Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze uzsāk oficiālo vizīti Ungārijā (foto)

(05.05.2009.)

Uzsākot oficiālo vizīti Ungārijas Republikā, Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze tikās ar Ungārijas Nacionālās Asamblejas priekšsēdētāju Katalinu Sili (Katalin Szili). Tikšanās laikā amatpersonas atzina, ka starp abām valstīm izveidojušās labas un daudzpusīgas attiecības. Regulārs politiskais dialogs starp Latviju un Ungāriju sniedz iespēju saskaņot viedokļus aktuālos Eiropas Savienības (ES) dienas kārtības jautājumos, īpaši runājot par tādām abām valstīm būtiskām tēmām kā energopiegāžu dažādošana, Austrumu partnerība un ES paplašināšanās.


No kreisās: Saeimas priekšsēdētāja biedre Vineta Muižniece, Latvijas vēstniece Ungārijā Veronika Erte, Ungārijas Nacionālās Asamblejas priekšsēdētāja Katalina Sili (Katalin Szili) un Ungārijas vēstnieks Latvijā Ištvāns Mohāči (István Mohácsi).

Ungārijas parlamenta priekšsēdētāja K.Sili norādīja uz abu valstu kopīgajiem likteņiem 20.gadsimtā, uzsverot, ka šogad abas valstis atzīmē vairākas zīmīgus notikumus. Šogad aprit 20 gadi kopš „dzelzs priekškara” krišanas, abas valstis jau piecus gadus ir ES sastāvā, un ir pagājuši 10 gadi kopš Ungārija un pieci gadi kopš Latvija ir kļuvusi par pilntiesīgu NATO dalībvalsti.

Saeimas priekšsēdētājs atzina, ka Latvija ir ieinteresēta veidot ciešākas saiknes ar Ungārijas parlamentu, jo abām valstīm ir līdzīgs redzējums daudzos jautājumos. Atbalstāma ir ciešāka sadarbība starp parlamentu komisijām, īpaši ekonomikas un finanšu jomā.

„Mūsu kopīgā vēsture liecina, ka tikai savstarpējā sadarbībā un viedokļu saskaņošanā mēs varam panākt savu interešu aizstāvību. Sadarbība starp Latviju un Ungāriju līdz šim bijusi ļoti veiksmīga, un esmu pārliecināts, ka arī pašreizējā situācijā, kad abas valstis ir skārusi finanšu un ekonomiskā krīze, mums ir aktīvi jāsadarbojas, lai kopīgiem spēkiem panāktu mūsu valstu ekonomisko atjaunošanu,” uzsvēra G.Daudze.

Vizītes ietvaros, tiekoties ar Ungārijas ārlietu ministru Pēteru Balāžu (Péter Balázs), tika pārrunātas iespējas intensificēt arī abu valstu ekonomisko sadarbību. Amatpersonas atzinīgi vērtēja starp Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un radniecīgo Ungārijas iestādi noslēgto sadarbības līgumu. Būtisks ieguldījums attiecību veicināšanā ir savstarpēja vēstniecību atvēršana abās valstīs, atzina tikšanās dalībnieki.  

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze no 4. līdz 6.maijam oficiālā vizītē uzturas Ungārijā. Vizītes ietvaros G.Daudzem vēl paredzētas tikšanās ar Ungārijas prezidentu Lāslo Šojomu (László Solyom), parlamenta komisiju vadītājiem, kā arī latviešu kopienas Ungārijā pārstāvjiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā