Budžeta komisijā pārrunā eiro ieviešanas plānu

(06.05.2009.)

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien, 6.maijā, pēc iepazīšanās ar Finanšu ministrijas ziņojumu par paveiktajiem un plānotajiem uzdevumiem eiro ieviešanai Latvijā pauda cerību, ka iesāktais darbs sekmīgi turpināsies. 

Komisijas deputāti interesējās, kā plānots sakārtot normatīvos aktus pirms eiro ieviešanas. Finanšu ministrijas (FM) Eiro projekta vadītāja Sanita Bajāre informēja, ka patlaban vēl nav vienota viedokļa, taču viens no variantiem varētu būt pieņemt īpašu likumu, ar kuru grozītu 93 likumus, kas skar vienotās Eiropas valūtas ieviešanu.

Komisijas sekretāre Karina Pētersone (LPP/LC) uzsvēra, ka, šis varētu būt ērtākais veids, kā saskaņot normatīvos aktus, taču „tas ir maldīgi, jo kopumā problēmas atrisinātas netiktu”. K.Pētersone rosināja apsvērt priekšlikumu normatīvos aktus grozīt pakāpeniski. Savukārt komisijas deputāts Arturs Krišjānis Kariņš (JL) aicināja jau tagad strādāt pie jauno likumu redakciju gatavošanas. 

Lai likumdošanas saskaņošanas process noritētu veiksmīgi, Latvija ir analizējusi jauno eirozonas valstu - Slovēnijas, Kipras un Maltas - normatīvos aktus, kā arī apzinājusi Čehijas, Igaunijas, Slovākijas un Lietuvas pieredzi un veiktos pasākumus likumdošanas sakārtošanā, noskaidroja komisija.

Deputāti arī vēlējās zināt, kādas neērtības var rasties iedzīvotājiem, kad vienlaicīgi apgrozībā būs gan lati, gan eiro, un kā jaunajā režīmā strādās tirgotāji un kredītiestādes. FM pārstāve skaidroja, ka iedzīvotāji pārejas posmā, kas ilgs vienu mēnesi, varēs norēķināties ar latiem, bet atlikums tiks izsniegts eiro. Tāpat paredzēts izgatavot jaunās valūtas monētu sākuma komplektu 10 latu vērtībā. Lielākas problēmas varētu būt tirgotājiem ar kases aparātu pārprogrammēšanu.





Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde