Saeimas komisija rosina Labklājības ministrijas pārdēvēšanu par Labklājības un ģimenes lietu ministriju

(13.05.2009.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrības lietu komisijas deputāti trešdien, 13.maijā, pēc amatpersonu un nevalstisko organizāciju uzklausīšanas atbalstīja ideju pēc Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijas (BĢSILM) reorganizācijas Labklājības ministriju (LM) pārdēvēt par Labklājības un ģimenes lietu ministriju. 

„Lai radītu pārliecību un stiprinātu drošības sajūtu sabiedrībā, ka ģimenes lietas tomēr saglabā būtisku nozīmi un ka tā ir valsts prioritāte, aicinām valdību līdz ar funkciju nodošanu parūpēties arī par nosaukumu pārmainīšanu,” teica komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene.

Vairāki komisijas deputāti norādīja uz to, ka, lai gan LM pārņems tikai daļu no reorganizējamās ministrijas funkcijām, ir ļoti svarīgi nosaukumā atspoguļot „ģimene”. Šis vārds ir ietverts 15 Eiropas Savienības dalībvalstu ministriju nosaukumos, tādējādi apliecinot ģimenes lietu nozīmi, un Latvijai nevajadzētu būt izņēmumam, uzsvēra komisijas deputāti. 

LM parlamentārais sekretārs Andrejs Staķis komisijas deputātiem apliecināja, ka tieši LM būs tā ministrija, kas pārņems 90 procentus no BĢSILM tiesību aktiem un lielāko daļu ministrijas darbinieku, kā arī turpmāk izstrādās bērnu un ģimenes lietu politiku un pārraudzīs bērnu tiesību aizsardzību. 

Ministru kabinetā apstiprinātais reorganizācijas plāns paredz BĢSILM funkcijas nodot LM, Tieslietu ministrijai (TM) un Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM).

Kā informēja BĢSLIM valsts sekretāre Iveta Zalpētere, bērnu tiesību aizsardzības un adopcijas jautājumus, bāriņtiesu pārraudzību, kā arī bērnu un ģimenes politikas veidošanu plāno pārņemt LM, sabiedrības integrācijas politiku un Uzturlīdzekļa garantiju fonda pārraudzību - TM, savukārt jaunatnes politikas veidošanu un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras pārraudzību - IZM.

Komisijas deputāti pauda bažas arī par Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas turpmāko pastāvēšanu. Lai gan reorganizācijas plānā inspekciju plāno pārņemt LM, tomēr, kā deputātiem apliecināja inspekcijas vadītāja Laila Rieksta ? Riekstiņa, patlaban ir izskanējusi informācija, ka inspekciju varētu pievienot kādai citai institūcijai un tas varētu apdraudēt tās pamatfunkciju īstenošanu.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde