Saeimā spriež par novadu reformas aktualitātēm

(06.05.2009.)

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija kopīgā sēdē ar Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju trešdien, 6.maijā, pēc atbildīgo amatpersonu uzklausīšanas pauda bažas, vai pēc novadu reformas iedzīvotājiem pakalpojumi būs pieejami vismaz līdzšinējā kvalitātē.

Komisiju deputāti norādīja, ka jau šobrīd ministrijas un valsts iestādes, cenšoties rast papildu ietaupījumu, samazina pakalpojumu apjomu lauku rajonos.

Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāts Gunārs Laicāns (PS) uzsvēra, ka ministrijām, veicot funkciju auditu un lemjot par to, kuras funkcijas tiks deleģētas jaunveidojamiem apriņķiem, ir jābūt ļoti piesardzīgām. Nedrīkst pieļaut situāciju, „ka „centrālajā aparātā” tiek mazināts minimāli, bet vispirms tiek samazināti pakalpojumi rajoniem,” atzina G.Laicāns.

Jautāts par finanšu līdzekļu izlīdzināšanu starp pašvaldībām Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) parlamentārais sekretārs Māris Krastiņš informēja, ka top jauna kārtība kā pēc novadu reformas izlīdzināt atšķirības starp turīgākajām un mazāk pelnošām pašvaldībām. Patlaban būtiski atšķiras ministriju un Latvijas Pašvaldību savienības viedokļi par to, cik lielā mērā palielināt valsts līdzfinansējuma daļu pašvaldībām. RAPLM iestājās par 11,5 miljonu latu lielu dotāciju 2010.gadā, savukārt Latvijas Pašvaldību savienība - par 17 miljoniem latu lielu dotāciju, norādīja RAPLM pārstāvis.

Runājot par rajonu pašvaldību reorganizāciju, deputāti noskaidroja, ka šobrīd ministrija ir atbalstījusi 13 rajonu reorganizāciju un tuvākajā laikā tiks pieņemts lēmums vēl par piecu rajonu reorganizāciju. Tomēr, kā deputātiem skaidroja RAPLM pārstāvis, dažos gadījumos būs nepieciešams Ministru kabineta lēmums, jo nav vienošanās par to, kas pārņems atsevišķas sociālās iestādes un kapitālsabiedrības.

Valsts kontroliere Inguna Sudraba, vērtējot novadu reformas īstenošanu, norādīja, ka ministrijas vēl joprojām novadu reformu nespēj skatīt kopskatā. Katra ministrija ļoti centralizētā veidā rūpējas par savām funkcijām, neredzot pašvaldību lietas kopumā.

Šķiet, ka Pasaules Bankas eksperti ir vairāk norūpējušiem par sociāli neaizsargātajām personām nekā ministriju ierēdņi, atzina I.Sudraba. Arī Pasaules Bankas eksperti strādā pie rekomendācijām, kā īstenojot pašvaldību finanšu izlīdzināšanu, tiktu pasargāti sociālie neaizsargātākie iedzīvotāji un viņu ienākumu līmenis būtiski nekristos, informēja I.Sudraba.  

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde