Saeimas deputāti tiekas ar ES ekonomikas komisāru Hoakinu Almunju

(06.05.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti trešdien, 6.maijā, tiekoties ar Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un monetāro lietu komisāru Hoakinu Almunju (Joaquín Almunia), pārrunāja Latvijas ekonomikas atveseļošanas pasākumus, tostarp izglītības un veselības sistēmu reformēšanu, strukturālās reformas valsts pārvaldē, kā arī plānoto valsts budžeta samazinājumu.

Sveicot ES komisāru Saeimā, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle pateicās par Eiropas Komisijas līdz šim sniegto finansiālo atbalstu, kā arī uzsvēra, ka Saeima īpaši lielu uzmanību pievērš parlamentārajai kontrolei pār ES fondu finansējuma efektīvu izmantošanu. „Šobrīd ir īpaši būtiski, lai nauda, ko saņemam no Eiropas Savienības, tiktu novirzīta mūsu valsts ekonomikas ilgtspējīgai attīstībai,” teica Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

Savukārt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš informēja par Saeimas un valdības veiktajiem un plānotajiem ekonomiskās situācijas stabilizēšanas pasākumiem. „Apzinoties Latvijas ekonomikas kritisko situāciju, vēlos norādīt, ka valdība šobrīd strādā pie visaptverošām reformām, kas būs pamats Latvijas ekonomikas ilgtermiņa attīstībai,” teica G.Bērziņš, piebilstot, ka valsts budžeta grozījumus Saeimā plānots izskatīt jūnijā.

Uzrunājot Saeimas komisiju deputātus, H.Almunja aicināja plānotās reformas un budžeta samazinājumu veikt pēc iespējas ātrāk, pretējā gadījumā sekmīgu Latvijas ekonomikas atveseļošanu nebūs iespējams nodrošināt. „Šobrīd Latvija ir izšķirošā punktā - tai jāizpilda tas, par ko esam vienojušies, kavēties nav iespējams,” uzsvēra H.Almunja.

Latvijai nekavējoties jāpieņem adekvāti lēmumi, turklāt tiem jābūt orientētiem uz vidēja termiņa perspektīvu, jo nav iespējams izkļūt no šīs krīzes ar īstermiņa risinājumiem, teica ES ekonomikas un monetāro lietu komisārs. Viņš piekrita deputātu teiktajam, ka iedzīvotāji reformas izjutīs īpaši smagi un rosināja veidot padziļinātu dialogs ar sabiedrību. Šos adekvātos lēmumus nav viegli pieņemt, tomēr tie ir nepieciešami, teica H.Almunja.

Komisārs norādīja, ka Latvijas valdības plānotās reformas izglītības, valsts pārvaldes un veselības jomā ir nozīmīgas, tomēr tās nevar būt vienīgie veicamie pasākumi, jo nepieciešams arī stimulēt ekonomikas izaugsmi. Viņš atzina, ka Latvijai, atšķirībā no citām valstīm, nav iespēju ekonomiku stimulēt ar fiskālās politikas palīdzību. Līdz ar to īpaši aktuāls kļūst jautājums par Latvijas ekonomikas konkurētspējas veicināšanu, padarot to dinamiskāku un vairāk orientētu uz eksportu. Turklāt šiem konkurētspējas veicināšanas pasākumiem jābūt cieši saistītiem ar Latvijas mērķi pievienoties eirozonai, piebilda H.Almunja. 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā