Paplašinās maksātnespējas administratoru pilnvaras

(13.05.2009.)

Maksātnespējas procesa administrators varēs iegūt ziņas no kredītiestādēm arī par fizisku personu kontiem un veiktajām bankas operācijām, paredz Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas trešdien, 13.maijā, konceptuāli atbalstītie grozījumi Kredītiestāžu likumā.

Lai saņemtu informāciju no bankām, maksātnespējas procesa administratoram būs jāiesniedz pieprasījums un tiesas lēmuma noraksts par administratora iecelšanu konkrētajā maksātnespējas procesā. Patlaban administratoram pienākumu pildīšana pēc fiziskas personas maksātnespējas lietas ierosināšanas ir apgrūtināta, jo ziņu iegūšanu no kredītiestādēm likums neparedz.

Lai gan piedāvātie grozījumi paredz izpaust informāciju, kas citos gadījumos atbilstoši normatīvajiem aktiem ir aizsargājama, izmaiņas likumā ļaus nodrošināt ātrāku maksātnespējas procesu, norāda likumprojekta autori. 

Līdzšinējais regulējums nosaka, ka kredītiestāžu rīcībā esošā neizpaužamā informācija, tajā skaitā ziņas par kontiem un veiktajiem darījumiem, sniedzamas pašām fiziskajām personām un to likumīgajiem pārstāvjiem. 

Par grozījumiem Kredītiestāžu likumā trijos lasījumos vēl lems Saeima.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt