Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece: Latvija atbalsta bezvīzu režīmu ar Gruziju jau visdrīzākajā laikā

(25.05.2016.)

“Latvija turpinās atbalstīt Gruziju un iestāsies par to, lai pēc iespējas ātrāk tiktu pieņemts lēmums par bezvīzu režīma ieviešanu ar Eiropas Savienību. Gruzija ir godprātīgi pildījusi savus mājasdarbus un īstenojusi virkni reformu, lai šobrīd tās iedzīvotāji varētu baudīt priekšrocības, ko paredz bezvīzu režīms,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien, 25.maijā, vizītes Gruzijā ietvaros tiekoties ar Gruzijas augstākajām amatpersonām.

“Austrumu partnerība bija Latvijas prioritāte prezidentūras Eiropas Savienības Padomē laikā, un Gruzija var rēķināties ar mūsu valsts atbalstu arī turpmāk. Īstenojot reformas, ļoti svarīgs ir iedzīvotāju atbalsts. Tādēļ bezvīzu režīma ieviešana ar Eiropas Savienību būs pozitīvs signāls Gruzijas cilvēkiem, ka valsts paveiktais tiek atzinīgi novērtēts, un vienlaikus kalpotu kā labs stimuls tālāko reformu īstenošanā. Tiktu sperts vēl viens solis, kas apliecinātu, ka Gruzija pieder Eiropas vērtību telpai. Šis lēmums ir svarīgs visa reģiona drošībai,” teica I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja Latvijas un Gruzijas divpusējās attiecības vērtēja kā ļoti draudzīgas, uzsverot, ka pamats tam ir kopīgā vēsturiskā pieredze, tostarp abu tautu nesatricināmās brīvības alkas. Esmu īpaši gandarīta vizītē uzturēties laikā, kad Gruzijas tauta svin savas valsts neatkarības 25.gadadienu, uzsvēra I.Mūrniece. “Brīvība, neatkarība, sava valsts un valoda ir lielākās un nozīmīgākās vērtības,” sveicot kolēģus, teica Saeimas priekšsēdētāja.

Amatpersonas pārrunāja arī drošības un aizsardzības jautājumus, uzsverot, ka šobrīd sadarbībai aizsardzības spēju stiprināšanā ir būtiska loma. Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par Latvijas un Gruzijas Aizsardzības ministriju ciešo sadarbību. Latvija turpinās atbalstīt Gruzijas karavīru izglītības iespējas Baltijā, un mūsu valsts augstu vērtē Latvijas karavīru iespēju piedalīties apmācībās Gruzijā, sacīja I.Mūrniece. Puses bija vienisprātis, ka šajā laikā Gruzijā notiekošās starptautiskās mācības Noble Partner ir spēcīgs signāls pirms NATO samita Varsšavā.

Sarunās tika akcentēta arī nepieciešamība stiprināt mediju telpu un mazināt Krievijas īstenotās propagandas ietekmi. I.Mūrniece aicināja Gruzijas žurnālistus izmantot Baltijas Mediju izcilības centra piedāvātās iespējas profesionalitātes un neatkarības stiprināšanai.

Saeimas priekšsēdētāja Tbilisi tikās ar Gruzijas Valsts prezidentu Georgiju Margvelašvili (Giorgi Margvelashvili) un Gruzijas parlamenta priekšsēdētāju Dāvidu Usupašvili (David Usupashvili).

Saeimas priekšsēdētāja no 24. līdz 27.maijam darba vizītē uzturas Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi. I.Mūrnieci vizītē pavada Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Gruzijā Elita Gavele.

 


Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157666327765184
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā