Saeimas apakškomisija: vakcīnai pret dzemdes kakla vēzi meitenēm jābūt bez maksas

(12.05.2009.)

Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti otrdien, 12.maijā, pēc ekspertu uzklausīšanas atbalstīja ideju vakcinācijas kalendārā iekļaut arī poti pret dzemdes kakla vēzi. 

Patlaban valsts apmaksā tikai dzemdes kakla izmeklēšanu jeb tā saukto „skrīningu”, taču nākotnē tiek plānots uzsākt arī bezmaksas vakcināciju. Jau 2010.gadā plānots vakcinēt 8500 meiteņu 12 gadu vecumā. Vakcinācijai nepieciešami aptuveni 600 tūkstoši latu.

Deputāti pauda bažas par to, ka ļoti maz sieviešu pēc uzaicinājuma saņemšanas dodas uz pārbaudi. No vairāk nekā 62 tūkstošiem sieviešu, kurām ir izsūtītas uzaicinājuma vēstules, pārbaudi veikušas vien aptuveni seši procenti.

Eksperti deputātiem norādīja, ka galvenais iemesls intereses trūkumam ir zemais izglītības līmenis, kā arī tas, ka šī apskate ne vienmēr ir pieejama cilvēkiem reģionos. Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Inga Šmate atzina, ka bieži vien arī paši ģimenes ārsti nav ieinteresēti informēt par iespējām, jo tas viņiem uzliek papildu slogu.

Apakškomisijas deputāte Ingrīda Circene (JL) sēdē norādīja, vakcinācijas kampaņa ir atbalstāma, jo lētāk ir profilaktiski apkarot šo slimību, nekā pēc tam to ārstēt. Negatīvi I.Circene vērtēja praksi, ka tiek apmaksāts „skrīnings”, bet pacientēm pašām jāmaksā par to ārstu apmeklējumu, kuriem nav līguma ar valsti. „Ja izmeklējums maksā 7 latus, bet par vizīti pie ārsta sievietei ir jāmaksā 20 līdz 25 lati, tas nav pieejams pakalpojums,” uzsvēra I.Circene.

I.Šmate norādīja, ka uzsāktā prakse ir jauna, tādēļ jau patlaban tiek domāts par to, kā atvieglot nosacījumus izmeklēšanas veikšanai. Turklāt cilvēkiem Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrā ir iespēja saņemt informāciju par tiem ārstiem, kuri noslēguši līgumu ar aģentūru.

Dzemdes kakla vēzi izraisa papilomas vīruss, un ar to saslimst galvenokārt gados jaunas meitenes. Onkoloģijas pacientēm dzemdes kakla vēzis ir trešais biežākais nāves cēlonis tūlīt aiz krūts un plaušu vēža. Vakcinācija saslimstību ar dzemdes kakla vēzi mazina par 94 procentiem.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde