Latvijas Republikas 9.Saeimas

rudens sesijas sestā sēde

2010.gada 7.oktobrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

 

Sēdes darba kārtība
Satura rādītājs
Balsojumi
Frakciju viedokļi

Sēdes vadītājs. Labrīt, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Sākam Saeimas 2010.gada 7.oktobra sēdi.

Godātie kolēģi! Es palūgšu klusumu, man jau tā ir diezgan pagrūti pabļaut šodien.

Pirms mēs sākam izskatīt šodienai apstiprināto darba kārtību, es informēju, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas iesniegumu ar lūgumu izdarīt grozījumus šodienas sēdes darba kārtībā un svītrot no ceturtās sadaļas „Likumprojektu izskatīšana” likumprojekta „Grozījumi Valsts civildienesta likumā” (Nr.1934/Lp9) izskatīšanu otrajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Bez tam komisija lūdz svītrot arī likumprojekta „Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā” (Nr.1935/Lp9) izskatīšanu otrajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Un tā, godātie kolēģi, sākam izskatīt apstiprināto sēdes darba kārtību.

Sākam tradicionāli ar Prezidija ziņojumiem par iesniegtajiem likumprojektiem.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Ārpustiesas parāda piedziņas likums” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījums likumā „Par nodokļiem un nodevām”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Civilām vajadzībām paredzētu sprāgstvielu aprites likums” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem”” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Juridiskās komisijas iesniegto likumprojektu „Grozījumi Satversmes tiesas likumā” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (ar reģistrācijas numuru 1972/Lp9) nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Elektronisko sakaru likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par norēķiniem ar nepārstrādātās lauksaimniecības produkcijas ražotājiem”” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par nodokļiem un nodevām”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Putniņa, Brigmaņa, Bērziņa, Līdakas un Kāposta iesniegto likumprojektu „Par nekustamā īpašuma nodošanu biedrībai „Latvijas Neredzīgo biedrība”” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Un tagad, godātie kolēģi, pārejam pie nākamās sadaļas - „Par atvaļinājuma piešķiršanu”.

„Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Kārlim Leiškalnam šā gada 7.oktobrī”, tātad šodien.

Lūdzu zvanu! Balsosim par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Kārlim Leiškalnam šā gada 7.oktobrī! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 65, pret un atturas - nav. Neapmaksāts atvaļinājums deputātam Leiškalnam piešķirts.

Nākamā sadaļa - „Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana”.

Lēmuma projekts „Par Aelitas Ignatjevas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Jānis Reirs.

J.Reirs (frakcija „Jaunais laiks”).

Labrīt, augsti godātais priekšsēdētāja kungs! Godātie kolēģi! Juridiskā komisija ir sagatavojusi lēmuma projektu „Par Aelitas Ignatjevas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi”. Juridiskā komisija izskatīja lēmuma projektu savā sēdē, aizklāti balsoja un vienbalsīgi to atbalstīja. Lūdzu Saeimu atbalstīt lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Aelitas Ignatjevas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 68, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par Aigas Freimanes apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Jānis Reirs.

J.Reirs (frakcija „Jaunais laiks”).

Juridiskā komisija ir sagatavojusi lēmuma projektu „Par Aigas Freimanes apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi”. Juridiskā komisija izskatīja lēmuma projektu savā sēdē, aizklāti balsoja un lēmuma projektu atbalstīja. Lūdzu Saeimu atbalstīt lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Aigas Freimanes apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 68, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Godātie kolēģi! Pirms mēs pārejam pie nākamās sadaļas izskatīšanas, es informēju, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis Juridiskās komisijas iesniegumu, ar kuru tiek lūgts izdarīt šodienas sēdes darba kārtībā vēl vienu grozījumu - iekļaut šodienas sēdes darba kārtības sadaļā „Likumprojektu izskatīšana” šīs pašas komisijas izstrādāto likumprojektu „Grozījumi Satversmes tiesas likumā” izskatīšanai pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas komisijā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Un tagad pārejam pie sadaļas „Deputātu pieprasījumi”.

Deputātu Kučinska, Spurdziņa, Brieža, Ārberga, Rugātes, Pētersones, Feldmanes, Dukšinska, Porieša un Zommeres pieprasījums Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim „Par valdības bezdarbību Nacionālā attīstības plāna 2014.-2020.gadam izstrādē”.

Pieprasījumu komisijas vārdā - deputāts Augusts Brigmanis.

A.Brigmanis (ZZS frakcija).

Labrīt! Šis pieprasījums ir izskatīts un komisijā noraidīts.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Sākam debates.

Vārds deputātam Mārim Kučinskim.

 

 

M.Kučinskis (Tautas partijas frakcija).

Godātais priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Pieprasījumu komisijas sēdē mūsu pieprasījums tika izskatīts 29.septembrī, un mums par lielu prieku 28.septembrī, tas ir, dienu iepriekš, arī valdība šo jautājumu izskatīja savā sēdē un atbildēja uz visiem pieprasījumā minētajiem jautājumiem. Tāpēc es šodien negribu daudz analizēt un kritizēt neizdarīto, bet vēlos citēt... protokolā atstāt tos punktus, kuri ir ārkārtīgi būtiski, kuri ir jāpilda nākamajai valdībai un arī Saeimai un kuri, es ceru, netika pieņemti tikai tāpēc, ka mēs uzrakstījām šo priekšlikumu.

Saeima šā gada 10.jūnijā ar savu lēmumu apstiprināja ilgtermiņa stratēģiju „Latvija-2030” un blakuslēmumā norādīja: lai šo plānu varētu īstenot, ir jāpieņem vidēja termiņa dokuments - Nacionālais attīstības plāns - un šis darbs jāsāk nekavējoties.

Es nezinu, vai šāds lēmums būtu pieņemts, ja nebūtu pieprasījuma. Es domāju, ka ne. Tajā pašā laikā valdības lēmumā šobrīd ir ietverti tie punkti, kas Latvijai ir būtiski nākamajā periodā.

Līdz šā gada beigām ir jātiek galā ar iepriekšējā Nacionālā attīstības plāna analīzi. Es nekad neesmu apgalvojis, ka tas ir līdz galam pilnīgs, un tāpēc ceru, ka nākamajā periodā šādas kļūdas vairs netiks atkārtotas.

Punkts 1.1.1: valdības izvērtējumā ir jābūt sasaistei ar vidējā termiņa budžetu un finanšu instrumentiem. Tā ir kļūda, kas ir bijusi visus šos 20 gadus, un es ceru, ka tā neturpināsies vēl arī nākamos 20-30 gadus, bet ka mēs visi kopā varēsim to novērst. Tajā pašā laikā es vēršu uzmanību uz to, ka Saeimā tās priekšsēdētāja Gundara Daudzes vadībā strādāja darba grupa, kas izstrādāja jau konkrētus priekšlikumus, kā novērst plāna nesasaisti ar budžetu, bet šie priekšlikumi guļ dziļi atvilktnē. Valdošā koalīcija tomēr neuzdrošinājās tos laist likumdošanas apritē, un acīmredzot tas notika varbūt saistībā ar vēlēšanām, varbūt saistībā ar to, ka tie būtu pārāk grūti izpildāmi Finanšu ministrijai un prasītu no tās pilnīgi mainīt pieeju.

Es vēršu uzmanību uz to, ka, sākoties nākamās Saeimas darbībai, ir nepieciešams šos punktus iedzīvināt.

Mēs balsosim „par” šo pieprasījumu, jo tas ir izrādījies ļoti labs instruments, lai valdība varētu arī kaut ko darīt, un es ceru, ka to mēs varēsim izmantot arī turpmāk un ka Saeima neatteiksies arī no 2.punkta 10.jūnija lēmumā, kur ir runa par to, ka Saeimai Nacionālā attīstības plāna apakškomisija ir jāpārveido par Nacionālā attīstības plāna uzraudzības komisiju.

Lai veicas visiem darbā!

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam.

Vai komisijas vārdā vēl ir kas piebilstams? Nav piebilstams. Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu Kučinska, Spurdziņa, Brieža, Ārberga, Rugātes, Pētersones, Feldmanes, Dukšinska, Porieša un Zommeres pieprasījumu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim „Par valdības bezdarbību Nacionālā attīstības plāna 2014.-2020.gadam izstrādē”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 41, pret - 44, atturas - 2. Pieprasījums noraidīts.

Godātie kolēģi! Pirms pārejam pie nākamās darba kārtības sadaļas, es informēju, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis vēl vienu priekšlikumu izdarīt grozījumus šodienas sēdes darba kārtībā.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta „Informācijas tehnoloģijas drošības likums” (Nr.1789/Lp9) trešajam lasījumam”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Godātie kolēģi! Sākam izskatīt sadaļu „Likumprojektu izskatīšana”. Šajā sadaļā pirmais punkts ir likumprojekts „Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā”. Likumprojekts ir atzīts par steidzamu. Mēs to izskatām otrajā lasījumā.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāts Māris Grīnblats.

M.Grīnblats (Nacionālās apvienības VL!-TB/LNNK frakcija).

Godātie deputāti! Komisija pēc vairākām nopietnām sēdēm iesniedza šo likumprojektu otrajam lasījumam.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētāja biedre

Solvita Āboltiņa.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Grīnblats. 2. - tiesībsarga priekšlikums. Komisija, vairākkārt izvērtējusi visus „par” un „pret”, secina, ka pašreizējā budžeta situācijā, ņemot vērā smago ekonomisko krīzi, nav pamatojuma paplašināt sociālo rehabilitāciju, kas minēta 6.punktā, ārpus darbspējīgā vecuma, jo pretējā gadījumā rindas uz sociālo rehabilitāciju veidotos pārmērīgi lielas un netiktu sasniegts galvenais mērķis - ierindā neatgrieztos tie, kas ir pelnītāji ģimenēs un nodokļu maksātāji valstī. Pieļaujot, ka nākotnē šāda norma varētu tikt iestrādāta (droši vien tas nenotiks tuvāko divu gadu laikā), komisija iesaka tomēr neatbalstīt tiesībsarga priekšlikumu. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Mazdūšīga rīcība!”)

Sēdes vadītāja. Sākam debates.

Vārds deputātam Vladimiram Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Labdien, cienījamie kolēģi! Es šeit jau vairākkārt esmu bijis par mūsu cienījamā tiesībsarga Romāna Apsīša advokātu. Un arī šodien aicinu jūs atbalstīt tiesībsarga priekšlikumu. Ir runa par sociālo pakalpojumu nodrošināšanu pensijas vecuma cilvēkiem. Sociālie pakalpojumi ir garantēti Satversmes 109.pantā, un šā panta darbību nevar ierobežot ar dažām pazīmēm. Satversmes 91.pantā ir minēts diskriminācijas aizliegums, tātad aizliegta arī diskriminācija pēc vecuma pazīmes.

Ja tiesībsargs pārsūdzētu šo normu Satversmes tiesā, tad, esmu pārliecināts, uzvara būtu viņa pusē. Un saskaņā ar to, ka mēs pirms četriem gadiem devām svinīgu solījumu cienīt mūsu Satversmi, es aicinu šajā gadījumā balsot „par”.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates slēdzu.

Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

M.Grīnblats. Komisija tomēr paliek pie sava viedokļa (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Kāds cinisms!”), jo, pieņemot šo priekšlikumu, neapšaubāmi veidotos situācija, ka darbspējīgā vecuma personas, kas aiziet uz šo rehabilitāciju, gaidītu tik ilgi, ka šī rehabilitācija gluži vienkārši zaudētu savu jēgu. Priekšlikums līdz ar to ir noraidāms. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Nožēlojami!”)

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. - tiesībsarga Romāna Apsīša priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 17, pret - 46, atturas - 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

M.Grīnblats. Nākamie priekšlikumi saņemti no komisijas.

3. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Grīnblats. 4. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Arī atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Grīnblats. 5. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Grīnblats. Un arī 6. - pēdējais - ir atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Grīnblats. Komisija aicina atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā kopumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā” atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 54, pret - 2, atturas - 11. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam. Ā, tas ir steidzams... Es atvainojos! Likumprojekts bija steidzams, tātad likumprojekts ir pieņemts otrajā, galīgajā, lasījumā.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Grozījumi likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli””, otrais lasījums. Parlaments atzinis likumprojektu par steidzamu.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Šis minētais likumprojekts ir saistīts ar uzņēmumu ienākuma nodokli... ar uzkrājumiem attiecībā uz nedrošiem parādiem.

1. - finanšu ministra Einara Repšes priekšlikums. Tas ir daļēji atbalstīts un iekļauts komisijas 2.priekšlikumā, kas saistīts ar situāciju, ka arī parāds tiek nodots cesijas gadījumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

G.Bērziņš. 2. - Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. 3. - Juridiskā biroja priekšlikums. Tas ir redakcionāli precizēts un ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. 4. - pašas atbildīgās komisijas priekšlikums. Arī precizēts un ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. 5. - pašas komisijas priekšlikums. Tas ir saistīts ar pārejas noteikumiem, un to komisija, protams, atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. Arī 6. - Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti.

Komisijas vārdā aicinu Saeimu likumprojektu pieņemt otrajā un, tā kā šis ir steidzams likumprojekts, tad arī galīgajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli”” atbalstīšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā, galīgajā, lasījumā pieņemts.

Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Par Grozījumu Kodolmateriālu fiziskās aizsardzības konvencijā”, otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godājamais Prezidij! Godājamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.6541 - likumprojektu „Par Grozījumu Kodolmateriālu fiziskās aizsardzības konvencijā”.

Godājamie kolēģi! Kā jau es ziņoju, skatot šo jautājumu pirmajā lasījumā, šis dokuments, likumprojekts, tiek virzīts, lai kodolmateriāli tiktu glabāti drošāk, būtu tehnoloģiski aizsargātāki un lai tie nebūtu pieejami nevienam gadījuma rakstura cilvēkam, kur nu vēl teroristiem.

Godājamie kolēģi, uz otro lasījumu Ārlietu komisija nav saņēmusi nevienu priekšlikumu vai papildinājumu, un tā vienbalsīgi ir pieņēmusi lēmumu par dokumenta virzīšanu skatīšanai otrajā, galīgajā, lasījumā.

Lūdzu arī jūs atbalstīt atbildīgās komisijas viedokli.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Par Grozījumu Kodolmateriālu fiziskās aizsardzības konvencijā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 75, pret un atturas - nav. Likumprojekts pieņemts.

Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Par Latvijas Republikas valdības un Indijas Republikas valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību”, otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godājamie kolēģi! Godājamais Prezidij! Strādāsim ar dokumentu Nr.6542 - likumprojektu „Par Latvijas Republikas valdības un Indijas Republikas valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību”.

Godājamie kolēģi! Kā jau iepriekšējā lasījumā jums stāstīju, šis ir tradicionāls līgums, kuru valstis savstarpēji slēdz, lai nodrošinātu investīciju aizsardzību pēc būtības.

Godājamie kolēģi! Uz otro lasījumu Ārlietu komisija nav saņēmusi nevienu priekšlikumu, līdz ar to vienbalsīgi nolēmusi virzīt likumprojektu skatīšanai un pieņemšanai otrajā, galīgajā, lasījumā Saeimā.

Godājamie kolēģi, aicinu jūs atbalstīt Ārlietu komisijas viedokli.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Par Latvijas Republikas valdības un Indijas Republikas valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību” atbalstīšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekta „Par 1960.gada 13.decembra Eiropas aeronavigācijas drošības organizācijas Starptautisko konvenciju par sadarbību aeronavigācijas drošības jomā, kas grozīta 1981.gadā Briselē, Konvencijas 1970.gada 6.jūlija Papildprotokolu, Konvencijas Papildprotokola 1978.gada 21.novembra Grozījumu protokolu, Konvencijas 1981.gada 12.februāra Grozījumu protokolu, 1981.gada 12.februāra Daudzpusējo nolīgumu par aeronavigācijas pakalpojumu maksām, 1997.gada 27.jūnija Protokolu, ar ko pēc dažādiem veiktajiem grozījumiem konsolidē Konvenciju, un 2002.gada 8.oktobra Protokolu par Eiropas Kopienas pievienošanos Konvencijai, kas vairākkārt grozīta un konsolidēta ar 1997.gada 27.jūnija Protokolu”, izskatīšana otrajā lasījumā.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godājamie kolēģi!

Godājamā sēdes vadītāja! Vispirms gribu izteikt jums atzinību par ļoti precīzi nolasīto šā dokumenta nosaukumu.

Godājamie kolēģi, neatkārtošu tā nosaukumu otro reizi, vienīgi atgādināšu tā būtību. Godājamie kolēģi, šis ir starptautisks dokuments, kas regulē to, kā Eiropas Savienībā tiek reglamentēta un ierobežota, un pārvaldīta Eiropas Savienības kopējā gaisa telpa.

Godājamie kolēģi! Ar šā dokumenta ratifikāciju Latvija faktiski izpilda visas nepieciešamās kvalifikācijas saistības, lai kļūtu pilntiesīga šīs telpas pārvaldības pārstāve. Un vēl vairāk! Tas ir viens no priekšnoteikumiem, kuri mums ir jānodrošina, lai Latvijā beidzot tiktu atvērta šāda Eiropas institūcija, un šī Eiropas institūcija kontrolēs un atbildēs par Eiropas kopējās gaisa telpas pārvaldību. Tā atradīsies šeit. Tieši tādēļ mums ir jāpievienojas šim protokolam, kā jau es jums stāstīju iepriekšējā lasījumā, godājamie kolēģi! Latvijā līdz šim līgumattiecībās ar šo organizāciju ir strādājusi valsts akciju sabiedrība „Latvijas gaisa satiksme”. Tagad mēs pilnībā pievienojamies šim starptautiskajam dokumentam jeb instrumentam.

Godājamie kolēģi! Uz likumprojekta otro lasījumu Ārlietu komisijā mēs neesam saņēmuši nevienu papildinājumu vai priekšlikumu, līdz ar to Ārlietu komisija vienbalsīgi ir nolēmusi, ka likumprojekts ir jāvirza skatīšanai Saeimā otrajā, galīgajā, lasījumā.

Godājamie kolēģi! Aicinu jūs tā darīt.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta atbalstīšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 71, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā, galīgajā, lasījumā atbalstīts.

Paldies.

A.Bērziņš. Paldies par atbalstu.

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums. Likumprojekts „Grozījumi Gaujas nacionālā parka likumā”, trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Mārtiņš Roze.

M.Roze (ZZS frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1851/Lp9 - „Grozījumi Gaujas nacionālā parka likumā”. Uz trešo lasījumu komisija nav saņēmusi nevienu priekšlikumu un līdz ar to lūdz atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Gaujas nacionālā parka likumā” atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret un atturas - nav. Likumprojekts trešajā lasījumā atbalstīts.

Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Grozījumi Ārstniecības likumā”, trešais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāte Aija Barča...

Es atvainojos! Ziņotājs mainās, un tas būs deputāts Vitālijs Orlovs.

V.Orlovs (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Labrīt, cienījamie deputāti! Strādāsim ar likumprojektu „Grozījumi Ārstniecības likumā”, trešais lasījums.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 2.priekšlikumā...

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

V.Orlovs. ... kuru sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija un kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

V.Orlovs. 3. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

V.Orlovs. Arī 4.priekšlikumu sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

V.Orlovs. Lūdzu atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Ārstniecības likumā” pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Likums pieņemts. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Grozījums likumā „Par akcīzes nodokli””, pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Es gribu paskaidrot, ka šis ir likumprojekts, kuru sagatavoja Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija. Tas tika novirzīts uz Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju. Mūsu komisijā bija diezgan garas debates par šo likumprojektu, un pēc debatēm Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija nolēma šo likumprojektu noraidīt.

Es saprotu, ka šoreiz, ņemot vērā to, ka likumprojektu sagatavojusi Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, tai ir tiesības šo likumprojektu virzīt tieši uz Saeimu, ko komisija ir arī izdarījusi.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Sākam debates.

Vārds deputātam Ventam Armandam Krauklim.

 

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Aicinu tomēr pievērst uzmanību šim likumprojektam, jo pie tā ir strādāts gana ilgi. Tātad šā likumprojekta ierosinātāji ir paši ražotāji, kuriem šī akcīzes markas līmēšana uz vieglajiem alkoholiskajiem kokteiļiem ir vienkārši lieks slogs. Mums notika gan kopīgas sēdes ar Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju, gan atsevišķas sēdes, tika uzklausīti dažādi eksperti, un beigu beigās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija vienbalsīgi nolēma, ka šāds likumprojekts tiešām būtu jāvirza.

Jūs visi noteikti esat saņēmuši Latvijas Darba devēju konfederācijas vēstuli, kas ir adresēta visām frakcijām. Tur ir gana daudz argumentu, kāpēc tomēr šo likumprojektu būtu loģiski virzīt uz priekšu, jo faktiski vienīgais iebildums no Finanšu ministrijas puses ir tas, ka, lūk, VID būs nedaudz sarežģītākas kontroles funkcijas. Es domāju, ka šāds arguments nav pamatots tāpat kā tas, ka šis likuma grozījums varētu palielināt nelegālā alkohola tirgu. Ja tas tā būtu, tad pirmie kliegtu ražotāji, jo tas viņus jau visvairāk skar, ja, piemēram, palielinās šis nelegālā alkohola tirgus. Šie vieglie alkoholiskie kokteiļi nav domāti mērķauditorijai, kas vēlētos tos iegādāties nelegāli.

Tāpēc tiešām, kolēģi, es aicinu atbalstīt šo Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas izstrādāto likumprojektu, jo tas nozīmē gan administratīvo šķēršļu samazināšanu, gan nelielu, bet tomēr atbalstu mūsu ražotājiem.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Komisijas vārdā nav nekādu iebildumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījums likumā „Par akcīzes nodokli”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 49, pret - 5, atturas - 19. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

G.Bērziņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 12.oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 12.oktobris.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Jānis Tutins.

J.Tutins (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Labrīt, kolēģi! Komisija minētā likumprojekta otrajam lasījumam ir saņēmusi astoņus priekšlikumus.

1. - iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces priekšlikums (priekšlikuma iesniegšanas brīdī pildīja arī tieslietu ministres pienākumus). Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Tutins. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Tutins. 3. - iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Tutins. 4. - iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Tutins. 5. - iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Tutins. 6. - iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Tutins. 7. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Tutins. 8. - Juridiskā biroja priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Tutins. Paldies.

Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā” atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

J.Tutins. Paldies par atbalstu.

Par priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam piedāvājam noteikt 14.oktobri.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 14.oktobris.

Paldies.

J.Tutins. Paldies.

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Grozījumi Eiropas kooperatīvo sabiedrību likumā”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Māris Ārbergs.

M.Ārbergs (Tautas partijas frakcija).

Godātais Prezidij! Godātie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu „Grozījumi Eiropas kooperatīvo sabiedrību likumā” (dokuments Nr.6528).

Uz otro lasījumu ir saņemti trīs priekšlikumi.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 3. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Eiropas kooperatīvo sabiedrību likumā” atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 72, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

M.Ārbergs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam - 2010.gada 14.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 14.oktobris. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Grozījums likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli””, otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Likumprojekts saistīts ar iedzīvotāju ienākumu situāciju, dzēšot kredītus.

1. - Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. 2. - finanšu ministra Einara Repšes priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. 3. - Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums, kas saistīts ar galveno tematu. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

 

G.Bērziņš. 4. - Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. 5. - Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. 6. - Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. 7. - Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. 8.priekšlikums. Tas saistīts ar otru tematu, kas ir šajā likumprojektā, respektīvi, ar to, ka situācijās, kad deklarācijas tiks aizpildītas elektroniski, VID ierakstīs arī tos datus, kas ir zināmi, sākot ar nākamo taksācijas gadu. Arī šo priekšlikumu komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. 9. - finanšu ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. 10.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. 11.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. Un 12.priekšlikums arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Atbalstīts? Man ir rakstīts, ka...

G.Bērziņš. Es atvainojos, nav atbalstīts! (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Kā tad tā?”)

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

G.Bērziņš. Un arī 13.priekšlikums - finanšu ministra priekšlikums - nav atbalstīts. Man ir jāpaskaidro, ka tas nav atbalstīts tāpēc, ka šis priekšlikums ir attiecīgi ietverts iepriekšējos priekšlikumos. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Balsojumu!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu par 13.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 13. - finanšu ministra Einara Repšes priekšlikumu! (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Atbalstām finanšu ministru!”) Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 26, pret - 43, atturas - 5. Priekšlikums nav atbalstīts.

G.Bērziņš. 14. - Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti.

Komisijas vārdā aicinu Saeimu likumprojektu pieņemt otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”” atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

G.Bērziņš. 12.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 12.oktobris.

Paldies.

Pirms mēs sākam izskatīt nākamo darba kārtības jautājumu, mums ir jālemj par iespējamām izmaiņām šodienas sēdes darba kārtībā.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas iesniegumu ar lūgumu izdarīt izmaiņas šīsdienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā likumprojektu „Grozījumi Iedzīvotāju reģistra likumā” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Un vēl pirms nākamā darba kārtības jautājuma izskatīšanas gribu informēt, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātes Dagnijas Staķes iesniegumu, kurā viņa informē, ka, balsojot par 2.priekšlikumu likumprojektam „Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības jomā” (dokuments Nr.1933/Lp9), viņa ir kļūdījusies, jo viņas balsojums ir „pret”.

Nākamais darba kārtības jautājums... Ā, ir vēl viens priekšlikums par izmaiņām. Saeimas Prezidijs ir saņēmis Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas iesniegumu ar lūgumu izdarīt izmaiņu šīsdienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā likumprojektu „Civilām vajadzībām paredzētu sprāgstvielu aprites likums” atbalstīšanai pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Grozījumi Valsts probācijas dienesta likumā”, otrais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā - deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamā sēdes vadītāja! Kolēģi! Likumprojekta „Grozījumi Valsts probācijas dienesta likumā” otrajam lasījumam saņemti astoņi priekšlikumi un izskatīti komisijas sēdē.

1. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 3. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 5. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 6. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija priekšlikumu atbalstījusi savā 7.priekšlikumā. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. 8. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. Līdz ar to visi iesniegtie priekšlikumi ir izskatīti.

Komisijas vārdā aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Valsts probācijas dienesta likumā” atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 72, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

J.Dalbiņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 12.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 12.oktobris.

Paldies

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Grozījumi Apsardzes darbības likumā”, otrais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā - deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamā sēdes vadītāja! Kolēģi! Likumprojekta „Grozījumi Apsardzes darbības likumā” otrajam lasījumam saņemti 12 priekšlikumi.

1. - iekšlietu ministres Mūrnieces priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 2. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums. Komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Sākam debates.

Vārds deputātam Ivanam Klementjevam.

I.Klementjevs (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Augsti godātā sēdes vadītāja! Cienījamie kolēģi! Politisko organizāciju (partiju) apvienības „Saskaņas Centrs” frakcija piedāvā izteikt 6.panta pirmās daļas otro teikumu šādā redakcijā: „Par individuālo komersantu vai personu, kas tiesīga pārstāvēt komercsabiedrību, var būt Latvijas pilsonis, Latvijas nepilsonis, Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts pilsonis, kurš nav sodīts par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu un kuram nav konstatēta psihiska slimība, alkoholisms, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarība.”

Mēs piedāvājam šo grozījumu tāpēc, ka apsardzes firmās, kas veic daudzas funkcijas, nav obligāti nēsāt personīgos šaujamieročus. Ir daudzas funkcijas, ko pilda dienestā. Mēs aicinām iekšlietu ministri izdarīt grozījumu un iesniegt... arī par to, ka Latvijas nepilsoņi var veikt apsardzes funkcijas bez šaujamieroču nēsāšanas.

Paldies.

Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Vārds deputātam Vladimiram Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Vēlreiz labdien, cienījamie likumdevēji un Saeimas viesi! Paldies frakcijai „Saskaņas Centrs”, kas iesniegusi manam nākamajam, 3., priekšlikumam analoģisku priekšlikumu - atcelt netaisnīgo ierobežojumu nepilsoņiem strādāt apsardzē.

9.Saeimas pilnvaru laikā tas ir jau ceturtais frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums šajā jomā. Pa vienam katru gadu. No PCTVL puses līdzīgu priekšlikumu bijis vairāk nekā simts. Un, ņemot vērā Ušakova publiskos solījumus strādāt arī PCTVL vēlētāju labā, šai frakcijai stāv priekšā milzīgs darbs.

Gan Valsts cilvēktiesību birojs 1996.gadā, gan Latvijas tiesībsargs 2008.gada 8.oktobrī atzina par nesamērīgiem un atceļamiem ierobežojumus nepilsoņiem pilnvērtīgi strādāt apsardzes jomā. Tiesībsargs atzinis par nesamērīgiem kopumā septiņus ierobežojumus no 80, to skaitā arī apspriežamo.

Lūk, godātā Romāna Apsīša viedoklis īsumā (citēju): „Analizējot lietas apstākļus, secināju, ka Apsardzes darbības likuma 6.panta pirmās daļas regulējums skar nepilsoņu tiesības, jo salīdzinājumā ar pilsoņiem ierobežo viņu tiesības saņemt licenci apsardzes darbības veikšanai, kā arī vadīt vai ieņemt amatu detektīvdarbības pārvaldes institūcijās. Izvērtējot Iekšlietu ministrijas atbildes vēstuli, nonācu pie secinājuma, ka ierobežojumam tomēr ir leģitīmais mērķis - sabiedriskā drošība. Uzskatu, ka sabiedriskās drošības apdraudējums nav vērtējams abstrakti kā raksturīgs apsardzes darbības veikšanai kā tādai, bet vadoties no konkrētām un reālām iespējām to apdraudēt.

Vērtējot problēmu no šī aspekta, secināms, ka 1. un 2.kategorijas licences apsardzes darbības veikšanai būtiski atšķiras savā starpā.

Iekšlietu ministrija nav norādījusi nevienu argumentu, kas liecinātu par to, ka ar apsardzes tehnisko sistēmu projektēšanu vai uzstādīšanu var tikt apdraudēta sabiedriskā kārtība.

No tā secināms, ka apsardzes darbības, kuru veikšanai nepieciešama 1.kategorijas atļauja, nav saistītas ar reālām iespējām apdraudēt sabiedrisko drošību un kārtību. Vēršu īpašu uzmanību uz to, ka Apsardzes darbības likuma citā normā ir paredzēts tiesiskais mehānisms ierobežojumu leģitīmā mērķa sasniegšanai; proti, valstij ir tiesības neizsniegt licenci apsardzes darbības veikšanai, ja kompetentām valsts iestādēm ir pamats uzskatīt, ka individuālais komersants vai persona, kas tiesīga pārstāvēt komercsabiedrību, darbojas pretvalstiskā vai noziedzīgā organizācijā vai ir tās biedrs, rada draudus valsts vai sabiedrības drošībai.

Ņemot vērā minēto, uzskatu, ka nepilsoņiem uzliktais ierobežojums saņemt 1.kategorijas speciālo atļauju (licenci) apsardzes darbības veikšanai nav samērots ar sabiedrisko drošību kā leģitīmu mērķi un līdz ar to būtu pārskatāms.” Tiesībsarga viedokļa citējuma beigas.

Cienījamās dāmas un kungi! Jūs nedzirdat un negribat dzirdēt tiesībsarga viedokli, un jūsu cieņa pret cilvēktiesībām, pret Latvijas vēlētāju un Satversmi ir visiem dzirdama pēc trokšņa zālē. Tomēr es aicinu cienīt gan mūsu Satversmi, gan tiesībsarga viedokli un atbalstīt šo „Saskaņas Centra” frakcijas priekšlikumu, kā arī manu priekšlikumu - 3.priekšlikumu.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Komisijas vārdā nekas piebilstams nav. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 24, pret - 51, atturas - nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Dalbiņš. 3. - Saeimas deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisija to neatbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. 4. - iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 5. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 6. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 7. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 8. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 9. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 10. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 12. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. Līdz ar to visi iesniegtie priekšlikumi ir izskatīti. Komisijas vārdā aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Apsardzes darbības likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 59, pret - 18, atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

J.Dalbiņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 12.oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 12.oktobris.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Par nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedriskajām vajadzībām - Dienvidu tilta pār Daugavu 2.kārtas posmā no Krasta ielas līdz Austrumu maģistrālei būvniecībai”, pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Mareks Segliņš.

M.Segliņš (Tautas partijas frakcija).

Labdien, kolēģi! Tas ir valdības iesniegts likumprojekts par neliela zemes gabala 79 kvadrātmetru platībā atsavināšanu. To atsavināt nepieciešams sabiedrības vajadzībām, jo šajā zemes gabalā tiks izbūvēti kabeļi un gājēju ietve.

Juridiskā komisija atbalstīja šo valdības likumprojektu, jo tiešām saskatīja šeit sabiedrības intereses.

Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Par nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedriskajām vajadzībām - Dienvidu tilta pār Daugavu 2.kārtas posmā no Krasta ielas līdz Austrumu maģistrālei būvniecībai” atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 55, pret - 16, atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

M.Segliņš. Par priekšlikumu iesniegšanas termiņu iesaku noteikt 5.novembri.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 5.novembris.

Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Grozījumi Latvijas Republikas Advokatūras likumā”, otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Mareks Segliņš.

M.Segliņš (Tautas partijas frakcija).

Uz otro lasījumu ir saņemti seši priekšlikumi, un Juridiskā komisija tos ir izskatījusi.

1. - deputāta Buzajeva priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Sākam debates.

Vārds deputātam Vladimiram Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Cienījamās dāmas un ne mazāk cienījamie kungi! Aizliegums nepilsoņiem stradāt par advokātiem, kuru atcelt es ierosinu, pieder pie tiem ierobežojumiem, kuri tika atzīti par nesamērīgiem un atceļamiem gan ar Valsts cilvēktiesību biroja 1996.gada lēmumu, gan ar Latvijas Republikas tiesībsarga atzinumu. Tiesībsargs Romāns Apsītis savā 2008.gada 8.oktobra atzinumā izdarīja man negaidītu dāvanu dzimšanas dienā, pamatodams savu viedokli ar šādu galveno argumentu: „Saskaņā ar Advokatūras likuma 5.pantu advokāti ir tiesu sistēmai piederīgas personas. Savukārt tiesu vara ir valsts varas sastāvdaļa. Taču advokāts nerīkojas valsts vārdā, viņam primāras ir klienta, nevis valsts intereses, kā arī viņa lēmumi nav saistoši. Klientam ir brīva izvēle attiecībā uz advokātu; tas nozīmē, ka valstij nav pamata iejaukties šajās tiesiskajās attiecībās ar papildu ierobežojumu uzlikšanu.” Citāta beigas.

Interesanti, ka arī hitleriešu tiesību speciālisti iekļāva 12 ierobežojumus ebrejiem, tai skaitā aizliegumu žīdiem strādāt par advokātiem. Viņi tieši kā mūsu etnokrātiskās valsts juristi pamatoja šo ierobežojumu ar to, ka advokāti ir valsts tiesu sistēmai piederīgas personas.

Diemžēl mūsu tiesībsargs Trešā reiha apstākļos būtu nekavējoties atlaists no darba. Bet es nevaru to droši teikt par Saeimas esošā un topošā sastāva vairākumu. Es šeit nerunāju par Dzintaru vai Parādnieku. Cienījamie kolēģi no „ZZS”, „Vienotības”, „Par labu Latviju”, jums noteikti pa ceļam ar Visvaldi Lāci, un jūsu galvenie svētki ir nevis 18.novembris, bet 16.marts! Ja tā nav taisnība, tad atbalstiet tiesībsarga viedokli! Lūdzu balsot „par”.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates slēdzu.

Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - deputāta Vladimira Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 19, pret - 53, atturas - 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

M.Segliņš. 2. - deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisijā noraidīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. - deputāta Vladimira Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 21, pret - 48, atturas - 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

M.Segliņš. 3.priekšlikums. Komisijā noraidīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 3. - deputāta Vladimira Agešina iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 23, pret - 46, atturas - nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

M.Segliņš. 4. - noraidīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. - deputāta Valērija Agešina iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 22, pret - 51, atturas - 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

M.Segliņš. 5. - atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 6. - atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 7. - atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 8. - nav atbalstīts. (No zāles:”Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 8. - deputāta Vladimira Buzajeva iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 18, pret - 51, atturas - 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

M.Segliņš. 9. - nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 10. - nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 11. - nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 12. - nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 13. - atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 14. - atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. Lūdzu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Latvijas Republikas Advokatūras likumā” atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 54, pret - 5, atturas - 14. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

M.Segliņš. 12.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 12.oktobris.

Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Par Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības vienošanos par Latvijas Republikas un Baltkrievijas Republikas pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējo braucienu vienkāršošanu”, pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godājamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.6540 - likumprojektu „Par Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības vienošanos par Latvijas Republikas un Baltkrievijas Republikas pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējo braucienu vienkāršošanu”.

Godājamie kolēģi! Pēc ilgām un salīdzinoši garām diskusijām un dokumentu saskaņošanas ir parakstīts nolīgums starp Latvijas Republiku un Baltkrievijas Republiku par to, ka pierobežas josla tiek paplašināta no 20 kilometriem līdz 50 kilometriem, un šī kārtība, kā tiks atvieglota pierobežas iedzīvotājiem pārvietošanās pāri robežai, attieksies uz salīdzinoši lielāku cilvēku skaitu. Vienkārši informācijai gribu jums teikt, ka Latvijas austrumu pierobežā šī pierobežas teritorija attieksies... šajā pierobežas teritorijā būs iekļauta gan Daugavpils pilsēta, gan arī Baltkrievijas pusē vesela virkne apdzīvotu vietu, kuras pirms tam nebija iekļautas šajā teritorijā. Tātad tagad tās būs iekļautas.

Godājamie kolēģi! Saskaņā ar vispārējo kārtību šāda veida dokumenti... šis likumprojekts ir jāratificē abu līgumslēdzēju valstu parlamentos. Baltkrievijas puse pašlaik šo dokumentu ir virzījusi skatīšanai pirmajā lasījumā, un tieši tāpat to ir darījusi mūsu Ārlietu komisija, pie tam darījusi to vienbalsīgi. Tāpēc aicinu visu Saeimu atbalstīt šā dokumenta skatīšanu.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Par Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības vienošanos par Latvijas Republikas un Baltkrievijas Republikas pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējo braucienu vienkāršošanu” atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret - nav, atturas - 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

A.Bērziņš. Šā gada 20.septembris.

Sēdes vadītāja. Septembris?

A.Bērziņš. Oktobris. Es atvainojos!

Sēdes vadītāja. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 20.oktobris. Citu priekšlikumu nav.

Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Grozījumi Komerclikumā”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Artūrs Rubiks.

A.Rubiks (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Labrīt, kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.6544 - likumprojektu „Grozījumi Komerclikumā”. Ir saņemti desmit priekšlikumi.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Rubiks. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Rubiks. 3. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Rubiks. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Rubiks. 5. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Rubiks. 6. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Rubiks. 7. - priekšlikums, ko tieslietu ministra vietā iesniedzis aizsardzības ministrs Lieģa kungs. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Rubiks. 8. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 9. - atbildīgās komisijas priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Rubiks. Un 10. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Rubiks. Lūdzu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Komerclikumā” atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

A.Rubiks. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - šā gada 14.oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 14.oktobris.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Atkritumu apsaimniekošanas likums”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Ingmārs Līdaka.

I.Līdaka (ZZS frakcija).

Cienījamie kolēģi! Tātad jūsu uzmanībai likumprojekts „Atkritumu apsaimniekošanas likums”. Otrajam lasījumam atbildīgā komisija saņēmusi 92 priekšlikumus, kas zināmā mērā ir rezultāts patiešām ilgām un plašām debatēm gan darba grupās, gan komisijas sēdēs.

1. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - politisko organizāciju (partiju) apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 21, pret - 43, atturas - 2. Priekšlikums nav atbalstīts.

I.Līdaka. Paldies.

Tātad termina skaidrojums paliek sākotnējā redakcijā.

Nav atbalstīts arī apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas iesniegtais 2.priekšlikums.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. - politisko organizāciju (partiju) apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 17, pret - 40, atturas - nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

I.Līdaka. Savukārt ir atbalstīts 3. - vides ministra Raimonda Vējoņa priekšlikums.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. Līdz ar to, loģiski, būtu jānoraida - un komisija ir noraidījusi 5. - apvienības „Saskaņas Centrs” priekšlikumu, kas saistīts ar 3.priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Par 4.priekšlikumu...

I.Līdaka. 4.priekšlikums ir par citu terminu. Tas ir atbalstīts, un tā iesniedzējs ir vides ministrs Raimonds Vējonis.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim par 4.priekšlikumu.

I.Līdaka. 5. - apvienības „Saskaņas Centrs” priekšlikums. Ir noraidīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 6. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Arī tas ir noraidīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 7. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts komisijā.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 8. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Ir atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 9. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. Komisija tātad ierosina atstāt spēkā sākotnējo redakciju.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Tagad seko virkne redakcionālu precizējumu sākotnējā tekstā.

10. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Komisijā nav guvis atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 11. - vides ministra Raimonda Vējoņa priekšlikums attiecībā uz atkritumu apsaimniekošanas prasībām ārstniecības iestādēs. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 12. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Nu, un saistībā ar to, ka nav atbalstīts 12.priekšlikums, arī turpmāk būs vairāki noraidīti „Saskaņas Centra” priekšlikumi dažādās likuma daļās.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Bet tas būs vēlāk.

Tātad 13. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 14. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums. Arī nav guvis atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 15. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums, kurā netiek atbalstīta pašvaldību kompetences paplašināšana. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 16. - deputātu Aizbalta un Tutina priekšlikums. Nav atbalstīts. Arī tas ir par šo pašu pašvaldību kompetences paplašināšanu.

Sēdes vadītāja. Sākam debates.

Vārds deputātam Jānim Tutinam.

J.Tutins (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Cienījamie kolēģi! Šis priekšlikums praktiski ir paskaidrojošais un papildinošais tai redakcijai, kas jau ir spēkā esoša. Tas nozīmē, ka saskaņā ar spēkā esošo redakciju pašvaldība var ieguldīt līdzekļus sistēmas izveidē un uzturēšanā atbilstoši valsts un reģionālajiem plāniem atkritumu apsaimniekošanā.

Mūsu skatījumā... manā skatījumā, ja mēs papildinām, ka var arī dibināt kapitālsabiedrības vai piedalīties ar savām daļām kapitālsabiedrībā, iegūstot noteicošo nozīmi, tad tas ir paskaidrojums, ka pašvaldība iegulda savus līdzekļus atkritumu apsaimniekošanas sistēmas izveidē savā teritorijā.

Tāpēc es arī lūdzu atbalstīt šo priekšlikumu.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

I.Līdaka. Jā, es tikai gribu piebilst, ka pilnīgi noteikti arī uz trešo lasījumu būs visai nopietnas debates ar Latvijas pašvaldību sabiedrību. Tā ka komisijas vārdā es, protams, aicinu neatbalstīt šo priekšlikumu un turpināt produktīvas debates komisijas sēdē.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 16. - deputātu Vitālija Aizbalta un Jāņa Tutina iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 30, pret - 41, atturas - 4. Priekšlikums nav atbalstīts.

I.Līdaka. Tātad arī 17. ir frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums, kurā būtībā... Nu jā, arī tas ir diskutabls! Netiek atbalstīts. Un komisija līdz ar to neatbalsta atrunu par atkritumu dalītu vākšanu. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 17. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 19, pret - 45, atturas - 4. Priekšlikums nav atbalstīts.

I.Līdaka. 18. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums. Arī tas tāpat kā 19.priekšlikums neguva atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Šie zināmā mērā ir saistīti ar 12.priekšlikumu, kas tika noraidīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst pret 18. un 19.priekšlikumu.

I.Līdaka. Tātad 20. ... Es atļāvos mazliet paskaidrot... Tātad 20. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums. Arī neguva atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 21. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums. Arī neguva atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 22. - līdzīgi neguva atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 23. - vides ministra Raimonda Vējoņa priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 24.priekšlikumā, ko sagatavojusi atbildīgā komisija.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Tātad atbildīgās komisijas izveidoto 24.priekšlikumu komisija, protams, lūdz atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 25. - arī atbildīgās komisijas sagatavots priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 26. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums par īpašnieku pienākumiem. Komisijā guva atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. Tāpat arī 27. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums - komisijā ir atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 28. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 29. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 30. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums, kas saistīts ar neatbalstīto 12.priekšlikumu. Komisijā atbalstu neguva.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 31. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 32. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums, kas būtībā ir redakcionāls. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 33. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 34. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums, kas būtībā ir redakcionāls. Komisijā neguva atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Arī 35.priekšlikums komisijā neguva atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Jo, protams, tika izstrādāts labāks - atbildīgās komisijas iesniegtais 36.priekšlikums, kuru lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 37. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Tajā minēts piedāvājums par konkrētiem nosacījumiem pašvaldību sadalīšanai atkritumu apsaimniekošanas zonās. Vismaz pagaidām neguva atbalstu komisijā.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 38. - deputātu Aizbalta un Tutina priekšlikums. Neguva atbalstu, taču tas nenozīmē, ka diskusiju nevarētu turpināt.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst... Deputāti lūdz balsojumu! Lūdzu zvanu! Balsosim par 38. - deputātu Vitālija Aizbalta un Jāņa Tutina priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 22, pret - 49, atturas - nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

I.Līdaka. 39. - vides ministra Raimonda Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 40. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Komisijā atbalstu neguva.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 41. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 42. - atbildīgās komisijas priekšlikumā, kuru, protams, lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 43. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 44. - „Saskaņas Centra” frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts... Es atvainojos, ir atbalstīts!

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. No tā izriet, ka 45.priekšlikums ir noraidāms, arī komisija tam piekrīt. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 46. - atbildīgās komisijas priekšlikums, kas sagatavots būtībā tādēļ, lai ļautu lielākajiem veikaliem pašiem slēgt savus atkritumu apsaimniekošanas līgumus. Tas bija ļoti diskutabls jautājums komisijā, tomēr pēc garām sarunām priekšlikums tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 47. - deputāta Aizbalta priekšlikums par līguma termiņiem. Neguva atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 48. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Komisijā neguva atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 49. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 50. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Noraidīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 51. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Noraidāms.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Tāpat arī 52. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 53. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Komisijā neguva atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 54. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Komisijā neguva atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 55. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums par informācijas sniegšanu. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 56. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Arī tas ir par informācijas sniegšanu. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. Turpretī 57. - šīs pašas frakcijas priekšlikums - komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 58.priekšlikums. Sakarā ar 12.priekšlikuma noraidīšanu arī tas ir noraidāms.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Tāpat arī 59. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Noraidīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Un 60.priekšlikums. Loģiski, arī tas ir noraidīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 61. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Arī tas noraidīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 62. - tāpat.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 63. - apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums par atkritumu kompostēšanu - savukārt ir guvis atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 64. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Savukārt vides ministra Raimonda Vējoņa 65.priekšlikums par samaksas iekasēšanu ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. Un līdz ar to komisijā nav atbalstīts 66. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 67. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. Savukārt 68. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums - tomēr ir noraidīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Tāpat ir noraidīts arī 69. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums par tarifu noteikšanu poligonos. Lūdzu to noraidīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Paldies. Tātad arī turpmāk tarifus noteiks regulators.

Tā... 70. - par pieļāvumu pārstrādei atkritumus ievest no ārzemēm. Atbildīgās komisijas priekšlikums. To lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 71. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums. Ir iekļauts iepriekšējā, jau atbalstītajā, priekšlikumā, un tātad var teikt, ka tas ir daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 72. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 75.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Savukārt atbildīgā komisija ir sagatavojusi 73.priekšlikumu, kuru lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 74. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts rezultējošajā 75. - atbildīgās komisijas priekšlikumā par kārtību, kā par atkritumu ievešanu informēs Valsts vides dienestu. To lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 76. un arī turpmākie priekšlikumi būs par pārejas noteikumiem.

Tātad 76. ir frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums. Neguva atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Savukārt 77. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 78. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Tāpat 79. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Bet ir atbalstīts 80. - atbildīgās komisijas izstrādāts priekšlikums.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. Tad seko astoņi priekšlikumi par šobrīd spēkā esošo līgumu ar atkritumu apsaimniekotājiem... tātad par šīs darbības tālāko likteni.

81. - deputāta Aizbalta priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļaujot 83.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 82. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikums. Nav atbalstāms.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 83.priekšlikumu ir izstrādājusi atbildīgā komisija. Tas ir rezultējošais, un es lūdzu to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. Tāpat arī 84. un 85. - atbildīgās komisijas priekšlikumus.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 86. - Aizbalta kunga priekšlikums. Nav atbalstāms.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Frakcijas „Saskaņas Centrs” 87.priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļaujot 88. - atbildīgās komisijas izstrādātajā priekšlikumā, kuru lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 89. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Tātad lūdzu to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Līdaka. Bet deputāta Aizbalta 90.priekšlikumu tomēr lūdzu neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Tāpat arī 91. - frakcijas „Saskaņas Centrs” priekšlikumu - lūdzu neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Un 92. - pēdējais - deputāta Vitālija Aizbalta priekšlikums. Neguva atbalstu komisijā.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Tas tad arī būtu viss. Paldies par darbu! Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Atkritumu apsaimniekošanas likums” atbalstīšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 56, pret - 17, atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

I.Līdaka. 12.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 12.oktobris.

Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likums”, otrais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā - deputāts Juris Dalbiņš.

Kolēģi! Es jūs tomēr lūdzu ievērot klusumu, jo zālē ir tāds troksnis, ka jūs nedzirdat runātāju. (No zāles dep. V.A.Krauklis: „Mēs dzirdam ļoti labi!”)

Paldies. Lūdzu, Dalbiņa kungs!

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamā sēdes vadītāja! Kolēģi! Likumprojekta otrajam lasījumam saņemti 36 priekšlikumi, kas izskatīti komisijas sēdē.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 3. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums. Guva komisijas atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 5. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 6. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 7. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 8. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 9. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Dalbiņš. 10. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Dalbiņš. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Dalbiņš. 12. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 13. - Juridiskā biroja priekšlikums. Guva komisijas atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 14. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 15. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 16. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 17. - deputāta Aleksandrova priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 18. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 19. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 20. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 21. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 22. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 23. - deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Sākam debates.

Vārds deputātam Vladimiram Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Pēdējoreiz labdien, dāmas un kungi! Es aicinu atbalstīt manus priekšlikumus - 23., 25. un 31.priekšlikumu -, tātad atcelt jau septiņpadsmit gadus eksistējušo aizliegumu nepilsoņiem nēsāt, pārdot un kolekcionēt ieročus.

Es aicinu jūs mazināt katastrofāli augsto ksenofobijas un neiecietības līmeni sabiedrībā. Šādu aicinājumu jūs varat atrast arī ANO Īpašā ziņotāja rasisma, rasu diskriminācijas, ksenofobijas un cita veida diskriminācijas izskaušanas jautājumos ziņojumā par Latviju, kā arī divos Eiropas Padomes, Eiropas Komisijas pret rasismu un neiecietību ziņojumos, kur, starp citu, ir teikts: „Komisija mudina Latvijas varas iestādes iedziļināties nepilsoņu statusa problēmā ar nolūku atrast ātrāku un humānāku risinājumu personām, kas dzīvo ar šādu statusu. Komisija atkārtoti uzsver, ka ir jārisina nelīdzsvarotība latviešu un nepilsoņu situācijā vairākās jomās un attiecībā uz vairākām tiesībām un tam jāpiešķir prioritārs statuss. Latvijas varas iestādēm jāpārskata to profesiju saraksts, kuras šobrīd nav pieejamas nepilsoņiem.” (Citāta beigas.)

Es aicinu jūs atveseļoties no ksenofobijas un neiecietības, aicinu būt kopā ar visu civilizēto pasauli un balsot „par” maniem priekšlikumiem - 23., 25. un 31.priekšlikumu.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?...

Lūdzu zvanu! Balsosim par 23. - deputāta Vladimira Buzajeva iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 21, pret - 51, atturas - nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

Pirms mēs turpinām izskatīt minēto likumprojektu, daru zināmu, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis piecu deputātu - Bendrātes, Krūmiņa, Bērziņa, Ķikustes un Paegles iesniegumu ar lūgumu turpināt šodienas sēdi bez pārtraukuma, līdz būs izskatīti visi darba kārtībā iekļautie jautājumi. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem ir iebildumi. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu Bendrātes, Krūmiņa, Bērziņa, Ķikustes un Paegles lūgumu turpināt Saeimas sēdi bez pārtraukuma, kamēr būs izskatīti visi darba kārtības jautājumi! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 55, pret - 16, atturas - 1. Lūgums atbalstīts. Tātad turpinām Saeimas sēdi līdz visu darba kārtības jautājumu izskatīšanai.

Lūdzu, Dalbiņa kungs!

J.Dalbiņš. 24. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 25. - deputāta Buzajeva priekšlikums. Netika atbalstīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 25. - deputāta Vladimira Buzajeva iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 23, pret - 54, atturas - nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Dalbiņš. 26. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 27. - komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 28. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Dalbiņš. 29. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Dalbiņš. 30. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Dalbiņš. 31. - deputāta Buzajeva priekšlikums. Netika atbalstīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 31. - Saeimas deputāta Vladimira Buzajeva iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 22, pret - 55, atturas - 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Dalbiņš. 32. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 33. - deputāta Dalbiņa priekšlikums. Lūdzu, atbalstiet!

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 34. - deputāta Aleksandrova priekšlikums. Neguva atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. 35. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 36. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. Līdz ar to visi iesniegtie priekšlikumi otrajam lasījumam ir izskatīti. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likums” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 58, pret - nav, atturas - 21. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

J.Dalbiņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam - 12.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 12.oktobris. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Grozījumi Satversmes tiesas likumā”, pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Mareks Segliņš.

M.Segliņš (Tautas partijas frakcija).

Kolēģi! Šī iniciatīva nāca no pašas Satversmes tiesas. Mēs Juridiskajā komisijā uzskatījām, ka pirmajā lasījumā to var atbalstīt, kaut arī otrajā un trešajā lasījumā droši vien nu jau jaunajai Juridiskajai komisijai tur būs ko paspriest.

Bet šodien lūdzu atbalstīt šos grozījumus.

Sēdes vadītāja. Paldies. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Satversmes tiesas likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

M.Segliņš. Piedāvāju 5.novembri.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 5.novembris. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums - lēmuma projekts „Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta „Informācijas tehnoloģijas drošības likums” (Nr.1789/Lp9) trešajam lasījumam”.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta „Informācijas tehnoloģijas drošības likums” (Nr.1789/Lp9) trešajam lasījumam”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Lēmuma projekts atbalstīts. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš pagarināts. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums - „Grozījumi Iedzīvotāju reģistra likumā”, pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā - deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamā sēdes vadītāja! Kolēģi! Likumprojekts „Grozījumi Iedzīvotāju reģistra likumā”, pirmais lasījums.

Likumprojektā ietvertie grozījumi precizē pirmām kārtām Iedzīvotāju reģistrā par personu iekļaujamo ziņu apjomu, kā arī to subjektu loku, kas sniedz ziņas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei Iedzīvotāju reģistrā iekļauto ziņu aktualizēšanai. Tātad pēc šā likuma spēkā stāšanās būs nepieciešams no jauna izdot Ministru kabineta noteikumus „Iedzīvotāju reģistrā iekļauto ziņu aktualizēšanas kārtība”, paredzot jaunu kārtību ziņu aktualizēšanai Iedzīvotāju reģistrā.

Komisija izskatījusi šo likumprojektu, konceptuāli atbalstīja to. Aicinu Saeimu pieņemt to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Iedzīvotāju reģistra likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Dalbiņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 12.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 12.oktobris.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Civilām vajadzībām paredzētu sprāgstvielu aprites likums”, pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā - deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamā sēdes vadītāja! Kolēģi! Likumprojekts „Civilām vajadzībām paredzētu sprāgstvielu aprites likums”, pirmais lasījums.

Šodien Saeima otrajā lasījumā pieņēma likumprojektu „Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likums”. Paredzēts, ka pēc likuma „Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likums” spēkā stāšanās spēku zaudēs Ieroču aprites likums, kas reglamentē arī sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu apriti. Ņemot vērā minēto, ir izstrādāts atsevišķs likumprojekts „Civilām vajadzībām paredzētu sprāgstvielu aprites likums”. Tā uzdevums ir noteikt regulējumu sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu apritei Latvijas Republikā.

Tā kā jānodrošina abu minēto likumprojektu vienlaicīga virzība un abu likumu spēkā stāšanās 2011.gada 1.janvārī, komisija savā 5.oktobra sēdē, konceptuāli atbalstot likumprojektu, nolēma lūgt Saeimu atzīt šo likumprojektu par steidzamu.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Saskaņā ar Kārtības rulli vispirms ir jābalso par likumprojekta atzīšanu par steidzamu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Civilām vajadzībām paredzētu sprāgstvielu aprites likums” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret un atturas - nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

J.Dalbiņš. Komisijas vārdā aicinu Saeimu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Civilām vajadzībām paredzētu sprāgstvielu aprites likums” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un laiku, kad likumprojekts tiks izskatīts otrajā lasījumā.

J.Dalbiņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam - 12.oktobris.

Likumprojekta izskatīšana otrajā lasījumā - 28.oktobra sēdē.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 12.oktobris. Izskatīšana - 28.oktobra sēdē.

Paldies.

Līdz ar to visi šīsdienas sēdes darba kārtības jautājumi ir izskatīti.

Pirms mēs reģistrējamies, vēlos jūs informēt, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Urbanoviča, Agešina, Holostova, Rubika un citu deputātu jautājumu tieslietu ministra pienākumu izpildītājam Lieģim „Par nekustamā īpašuma pircēju interešu aizsardzību”. Jautājums tiks nodots ministram Lieģim.

Turklāt vēlos jūs informēt, ka šodien pulksten 17.00 bija paredzēta jautājumu un atbilžu sēde par deputātu iesniegtajiem jautājumiem, kuru kopskaitā ir sešpadsmit.

Par pirmajiem piecpadsmit jautājumiem Saeimas Prezidijs ir saņēmis politiskā bloka „Par labu Latviju” Saeimas deputātu iesniegumu ar informāciju, ka saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 121.panta otro daļu attiecīgās amatpersonas atbildes uz deputātu jautājumiem ir iesniegušas rakstveidā. Savukārt politiskā bloka „Par labu Latviju” deputāti pieņem zināšanai rakstveida atbildes un vienlaicīgi nosoda valdības ministru rīcību par neierašanos uz mutvārdu atbilžu sniegšanas sēdi šā gada 23.septembrī.

Ņemot vērā to, ka ministriem jau tuvākajā nākotnē nāksies skaidrot parlamentam un sabiedrībai valdības plānus attiecībā uz 2011.gada budžetu, uzskatām, ka atbilžu sniegšana uz jautājumiem nav jāpārceļ uz citu dienu, kā to nosaka Kārtības ruļļa 123.panta otrā daļa.

Savukārt atbildes sniegšana uz 16. - deputātu Pimenova, Agešina, Ribakova, Vidavska, Klementjeva, Mirska Cileviča, Tutina, Zemļinska un Orlova jautājumu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim „Par emigrāciju” - tika pāradresēta ministram Lieģim, kas ir sniedzis rakstveida atbildi. Atbilde iesniedzējus neapmierina, bet, tā kā ministrs Lieģis atrodas komandējumā Luksemburgā un nevar ierasties, tad atbildes sniegšana uz šo jautājumu tiek pārnesta uz nākamo nedēļu.

Bet nu vārds paziņojumam deputātam Ventam Armandam Krauklim.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde notiks tūliņ komisijas telpās.

Sēdes vadītāja. Vārds paziņojumam deputātam Andrim Bērziņam no Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas.

A.Bērziņš (ZZS frakcija).

Kolēģi! Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde notiks pēc 5 minūtēm 106.auditorijā. Savukārt Sociālo un darba lietu komisijas sēde - pulksten 11.10.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Vārds paziņojumam Guntim Bērziņam.

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde notiks Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas telpās pēc 10 minūtēm - tātad pulksten 10.50.

Sēdes vadītāja. Vārds divu paziņojumu sniegšanai deputātei Ērikai Zommerei.

Ē.Zommere (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie Baltijas lietu apakškomisijas kolēģi! Aicinu tūlīt uz sēdi šeit pat - blakuszālē.

Cienījamie Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti, pulksten 11.00 aicinu uz sēdi Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas zālē.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds paziņojumam Oskaram Spurdziņam.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde notiks pulksten 11.00 komisijas telpās.

Savukārt Lagzdiņa kungs lūdza atgādināt, ka Mājokļa jautājumu apakškomisijas sēde notiks pulksten 12.30 Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas telpās.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu reģistrācijai! Lūdzu reģistrēties! Paldies.

Vārds Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam reģistrācijas rezultāta nolasīšanai.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Liels paldies!

Augsti godātie deputāti! Labrīt! Nav reģistrējušies: Andris Bērziņš (LPP/LC)... Paldies, redzu! Ingrīda Circene, Jānis Eglītis... Komandējumā! Oskars Kastēns, Andis Kāposts, Gunārs Laicāns... Komandējumā! Visvaldis Lācis... Paldies, redzu! Kārlis Leiškalns, Leopolds Ozoliņš, Baiba Rivža un Inese Šlesere.

Paldies par darbu. Uz redzēšanos!

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to Saeimas 7.oktobra sēdi pasludinu par slēgtu.

 

 

 

SATURA RĀDĪTĀJS

9. Saeimas rudens sesijas 6. sēde

2010. gada 7. oktobrī

 

Par darba kārtību
Par likumprojektu „Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (Nr. 1966/Lp9)
(Dok. Nr. 6515, 6515A)
Par likumprojektu „Ārpustiesas parāda piedziņas likums” (Nr. 1967/Lp9)
(Dok. Nr. 6517, 6517A)
Par likumprojektu „Grozījums likumā „Par nodokļiem un nodevām”” (Nr. 1968/Lp9)
(Dok. Nr. 6518, 6518A)
Par likumprojektu „Civilām vajadzībām paredzētu sprāgstvielu aprites likums” (Nr. 1969/Lp9)
(Dok. Nr. 6519, 6519A)
Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem”” (Nr. 1970/Lp9)
(Dok. Nr. 6522, 6522A)
Par likumprojektu „Grozījumi Satversmes tiesas likumā” (Nr. 1971/Lp9)
(Dok. Nr. 6529, 6529A)
Par likumprojektu „Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (Nr. 1972/Lp9)
(Dok. Nr. 6530, 6530A)
Par likumprojektu „Grozījumi Elektronisko sakaru likumā” (Nr. 1973/Lp9)
(Dok. Nr. 6531, 6531A)
Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par norēķiniem ar nepārstrādātās lauksaimniecības produkcijas ražotājiem”” (Nr. 1974/Lp9)
(Dok. Nr. 6547, 6547A)
Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par nodokļiem un nodevām”” (Nr. 1975/Lp9)
(Dok. Nr. 6548, 6548A)
Likumprojekts „Par nekustamā īpašuma nodošanu biedrībai „Latvijas Neredzīgo biedrība”” (Nr. 1976/Lp9)
(Dok. Nr. 6549, 6549A)
Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Kārlim Leiškalnam šā gada 7.oktobrī
(Dok. Nr. 6550)
Lēmuma projekts „Par Aelitas Ignatjevas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi” (Nr. 997/Lm9)
(Dok. Nr. 6535)
Ziņo - dep. J.Reirs
Lēmuma projekts „Par Aigas Freimanes apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi” (Nr. 998/Lm9)
(Dok. Nr. 6536)
Ziņo - dep. J.Reirs
Par darba kārtību
Deputātu Māra Kučinska, Oskara Spurdziņa, Ulda Brieža, Māra Ārberga, Antas Rugātes, Karinas Pētersones, Intas Feldmanes, Jāņa Dukšinska, Jāņa Porieša, Ērikas Zommeres pieprasījums Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim „Par valdības bezdarbību Nacionālā attīstības plāna 2014.-2020. gadam izstrādē” (Nr. 35/P9) (Noraidīts)
(Dok. Nr. 6430, 6430A, 6520)
Ziņo - dep. A.Brigmanis
Debates - dep. M.Kučinskis
Par darba kārtību
Likumprojekts „Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā” (Nr. 1933/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6370B)
Ziņo - dep. M.Grīnblats
Debates - dep. V.Buzajevs
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli”” (Nr. 1913/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6321B)
Ziņo - dep. G.Bērziņš
Likumprojekts „Par Grozījumu Kodolmateriālu fiziskās aizsardzības konvencijā” (Nr. 1805/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6541)
Ziņo - dep. A.Bērziņš (LPP/LC)
Likumprojekts „Par Latvijas Republikas valdības un Indijas Republikas valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību” (Nr. 1802/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6542)
Ziņo - dep. A.Bērziņš (LPP/LC)
Likumprojekts „Par 1960. gada 13. decembra Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācijas Starptautisko konvenciju par sadarbību aeronavigācijas drošības jomā, kas grozīta 1981. gadā Briselē, Konvencijas 1970. gada 6. jūlija Papildprotokolu, Konvencijas Papildprotokola 1978. gada 21. novembra Grozījumu protokolu, Konvencijas 1981. gada 12. februāra Grozījumu protokolu, 1981. gada 12. februāra Daudzpusējo nolīgumu par aeronavigācijas pakalpojumu maksām, 1997. gada 27. jūnija Protokolu, ar ko pēc dažādajiem veiktajiem grozījumiem konsolidē Konvenciju, un 2002. gada 8. oktobra Protokolu par Eiropas Kopienas pievienošanos Konvencijai, kas vairākkārt grozīta un konsolidēta ar 1997. gada 27. jūnija Protokolu (Nr. 1891/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6543)
Ziņo - dep. A.Bērziņš (LPP/LC)
Likumprojekts „Grozījumi Gaujas nacionālā parka likumā” (Nr. 1851/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr. 6524)
Ziņo - dep. M.Roze
Likumprojekts „Grozījumi Ārstniecības likumā” (Nr. 1873/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr. 6539)
Ziņo - dep. V.Orlovs
Likumprojekts „Grozījums likumā „Par akcīzes nodokli”” (Nr. 1824/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6028, 6427, 6427A)
Ziņo - dep. G.Bērziņš
Debates - dep. V.A.Krauklis
Likumprojekts „Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā” (Nr. 1896/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6525)
Ziņo - dep. J.Tutins
Likumprojekts „Grozījumi Eiropas kooperatīvo sabiedrību likumā” (Nr. 1895/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6528)
Ziņo - dep. M.Ārbergs
Likumprojekts „Grozījums likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”” (Nr. 1769/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6532)
Ziņo - dep. G.Bērziņš
Par darba kārtību
Informācija par deputātes D.Staķes iesniegumu par kļūdīšanos balsojumā
Par darba kārtību
Likumprojekts „Grozījumi Valsts probācijas dienesta likumā” (Nr. 1936/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6533)
Ziņo - dep. J.Dalbiņš
Likumprojekts „Grozījumi Apsardzes darbības likumā” (Nr. 1937/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6534)
Ziņo - dep. J.Dalbiņš
Debates - dep. I.Klementjevs
- dep. V.Buzajevs
Likumprojekts „Par nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedriskajām vajadzībām - Dienvidu tilta pār Daugavu 2.kārtas posmā no Krasta ielas līdz Austrumu maģistrālei būvniecībai” (Nr. 1452/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 4848, 6537)
Ziņo - dep. M.Segliņš
Likumprojekts „Grozījumi Latvijas Republikas Advokatūras likumā” (Nr. 1948/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6538)
Ziņo - dep. M.Segliņš
Debates - dep. V.Buzajevs
Likumprojekts „Par Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības vienošanos par Latvijas Republikas un Baltkrievijas Republikas pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējo braucienu vienkāršošanu” (Nr. 1946/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6437, 6540)
Ziņo - dep. A.Bērziņš (LPP/LC)
Likumprojekts „Grozījumi Komerclikumā” (Nr. 1897/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6544)
Ziņo - dep. A.Rubiks
Likumprojekts „Atkritumu apsaimniekošanas likums” (Nr. 1838/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6545)
Ziņo - dep. I.Līdaka
Debates - dep. J.Tutins
Likumprojekts „Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likums” (Nr. 1930/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6546)
Ziņo - dep. J.Dalbiņš
Debates - dep. V.Buzajevs
Likumprojekts „Grozījumi Satversmes tiesas likumā” (Nr. 1971/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6529)
Ziņo - dep. M.Segliņš
Lēmuma projekts „Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta „Informācijas tehnoloģijas drošības likums”” (Nr. 1789/Lp9) trešajam lasījumam” (Nr. 999/Lm9)
(Dok. Nr. 6557)
Likumprojekts „Grozījumi Iedzīvotāju reģistra likumā” (Nr. 1954/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6459, 6559)
Ziņo - dep. J.Dalbiņš
Likumprojekts „Civilām vajadzībām paredzētu sprāgstvielu aprites likums” (Nr. 1969/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6519, 6558)
Ziņo - dep. J.Dalbiņš
Informācija par deputātu J.Urbanoviča, V.Agešina, A.Holostova, A.Rubika, M.Zemļinska, N.Kabanova, J.Tutina, I.Klementjeva, A.Vidavska un I.Pimenova jautājumu tieslietu ministra pienākumu izpildītājam Imantam Viesturam Lieģim „Par nekustamā īpašuma pircēju interešu aizsardzību” (Nr.  253/J9)
Informācija par atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem
Paziņojumi
- dep. V.A.Krauklis
- dep. A.Bērziņš (ZZS)
- dep. G.Bērziņš
- dep. Ē.Zommere
- dep. O.Spurdziņš
Reģistrācijas rezultāti
Nolasa - Saeimas sekretāra biedrs A.Klementjevs

 

Balsojumi

Datums: 07.10.2010 09:06:07 bal001
Par - 65, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 78)
Balsošanas motīvs: Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Kārlim Leiškalnam šā gada 7.oktobrī

Datums: 07.10.2010 09:07:15 bal002
Slēgtais balsojums
Par - 68, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 82)
Balsošanas motīvs: Par Aelitas Ignatjevas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi (997/Lm9)

Datums: 07.10.2010 09:08:07 bal003
Slēgtais balsojums
Par - 68, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 82)
Balsošanas motīvs: Par Aigas Freimanes apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi (998/Lm9)

Datums: 07.10.2010 09:14:33 bal004
Par - 41, pret - 44, atturas - 2. (Reģistr. - 89)
Balsošanas motīvs: Par valdības bezdarbību Nacionālā attīstības plāna 2014.-2020. gadam izstrādē (35/P9)

Datums: 07.10.2010 09:18:50 bal005
Par - 17, pret - 46, atturas - 1. (Reģistr. - 89)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.2. Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā (1933/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 07.10.2010 09:19:39 bal006
Par - 54, pret - 2, atturas - 11. (Reģistr. - 89)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā (1933/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 07.10.2010 09:21:51 bal007
Par - 73, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 89)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” (1913/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 07.10.2010 09:23:14 bal008
Par - 75, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 88)
Balsošanas motīvs: Par Grozījumu Kodolmateriālu fiziskās aizsardzības konvencijā (1805/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 09:24:35 bal009
Par - 79, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 88)
Balsošanas motīvs: Par Latvijas Republikas valdības un Indijas Republikas valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību (1802/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 09:27:29 bal010
Par - 71, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 89)
Balsošanas motīvs: Par 1960.gada 13.decembra Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācijas Starptautisko konvenciju par sadarbību aeronavigācijas drošības jomā, kas grozīta 1981.gadā Briselē, Konvencijas 1970.gada 6.jūlija Papildprotokolu, ... (1891/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 09:28:23 bal011
Par - 73, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 89)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Gaujas nacionālā parka likumā (1851/Lp9), 3.lasījums

Datums: 07.10.2010 09:29:58 bal012
Par - 79, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 89)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Ārstniecības likumā (1873/Lp9), 3.lasījums

Datums: 07.10.2010 09:33:05 bal013
Par - 49, pret - 5, atturas - 19. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Grozījums likumā “Par akcīzes nodokli” (1824/Lp9), 1.lasījums

Datums: 07.10.2010 09:35:03 bal014
Par - 76, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā (1896/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 09:36:16 bal015
Par - 72, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Eiropas kooperatīvo sabiedrību likumā (1895/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 09:39:34 bal016
Par - 26, pret - 43, atturas - 5. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.13. Grozījums likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” (1769/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 09:40:11 bal017
Par - 76, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Grozījums likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” (1769/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 09:43:15 bal018
Par - 72, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Valsts probācijas dienesta likumā (1936/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 09:50:53 bal019
Par - 24, pret - 51, atturas - 0. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.2. Grozījumi Apsardzes darbības likumā (1937/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 09:52:16 bal020
Par - 59, pret - 18, atturas - 0. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Apsardzes darbības likumā (1937/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 09:53:35 bal021
Par - 55, pret - 16, atturas - 0. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Par nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedriskajām vajadzībām - Dienvidu tilta pār Daugavu 2.kārtas posmā no Krasta ielas līdz Austrumu maģistrālei būvniecībai (1452/Lp9), 1.lasījums

Datums: 07.10.2010 09:57:23 bal022
Par - 19, pret - 53, atturas - 1. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.1. Grozījumi Latvijas Republikas Advokatūras likumā (1948/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 09:57:51 bal023
Par - 21, pret - 48, atturas - 1. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.2. Grozījumi Latvijas Republikas Advokatūras likumā (1948/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 09:58:19 bal024
Par - 23, pret - 46, atturas - 0. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.3. Grozījumi Latvijas Republikas Advokatūras likumā (1948/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 09:58:45 bal025
Par - 22, pret - 51, atturas - 1. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.4. Grozījumi Latvijas Republikas Advokatūras likumā (1948/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 09:59:22 bal026
Par - 18, pret - 51, atturas - 1. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.8. Grozījumi Latvijas Republikas Advokatūras likumā (1948/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 10:00:08 bal027
Par - 54, pret - 5, atturas - 14. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Latvijas Republikas Advokatūras likumā (1948/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 10:03:02 bal028
Par - 74, pret - 0, atturas - 1. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Par Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības vienošanos par Latvijas Republikas un Baltkrievijas Republikas pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējo braucienu vienkāršošanu (1946/Lp9), 1.lasījums

Datums: 07.10.2010 10:04:56 bal029
Par - 73, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Komerclikumā (1897/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 10:06:08 bal030
Par - 21, pret - 43, atturas - 2. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.1. Atkritumu apsaimniekošanas likums (1838/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 10:06:41 bal031
Par - 17, pret - 40, atturas - 0. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.2. Atkritumu apsaimniekošanas likums (1838/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 10:10:49 bal032
Par - 30, pret - 41, atturas - 4. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.16. Atkritumu apsaimniekošanas likums (1838/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 10:11:31 bal033
Par - 19, pret - 45, atturas - 4. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.17. Atkritumu apsaimniekošanas likums (1838/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 10:14:59 bal034
Par - 22, pret - 49, atturas - 0. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.38. Atkritumu apsaimniekošanas likums (1838/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 10:21:52 bal035
Par - 56, pret - 17, atturas - 0. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Atkritumu apsaimniekošanas likums (1838/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 10:27:14 bal036
Par - 21, pret - 51, atturas - 0. (Reģistr. - 91)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.23. Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likums (1930/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 10:28:03 bal037
Par - 55, pret - 16, atturas - 1. (Reģistr. - 91)
Balsošanas motīvs: Par sēdes turpināšanu bez pārtraukuma

Datums: 07.10.2010 10:28:45 bal038
Par - 23, pret - 54, atturas - 0. (Reģistr. - 91)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.25. Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likums (1930/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 10:29:43 bal039
Par - 22, pret - 55, atturas - 1. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.31. Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likums (1930/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 10:30:46 bal040
Par - 58, pret - 0, atturas - 21. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likums (1930/Lp9), 2.lasījums

Datums: 07.10.2010 10:31:53 bal041
Par - 79, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Satversmes tiesas likumā (1971/Lp9), 1.lasījums

Datums: 07.10.2010 10:32:36 bal042
Par - 79, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta „Grozījumi likumā „Informācijas tehnoloģijas drošības likums”” (Nr.1789/Lp9) trešajam lasījumam (999/Lm9)

Datums: 07.10.2010 10:34:24 bal043
Par - 77, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 91)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Iedzīvotāju reģistra likumā (1954/Lp9), 1.lasījums

Datums: 07.10.2010 10:36:21 bal044
Par - 78, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 91)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Civilām vajadzībām paredzētu sprāgstvielu aprites likums (1969/Lp9), 1.lasījums

Datums: 07.10.2010 10:36:48 bal045
Par - 82, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 91)
Balsošanas motīvs: Civilām vajadzībām paredzētu sprāgstvielu aprites likums (1969/Lp9), 1.lasījums




Frakciju viedokļi
2010.gada 7.oktobrī

 

Vadītāja. Labdien, cienījamie radioklausītāji! Deputāti ir pabeiguši darbu Saeimas šīsdienas sēdē un „Frakciju viedokļu” pusstundā jums pastāstīs par šodien skatītajiem jautājumiem un pieņemtajiem lēmumiem.

Pirmais šodien runās Latvijas Pirmās partijas un partijas „Latvijas Ceļš” frakcijas deputāts Jānis Dukšinskis. Lūdzu!

J.Dukšinskis (LPP/LC frakcija).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Vēlēšanas ir aiz muguras, un politiskā bloka „Par labu Latviju” vārdā gribu pateikties visiem, kuri uzticējās mums un vēlēja par mums. Nu, vēlētāju izvēle šoreiz tika vairāk orientēta uz etnisko principu, „Vienotība” baidīja ar „Saskaņas Centru”, bet netika reāli vērtēti ne kandidāti, ne to programmas, it īpaši ekonomiskā un uzņēmējdarbības attīstība.

Kaut arī politiskais bloks „Par labu Latviju” turpinās darbu Saeimā, būdams opozīcijā, mēs uzmanīgi vērosim un iestāsimies par savām vērtībām un neatbalstīsim nevalstisku lēmumu pieņemšanu Saeimā.

Politiskā bloka „Par labu Latviju” deputāti bija iesnieguši izskatīšanai Saeimā pieprasījumu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim „Par valdības bezdarbību Nacionālā attīstības plāna 2014.-2020.gadam izstrādē”. Šā gada 10.jūnijā Saeima apstiprināja Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju līdz 2030.gadam, definējot konkrētus un ilgtermiņā sasniedzamus mērķus. Saeima lēma arī par vairākiem uzdevumiem Ministru prezidentam, un viens no tiem bija nekavējoties uzsākt darbu pie Nacionālā attīstības plāna
2014.-2020.gadam. Politiskā bloka „Par labu Latviju” deputāti ir sašutuši, ka šajā situācijā, kad tautsaimniecības izaugsme ir apstājusies, kad valsts attīstība lielā mērā tiek balstīta uz starptautiskā aizdevuma līdzekļiem, netiek strādāts pie valsts attīstības ilgtermiņa mērķu realizēšanas. Šobrīd mums ir zināms, ka Ministru kabinets trīs mēnešu laikā, kopš Saeima apstiprināja Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, nav uzdevis kādai no ministrijām veikt šā plāna izpildi. Netiek arī sasaukta Nacionālās attīstības padomes sēde.

Politiskā bloka „Par labu Latviju” deputāti, iesniedzot pieprasījumu Ministru prezidentam, vēlas noskaidrot vairākus jautājumus, tomēr pats svarīgākais jautājums ir par to, vai Ministru kabinets ir uzsācis darbu pie Nacionālā attīstības plāna 2014.-2020.gadam. Mēs gribētu zināt detalizētu laika grafiku Nacionālā attīstības plāna 2014.-2020.gadam izstrādei - konkrētus termiņus un veicamos pasākumus.

Izšķiroša šā plāna veiksmīgai realizācijai ir nevalstisko organizāciju un ekspertu piesaiste. Mūs interesē, kuri eksperti un kādas institūcijas tiks piesaistītas. Pēc mūsu domām, Ministru prezidents tikai reaģē uz notiekošo šobrīd mūsu valstī un nepilda Saeimas, augstākās lēmējinstitūcijas, doto uzdevumu.

Svarīgs darba kārtības punkts šodien bija arī likumprojekts, kas tika gaidīts jau sen, it īpaši no Daugavpils reģiona iedzīvotāju puses, - „Par Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības vienošanos par Latvijas Republikas un Baltkrievijas Republikas pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējo braucienu vienkāršošanu”. Pēc ilgām pārrunām un ar Daugavpils pilsētas pašvaldības aktīvu pozīciju nu ir panākta tomēr šā likumprojekta virzība. Ceram, ka tā attīstīsies arī tālāk un likumprojekts tiks virzīts un atbalstīts arī otrajā lasījumā, un ceram, ka to pašu izdarīs arī Baltkrievijas parlaments.

Šodien Saeima izskatīja arī likumprojektu „Grozījumi likumā „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu””. Gribu jūs informēt par to, ka Sociālo un darba lietu komisijas deputāti neapstiprināja Ainara Baštika iesniegto priekšlikumu atcelt ierobežojumu strādājošajiem vecākiem saņemt pabalstu jeb tā saukto māmiņu algu, kas ir pietiekami svarīgs. Pirms vēlēšanām debates ilga vairākus mēnešus. Tieši pēc vēlēšanām jautājums tika izlemts ļoti ātri - 10 minūšu laikā. Neviens gan no komisijas nebalsoja „pret”, bet atturējās, tikai Ainars Baštiks un Inta Feldmane balsoja „par”. Notikušais klaji norāda uz attieksmi pret demogrāfijas jautājumiem. Šķiet, ka, jo mazāk būs kādu, kas par to runā, jo lēmumi tiks pieņemti ātrāk. Mēs saprotam, ka šāds pabalsts prasītu pietiekami lielas summas no budžeta, tomēr ir arī monētas otra puse, kura arī ir jāņem vērā, jo, ja cilvēkiem nebūtu izvēles - vai nu pabalsts, vai darbs -, tad viņi strādātu un maksātu nodokļus. Citādi veidojas situācija, kurā, lai saņemtu pabalstu, viens no vecākiem bieži vien strādā nelegāli. Ja mēs patiešām nopietni uzskatām, ka ir jāveicina dzimstības pieaugums, tad mums pašiem tomēr vajadzētu pieņemt atbildīgus lēmumus.

Paldies.

Vadītāja. Paldies Dukšinska kungam no Latvijas Pirmās partijas un partijas „Latvijas Ceļš” frakcijas.

Nākamais runās partiju apvienības „Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK” frakcijas priekšsēdētājs Māris Grīnblats. Lūdzu!

M.Grīnblats (Nacionālās apvienības VL!-TB/LNNK frakcija).

Labdien, godātie radioklausītāji! Gribu Nacionālās apvienības „Visu Latvijai!”- „Tēvzemei un Brīvībai”//LNNK” vārdā pateikties par to atbalstu, kas mums ir dots vēlēšanās. Esam starp tām piecām partijām, kas nākamos četrus gadus būs pārstāvētas 10.Saeimā. Protams, šie gadi nesolās būt viegli; jārisina būs daudzi ārkārtīgi smagi sociālekonomiskie uzdevumi, kuri šobrīd ir sākti, bet kuru atrisināšana pilnībā gulsies uz nākamās Saeimas un nākamās valdības pleciem.

No 10.Saeimā ievēlētajiem astoņiem mūsu apvienības pārstāvjiem divi ir atkārtoti ievēlēti - pašreizējās Saeimas deputāti Dzintars Rasnačs un Visvaldis Lācis. Savukārt diviem citiem ir pietiekami augsta līmeņa politiskā pieredze: tie ir Einārs Cilinskis, bijušais Augstākās padomes deputāts, kas 1990.gada 4.maijā balsojis par Latvijas neatkarības atjaunošanu, un Gaidis Bērziņš - bijušais tieslietu ministrs, kurš Saeimā gan vēl nav strādājis. Un ir ievēlēti arī četri kandidāti, kas pagaidām vēl nav bijuši šādā līmenī, un tas droši vien atspoguļo vēlētāju vēlmi, lai pārmaiņas būtu pietiekami lielas. Tātad četri no astoņiem ir tādi, kas šeit nāk pilnīgi no jauna.

Esam šobrīd iesaistījušies jaunās valdības veidošanā. Uzskatām, ka optimālākais variants ir pašreizējās koalīcijas (premjera kandidāta Valda Dombrovska vadībā) turpināšana ar „Vienotību” un Zaļo un Zemnieku savienību. Esam gatavi uzņemties arī atbildīgus pienākumus valdībā atkarībā no tā, kā šīs sarunas beigsies, jo skaidrs, ka nākamā gada budžeta pieņemšana būs gan grūts, gan arī visā visumā samērā neatliekams uzdevums, kuru iestiept garumā noteikti nevarēs, jo tas radīs lielas problēmas daudzu nozaru finansēšanā nākamajā gadā. Jo ātrāk šo budžetu pieņems, jo labāk.

Ar tādu apņēmību arī šī Saeima veica darbu un nākamā Saeima sāks drīzumā darbu.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies apvienības „Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!” - „Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK” frakcijas priekšsēdētājam Mārim Grīnblatam.

„Frakciju viedokļus” turpina partijas „Jaunais laiks” frakcijas deputāts Ainars Latkovskis. Lūdzu!

A.Latkovskis (frakcija „Jaunais laiks”).

Sveicināti! Šodien Saeimā darbs ritēja neticami raiti, un tas noteikti bija tāpēc, ka šī Saeimas sēde bija jau pēc Saeimas vēlēšanām. Principā, ja neskaita opozīcijas pieprasījumu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, tiešām šodien šeit mēs nedzirdējām gandrīz nevienu populistisku priekšlikumu. Un, redzējušiem to un piedalījušamies šodienas sēdē, ļoti gribas cerēt, ka arī pēc 2.novembra deputāti, politiķi nevis nodarbosies ar populistisku priekšlikumu iesniegšanu un savu spalvu spodrināšanu Saeimas tribīnē, bet tiešām strādās un rūpēsies tā, lai visiem cilvēkiem Latvijā dzīvot būtu labāk, vieglāk, saskanīgāk; lai mēs būtu vienoti.

Es no visas sirds tiešām gribu pateikties Latvijas cilvēkiem par to, ka viņi savā lielā vairākumā nobalsoja par politisko partiju apvienību „Vienotība”. Tāpat es gribu pateikties arī tiem vēlētājiem Vidzemē, kuri atbalstīja mani personiski, it īpaši maniem novadniekiem siguldiešiem un kādreizējiem skolasbiedriem Valmierā un bijušajā Valmieras rajonā. Liels paldies jums!
Mēs - gan es personiski, gan, es ceru, arī visa mūsu apvienība - attaisnosim uz mums liktās cerības, ka mēs strādāsim jūsu labā.

Paldies vēlreiz.

Vadītāja. Paldies Latkovska kungam no partijas „Jaunais laiks” frakcijas.

Nākamajam vārds Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputātam Staņislavam Šķesteram. Lūdzu!

S.Šķesters (ZZS frakcija).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Vispirms es gribu pateikties visiem, visiem vēlētājiem, kas balsoja par Zaļo un Zemnieku savienību, it īpaši Latgales vēlēšanu apgabalā. Gribu pateikt lielu paldies par to, ka jūs uzticējāt mums šo lielo godu - pārstāvēt mūsu cilvēkus, viņu domas un darbu, Saeimā.

No Zaļo un Zemnieku savienības saraksta ievēlēti 22 deputāti, un tas ir nopietns skaitlis un pats labākais skaitlis, kāds ir bijis pēdējos sasaukumos.

Ja jārunā par šodienas sēdi, tad es gribu atzīmēt vienu nozīmīgu likumprojektu, ko nodeva komisijām, - „Par nekustamā īpašuma nodošanu biedrībai „Latvijas Neredzīgo biedrība””. Šis likumprojekts, ko iesniedza Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputāti Putniņš, Brigmanis, Bērziņš, Līdaka un Kāposts, paredz to, ka šai sabiedriskajai organizācijai tiek nodots nekustamais īpašums Rīgā, Pāles ielā 14 un ka minēto īpašumu šī organizācija varēs izmantot savas darbības veikšanai, sava darba organizēšanai.

Vēl viens nozīmīgs likumprojekts ir „Grozījumi Gaujas nacionālā parka likumā”, kas šodien tika pieņemts trešajā, galīgajā, lasījumā. Tur tika sakārtoti noteikumi par pārvietošanos ar motorlaivām, ūdensmotocikliem un cita veida ūdenstransporta līdzekļiem Ungura ezerā.

Šie noteikumi paredz to, ka parka administrācija, pārvalde ar rakstveida atļaujām dos iespēju izmantot šos motorizētos ūdenstransporta līdzekļus šajā ezerā.

Pašreiz Zaļo un Zemnieku savienība aktīvi strādā pie tā, lai mēs iekļūtu valdībā. Mēs esam gatavi strādāt jaunajā valdībā un uzņemties atbildību par zemkopības nozari un citām nozarēm, un es domāju, ka savus solījumus vēlētājiem - gan pensionāriem, gan pārējiem sabiedrības locekļiem - mēs esam gatavi pildīt. Es saprotu, ka būs grūti laiki, bet tomēr ir jāveido valdība tā, lai tā būtu strādīga, elastīga un pildītu arī, teiksim, šos solījumus, ko mēs esam devuši.

Paldies.

Vadītāja. Paldies Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputātam Staņislavam Šķesteram.

Nākamajai vārds partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas deputātei Janīnai Kursītes-Pakules kundzei. Lūdzu!

J.Kursīte-Pakule (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Godātie radioklausītāji! Paldies - ne tikai pro forma paldies, bet no sirds paldies - tiem, kas nešaubījās par politisko partiju apvienību „Vienotība”, par tajā ietilpstošo partiju „Pilsoniskā Savienība”! Paldies arī tiem, kas šaubījās, domāja un tomēr izšķīrās par labu apvienības „Vienotība” sarakstam! Protams, paldies nevar teikt, bet... Ir zināms jautājums, kas paliek neatbildēts un kas par kaut ko liecina, par kādiem procesiem... Tas, ka vēlēšanu urnās bija iemests tik daudz tukšu aplokšņu, tas liecina par to, ka ievēlēšana ir tikai pirmais solis smagā iniciācijā. Priekšā ir pārbaudījumi - gan tiem, kas ievēlēti, gan arī tiem, kas ievēlēja. Ir nepieciešams atrast ne tikai veidus, ko un kā ražot, bet arī veidu, kā ātrāk un sekmīgāk izkļūt no krīzes; tas nozīmē ne tikai ražošanu. Priekšā ir vēlreizēja valsts prioritāšu pārlūkošana: kas Latvijas valstij svarīgs krīzē? Un jādara tas ar tālāku domu: krīze beigsies, un kas notiks tālāk? Vai mēs esam izdomājuši, kādi ir tālākie ceļi? Svarīgi, lai valsts prioritāšu skaitā joprojām būtu ne tikai ekonomiskie jautājumi, kaut tie ir ļoti svarīgi, - ne tikai ekonomiskie, bet arī valsts valodas attīstības un - plašāk - kultūras un izglītības jautājumi.

Ir jāmaina jutīgu likumu pieņemšanas veids Saeimā. Tiem pirms pieņemšanas jābūt daudz plašāk izdiskutētiem, iesaistot diskusijās gan nevalstiskās organizācijas, gan sabiedrības pārstāvjus. Tad nebūs tādu kāzusu kā, piemēram, ar dzīvnieku rituālo kaušanu. Likumu pieņēma rekordīsā laikā, un rekordīsā laikā uzņēmums, kura labā tika lobēts šis likums, ir izputējis.

Ja runa par Saeimas šīsdienas sēdi, tad ar lielu gandarījumu jāatzīst, ka, es ceru, arī tālāk sekmīgi virzīsies likumprojekts par atvieglotu robežas šķērsošanu Baltkrievijas un Latvijas pierobežas iedzīvotājiem. Tas nozīmēs arī plašāku, ciešāku kultūras sadarbību. Baltkrievija ir mūsu tuvs, ciešs kaimiņš. Jo ātrāk mēs to sapratīsim, jo sekmīgāk mēs risināsim arī pierobežas problēmas, to skaitā arī ekonomiskās un kultūras problēmas.

Kopumā mēs katrs saprotam, ka grūtības būs. Taču tās daudz vieglāk pārvaramas, ja tās pārcieš visi kopā un tās neslēpj no tautas, un runā ne par savām, bet par kopējām vērtībām.

Paldies.

Vadītāja. Paldies Janīnai Kursītes-Pakules kundzei no partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas.

Un „Frakciju viedokļus” šodien noslēdz politisko organizāciju (partiju) apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas deputāts Valērijs Agešins. Lūdzu!

V.Agešins (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Paldies.

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Mēs pateicamies visiem, kuri balsoja par politisko organizāciju (partiju) apvienību „Saskaņas Centrs”! Jūsu atbalsts ir liels uzticības kredīts, kurš mums ir jāattaisno. Piemēram, Rīgā par „Saskaņas Centru” nobalsoja vairāk nekā 39 procenti vēlētāju. Tas ir vairāk nekā 2009.gada 9.jūnijā Rīgas domes vēlēšanās, kad par „Saskaņas Centru” nobalsoja 34 procenti galvaspilsētā dzīvojošo pilsoņu.

Šīs vēlēšanas apstiprināja, ka rīdzinieki atbalsta to kursu, ko „Saskaņas Centrs” īsteno galvaspilsētā, un mūsu atbalstītāju loks aug. Paldies jums par parādīto uzticību.

Apvienība „Saskaņas Centrs” kā iepriekš ir viennozīmīgi līdere arī Latgalē. Pusi no visiem mandātiem šajā reģionā ir ieguvuši mūsu kandidāti. Salīdzinājumā ar 2006. gadu „Saskaņas Centrs” vismaz divas ar pusi reizes ir palielinājis savu pārstāvniecību arī pārējos apgabalos Vidzemē, Zemgalē un Kurzemē.

Centrālās vēlēšanu komisijas provizoriskie aprēķini liecina, ka nākamajā parlamenta sasaukumā ir ievēlēti visi „Saskaņas Centra” deputāti. Tas ir augsts vēlētāju novērtējums padarītajam darbam. Priekšā ir četri gadi grūta darba. Mēs esam tam gatavi.

Apvienības „Saskaņas Centrs” principi paliek nemainīgi. Mums galvenais ir aizstāvēt savu vēlētāju intereses. „Saskaņas Centrs” aizvien patur spēkā uzstādījumu par profesionālu valdību, un uz sadarbību apvienība ies tikai tad, ja varēs pildīt savus solījumus. „Saskaņas Centrs” vispirms vēlas redzēt nākamās valdības darbības plānu, un tikai pēc tam varēs spriest par sadarbību.

„Saskaņas Centrs” šobrīd nepieprasa uzrādīt nākamā gada budžetu, jo pie tā ir jāstrādā valdībai kopā, bet vēlas redzēt darbības plānu. Tajā būtu jābūt atspoguļotiem jautājumiem par sociālo bloku, nodokļiem, no tā izrietošajiem budžeta nosacījumiem un koncepcijai sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Nākamajā Saeimas sasaukumā smagākie lēmumi būs jāpieņem nevis valdībai, bet gan parlamentam. Un apvienības „Saskaņas Centrs” frakcija būs lielāka nekā tagad, bet tikpat monolīta.

Paldies jums par uzticību! Paldies jums par uzmanību!

Vadītāja. Paldies deputātam Valērijam Agešinam no apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas.

Līdz ar to 7.oktobra raidījums „Frakciju viedokļi” ir izskanējis.

No Saeimas nama Sēžu zāles to vadīja Preses dienesta konsultante Dace Laipa.

Paldies, ka klausījāties, un visu labu!