Saeimas komisija: Akadēmiskās bibliotēkas reorganizācija nav pieļaujama

(12.05.2009.)
Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti otrdien, 12.maijā, lēma neatbalstīt jebkādu Latvijas Akadēmiskās bibliotēkas reorganizāciju vai tās krājumu pārvietošanu pirms pabeigta jaunā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka un aicināja izglītības un zinātnes ministri Tatjanu Koķi pievienoties šādai nostājai.

Komisijas sēdē deputāti pauda sašutumu, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ideja par bibliotēkas reorganizāciju izskan vienlaicīgi ar informāciju par iespējamām atsevišķu uzņēmēju un ierēdņu interesēm atbrīvot telpas prestižajā Rūpniecības ielā.

Komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš uzsvēra, ka Ministru kabineta mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka IZM paredzēja jau ar 1.jūniju reorganizēt Latvijas Akadēmisko bibliotēku un tās krājumus nodot Kultūras ministrijai. Viņš šādu ministrijas ieceri nodevēja par pārgalvīgu.

IZM pārstāvji gan attaisnojās, ka tas bija hipotētisks redzējums, kas valdībā nav atbalstīts. Vakar, 11.maijā, ministrei tiekoties ar bibliotēkas vadību, panākta vienošanās, ka līdz 20.maijam Akadēmiskā bibliotēka iesniegs priekšlikumus par tās turpmāko darbību.

Komisijas deputāte Janīna Kursīte-Pakule (PS) norādīja, ka tik sena un vērtīga krājuma pārvietošana būtu ārkārtīgi dārga un nekādu ietaupījumu nesniegtu.

Nākamotrdien, 19.maijā, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti dosies izbraukuma sēdē uz Latvijas Akadēmisko bibliotēku, lai ar bibliotēkas personālu pārrunātu tālākās attīstības iespējas.



Saeimas Preses dienests
Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem