I.Mūrniece pasaules sieviešu spīkeru samitā: starptautisko konfliktu risināšana prasa vienotu izpratni un rīcību

(12.12.2016.)

Mēs dzīvojam militāro konfliktu, hibrīdkara, terorisma, ekstrēmisma un vardarbības laikā. Ir jāpieliek maksimālas pūles, lai novērstu starptautisko konfliktu cēloņus un jaunu konfliktu rašanos. Starptautisko konfliktu risināšana prasa vienotu izpratni un rīcību. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra pirmdien, 12.decembrī, 11.Parlamentu spīkeru – sieviešu – konferencē Abū Dabī, Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE).

I.Mūrniece uzrunu teica konferences diskusiju blokā, kas veltīts vienotai rīcībai ar mērķi nodrošināt mieru un drošību mainīgajos mūsdienu apstākļos. Saeimas priekšsēdētāja īpašu uzmanību pievērsa cilvēktiesībām un karadarbībai Ukrainā.

Šobrīd starptautiskajās tiesībās balstīto kārtību apdraud tie, kam cilvēka dzīvība, miers un valstu robežu neaizskaramība nav vērtības. Mēs aizvien esam liecinieki Krimas nelegālajai aneksijai, sacīja Saeimas priekšsēdētāja, vienlaikus paužot stingru atbalstu Ukrainas teritoriālajai nedalāmībai. I.Mūrniece atgādināja par nesen pieņemto Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) rezolūciju par cilvēktiesību situācijas pasliktināšanos Krimā.

“Konflikti īpaši smagi ietekmē sievietes un bērnus. Vairākkārt esmu tikusies ar sievietēm un bērniem no karadarbības skartajiem reģioniem. Lepojos ar viņu drosmi un patriotismu. Ukrainas bērni, pieredzējuši kara šausmas, ierodas Latvijā, lai baudītu mieru un bērnību. Šī pieredze jo stiprāk liek vēlēties pasauli bez kara,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece uzsvēra, ka, saskaroties ar pieaugošajiem drošības izaicinājumiem, aizvien būtiskāka kļūst starptautisko organizāciju, tostarp ANO un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) loma. Būtisks EDSO darbs ir novērojot situāciju karadarbības zonā, kā arī Minskas vienošanos izpildi. Tas raisa bažas. Tomēr fakts, ka novērotājiem nav iespējas veikt savu darbu visā Ukrainas teritorijā, tostarp Ukrainas un Krievijas pierobežā, rada augsni spekulācijām un propagandai, kas kavē konflikta risinājumu, uzskata Saeimas priekšsēdētāja.

Būtisks miera un labklājības aspekts ir sieviešu līdzdalība politiskajā un ekonomiskajā dzīvē. Te liela loma ir Apvienoto Nācīju Organizācijas (ANO) Drošības padomes rezolūcijai Nr 1325 “Par sievietēm, mieru un drošību”, sacīja I.Mūrniece.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem