Krišjānis Feldmans: jautājumam par gāzes rezervju glabāšanu ir jārod ilgtspējīgs risinājums

(28.09.2021.)

“Informācija, ka gāzes rezerves krīzes situācijai var izrādīties nepietiekamas aukstas ziemas apstākļos, rada bažas. Tāpat uztraucoši ir tas, ka turpmāk ir paredzēts atteikties no šādu rezervju glabāšanas vispār. Tas rada drošības riskus, un šim jautājumam ir jārod ilgtspējīgs risinājums,” otrdien, 28.septembrī, uzsvēra Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans. Komisijas deputāti šodien sēdē sprieda par situāciju gāzes tirgū Latvijā šī brīža ekonomiskajos un ģeopolitiskajos apstākļos.

Komisija uzklausīja Ekonomikas ministrijas pārstāvjus un nozares lietpratējus, kas informēja, ka Inčukalna gāzes krātuve ir piepildīta par 80 procentiem, taču augsta pieprasījuma gadījumā tuvākajā apkures sezonā tas var nebūt pietiekami. Tāpat tika akcentēts, ka krātuvē tiek glabāts rezerves apjoms krīzes situācijām, taču nākamajām sezonām tāds nav paredzēts.

Komisijas deputāti lēma rosināt atbildīgo ministriju un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju sagatavot plānu ziemas periodam un piedāvāt ilgtspējīgu modeli jautājumā par gāzes rezervēm nākotnē, kā arī apzināt alternatīvas gāzes piegādē.

“Ņemot vērā šībrīža hibrīdkara apstākļus, gāzes cena un tās piegāde var būt iespējamais manipulāciju objekts, taču pašlaik nav informācijas par pārkāptiem piegāžu līgumiem vai nesaskaņotiem gāzesvadu remontiem,” sacīja K.Feldmans, piebilstot, ka, neskatoties uz to, rezervju glabāšanai ir jārod ilgtspējīgs risinājums.

Komisija lēma turpināt šī jautājuma skatīšanu un novembrī izbraukuma sēdē apmeklēt Inčukalna gāzes krātuvi, informēja K.Feldmans.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta