Vaira Paegle uzrunā NATO Parlamentāro Asambleju

(11.05.2009.)

NATO joprojām saglabā savu nozīmi kolektīvās drošības garantēšanā, tomēr tai jāapzinās savas iekšējās un ārējās problēmas, jo Ziemeļatlantijas alianses nākotne un ilgtspēja vistiešākajā veidā būs atkarīga no visu dalībvalstu savstarpējās uzticības pakāpes. To Romā pirmdien, 11.maijā, uzrunājot NATO dalībvalstu parlamentu pārstāvjus, teica NATO Parlamentārās Asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja Vaira Paegle (TP).

Savā uzrunā V.Paegle vērsa uzmanību uz jaunajiem drošības apdraudējumiem, ar kādiem dibināšanas 60.gadadienā saskaras NATO. „Terorisms, kiberkarš, Krievijas un Gruzijas konflikts un pavisam nesen sākusies globālā ekonomiskā krīze ir tikai dažas no šīm sarežģītajām problēmām, kas apdraud NATO stratēģisko vienprātību, kura līdz šim ir bijusi nesatricināma,” teica Latvijas delegācijas vadītāja.

V.Paegle norādīja uz iespējamām problēmām, kādas Ziemeļatlantijas aliansei var nest pasauli aptverošā ekonomiskā krīze. „Tās dēļ dalībvalstis var sākt rūpēties tikai par savām šaurajām nacionālajām interesēm, nevis par plašajām kopējās drošības interesēm. Šāda tendence var mazināt NATO aizsardzības spējas, jo ikviena dalībvalsts var kļūt par bīstamu robu organizācijas kolektīvās drošības vairogā.”

Latvijas delegācijas vadītāja arī pauda atbalstu tālākam NATO paplašināšanās procesam. „Esmu stingri pārliecināta, ka mums ir jānosargā brīvība tās vecajās robežās kontinentālajā Eiropā, piedāvājot iespēju iestāties NATO visām valstīm, kuras to vēlas un atbilst visiem kritērijiem.” V.Paegle arī iestājās par NATO un Eiropas Savienības sadarbības intensificēšanu, jo „šādu transatlantisko attiecību pastiprināšana var paaugstināt NATO spējas garantēt drošību”.  

NATO dibināšanas 60.gadadienai veltītā NATO Parlamentārās Asamblejas sanāksme 11.maijā notiek Itālijas galvaspilsētā Romā. Pasākumā NATO dalībvalstu parlamentu deputāti un uzaicinātie viesi pārrunā NATO militāro operāciju gaitu, alianses paplašināšanos, kā arī nākotnes izaicinājumus.   


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde