Paredzēs sodu par bordeļa izveidošanu un uzturēšanu

(12.05.2009.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 12.maijā, pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, paredzot sodu par bordeļa izveidošanu, uzturēšanu, vadīšanu un finansēšanu.

Par to draudēs brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz simt minimālajām mēnešalgām.

Likumprojekta autori norāda, ka pēdējos gados prostitūcija „pārceļas” no ielām uz dzīvokļiem, kas nereti tiek reklamēti kā vietas, kur tiek sniegti masāžas pakalpojumi. Policijas rīcībā ir informācija par kādu cilvēku, kas 2002.gadā bija noorganizējis līdz 30 šāda veida dzīvokļu darbību. Līdz šim šādu personu, pierādot, ka tā gūst materiālu labumu no prostitūcijas, varēja sodīt par sutenerismu, bet ne par bordeļa izveidošanu un uzturēšanu. Patlaban bordeļus var uzturēt pilnīgi legāli, ja vien juridiski materiāls labums tiek gūts no telpu īres vai taksometra pakalpojumiem, nevis prostitūcijas, kas ir faktiskais peļņas avots.

Policijas pārstāvji deputātiem iepriekš norādīja, ka grozījumi sagatavoti, vadoties no kaimiņvalstu veiksmīgās pieredzes, un ļaus ar cilvēktirdzniecības problēmu cīnīties saknē. Lai sauktu personu pie atbildības, vairs nebūs jāpierāda, ka suteners par pakalpojumu saņēmis naudu. Par pamatu apsūdzībai varēs būt fakts, ka dzīvoklī vairākkārt konstatēta prostitūcijas pakalpojumu sniegšana.

Bordelis šī likuma izpratnē ir neatļauta prostitūcijas pakalpojumu organizēšanas un sniegšanas vieta.  

Bargāki sodi paredzēti arī par piespiešanu nodarboties ar prostitūciju vai personas iesaistīšanu prostitūcijā, ļaunprātīgi izmantojot tās uzticēšanos vai izmantojot personas atkarību no vainīgā, vai tās bezpalīdzīgo stāvokli. Brīvības atņemšana par šādu noziegumu paredzēta uz laiku no diviem līdz sešiem gadiem. Sods būs lielāks, ka ja šāds noziegums izdarīts atkārtoti, personu grupā, vai arī piespiežot nodarboties ar prostitūciju nepilngadīgo. 

Tāpat paredzēts paaugstināt maksimālo sodu par sutenerismu. Par prostitūcijas pakalpojumu sniedzēju izmantošanu iedzīvošanās nolūkā turpmāk varēs sodīt ar sešu gadu cietumsodu. Patlaban par sutenerismu var piespriest līdz četriem gadiem ilgu brīvības atņemšanu.

Par jauno likumprojektu galīgajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde