvairīties no AIDS un pasargāt no tās citus, ir jāpazīst šī slimība, jāzina par inficēšanās riskiem un jādomā par savu dzīvesveidu,” uzsver Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšsēdētājs Valdis Ģīlis.

Saskaņā ar Sabiedrības veselības aģentūras datiem pirmais inficēšanās gadījums ar cilvēka imūndeficīta vīrusu jeb HIV konstatēts 1987.gadā, un kopš tā laika ir reģistrēti 4432 HIV vīrusa nēsātāji un 675 AIDS slimnieki. Taču statistika atspoguļo tikai reģistrēto HIV nēsātāju skaitu, patiesais inficēto skaits tiek lēsts 1,5 līdz 2 reizes lielāks.

Līdz 2009.gada aprīļa beigām Latvijā 224 cilvēki miruši AIDS stadijā, bet 214 - HIV stadijā.

Mūsu valstī HIV visbiežāk tiek iegūts intravenozo narkotiku lietošanas ceļā, taču kopš gadsimtu mijas ir būtiski pieaudzis arī to gadījumu skaits, kad infekcija iegūta heteroseksuālos kontaktos.

No AIDS mirušo piemiņas diena katru gadu tiek atzīmēta maija trešajā svētdienā. 



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī