Saeima lems par grozījumiem Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā

(06.05.2009.)

Saeima ceturtdien, 7.maijā, trešajā lasījumā skatīs grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā.

Sociālo un darba lietu komisijas sagatavotais likumprojekts paredz nodrošināt valsts finansētu sociālo rehabilitāciju arī pieaugušajiem, kas cietuši no vardarbības vai bijuši vardarbības veicēji. Šobrīd valsts apmaksā sociālo rehabilitāciju tikai bērniem, un gadījumos, kad no partnera agresijas cietusi arī sieviete, viņai nav iespējams nodrošināt atbilstošu palīdzību. Valsts gan piedāvā izmitināšanu bērna pavadonim, taču speciālistu atbalsts un konsultācijas netiek nodrošinātas.

Plānots, ka jaunās valsts finansētās rehabilitācijas programmas tiks uzsāktas 2011.gadā.

Tāpat likums paredz vairāku valsts funkciju nodošanu nevalstiskajam sektoram. No nākamā gada redzes un dzirdes invalīdu sociālo rehabilitāciju veiks attiecīgi Latvijas Neredzīgo biedrība un Latvijas Nedzirdīgo savienība, savukārt rehabilitācijas pakalpojumus no vardarbības cietušajiem bērniem sniegs Latvijas Bērnu fonds.

Optimizējot valsts pārvaldes darbu, šogad beigs pastāvēt divas Labklājības ministrijas pārraudzības iestādes, paredz izskatāmie likuma grozījumi. No 1.jūlija vairs neeksistēs Sociālo pakalpojumu pārvalde, kuras funkcijas turpmāk veiks ministrija un citas nozares iestādes, savukārt Tehnisko palīglīdzekļu centra darbus un filiāļu tīklu ar 1.septembri pārņems Nacionālais rehabilitācijas centrs „Vaivari”. Redzes un dzirdes invalīdus ar  tiflotehniku un surdotehniku no 1.septembra līdz gada beigām nodrošinās centrs „Vaivari”, bet no nākamā gada 1.janvāra šos palīglīdzekļus varēs saņemt attiecīgi Latvijas Neredzīgo biedrībā un Latvijas Nedzirdīgo savienībā.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta