Saeimas komisija viesojas Rīgas Jūgendstila muzejā (foto)

(11.05.2009.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti pirmdien, 11.maijā, iepazinās ar Rīgas Jūgendstila muzeja darbu šī arhitektūras un mākslas stila radīto vērtību saglabāšanā un popularizēšanā.

Muzejs iekārtots latviešu arhitekta Konstantīna Pēkšēna kādreizējā dzīvoklī Alberta ielā. Deputāti uzzināja, ka šobrīd apmeklētāji var apskatīt autentiski restaurēto un iekārtoto priekštelpu, viesistabu un kamīnistabu ar jūgendstila laika mēbeļu un priekšmetu ekspozīciju. Savukārt līdz nākamā gada sākumam plānots atjaunot arī pārējās telpas - ēdamistabu, virtuvi, vannas istabu, guļamistabu un kalpones istabu.



„Restaurācijas darbi paveikti labā kvalitātē un entuziasms, ar kādu strādā muzeja darbinieki, ļaus popularizēt Rīgu kā vienu no izcilākajām jūgendstila galvaspilsētām,” atzina Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš.

Deputāti noskaidroja, ka vidēji dienā muzeju apmeklē 60 līdz 80 interesenti, un lielu interesi izrāda ne tikai ārzemnieki, bet arī rīdzinieki. Iedzīvotāji izmanto arī iespēju muzeja glabāšanā nodot divdesmitā gadsimta sākuma mākslas un sadzīves priekšmetus, informēja muzeja direktore Agrita Tipāne.

„Rīgas jūgendstils pārsteidz ar košām krāsām un Latvijas dabas elementu izmantošanu. Restaurētās telpas elegantā un lakoniskā manierē parāda turīgo rīdzinieku dzīvesveidu divdesmitā gadsimta sākumā,” uzsvēra muzeja direktore.

Ēkas pagrabstāvā plānots iekārtot arī izglītojošu digitālu ekspozīciju par jūgendstila laikmetu, taču šim mērķim vēl nav rasts finansējums. Plānots, ka sadarbībā ar ārvalstu muzejiem Rīgā būs skatāms arī citu valstu jūgendstila mantojums, informēja Rīgas kultūras aģentūras direktore Brigita Rozenbrika.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem