Latvijas Republikas 9.Saeimas

rudens sesijas piektā sēde

2010.gada 30.septembrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

 

Sēdes darba kārtība
Satura rādītājs
Balsojumi
Frakciju viedokļi

Sēdes vadītājs. Labrīt, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Sākam Saeimas 2010.gada 30.septembra sēdi.

Pirms mēs sākam izskatīt apstiprināto darba kārtību, mums ir jālemj par iespējamiem grozījumiem šodienas sēdes darba kārtībā.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūdz izdarīt izmaiņas šodienas sēdes darba kārtībā un svītrot no sadaļas „Likumprojektu izskatīšana” likumprojekta „Grozījumi likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli”” (Nr.1913/Lp9) izskatīšanu otrajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Savukārt Sociālo un darba lietu komisija lūdz svītrot no šodienas sēdes darba kārtības no sadaļas „Likumprojektu izskatīšana” 23.jautājumu - likumprojektu „Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā” (Nr.1933/Lp9). Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz izdarīt izmaiņas šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā likumprojektu „Grozījumi Ventspils brīvostas likumā” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz izdarīt vēl vienu grozījumu šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā likumprojektu „Grozījumi Rīgas brīvostas likumā” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Un tā, godātie kolēģi, tradicionāli sākam ar Prezidija ziņojumiem par iesniegtajiem likumprojektiem.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Par Protokolu, ar ko groza 2007.gada 25. un 30.aprīlī parakstīto Gaisa transporta nolīgumu starp Amerikas Savienotajām Valstīm un Eiropas Kopienu un tās dalībvalstīm” nodot Ārlietu komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Civilprocesa likumā” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Iedzīvotāju reģistra likumā” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījums Civilstāvokļa aktu likumā” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Dzīvesvietas deklarēšanas likumā” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par autoceļiem”” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Par Protokolu, ar ko groza Protokolu par pārejas noteikumiem, kurš pievienots Līgumam par Eiropas Savienību, Līgumam par Eiropas Savienības darbību un Eiropas Atomenerģijas kopienas dibināšanas līgumam” nodot Ārlietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Juridiskās komisijas iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par tiesu varu”” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Porieša, Rugātes, Kastēna, Aizbalta un Baštika iesniegto likumprojektu „Grozījums likumā „Par pievienotās vērtības nodokli”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli viens deputāts var runāt „par”, viens - „pret” likumprojekta nodošanu komisijai.

Vārds deputātam Guntim Bērziņam. Viņš runās „pret”.

(No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Kauns! Kauns!”)

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītais priekšsēdētāj! Kolēģi deputāti! Pirmajā brīdī, es domāju, varētu izskatīties, ka šis likumprojekts ir iesniegts ar tiešām cēlu mērķi - samazināt PVN maizei, samazināt PVN pienam. Bet diemžēl, ja paskatās tuvāk, neatstāj sajūta, ka šodiena ir ceturtdiena un ka sestdien notiek vēlēšanas, un ka šiem diviem notikumiem ir kaut kāda sakarība; ka šis likumprojekts ir vairāk domāts, skatoties uz vēlēšanu tuvumu, nevis uz reālu domu palīdzēt cilvēkiem, kam PVN samazināšana tiešām kaut ko arī nozīmētu.

Saistībā ar šo iesniegto likumprojektu un tā anotāciju es, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs, gribu uzsvērt, ka anotācijā ir norādīts, ka iespējams, ka ar šo... ka, pieņemot šādu PVN samazinājumu, varētu celties ienākumi, jo maizes un piena patēriņš varbūt celtos. Diemžēl, es domāju, iesniedzēji nav pareizi sapratuši matemātiku, jo tas, kas notiks, būs tas, ka PVN ienākums valstī samazināsies vairāk nekā uz pusi, toties maizes un piena cenas varbūt labākajā gadījumā samazināsies par kādiem 13 procentiem. Un šādā situācijā nevar gaidīt, ka būs straujš gan maizes, gan piena cenu un patēriņa pieaugums.

Trešā lieta, ko es gribu pateikt, ir tā, ka šis nav jauns priekšlikums. Ar šādu priekšlikumu jau pirms trijiem gadiem Krišjānis Kariņš nāca klajā valdībā; toreiz to noraidīja. „Jaunais laiks” 2007.gada maijā nāca klajā ar šādu priekšlikumu, un 2007.gada nogalē arī opozīcija izvirzīja šādu priekšlikumu, bet Tautas partija visus šos priekšlikumus noraidīja.

Kolēģi! Es tādēļ gribu aicināt - nekritīsim šajā... neuzķersimies uz šā vilinājuma, bet noraidīsim šo priekšlikumu, jo šis priekšlikums, šis likumprojekts, nav nopietni domāts, lai palīdzētu mazturīgajiem; tas ir domāts, skatoties uz gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, kuras notiks sestdien!

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Mārim Kučinskim. Viņš runās „par”.

M.Kučinskis (Tautas partijas frakcija).

Godātais Prezidij! Cienījamie deputāti! Vispirms atļaujiet jūs visus sveikt pēdējā sēdē pirms vēlēšanām. Ceru, ka satiksimies arī pēc.

Bloks „Par labu Latviju” iesniedza šo priekšlikumu, vadoties pēc savas programmas; mums tas ir ierakstīts plānā nākamajiem četriem gadiem, visi šie pasākumi ir plānā, un mēs par to arī cīnīsimies.

Tika pieminēts... Un es atgādināšu vēsturi - lietas, kas notika pirms vairāk nekā trim gadiem. Bija mums toreiz ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš, kurš bija no „Jaunā laika” un kurš ekonomikā varbūt neko īsti paliekošu neatstāja (vienīgi varam atcerēties Grīnberga nosūtīšanu uz Ventspili bez personas koda) (No zāles dep. Dz.Zaķis: „Privatizāciju pabeidza!”), bet toties viņa priekšlikums bija samazināt pārtikai PVN, tobrīd, kā tas bija iespējams, - līdz 5 procentiem. Tas notika izaugsmes gados! Vēsturē ierakstīts, ka tie bija izaugsmes gadi, un tajā brīdī atbalstīt šādu priekšlikumu bija nepareizi. Nepareizi tāpēc, ka tobrīd cenas cēlās. Es neapšaubu Kariņa kunga un „Jaunā laika” labos nodomus, bet pētījumi liecināja, ka tirgotāji vispārējā cenu pieauguma periodā to izmantoja, pieliekot naudiņu savai peļņai, nevis samazinot pārtikai cenas. Turklāt tobrīd, ja kāds to atceras, finanšu līdzekļi nebija tik kritiskā stāvoklī, kā tas ir šobrīd.

Šobrīd mēs esam nonākuši krīzes pašā bedrē un mums ir jāatrod pasākumi, kā atbalstīt cilvēkus, kā atbalstīt tos, kuriem ikdienā nav iespējas pirkt kaut kādas „Coca-colas” vai citus kaitīgus dzērienus.

Bloks „Par labu Latviju” iesniedz šo priekšlikumu. Iesniedz to tādēļ, lai, izveidojoties jaunajai Saeimai, tas būtu nonācis jau līdz pirmajam lasījumam un mēs varētu izlabot varbūt dažas pārejas noteikumos neesošas lietas. Šis jautājums būs aktuāls, mēs par to varētu diskutēt, pieņemt galīgajā lasījumā un ieviest jau tuvākajā laikā. Šis ir tikai neliels pasākums, kas, neapšaubāmi, nesīs labumu, nevis kaut kādus finanšu zaudējumus, jo tā fiskālā ietekme ir ārkārtīgi niecīga.

Atceroties, kā „Jaunais laiks” toreiz runāja, cīnījās un stāstīja par šīm lietām, es aicinu jūs balsot un atbalstīt likumprojekta nodošanu komisijai.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Viens deputāts ir runājis „par”, viens - „pret” likumprojekta nodošanu komisijai. Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu Porieša, Rugātes, Kastēna, Aizbalta un Baštika iesniegtā likumprojekta „Grozījums likumā „Par pievienotās vērtības nodokli”” nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 38, pret - 3, pret - 37. Likumprojekts komisijai nav nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Dukšinska, Kučinska, Kastēna, Baštika un Aizbalta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Izglītības likumā” nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Vārds deputātam Andrim Bērziņam no Latvijas Pirmās partijas un partijas ”Latvijas Ceļš” frakcijas. Viņš acīmredzot runās „par”.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Augsti godājamais Prezidij! Godājamie kolēģi! Ar šiem grozījumiem Izglītības likumā politiskais bloks „Par labu Latviju” faktiski grib sakārtot virkni jautājumu, kuri šobrīd diemžēl - jāsaka diemžēl - ir palikuši nesakārtoti izglītības sistēmā. Ir sācies jaunais mācību gads, un, manuprāt, ja mēs, godājamie kolēģi, visi nobalsotu „par” šā likumprojekta pieņemšanu skatīšanai un ātru izskatīšanu, tad visi vecāki, visi bērni un droši vien arī visi vecvecāki mums pateiktu paldies.

Mēs gribam atrisināt trīs jautājumus: pirmais - beidzot pielikt punktu diskusijai par to, vai valstij ir jāpiedalās mācību grāmatu un mācību burtnīcu finansēšanā skolēniem visās skolās. Šobrīd situācija ir tāda, ka valsts budžeta finansējums ir ārkārtīgi neliels, savukārt pašvaldību rocība ir atšķirīga. Un tā atšķiras atkarībā no tā, kur atrodas pašvaldība un cik lieli tās rīcībā ir resursi. Mēs piedāvājam skaidri un gaiši pateikt, ka tas ir valsts pienākums - nodrošināt bērniem gan grāmatas, gan burtnīcas no 1. līdz 9.klasei, tātad obligātās izglītības sadaļā.

Otrais, kolēģi, ir jautājums par brīvpusdienām. Mēs esam dažādi lauzuši šķēpus. Mēs esam vairākkārt iestājušies par to, ka brīvpusdienām ir jābūt. Mēs pat bijām panākuši, ka brīvpusdienas bija paredzētas jau no šā gada 1.septembra arī 2.klases skolēniem. Diemžēl Dombrovska kunga valdība ar pēdējiem budžeta grozījumiem šīs brīvpusdienas 2.klases skolēniem svītroja. Mēs gribam ar šo grozījumu likumā skaidri un gaiši pateikt, ka no 1. līdz 4.klasei skolās visiem skolēniem pienākas brīvpusdienas.

Un vēl trešais, kolēģi! Mēs gribam ieviest kārtību saistībā ar mācību grāmatām. Mēs jau vairākkārt no šīs Saeimas tribīnes pēdējo četru gadu laikā esam runājuši par to, ka Izglītības un zinātnes ministrija, atļaujot lietot ļoti daudzas mācību grāmatas mācībām vienos un tajos pašos priekšmetos, no vienas puses, piekopj it kā ļoti liberālu un pareizu politiku, bet, no otras puses, tas nozīmē, ka šobrīd to, kura mācību grāmata būs galvenā un no kuras skolā mācīsies, nosaka tas, kura mācību grāmata patīk katram konkrētajam skolotājam. Un tas nav pareizi, jo no vecāku maciņiem ar to tiek izņemta laukā ļoti liela naudas masa.

Godājamie kolēģi! Pēc mūsu, politiskā bloka „Par labu Latviju”, domām, Izglītības un zinātnes ministrijai ir jāpasaka, kura ir tā galvenā mācību grāmata. Un otrs - tai ir jānodrošina arī tas, ka šī galvenā mācību grāmata ir pieejama elektroniskā versijā (par brīvu) lejupielādēšanai, lai katrs bērns, katra bērna vecāks, ja viņš nevar nopirkt to dārgo mācību grāmatu, kas tajos biezajos vākos un ar tām skaistajām, krāsainajām ilustrācijām... lai viņš vienkārši var ielādēt datorā, nokopēt šo mācību grāmatu un šī mācību grāmata var būt pieejama jebkuram skolēnam.

Godājamie kolēģi! Aicinu jūs atbalstīt mūsu priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Kārlim Šadurskim.

K.Šadurskis (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Godātie kolēģi! Es nešaubos par šā likumprojekta iesniedzēju labo gribu. Es ļoti ticu, ka viņi tiešām grib palīdzēt (No zāles dep. K.Leiškalns: „Ar visu sirdi!”) Latvijas izglītības sistēmai, un es ceru, ka tas analfabētisms, kas dveš no šiem priekšlikumiem, nāk nevis no ļaunas sirds, bet no nezināšanas. Ja godātie iesniedzēji būtu palasījuši Latvijas Republikas Satversmi, proti, 112.pantu par bezmaksas izglītību, tad viņi saprastu, ka diemžēl viņu iesniegtie priekšlikumi ļoti būtiski sašaurina Satversmes 112.pantā ietvertās normas. Līdz ar to tie nebūtu atbalstāmi.

Godātie kolēģi, es saprotu, ka jūsu izglītības gadi ir stipri aiz muguras. Un varbūt tiešām jūs esat lasījuši un mācījušies no vienas grāmatas, bet vēstures ratu pagriezt atpakaļ ir ļoti grūti. Un, kaut arī neapšaubu jūsu labos nodomus, tomēr šādus priekšlikumus pieņemt Latvijas Republikas Saeimai 2010.gadā gan nevajadzētu.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Viens deputāts ir runājis „par”, viens - „pret” likumprojekta nodošanu komisijai. Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu Dukšinska, Kučinska, Kastēna, Baštika un Aizbalta iesniegtā likumprojekta „Grozījumi Izglītības likumā” nodošanu Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteiksim, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 39,
pret - 8, atturas - 35. Likumprojekts komisijai nav nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Juridiskās komisijas iesniegto likumprojektu „Grozījumi Civilprocesa likumā” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas iesniegto likumprojektu „Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Latvijas Nacionālās komisijas likums” nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Godātie kolēģi! Pārejam pie nākamās apakšsadaļas - „Par atvaļinājuma piešķiršanu”.

Mūsu kolēģe deputāte Ina Druviete ir lūgusi piešķirt viņai neapmaksātu atvaļinājumu 23.septembrī, tātad pagājušajā ceturtdienā. Saeimas Prezidijs šo atvaļinājumu ir piešķīris. Šim paziņojumam ir tikai informatīvs raksturs. Tas nav balsojams.

Savukārt deputāts Jānis Dukšinskis ir lūdzis piešķirt viņam atvaļinājumu šodien, 30.septembrī. Un šis jautājums gan ir balsojams. Lūdzu zvanu! Balsosim par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Jānim Dukšinskim šā gada 30.septembrī! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret un atturas - nav. Neapmaksāts atvaļinājums deputātam Dukšinskim ir piešķirts.

Un arī deputāts Vitālijs Aizbalts lūdzis piešķirt viņam neapmaksātu atvaļinājumu šā gada 30.septembrī. Lūdzu zvanu! Balsosim par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu šā gada 30.septembrī deputātam Vitālijam Aizbaltam! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret un atturas - nav. Atvaļinājums deputātam Aizbaltam piešķirts.

Nākamā lielā sadaļa - „Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana”.

Lēmuma projekts „Par Sandras Eglītes apstiprināšanu par Ventspils tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Jānis Reirs.

J.Reirs (frakcija „Jaunais laiks”).

Augsti godātais priekšsēdētāja kungs! Godātie kolēģi! Juridiskā komisija ir sagatavojusi lēmuma projektu „Par Sandras Eglītes apstiprināšanu par Ventspils tiesas tiesnesi”. Juridiskā komisija izskatīja šo lēmuma projektu, aizklāti balsoja un atbalstīja to.

Lūdzu arī Saeimu atbalstīt šo lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Sandras Eglītes apstiprināšanu par Ventspils tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par Inetas Riekstiņas apstiprināšanu par Siguldas tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Jānis Reirs.

J.Reirs (frakcija „Jaunais laiks”).

Juridiskā komisija ir sagatavojusi un izskatījusi lēmuma projektu „Par Inetas Riekstiņas apstiprināšanu par Siguldas tiesas tiesnesi”.

Aizklāti balsojot, mēs atbalstījām šo lēmuma projektu un lūdzam arī Saeimu to atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Inetas Riekstiņas apstiprināšanu par Siguldas tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 72, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Godātie kolēģi! Pirms mēs sākam izskatīt nākamo sadaļu - sadaļu „Likumprojektu izskatīšana” -, mums ir jālemj vēl par iespējamiem grozījumiem šodienas sēdes darba kārtībā.

Juridiskā komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā šīs pašas komisijas, tātad Juridiskās komisijas, izstrādāto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par tiesu varu””. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Juridiskā komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā šīs pašas komisijas izstrādāto likumprojektu „Grozījumi Civilprocesa likumā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Savukārt Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā šīs pašas komisijas izstrādāto likumprojektu „Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Latvijas Nacionālās komisijas likums”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Un sākam izskatīt sadaļu „Likumprojektu izskatīšana”.

Likumprojekts „Grozījumi Civilprocesa likumā”, trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar Saeimas sēdē izskatāmo dokumentu Nr.6505 - likumprojektu „Grozījumi Civilprocesa likumā” - trešajā lasījumā.

Juridiskā komisija uz trešo lasījumu ir saņēmusi 60 priekšlikumus.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 2. - labklājības ministra Ulda Auguļa kunga priekšlikums. Arī to komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 3. - partiju apvienības „Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK” frakcijas priekšlikums. Ir atbalstīts un iekļauts komisijas 4.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt... (No zāles: „Balsot!) Es atvainojos! Deputāti tomēr prasa balsojumu. Lūdzu zvanu!

S.Ābotliņa. Par 3. vai par 4.priekšlikumu?

Sēdes vadītājs. Jūs par 3., kā es sapratu, prasāt balsojumu? Jā! Balsosim par 3. - partiju apvienības „Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK” frakcijas 3.priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 17, pret - 36, atturas - 3. Priekšlikums nav atbalstīts.

S.Āboltiņa. 4. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti atkal prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. - Juridiskās komisijas, tātad atbildīgās komisijas, priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 56, pret - 18, atturas - 1. Priekšlikums atbalstīts. Vai deputāts Fjodorovs vēlas kaut ko mums vēstīt par procedūru? Nevēlas vairs neko mums vēstīt.

Turpinām ar 5.priekšlikumu.

S.Āboltiņa. 5. - partiju apvienības „Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK” frakcijas priekšlikums. Ir atbalstīts daļēji un iekļauts 6. - komisijas priekšlikumā. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti atkal prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 5. - partiju apvienības „Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK” frakcijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 6, pret - 56, atturas - 3. Priekšlikums nav atbalstīts.

S.Āboltiņa. Savukārt 6. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti atkal prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. - atbildīgās komisijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 52, pret - 16, atturas - nav. Priekšlikums atbalstīts.

S.Āboltiņa. 7. - partiju apvienības „Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK” frakcijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 8. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 9. - tieslietu ministra vietas izpildītāja Lieģa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 10. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 11. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 12. - Juridiskā biroja priekšlikums (63.lapaspusē). Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 13. - Juridiskā biroja priekšlikums (72.lapaspusē). Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 14. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 15. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 16. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 17. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 18. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 19. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 20. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 21. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 22. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 23. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 24. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 25. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 26. - Juridiskā biroja priekšlikums Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 27. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 28. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 29. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 30. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 31. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 32. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 33. - partiju apvienības „Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 34. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 35. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 36. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 37. - partiju apvienības „Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 38. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 39. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts 40. - Juridiskās komisijas priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 41. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Ir atbalstīts un iekļauts 42. - Juridiskās komisijas priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 43. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 44. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 45. - partiju apvienības „Nacionālā apvienība „Visu
Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK” frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 46. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa 47. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 48. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 49. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 50. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 51. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 52. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 53. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Atbalstīts

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 54. - tieslietu ministra vietas izpildītāja priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 55. - partiju apvienības „Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts daļēji un iekļauts 56. - Juridiskās komisijas priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 57. - deputāta Štokenberga priekšlikums. Nav atbalstīts šajā projektā, bet komisija to ir atbalstījusi konceptuāli, un šodien mēs jau atbalstījām šo priekšlikumu, nododot to komisijai izskatīšanai. Un mēs paši arī lēmām, ka šajā pašā sēdē mēs to skatīsim atkārtoti pirmajā lasījumā. Turklāt šis priekšlikums ir būtisks, un, tā kā šie grozījumi vairāk attiecas uz Maksātnespējas likumu, tad komisija nolēma tos izdalīt kā atsevišķu grozījumu. Bet šis - 57.priekšlikums - nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. Arī 58. - Štokenberga priekšlikums - ir par šo pašu tēmu. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. Arī 59. - Štokenberga priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 60. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti un es lūdzu Saeimu atbalstīt likumprojektu „Grozījumi Civilprocesa likumā” trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Civilprocesa likumā” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 67, pret - nav, atturas - 13. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Par nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedriskajām vajadzībām - Pļaviņu hidroelektrostacijas rezerves pārgāznes būvniecībai”, pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Mareks Segliņš.

M.Segliņš (Tautas partijas frakcija).

Kolēģi! Šis īpašums tiek atsavināts, lai veiktu drošības pasākumus un novērstu iespējamos nelaimes gadījumus Pļaviņu hidroelektrostacijā, tās ūdenskrātuvē. Lūdzu atbalstīt pirmajā lasījumā šo likumprojektu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Par nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedriskajām vajadzībām - Pļaviņu hidroelektrostacijas rezerves pārgāznes būvniecībai” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 66, pret - 5, atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

M.Segliņš. 1.novembris.

Sēdes vadītājs. Termiņš - 1.novembris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījums Dokumentu legalizācijas likumā”, pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Mareks Segliņš.

M.Segliņš (Tautas partijas frakcija).

Kolēģi, izskatīsim likumprojektu „Grozījums Dokumentu legalizācijas likumā”. Lūdzu atbalstīt to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums Dokumentu legalizācijas likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 75, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

M.Segliņš. 5.oktobris.

Sēdes vadītājs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 5.oktobris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Tiesu izpildītāju likumā”, pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Mareks Segliņš.

M.Segliņš (Tautas partijas frakcija).

Kolēģi! Izskatīsim likumprojektu „Grozījumi Tiesu izpildītāju likumā”. Šie grozījumi pamatā reglamentēs tiesu izpildītāju palīgu darbu. Lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Tiesu izpildītāju likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

M.Segliņš. 5.oktobris.

Sēdes vadītājs. 5.oktobris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par aviāciju””, otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Vents Armands Krauklis.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1907/Lp9 - „Grozījumi likumā „Par aviāciju””.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 3. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 5. - satiksmes ministra Gerharda priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 6. - satiksmes ministra Gerharda priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 7. - satiksmes ministra Gerharda priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 8. - satiksmes ministra Gerharda priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 9. - satiksmes ministra Gerharda priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 10. - satiksmes ministra Gerharda priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 12. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 13. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 14. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 15. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 16. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Aicinu deputātus atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par aviāciju”” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par grāmatvedību””, otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Likumprojekta „Grozījumi likumā „Par grāmatvedību”” otrajam lasījumam Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija nav saņēmusi nevienu priekšlikumu. Tāpēc aicinu Saeimu pieņemt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par grāmatvedību”” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījumi Gada pārskatu likumā”, otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Šā likumprojekta otrajam lasījumam ir saņemti divi priekšlikumi.

1. - finanšu ministra Repšes priekšlikums. Tas ir precizējums, ko komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. 2.priekšlikums attiecas uz precizējumiem pārejas noteikumos. Tas ir no Finanšu ministrijas. Arī to komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Bērziņš. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Aicinu Saeimu pieņemt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Gada pārskatu likumā” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 75, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījumi Konsolidēto gada pārskatu likumā”, otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Arī par likumprojektu „Grozījumi Konsolidēto gada pārskatu likumā” ir tikai viens priekšlikums, un tas ir no finanšu ministra Repšes. Un tas attiecas uz precizējumiem pārejas noteikumos. Komisija priekšlikumu atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Bērziņš. Līdz ar to priekšlikumi ir izskatīti. Aicinu Saeimu pieņemt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Konsolidēto gada pārskatu likumā” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Pirms mēs sākam izskatīt nākamo darba kārtības punktu, es informēju, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis piecu deputātu - Zaķa, Ārberga, Kučinska, Kraukļa un Seiles - iesniegumu ar lūgumu svītrot no šodienas sēdes darba kārtības likumprojektu „Par akcīzes...”... acīmredzot runa ir par likumprojektu „Grozījums likumā „Par akcīzes nodokli””, kas ir apstiprinātās darba kārtības 34.jautājums. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Līdz ar to darba kārtība ir grozīta un šis darba kārtības punkts tiek svītrots no tās.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā”, otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Vents Armands Krauklis.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.1960/Lp9 - likumprojektu „Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā”.

Uz otro lasījumu neviens priekšlikums nav saņemts. Līdz ar to aicinu atbalstīt šo likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Likums „Grozījums likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā””. Likuma otrreizēja caurlūkošana.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Oskars Spurdziņš.

O.Spurdziņš. (Tautas partijas frakcija).

Labdien, cienījamie kolēģi! Darba dokuments ir ar numuru 6463, likuma „Grozījums likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”” otrreizēja caurlūkošana.

Komisija rūpīgi pastrādāja, izskatīja argumentus, kāpēc likumprojekts tika atgriezts atpakaļ komisijai, un kopīgi ar KNAB ekspertiem, Saeimas Juridisko biroju un Valsts kontroli secināja, ka šie punkti, ko deputāts Leiškalna kungs paredz iekļaut... es atvainojos, ko Šadurska kungs paredz iekļaut šajā likumā, tomēr ir pārnesami uz likumu par politiskajām partijām un to apvienībām. Tāpēc mēs nonācām pie astoņiem iesniegtajiem priekšlikumiem.

1. - deputāta Leiškalna kunga priekšlikums. Tas ir komisijas atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Sākam debates.

Vārds deputātam Kārlim Šadurskim.

K.Šadurskis (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Augsti godāto priekšsēdētāj! Godātie kolēģi! Pirmais deputāta Leiškalna priekšlikums aicina svītrot no likuma to normu, ko mēs esam pieņēmuši trešajā lasījumā pirms dažiem mēnešiem. Tā paredz, ka partiju valžu locekļiem un valžu priekšsēdētājiem arī būtu jāiesniedz deklarācijas, kas pēc formas atbilstu valsts amatpersonu deklarācijām. Tas, protams, nepadara šīs personas par valsts amatpersonām, ja tās tādas nav, bet dod zināmu skaidrību par to personu mantisko stāvokli, kam ir liela ietekme uz politikas procesu.

Pēc šā likuma pieņemšanas sākās riņķadancis, ka normas visumā ir pareizas, tikai likums nav īstais. Mans kolēģis, augsti godātais Leiškalna kungs, tik ļoti satraucās par juridisko tīrību, ka tūlīt pat aizskrēja uz pili nosūdzēt to Valsts prezidentam (No zāles dep. V.A.Krauklis: „Nosūdzēt - tas nav labs vārds!”), un likums nonāca atpakaļ Saeimā.

Godātie kolēģi! Vakar LNT debatēs Tautas partijas līderis Šķēle teica, ka visiem miljonāriem būtu jāiesniedz deklarācijas. Un tas bija instruments cīņā pret ēnu ekonomiku.

Kolēģi! Ja mēs paskatāmies paša Šķēles kunga deklarāciju, tad tā ir miljonāram ļoti trūcīga. Viņam oficiāli pieder dažu bēdīgu SIA kapitāldaļas, viņš pelna, dodams padomus „Valmieras pienam” (No zāles dep. J.Eglītis: „Kārli, neskaties cita kabatā!”), kas viņam arī nepieder. Tās laikam ir ļaunu ļaužu runas, ka viņš pārtiekot no „Rīgas atkritumiem”, jo arī atkritumi nav minēti deklarācijā, tāpat kā vēja parku tur nav. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Par lietu! Par lietu!”) Jautājums - no kā Šķēle dzīvo? Iespējams, ka Šķēli uztur sieva, kas vada partijas valdi. Bet nekādu deklarāciju sabiedrības priekšā par vīru, iespējams, daudz turīgākā Šķēles kundze nesniedz, vienlaikus veidodama partijas politiku.

Tāpēc, godātie kolēģi, es pat baidos, ka Šķēles kungs pats nezina, kas pieder viņa sievai.

Sēdes vadītājs. Mēs varētu runāt par likumprojektu vairāk.

K.Šadurskis. Tāpēc, atgriežoties pie likumprojekta, es domāju, ka Leiškalna kungs, iesniegdams šo pirmo priekšlikumu, nav sapratis savas partijas līdera labos nodomus un patiesībā iet pret partijas politiku.

Godātie kolēģi! Apkarosim ēnu ekonomiku un aicināsim gan Lībanes kundzi, gan Savicka kungu, gan visus ļoti cienījamos citus „Par labu Latviju” valdes locekļus iesniegt amatpersonu deklarācijas!

Paldies.

Aicinu noraidīt Leiškalna kunga priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Kārlim Leiškalnam.

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

Tikko Šadurska kungs stāstīja par Satversmi, par 12.pantu... par 112.pantu, es atvainojos, un par Izglītības likumu, un tur viņš ārkārtīgi rūpējās par juridisko tīrību. Es ne uz kādu pili neskrēju, mani uz pili uzaicināja Valsts prezidents pēc tam, kad es viņam aizrakstīju vēstuli, kurā es norādīju, ka varbūt nav slikti, ja politisko partiju un organizāciju valžu locekļi, priekšsēdētāji, pakaļskrējēji, līdzskrējēji un atbalstītāji rakstītu amatpersonu deklarācijas. Iespējams, ka nav slikti. Bet slikti ir tas, ka viņi nav amatpersonas. Un tieši savā vēstulē Valsts prezidentam es teicu, ka, ja grib šādu normu ieviest, tā ir jāievieš citā likumā, un šis likums saucas: likums par politiskām organizācijām, partijām (varbūt iekavās, es jau esmu aizmirsis, mani tas neinteresē...). Tā ka jebkurš priekšlikums, Šadurska kungs, jebkurš labais nodoms jāieliek tieši tajā likumā, kas uz to attiecas. Nu kāds šobrīd Šķēle ir valsts amatpersona? Kāda Kristiāna Lībane - valsts amatpersona? Nekādā veidā! Ja jūs gribat ko labot, tad atrodiet pareizo likumu! Uz priekšu! Un tad es jūs atbalstīšu.

Nu, tā ka uz pili es nekur neskrienu, sūdzības es nekādas nerakstu. Un, kā jūs būsiet ievērojuši, arī mūsu Saeimas visnotaļ asprātīgais, gudrais un lieliskais Juridiskais birojs iesniedzis tieši tādu pašu priekšlikumu kā es. Tātad es savas juridiskās domas lidojumā šo četru Saeimu laikā, kamēr es te esmu atradies, esmu guvis zināmus panākumus.

Novēlu nākamajā Saeimā un Eiropas Parlamentā, Šadurska kungs, jums to pašu.

Uz redzēšanos! (Aplausi.)

Sēdes vadītājs. Vārds deputātam Kārlim Šadurskim, otro reizi.

K.Šadurskis (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Godātie kolēģi! Es ļoti atvainojos Leiškalna kungam, jo es tiešām nezināju, ka viņa gaišās domas lidoja uz pili vēstules formā, nevis viņa čaklo kāju nestas. Leiškalna kungs, no sirds jums atvainojos par to! Tiešām ticu, ka jūs uz pili neskrējāt, bet rakstījāt.

Savukārt attiecībā uz juridiskās domas tīrību jāteic, ka, Leiškalna kungs, ja jūs būtu izlasījis manus priekšlikumus - 3. un 4.priekšlikumu -, tad jūs būtu sapratis, ka patiesībā tie bija tikai juridiskās domas tīrības meklējumi, lai, labu nodomu vadīti, mēs nesabojātu šā likuma idejisko tīrību. Pareizās normas ir jāieraksta pareizos likumos.

Un savukārt attiecībā uz jūsu „ne par tēmu” pieminēto manu uzstāšanos par Izglītības likuma grozījumiem, - tur es absolūti neuztraucos par juridisko tīrību, bet tikai par to, ka šobrīd Satversme noteic, ka mācību grāmatas bez maksas ir no 1. līdz 12.klasei, taču iesniedzēji gribēja ļaunprātīgi, piedodiet, aiz nezināšanas, šo normu sašaurināt uz 1.-9.klasi.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Kārlim Leiškalnam, otro reizi.

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

„Nekad nemelo bez vajadzības!” - saka Čehovs un arī mans draugs Bendiks. Un tāpēc, Kārli... un sevišķi Kārļiem es nekad nevaru melot, arī šā likumprojekta 23.panta sakarā. Kad es aizsūtīju vēstuli, kas aizlidoja kā mana doma uz pili, es saņēmu uzaicinājumu, bet uz turieni es neskrēju. Jūs varat iedomāties, kā no Saeimas ēkas līdz pilij, Pils laukumā 3, iet persona, ko ir uzaicinājis pats Valsts prezidents, lai apspriestu likumprojektu. Es gāju cēli paceltu galvu un smagu domu mākts, vai neiznāks man pēc tam tā, ka Prezidents būs likumu atraidījis... vai neiznāks man sastrīdēties ar manu draugu, sola biedru Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā pašu Kārli Šadurski. Piedodiet, es tiešām biju pilī! (Aplausi.)

Sēdes vadītājs. Paldies. Debates beidzam.

Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

O.Spurdziņš. Pēc šīm juridiski augstvērtīgajām debatēm man nav ko piebilst.

Sēdes vadītājs. Vai Šadurska kungs uzstāj uz balsojumu? (No zāles dep. K.Šadurskis: „Protams!”) Es saprotu - jā. Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - deputāta Leiškalna priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 66, pret - 8, atturas - 1. Priekšlikums atbalstīts.

O.Spurdziņš. Arī 2. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. Deputāta Šadurska 3.priekšlikums. Neguva komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāts Šadurskis vēlas sākt debates.

Vārds debatēs deputātam Šadurskim.

K.Šadurskis (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Godātie kolēģi! Tā kā jūs ar lielu balsu vairākumu iestājāties par juridisko tīrību šajā likumā, tad diemžēl pārējie manis iesniegtie priekšlikumi nonāk pretrunā ar 1. - jūsu jau atbalstīto un tie nav balsojami.

Sēdes vadītājs. Es sapratu, ka jūs tos atsaucat? Jā. Es sapratu, ka Šadurska kungs tos neatsauc un tajā pašā laikā neuzstāj uz balsojumu. Paldies Šadurska kungam!

Debates beidzam. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

O.Spurdziņš. Nav ko piebilst.

Sēdes vadītājs. Nav piebilstams. Bet tie tiešām pēc būtības vairs nav balsojami. Jā.

O.Spurdziņš. Bet 4. arī netiek atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. Savukārt 5. - Leiškalna kunga priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš. Arī 6. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš. 7. - Šadurska kunga priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. Atbalstīts ir 8. - Šadurska kunga priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš. Aicinu atbalstīt šo likumprojektu galīgajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumu „Grozījums likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” otrreizējas caurlūkošanas kārtībā. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

O.Spurdziņš. Paldies.

Sēdes vadītājs. Likumprojekts „Grozījumi Jaunatnes likumā”, trešais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā - deputāte Ingrīda Circene.

I.Circene (frakcija „Jaunais laiks”).

Labdien, cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu „Grozījumi Jaunatnes likumā” (reģistrācijas Nr.1736/Lp9) trešajā lasījumā. Kopumā ir saņemti 23 priekšlikumi.

1. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Circene. 2. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Circene. 3. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Circene. 4. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Circene. 5. - izglītības un zinātnes ministres Koķes priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Circene. 6. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Circene. Arī 7. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Circene. 8. - izglītības un zinātnes ministres Koķes priekšlikums. Nav atbalstīts, jo nav precīzi norādīta konkrēta institūcija, kas tālāk nodarbotos ar darba organizēšanu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Circene. 9. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Circene. 10. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Circene. 11. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Circene. 12. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Circene. 13. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Circene. 14. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Circene. Arī 15. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Circene. 16. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Circene. 17. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Circene. 18. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Circene. 19. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Circene. 20. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Circene. 21. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Circene. 22. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Circene. Un pēdējais ir 23. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Circene. Lūdzu atbalstīt likumprojektu „Grozījumi Jaunatnes likumā” trešajā lasījumā, kopumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Jaunatnes likumā” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 65, pret - nav, atturas - 10. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījumi Zemesgrāmatu likumā”, pirmais lasījums. Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Mareks Segliņš.

M.Segliņš (Tautas partijas frakcija).

Kolēģi! Aicinu likumprojektu atbalstīt pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Ļoti lakoniski. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Zemesgrāmatu likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret - nav, atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

M.Segliņš. Aicinu noteikt termiņu - piecas dienas, tātad līdz 5.oktobrim.

Sēdes vadītājs. 5.oktobris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par nodokļiem un nodevām””, otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Likumprojekta „Grozījumi likumā „Par nodokļiem un nodevām”” otrajam lasījumam ir iesniegti 12 priekšlikumi.

1. - tieslietu ministra vietas izpildītāja Imanta Lieģa priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. 2. - finanšu ministra Einara Repšes priekšlikums. Nav atbalstīts. Es gribu paskaidrot, ka šis un daži nākamie priekšlikumi attiecas uz skaidras naudas izmantošanu. Un komisija nolēma, ka šeit būtu nepieciešama niansētāka pieeja, un aicināja valdību izstrādāt jaunu likumprojektu šajā ziņā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

G.Bērziņš. 3.priekšlikums arī līdzīgu iemeslu dēļ netika atbalstīts un tika iekļauts komisijas 4.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Te gan ir rakstīts, ka tas ir atbalstīts un iekļauts. Tas droši vien daļēji atbalstīts, visticamāk...

G.Bērziņš. Es atvainojos, 3.priekšlikums ir atbalstīts un daļēji iekļauts 5.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Bērziņš. 4. - finanšu ministra priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Bērziņš. Toties 5.priekšlikums, pašas komisijas priekšlikums, tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. 6. - finanšu ministra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Bērziņš. 7. - deputāta Kraukļa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Sākam debates.

Vārds deputātam Ventam Armandam Krauklim.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Par problēmām ar skaidru naudu vairumtirdzniecībā ir daudz diskutēts gan Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā, gan Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā. Mums bija arī divas kopīgas sēdes.

Faktiski šo priekšlikumu es rakstīju ar domu, lai, lejot ūdeni ārā no bļodas, to neizlietu ar visu bērnu. Jo skaidrs, ka pati ideja - lietot skaidru naudu vairumtirdzniecībā tur, kur ir legāls, nopietns vairumtirgotājs, - ir pareiza.

Un man ir patiess gandarījums, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir izstrādājusi savus priekšlikumus, kuri šo problēmu atrisina. Aicinu atbalstīt 10.priekšlikumu. Un tāpēc savu priekšlikumu es atsaucu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Priekšlikums ir atsaukts. Debates beidzam. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Nav nekas piebilstams.

Turpinām ar 8.priekšlikumu.

G.Bērziņš. Nākamais ir 10.priekšlikums...

Sēdes vadītājs. Nē, 8.priekšlikums...

G.Bērziņš. Es atvainojos... Nākamais ir 8. - finanšu ministra priekšlikums, kurš ir daļēji atbalstīts un iekļauts pašas komisijas 9.priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Bērziņš. 10. - Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Un es paskaidroju, kā Kraukļa kungs jau norādīja, ka šeit komisija izveidoja niansētāku pieeju attiecībā uz skaidras naudas izmantošanu vairumtirdzniecībā, kas nozīmē, ka, pirmkārt, vairumtirdzniecība... kam ir jāpaziņo, ja viņš veiks norēķinus skaidrā naudā. Un, otrkārt, būs jāizveido Pircēju reģistrs. Ar Pircēju reģistru faktiski ir domātas šādas kartes... Kā jūs zināt, dažādos veikalos ir klientu kartes un ir paredzēts, ka varēs veikt, teiksim, skaidras naudas norēķinus, bet tikai tad, ja pircējs ir zināmā mērā reģistrēts, un ar to mēs domājam šādas klientu kartes.

Tāpēc, kā es jau minēju, komisija šo priekšlikumu atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. 11. - finanšu ministra priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. Un pēdējais ir pašas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums, kuru, protams, komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti.

Aicinu komisijas vārdā likumprojektu pieņemt otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par nodokļiem un nodevām”” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 60, pret - 12, atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

G.Bērziņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam - 5.oktobris.

Sēdes vadītājs. 5.oktobris. Deputāti neiebilst.

G.Bērziņš. Paldies, kolēģi!

Sēdes vadītājs. Likumprojekts „Grozījums Attīstības plānošanas sistēmas likumā”, pirmais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Māris Kučinskis.

M.Kučinskis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie deputāti! Aicinu atbalstīt Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas atbalstīto likumprojektu „Grozījums Attīstības plānošanas sistēmas likumā”.

Šis likumprojekts paredz, ka Ministru kabinetam ir pienākums pirmajā un trešajā gadā pēc vēlēšanām ziņot Saeimai par valsts ilgtspējīgu attīstību un Latvijas ilgtspējīgās attīstības stratēģijas līdz 2030.gadam īstenošanu attiecīgajā laikaposmā. Ir ļoti svarīgi apstiprināt šo likumprojektu pietiekami laicīgi, jo mēs ceram, ka Ministru kabinets šajā laikā nerīkos vairs ārkārtas sēdes, bet nākamajā Saeimā nāks uz Saeimu atskaitīties. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Tālredzīgi!” Dep. K.Leiškalns: „Kabinets ignorē parlamentu!”)

Paldies. Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums Attīstības plānošanas sistēmas likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 72, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

M.Kučinskis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - šā gada 5.oktobris.

Sēdes vadītājs. 5.oktobris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījums Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā”, otrais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Oskars Spurdziņš.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.6502 - likumprojektu „Grozījums Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā”.

Komisija ir saņēmusi astoņus priekšlikumus.

1. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums. Arī guva komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš. Atbalstīts ir arī 3. - Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš. Arī 4. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš. 5. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš. Atbalstīts arī 6. - Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. 7. - Juridiskā biroja priekšlikums. Arī guva komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš. 8. - Juridiskā biroja priekšlikums. Arī tika atbalstīts no komisijas puses.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

O.Spurdziņš. Aicinu noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam šā gada 5.oktobri.

Sēdes vadītājs. 5.oktobris. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. Paldies.

Sēdes vadītājs. Likumprojekts „Grozījumi Ķīmisko vielu likumā”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Madars Lasmanis.

M.Lasmanis (frakcija „Jaunais laiks”).

Godātie kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir izskatījusi otrajā lasījumā likumprojektu „Grozījumi Ķīmisko vielu likumā”.

Ir saņemts viens priekšlikums - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Lasmanis. Tie ir visi priekšlikumi šim likumprojektam. Aicinām atbalstīt likumprojektu kopumā, otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Ķīmisko vielu likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret - 3, atturas - 2. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

M.Lasmanis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam - šā gada 7.oktobris.

Sēdes vadītājs. 7.oktobris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likums”, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Ingmārs Līdaka.

I.Līdaka (ZZS frakcija).

Cienījamie kolēģi! Jūsu uzmanībai likumprojekts „Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likums”. Šis ir jauns likums, un ar šā likuma spēkā stāšanos spēku zaudēs Ciltsdarba likums, kurš ir ļoti līdzīgs šim likumam, taču neregulē mājas un istabas dzīvnieku ciltsdarbu. Atbildīgā komisija izskatīja šo likumprojektu un lūdz Saeimu pieņemt to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likums” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

I.Līdaka. 5.oktobris. Speciāli Bērziņa kungam.

Sēdes vadītājs. 5.oktobris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Patentu likumā”, otrais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā - deputāts Jānis Porietis.

 

J.Porietis (Tautas partijas frakcija).

Godātais Prezidij! Cienījamie deputāti! Izskatīsim dokumentu ar numuru 6507. Likumprojekta otrajam lasījumam iesniegti un izskatīti pieci priekšlikumi.

1. - tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Ir atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Porietis. 2. - tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Porietis. 3. - tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Porietis. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Porietis. 5. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Porietis. Līdz ar to visi priekšlikumi izskatīti. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Patentu likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

J.Porietis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - šā gada 5.oktobris.

Sēdes vadītājs. 5.oktobris. Deputāti neiebilst.

J.Porietis. Paldies.

Sēdes vadītājs. Likumprojekts „Grozījumi Ventspils brīvostas likumā”, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Vents Armands Krauklis.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1945/Lp9 - „Grozījumi Ventspils brīvostas likumā”. Komisija izskatīja šo valdības sagatavoto likumprojektu un uzskata, ka tas ir būtisks un ka būtu būtiski to pieņemt vēl šīs Saeimas darbības laikā, tādēļ aicinu noteikt šim likumprojektam steidzamību.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījumi Ventspils brīvostas likumā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 54, pret - nav, atturas - 24. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

V.A.Krauklis. Lūdzu pieņemt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Ventspils brīvostas likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 83, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

V.A.Krauklis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 8.oktobris. Izskatīšana Saeimas sēdē galīgajā lasījumā - 14.oktobrī.

Sēdes vadītājs. 8.oktobris - priekšlikumu iesniegšanas termiņš, 14.oktobrī - otrais, galīgais, lasījums. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Rīgas brīvostas likumā”, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Vents Armands Krauklis.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.1944/Lp9 -likumprojektu „Grozījumi Rīgas brīvostas likumā”. Būtībā šie grozījumi ir analogi tiem, kādi ir par likumprojektu „Grozījumi Ventspils brīvostas likumā”. Arī šos ir sagatavojusi valdība. Arī tie ir būtiski un būtu pieņemami šīs Saeimas darbības laikā, tāpēc aicinu arī šim likumprojektam noteikt steidzamību.

Sēdes vadītājs. Paldies. Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījumi Rīgas brīvostas likumā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 57, pret - nav, atturas - 17. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

V.A.Krauklis. Lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Rīgas brīvostas likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

V.A.Krauklis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 8.oktobris, izskatīšana otrajā, galīgajā, lasījumā - 14.oktobra sēdē.

Sēdes vadītājs. 8.oktobris - priekšlikumu iesniegšanas termiņš, 14.oktobrī - otrais, galīgais, lasījums. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par tiesu varu””, pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1959/Lp9 - „Grozījumi likumā „Par tiesu varu””. Šie grozījumi ir izstrādāti Juridiskās komisijas apakškomisijā darbam ar jauno Tiesu iekārtas likumu. Un šī ir atkal vesela sadaļa, kura no šā likuma ir izņemta ārā, bet kura, manuprāt, ir viena no būtiskākajām, jo iepriekšējais grozījums attiecās uz tiesu varas neatkarības stiprināšanu saistībā ar Tieslietu padomes ieviešanu. Tādējādi šie grozījumi savukārt ir ļoti būtiski sabiedrībai un ikvienam no mums, jo tie nosaka, kādā veidā tiesnešu profesionālā darbība tiek vērtēta visas karjeras garumā.

Tātad šis likumprojekts tiešām ir pietiekami ilgi izstrādāts šajā apakškomisijā. Tas ir diskutēts gan kopā ar ekspertiem no nevalstiskajām organizācijām, gan arī ar pašiem tiesnešiem, un šī ir tā redakcija, kuru, kā mēs uzskatām, jau var virzīt pirmajam lasījumam.

Juridiskā komisija, izskatījusi šos grozījumus, atbalstīja tos vienprātīgi. Un es lūdzu arī Saeimu atbalstīt šos grozījumus pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par tiesu varu”” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

S.Āboltiņa. 5.oktobris.

Sēdes vadītājs. 5.oktobris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Civilprocesa likumā”, pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1963/Lp9. Tātad šis ir likumprojekts, kas arī ir izstrādāts Juridiskajā komisijā, pamatojoties uz Štokenberga kunga iesniegtajiem priekšlikumiem uz trešo lasījumu, kuri nosaka kustamās mantas pirkuma nodrošinājumu.

Mēs ļoti bieži praksē sastopamies ar to, ka spēkā esošais likuma regulējums personām, kuras vēlas piedalīties kustamās mantas izsolē (atšķirībā no nekustamā īpašuma izsoles dalībniekiem), nosaka to, ka tām nav jāveic nodrošinājuma summas iemaksa. Taču praksē bieži notiek tā, ka persona, kura nosolīja šo pārdošanas priekšmetu, neveic šīs summas pilnu apmaksu, un rezultātā izsole tiek pasludināta par nenotikušu un piedzinējam rodas tiesības paturēt apķīlāto mantu par sākumcenu. Tieši tāpēc tiek piedāvāts šis regulējums. Kā es jau teicu, atšķirībā no tās idejas, ko piedāvāja Štokenberga kungs, šis regulējums ir uzlabots vienkārši no juridiskās tehnikas viedokļa un saskaņots arī ar tieslietu ministru.

Tātad es lūdzu jūs atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā. (No zāles dep. V.A.Krauklis: „Juridiskajai tehnikai vienmēr visu cieņu!”)

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Civilprocesa likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

S.Āboltiņa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 5.oktobris.

Sēdes vadītājs. 5.oktobris. Deputāti neiebilst.

Un pēdējais šodienas sēdes darba kārtības punkts. Likumprojekts „Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Latvijas Nacionālās komisijas likums”, pirmais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā - deputāts Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Cienījamie kolēģi! Es saprotu, ka mans izskats jums izraisa jautrību, taču tāds tas nav pēc tikšanās ar vēlētājiem, bet tāpēc, ka es cietu nelielā sadursmē, braucot ar velosipēdu uz darbu.

Cienījamie kolēģi! Izglītības, kultūras un zinātnes komisija aicina šo likumprojektu atzīt par steidzamu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Latvijas Nacionālās komisijas likums”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu!
Par - 76, pret un atturas - nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Dz.Ābiķis. Cienījamie kolēģi! Projekta mērķis ir precizēt Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Latvijas Nacionālās komisijas juridisko statusu, lai tas atbilstu mūsu Valsts pārvaldes iekārtas likumam. Tāpēc šis likumprojekts ir vairāk tehniskas dabas. Un es aicinu jūs, kolēģi, balsot par tā pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Latvijas Nacionālās komisijas likums” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

Dz.Ābiķis. Cienījamie kolēģi! Lūdzu iesniegt priekšlikumus līdz šā gada 5.oktobrim, savukārt par izskatīšanas datumu lūdzu noteikt šā gada 28.oktobri. (No zāles dep. K.Leiškalns: „Paldies, ziņotāj!”)

Sēdes vadītājs. 5.oktobris - priekšlikumu iesniegšanas termiņš, 28.oktobrī - otrais, galīgais, lasījums. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. Paldies, kolēģi, par vienprātīgo atbalstu!

Sēdes vadītājs. Paldies.

Pirms mēs reģistrējamies, informācija: šodien bija paredzēta jautājumu un atbilžu sēde ar 17 jautājumiem. Uz visiem 17 jautājumiem ir saņemtas rakstiskas atbildes. Viena saņemtā rakstiskā atbilde jautājuma iesniedzējus apmierina (tas ir 16.jautājums, ko ir iesnieguši deputāti Pliners, Sokolovskis, Buzajevs, Buhvalovs un Mitrofanovs un kas bija adresēts ārlietu ministram Aivim Ronim), savukārt ar pārējo jautājumu adresātiem iesniedzēji grib tikties personīgi.

Šodien notiek Ministru kabineta ārkārtas sēde, par ko ir informējis Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Līdz ar to šodien neviens no ministriem nevar ierasties, un jautājumi tiek pārcelti uz nākamo sēdi.

Paziņojumam vārds deputātam Mārim Kučinskim.

(No zāles dep. K.Šadurskis: „Māri, tikai nelamājies!”)

M.Kučinskis (Tautas partijas frakcija).

Atšķirībā no jums es to vēl neesmu iemācījies, Šadurska kungs!

Mums ir ļoti žēl, bet, protams, tagad ir absolūti skaidrs, ka tās slēpjamās lietas līdz vēlēšanām acīmredzot ir daudzas un diezgan pamatīgas, ja ņem vērā to, ka speciāli tika sasaukta ārkārtas sēde, kuras darba kārtībā ir iekļauti tādi jautājumi, kuriem steidzamība, atvainojiet, nu, īsti nav nepieciešama... Pie tam - ļoti zīmīgi! - tas notiek pulksten 16.00, nevis ātrāk vai vēlāk. Bet, cienītā koalīcija, cienītie ļaudis, mēs ar tādu pašu entuziasmu sagaidīsim ministrus pēc nedēļas, un nedomājiet, ka vēlēšanas mīkstinās mūsu nostāju attiecībā uz to, ka ir nepieciešams zināt, kas notiks tālāk.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds paziņojumam Guntim Bērziņam.

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi no Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas! Komisijas sēde pulksten 10.30 komisijas telpās.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Vārds paziņojumam deputātam Ventam Armandam Krauklim.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde pulksten 10.30 komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Vārds paziņojumam deputātam Andrim Bērziņam no Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas.

A.Bērziņš (ZZS frakcija).

Kolēģi! Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde pēc 5 minūtēm 106.auditorijā, bet Sociālo un darba lietu komisijas sēde pulksten 10.45.

Sēdes vadītājs. Vārds paziņojumam deputātei Ērikai Zommerei.

Ē.Zommere (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie Baltijas lietu apakškomisijas kolēģi! Aicinu jūs uz sēdi šeit pat - blakustelpā. Tūlīt, lūdzu! Es piemirsu pateikt, ka jāpulcējas tūlīt.

Sēdes vadītājs. Vārds paziņojumam deputātam Oskaram Spurdziņam.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi no Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas! Mūsu sēde ir pulksten 12.30. Tā ir tik vēlu tāpēc, ka mēs esam uzaicinājuši daudzus ekspertus, kas brauc no ārpusrīgas reģioniem. Tātad pulksten 12.30 būs komisijas sēde komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Šosvētdien mūsu kolēģis Nikolajs Kabanovs svinēja apaļu jubileju! Mēs sveicam viņu!

(Aplausi.)

Un tagad lūdzu zvanu reģistrācijai! Lūdzu reģistrācijas režīmu! Lūdzu reģistrācijas rezultātu!

Vārds reģistrācijas rezultāta nolasīšanai Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam.

 

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Labrīt, augsti godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Vitālijs Aizbalts, Jānis Dukšinskis, Valdis Ģīlis, Jānis Klaužs, Leopolds Ozoliņš, Raimonds Pauls... Paldies! Skaidrīte Pilāte, Staņislavs Šķesters... Paldies, redzu!

Uz redzēšanos!

Sēdes vadītājs. Paldies.

Līdz ar to Saeimas 2010.gada 30.septembra sēdi pasludinu par slēgtu.

 

 

 

SATURA RĀDĪTĀJS

9. Saeimas rudens sesijas 5. sēde

2010. gada 30. septembrī

 

Par darba kārtību
Par likumprojektu „Par Protokolu, ar ko groza 2007. gada 25. un 30. aprīlī parakstīto Gaisa transporta nolīgumu starp Amerikas Savienotajām Valstīm un Eiropas Kopienu un tās dalībvalstīm” (Nr. 1952/Lp9)
(Dok. Nr. 6455, 6455A)
Par likumprojektu „Grozījumi Civilprocesa likumā” (Nr. 1953/Lp9)
(Dok. Nr. 6456, 6456A)
Par likumprojektu „Grozījumi Iedzīvotāju reģistra likumā” (Nr. 1954/Lp9)
(Dok. Nr. 6459, 6459A)
Par likumprojektu „Grozījums Civilstāvokļa aktu likumā” (Nr. 1955/Lp9)
(Dok. Nr. 6460, 6460A)
Par likumprojektu „Grozījumi Dzīvesvietas deklarēšanas likumā” (Nr. 1956/Lp9)
(Dok. Nr. 6461, 6461A)
Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par autoceļiem”” (Nr. 1957/Lp9)
(Dok. Nr. 6464, 6464A)
Par likumprojektu „Par Protokolu, ar ko groza Protokolu par pārejas noteikumiem, kurš pievienots Līgumam par Eiropas Savienību, Līgumam par Eiropas Savienības darbību un Eiropas Atomenerģijas kopienas dibināšanas līgumam” (Nr. 1958/Lp9)
(Dok. Nr. 6465, 6465A)
Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par tiesu varu”” (Nr. 1959/Lp9)
(Dok. Nr. 6474, 6474A)
Par likumprojektu „Grozījums likumā „Par pievienotās vērtības nodokli”” (Nr. 1961/Lp9) (Noraidīts)
(Dok. Nr. 6497, 6497A)
Priekšlikumi - dep. G.Bērziņš (pret)
- dep. M.Kučinskis (par)
Par likumprojektu „Grozījumi Izglītības likumā” (Nr. 1962/Lp9) (Noraidīts)
(Dok. Nr. 6498, 6498A)
Priekšlikumi - dep. A.Bērziņš (LPP/LC) (par)
- dep. K.Šadurskis (pret)
Par likumprojektu „Grozījumi Civilprocesa likumā” (Nr. 1963/Lp9)
(Dok. Nr. 6503, 6503A)
Par likumprojektu „Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Latvijas Nacionālās komisijas likums” (Nr. 1964/Lp9)
(Dok. Nr. 6508, 6508A)
Par likumprojektu „Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā” (Nr. 1965/Lp9)
(Dok. Nr. 6509, 6509A)
Par piešķirto neapmaksāto atvaļinājumu deputātei Inai Druvietei šā gada 23. septembrī
(Dok. Nr. 6494)
Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Jānim Dukšinskim šā gada 30. septembrī
(Dok. Nr. 6511)
Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Vitālijam Aizbaltam šā gada 30. septembrī
(Dok. Nr. 6512)
Lēmuma projekts „Par Sandras Eglītes apstiprināšanu par Ventspils tiesas tiesnesi” (Nr. 995/Lm9)
(Dok. Nr. 6500)
Ziņo - dep. J.Reirs
Lēmuma projekts „Par Inetas Riekstiņas apstiprināšanu par Siguldas tiesas tiesnesi” (Nr. 996/Lm9)
(Dok. Nr. 6501)
Ziņo - dep. J.Reirs
Par darba kārtību
Likumprojekts „Grozījumi Civilprocesa likumā” (Nr. 1624/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr. 6505)
Ziņo - dep. S.Āboltiņa
Likumprojekts „Par nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedriskajām vajadzībām - Pļaviņu hidroelektrostacijas rezerves pārgāznes būvniecībai” (Nr. 1878/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6236, 6475)
Ziņo - dep. M.Segliņš
Likumprojekts „Grozījums Dokumentu legalizācijas likumā” (Nr. 1849/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6115, 6476)
Ziņo - dep. M.Segliņš
Likumprojekts „Grozījumi Tiesu izpildītāju likumā” (Nr. 1806/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 5966, 6477)
Ziņo - dep. M.Segliņš
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par aviāciju”” (Nr. 1907/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6296B)
Ziņo - dep. V.A.Krauklis
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par grāmatvedību”” (Nr. 1920/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6338B)
Ziņo - dep. G.Bērziņš
Likumprojekts „Grozījumi Gada pārskatu likumā” (Nr. 1919/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6337B)
Ziņo - dep. G.Bērziņš
Likumprojekts „Grozījumi Konsolidēto gada pārskatu likumā” (Nr. 1918/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6336B)
Ziņo - dep. G.Bērziņš
Par darba kārtību
Likumprojekts „Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā” (Nr. 1960/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6485B)
Ziņo - dep. V.A.Krauklis
Likuma „Grozījums likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”” (Nr. 1768/Lp9) otrreizēja caurlūkošana
(Dok. Nr. 6463)
Ziņo - dep. O.Spurdziņš
Debates - dep. K.Šadurskis
- dep. K.Leiškalns
- dep. K.Šadurskis
- dep. K.Leiškalns
- dep. K.Šadurskis
Likumprojekts „Grozījumi Jaunatnes likumā” (Nr. 1736/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr. 6496)
Ziņo - dep. I.Circene
Likumprojekts „Grozījumi Zemesgrāmatu likumā” (Nr. 1909/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 63046478)
Ziņo - dep. M.Segliņš
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par nodokļiem un nodevām”” (Nr. 1884/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6479)
Ziņo - dep. G.Bērziņš
Debates - dep. V.A.Krauklis
Likumprojekts „Grozījums Attīstības plānošanas sistēmas likumā” (Nr. 1943/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6418, 6495)
Ziņo - dep. M.Kučinskis
Likumprojekts „Grozījums Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā” (Nr. 1683/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6502)
Ziņo - dep. O.Spurdziņš
Likumprojekts „Grozījumi Ķīmisko vielu likumā” (Nr. 1906/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6504)
Ziņo - dep. M.Lasmanis
Likumprojekts „Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likums” (Nr. 1941/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6416, 6506)
Ziņo - dep. I.Līdaka
Likumprojekts „Grozījumi Patentu likumā” (Nr. 1202/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6507)
Ziņo - dep. J.Porietis
Likumprojekts „Grozījumi Ventspils brīvostas likumā” (Nr. 1945/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6425, 6523)
Ziņo - dep. V.A.Krauklis
Likumprojekts „Grozījumi Rīgas brīvostas likumā” (Nr. 1944/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6424, 6527)
Ziņo - dep. V.A.Krauklis
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par tiesu varu”” (Nr. 1959/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6474, 6474A)
Ziņo - dep. S.Āboltiņa
Likumprojekts „Grozījumi Civilprocesa likumā” (Nr. 1963/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6503, 6503A)
Ziņo - dep. S.Āboltiņa
Likumprojekts „Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Latvijas Nacionālās komisijas likums” (Nr. 1964/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6508, 6508A)
Ziņo - dep. Dz.Ābiķis
Informācija par atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem
Paziņojumi
- dep. M.Kučinskis
- dep. G.Bērziņš
- dep. V.A.Krauklis
- dep. A.Bērziņš (ZZS)
- dep. Ē.Zommere
- dep. O.Spurdziņš
Reģistrācijas rezultāti
Nolasa - Saeimas sekretāra biedrs A.Klementjevs

Balsojumi

Datums: 30.09.2010 09:11:11 bal001
Par - 38, pret - 3, atturas - 37. (Reģistr. - 84)
Balsošanas motīvs: Grozījums likumā “Par pievienotās vērtības nodokli” (1961/Lp9), nodošana komisijām

Datums: 30.09.2010 09:17:05 bal002
Par - 39, pret - 8, atturas - 35. (Reģistr. - 88)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Izglītības likumā (1962/Lp9), nodošana komisijām

Datums: 30.09.2010 09:18:43 bal003
Par - 73, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 89)
Balsošanas motīvs: Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Jānim Dukšinskim šā gada 30.septembrī

Datums: 30.09.2010 09:19:15 bal004
Par - 73, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 89)
Balsošanas motīvs: Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Vitālijam Aizbaltam šā gada 30.septembrī

Datums: 30.09.2010 09:20:27 bal005
Slēgtais balsojums
Par - 76, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Par Sandras Eglītes apstiprināšanu par Ventspils tiesas tiesnesi (995/Lm9)

Datums: 30.09.2010 09:21:13 bal006
Slēgtais balsojums
Par - 72, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Par Inetas Riekstiņas apstiprināšanu par Siguldas tiesas tiesnesi (996/Lm9)

Datums: 30.09.2010 09:24:08 bal007
Par - 17, pret - 36, atturas - 3. (Reģistr. - 91)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.3. Grozījumi Civilprocesa likumā (1624/Lp9), 3.lasījums

Datums: 30.09.2010 09:24:39 bal008
Par - 56, pret - 18, atturas - 1. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.4. Grozījumi Civilprocesa likumā (1624/Lp9), 3.lasījums

Datums: 30.09.2010 09:25:25 bal009
Par - 6, pret - 56, atturas - 3. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.5. Grozījumi Civilprocesa likumā (1624/Lp9), 3.lasījums

Datums: 30.09.2010 09:25:51 bal010
Par - 52, pret - 16, atturas - 0. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.6. Grozījumi Civilprocesa likumā (1624/Lp9), 3.lasījums

Datums: 30.09.2010 09:31:07 bal011
Par - 67, pret - 0, atturas - 13. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Civilprocesa likumā (1624/Lp9), 3.lasījums

Datums: 30.09.2010 09:32:02 bal012
Par - 66, pret - 5, atturas - 0. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Par nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedriskajām vajadzībām - Pļaviņu hidroelektrostacijas rezerves pārgāznes būvniecībai“ (1878/Lp9), 1.lasījums

Datums: 30.09.2010 09:32:52 bal013
Par - 75, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Grozījums Dokumentu legalizācijas likumā (1849/Lp9), 1.lasījums

Datums: 30.09.2010 09:33:46 bal014
Par - 77, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Tiesu izpildītāju likumā (1806/Lp9), 1.lasījums

Datums: 30.09.2010 09:35:44 bal015
Par - 74, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par aviāciju” (1907/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 30.09.2010 09:36:35 bal016
Par - 74, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par grāmatvedību” (1920/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 30.09.2010 09:37:43 bal017
Par - 75, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Gada pārskatu likumā (1919/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 30.09.2010 09:38:49 bal018
Par - 77, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Konsolidēto gada pārskatu likumā (1918/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 30.09.2010 09:40:23 bal019
Par - 76, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā (1960/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 30.09.2010 09:49:14 bal020
Par - 66, pret - 8, atturas - 1. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.1. Grozījums likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” (1768/Lp9), otrreizēja caurlūkošana

Datums: 30.09.2010 09:51:11 bal021
Par - 76, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījums likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” (1768/Lp9), otrreizēja caurlūkošana

Datums: 30.09.2010 09:54:09 bal022
Par - 65, pret - 0, atturas - 10. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Jaunatnes likumā (1736/Lp9), 3.lasījums

Datums: 30.09.2010 09:54:58 bal023
Par - 81, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Zemesgrāmatu likumā (1909/Lp9), 1.lasījums

Datums: 30.09.2010 10:00:04 bal024
Par - 60, pret - 12, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām” (1884/Lp9), 2.lasījums

Datums: 30.09.2010 10:01:44 bal025
Par - 72, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījums Attīstības plānošanas sistēmas likumā (1943/Lp9), 1.lasījums

Datums: 30.09.2010 10:03:28 bal026
Par - 78, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījums Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā (1683/Lp9), 2.lasījums

Datums: 30.09.2010 10:04:39 bal027
Par - 74, pret - 3, atturas - 2. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Ķīmisko vielu likumā (1906/Lp9), 2.lasījums

Datums: 30.09.2010 10:05:48 bal028
Par - 81, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likums (1941/Lp9), 1.lasījums

Datums: 30.09.2010 10:07:11 bal029
Par - 81, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Patentu likumā (1202/Lp9), 2.lasījums

Datums: 30.09.2010 10:08:15 bal030
Par - 54, pret - 0, atturas - 24. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Grozījumi Ventspils brīvostas likumā (1945/Lp9), 1.lasījums

Datums: 30.09.2010 10:08:41 bal031
Par - 83, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Ventspils brīvostas likumā (1945/Lp9), 1.lasījums

Datums: 30.09.2010 10:09:48 bal032
Par - 57, pret - 0, atturas - 17. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Grozījumi Rīgas brīvostas likumā (1944/Lp9), 1.lasījums

Datums: 30.09.2010 10:10:14 bal033
Par - 81, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Rīgas brīvostas likumā (1944/Lp9), 1.lasījums

Datums: 30.09.2010 10:12:07 bal034
Par - 84, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par tiesu varu” (1959/Lp9), 1.lasījums

Datums: 30.09.2010 10:13:56 bal035
Par - 82, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Civilprocesa likumā (1963/Lp9), 1.lasījums

Datums: 30.09.2010 10:15:08 bal036
Par - 76, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Latvijas Nacionālās komisijas likums (1964/Lp9), 1.lasījums

Datums: 30.09.2010 10:15:52 bal037
Par - 82, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Latvijas Nacionālās komisijas likums (1964/Lp9), 1.lasījums




Frakciju viedokļi
2010.gada 30.septembrī

 

 

Vadītāja. Labdien, cienījamie radioklausītāji! Ir noslēgusies Saeimas 30.septembra sēde, un deputāti „Frakciju viedokļu” pusstundā jums tūlīt pastāstīs, kādi jautājumi šodien tika izskatīti un kādi lēmumi pieņemti.

Pirmais šodien runās apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas deputāts Valērijs Agešins. Lūdzu!

V.Agešins (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Paldies.

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Šodien es vēlos paust frakcijas „Saskaņas Centrs” viedokli par izskatīto grozījumu likumā „Par pievienotās vērtības nodokli”. Iesniedzēji - Jānis Porietis, Anta Rugāte un citi deputāti.

Man ir prieks par to, ka iesniedzēju viedoklis un motivācija sakrita ar „Saskaņas Centra” viedokli un motivāciju, kuru mēs izklāstījām mūsu alternatīvajā budžetā. Jo nodokļu likmes ir būtisks valdības politikas instruments, ar kura palīdzību valdība var sniegt atbalstu grūtībās nonākušiem iedzīvotājiem. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati, šā gada otrajā ceturksnī uz mājsaimniecības situācijas pasliktināšanos norādīja 66 procenti Latvijas iedzīvotāju (laukos - 58 procenti, pilsētās - 70 procenti). Un kā galvenie iemesli ir minēti darba samaksas samazināšanās, pārtikas produktu un citu pirmās nepieciešamības preču cenu paaugstināšanās, darba zaudēšana, darba meklējumu pārtraukšana, jo zudušas cerības to atrast, darba samaksas aizkavēšana un citi iemesli.

Vienlaikus ar sarežģīto ekonomisko situāciju šobrīd tiek prognozēts pārtikas cenu kāpums. Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs prognozē, ka pārtikai cenas tuvāko mēnešu laikā pieaugs par 10-30 procentiem. Šovasar cenu kāpums novērots jau piena produktiem - par 10-15 procentiem, savukārt graudu cenas pasaules biržā kāpušas par 30-40 procentiem, un tas izsauks cenu pieaugumu maizes izstrādājumiem.

Līdz ar to šis likumprojekts paredz piemērot samazinātu pievienotās vērtības nodokļa likmi pienam un maizei, tādējādi sniedzot atbalstu sociāli mazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām. Es uzskatu, ka, piemērojot samazinātu, 10 procentu, PVN likmi maizei un pienam, tiks radītas izmaiņas valsts budžetā. Tomēr iespējams, ka kopējā ieņēmumu summa nesamazināsies, bet, pieaugot minēto pārtikas preču apgrozījumam, palielināsies. Turklāt šādas izmaiņas var atstāt pozitīvu ietekmi uz pašvaldību budžetiem, jo pašvaldībām varētu būt jāizmaksā mazāk līdzekļu, lai nodrošinātu maznodrošinātajām personām garantēto iztikas minimumu.

Diemžēl šis likumprojekts komisijām nav nodots, jo Saeimas vairākums nobalsoja pret to.

Nobeigumā vēlos atgādināt, ka tuvojas Skolotāju diena, un frakcijas „Saskaņas Centrs” vārdā vēlos apsveikt visus Latvijas skolotājus. Vēlu panākumus, pacietību, radošu dzirksti un vienmēr mīļus jūsu audzēkņus!

Paldies par uzmanību. Un paldies par uzticību!

Vadītāja. Paldies Agešina kungam no apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas.

Nākamā runās partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšsēdētāja Anna Seile. Lūdzu!

A.Seile (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Godātie radioklausītāji! Rudens dienas paliek aizvien īsākas, un aizvien īsākas paliek arī Saeimas sēdes.

Šodien bija pēdējā sēde pirms 10.Saeimas vēlēšanām. Un laikam jau arī tas iespaido: aizvien populistiskāki priekšlikumi tiek virzīti skatīšanai Saeimas sēdē, tie nav izskatīti arī Ministru kabinetā. Protams, Ministru kabinets ļoti rūpīgi strādā pie jaunā budžeta veidošanas, un nodokļu likumi būtu jāskata kopā ar budžeta veidošanu nākamajam gadam.

Šodienas sēdē gandrīz visi likumprojekti bija tādi, kuri bija izskatāmi otrajā un trešajā lasījumā, bet vēl joprojām tiek nodoti arī jauni likumprojekti, kurus būtu vēlams pieņemt šai Saeimai, kamēr deputāti, kas ir šajā sasaukumā, var turpināt šo likumprojektu pieņemšanu līdz galam - vai nu otrajā, steidzamajā, lasījumā, vai trešajā lasījumā. Bet, protams, tas satraukums, kas ir pēdējās priekšvēlēšanu dienās, atstāj zināmu iespaidu arī uz darbību Saeimā.

Man gribas nedaudz raksturot šo situāciju, jo es jau no 1990.gada esmu bijusi visās Saeimās un biju arī toreizējā Augstākajā padomē, kas balsoja par neatkarību. Man gribas pateikt to, ka tik dīvaina priekšvēlēšanu aģitācija, kāda ir šogad, nav bijusi nekad. Naudas loma ir ārkārtīgi pieaugusi, un, manuprāt, vajadzētu nākamajai Saeimai ierobežot šos izdevumus, kas ir lietojami reklāmām. Vai tad mums Latvijā nav kur naudu likt, ka tā jāgrūž par tukšām reklāmām?! Manuprāt, cilvēki jau sen ir izšķīrušies, par ko balsot, un tāda aģitācija drīzāk var izraisīt pretēju efektu, ja tā kļūst pārāk uzbāzīga.

Ļoti daudzi deputātu kandidāti aicina svītrot citus kandidātus. Es gribu teikt, ka nevajadzētu ņemt vērā šos aicinājumus. Es domāju, ka šādi aicinājumi nav atbalstāmi. Katram vēlētājam ir sava galva - balso tikai par tiem politiskajiem spēkiem, par kuriem ir pārliecināts, kuri ir līdz šim izvilkuši Latviju no ekonomiskās lejupslīdes bedres. Un gribētos teikt, ka krustiņus pievilkt tikai tām personām, kuras personīgi pazīstat, kuru labums Saeimas darbā ir novērtēts... Arī tad, ja šo cilvēku pazīstat, velciet krustiņus, bet, lūdzu, neļaujieties tādiem aicinājumiem: „Tikai konkrēto personu atbalstīsim, bet pārējos visus svītrosim!” Tas ir ļoti nesolīdi, manuprāt.

Gribas novēlēt visiem pēdējās mierīgās dienas. Taču Saeima turpinās savu darbu arī visu oktobri, līdz pat 2.novembrim, un jācer, ka šajā Saeimā mēs pabeigsim tos likumprojektus, kuru pieņemšana tiešām ir nepieciešama un lietderīga, un neizdarīsim tādas lielas muļķības, kādas Saeima dažreiz pēdējās savas darbības dienās, savā beigu posmā, savas darbības beigu posmā, ir izdarījusi iepriekšējos gados.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšsēdētājai Annai Seilei.

Nākamajam vārds Latvijas Pirmās partijas un partijas „Latvijas Ceļš” frakcijas deputātam Oskaram Kastēnam.

Lūdzu!

O.Kastēns (LPP/LC frakcija).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Ir aizritējusi pēdējā Saeimas sēde pirms 2.oktobrī paredzētajām Saeimas vēlēšanām. Šodien diemžēl šajā Saeimas sēdē tika noraidīti divi politiskā bloka „Par labu Latviju” deputātu iesniegtie likumprojekti. To mērķis bija palīdzēt iedzīvotājiem pārvarēt ekonomiskās krīzes radītās grūtības, un viens no šiem likumprojektiem paredzēja samazināt PVN likmi maizei un pienam.

Veiktajā aptaujā 87 procenti Latvijas iedzīvotāju uzskatīja, ka pienam un maizei jāpiemēro samazinātā PVN likme. Saskaņā ar prognozēm pārtikas cenas tuvāko mēnešu laikā pieaugs par 10-30 procentiem; tas būtiski ietekmēs trūcīgākās iedzīvotāju daļas dzīves līmeni, un tādēļ bloka „Par labu Latviju” deputātu piedāvātā samazinātā PVN likme maizei un pienam būtiski atvieglotu trūcīgo ģimeņu budžetu. Samazināta likme maizei un pienam nav nekas neparasts citās valstīs.

Daudzās valstīs PVN likme pārtikai ir 10 procenti vai pat vēl zemāka. Grieķijā visiem pārtikas produktiem PVN likme ir 8 procenti, Nīderlandē - 6 procenti, Spānijā - tikai 4 procenti.

Pazemināta PVN likme ir būtisks valdības instruments, kuru diemžēl Dombrovska valdība nevēlas izmantot, lai atbalstītu mazāk aizsargātās iedzīvotāju grupas. Tas būtu ļoti būtiski, ņemot vērā faktu, ka šā gada 2.ceturksnī vairāk nekā divas trešdaļas Latvijas mājsaimniecību ir norādījušas uz situācijas pasliktināšanos. Ar samazinātām nodokļu likmēm var pozitīvi ietekmēt arī Latvijas uzņēmēju konkurētspēju attiecībā pret citām valstīm.

Otrs bloka „Par labu Latviju” deputātu iesniegtais likumprojekts, kuru valdošās koalīcijas deputāti šodien noraidīja, ir „Grozījumi Izglītības likumā”, kas paredz, ka no valsts budžeta tiek segta skolotāju darba samaksa, mācību grāmatas un darba burtnīcas 1.-9.klašu skolēniem, kā arī tiek nodrošināts brīvs transports uz skolu un atpakaļ tiem bērniem, kuriem nav iespējams izmantot sabiedrisko transportu. Šajā piedāvājumā bija arī brīvpusdienas 1.-4.klašu skolēniem. Šo priekšlikumu mērķis bija panākt, ka izglītība līdz augstskolai Latvijā patiešām ir bez maksas, kā to paredz Satversme.

Nav pieļaujama situācija, ka vecāki ar zemiem ienākumiem nevar palaist skolā savus bērnus. Diemžēl ar katru gadu pieaug to skolas vecuma bērnu skaits, kuri skolu neapmeklē. Pagājušajā mācību gadā bija vairāk nekā 2 900 tādu bērnu.

Bloka „Par labu Latviju” deputāti rosinājuši arī organizēt izglītības standartiem atbilstošas vienas mācību grāmatas izstrādi un izdošanu katrā mācību priekšmetā, vienlaikus nodrošinot šīs vienas mācību grāmatas elektroniskās versijas brīvu publisku pieejamību. Un šādu iniciatīvu ir atbalstījuši arī vairāk nekā 80 procenti respondentu.

Šodien bloka „Par labu Latviju” deputāti neatbalstīja likumprojektu „Grozījums likumā „Par akcīzes nodokli””, kas paredzēja atcelt mazalkoholisko kokteiļu un sidru marķēšanu ar akcīzes markām. Ņemot vērā alkohola patēriņu jauniešu vidū, nav nepieciešams atvieglot šādu kokteilīšu un sidru marķēšanu. Un tas, mūsuprāt, arī atvieglotu ēnu ekonomikas darboņu darbību Latvijas tirgū, tajā pašā laikā apgrūtinot policijas darbu nelegālo preču apkarošanā.

Tā kā pašreizējais Ministru kabinets starptautiskajiem aizdevējiem ir solījis nākamā gada budžeta konsolidāciju veikt līdz 440 miljoniem latu, respektīvi, samazināt šos budžeta izdevumus, mūsu bloka deputāti iesniedza jautājumus premjeram un ministriem, prasot informēt par pasākumiem, kādus valdība plāno nākamā gada budžeta izdevumu samazināšanai. Vai tie tiks samazināti pensionāriem, vai tie tiks samazināti sociālajos pabalstos, vai tie tiks samazināti citā veidā? Ministru prezidents Dombrovskis un viņa ministri pirms vēlēšanām negaidīti un pārsteidzoši sasauca valdības sēdi, lai izvairītos no neērtajiem jautājumiem. Mēs, deputāti no bloka „Par labu Latviju”, uzskatām, ka tā ir bezatbildīga un nevalstiska attieksme no valdības puses.

Nobeigumā es aicinu visus radioklausītājus 2.oktobrī izdarīt pareizu izvēli, nevis akli noticot priekšvēlēšanu solījumiem, kuri pēc tam tiek ātri lauzti, bet gan vērtējot stingru mugurkaulu un skaidru redzējumu par Latvijas turpmāko attīstību.

Novēlu visiem balsotājiem izdarīt pareizu un labu izvēli vēlēšanās.

Paldies.

Vadītāja. Paldies Latvijas Pirmās partijas un partijas „Latvijas Ceļš” frakcijas deputātam Oskaram Kastēnam.

„Frakciju viedokļus” turpina partiju apvienības „Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK” frakcijas priekšsēdētājs. Māris Grīnblats. Lūdzu!

M.Grīnblats (Nacionālās apvienības „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Labdien, godātie radioklausītāji! Šodienas sēdē tika izsakatīti vēl vieni grozījumi Civilprocesa likumā, un arī „Nacionālās apvienības „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK” frakcija iesniegusi savus priekšlikumus, kurus pārsvarā gatavojis bijušais tieslietu ministrs, partijas priekšsēdētāja vietnieks Gaidis Bērziņš. Mērķis - nodrošināt lielāku kredītņēmēju aizsardzību. Ir arī ņemti vērā vairāki viņa priekšlikumi, kas paredz pastiprināt atbildību par adreses maiņu un neziņošanu tiesai, kā arī par lietas dalībnieku izvairīšanos no paskaidrojumu sniegšanas tiesai un neatbildēšanu uz tiesnešu pieprasījumu.

Šodien iezīmējās arī tendence skatīt vairākus nodokļu likumus. Ir domājams, ka līdz ar 2011.gada budžeta tuvošanos tomēr iezīmēsies arī partiju pozīcijas, jo jau tagad ir skaidrs, ka gaidāmā konsolidācija, kuras augšējā robeža šobrīd nu vairs gluži 400 miljonus nesasniedz, tomēr varētu būt arī mazāka, jo apmēram viena trešā daļa no līdzekļiem ir jāiegūst uz ieņēmumu pieauguma rēķina. Savukārt šis pieaugums varētu būt balstīts ne jau tikai uz nodokļu celšanu, bet arī uz iekšzemes kopprodukta pieaugumu 3-3,5 procentu ietvaros, kas tomēr varētu dot apmēram 100-110 vai varbūt pat 120 miljonus - nodokļu pieaugumu; protams, rēķinām apmēram 30 procentus uz IKP. Tas, jāsaka, pēdējos gados ne vienmēr ir bijis sasniegts, bet tam tomēr vajadzētu būt mērķim. Katrā gadījumā trešā ceturkšņa rezultātu izvērtēšana, kas dos pirmos aptuvenos skaitļus ap 10.novembri, tomēr varētu dot vairāk optimistiskus rādītājus nekā tikai balstīšanās uz pirmo pusgadu, kas, protams, šobrīd vairāk liecina par to, ka Latvija dziļāk neslīd, bet augšupeja vēl ir nākotnes jautājums.

Mūsu apvienības pozīcija ir viena: jautājumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli neapšaubāmi ir jāatgriežas pie neapliekamā minimuma pieauguma tuvākajos gados (vismaz par 20 latiem gadā), kā arī pie neapliekamā minimuma par apgādībā esošu personu. Tā būtu palīdzība mazāk turīgajai iedzīvotāju daļai, kā arī mazinātu ēnu ekonomiku.

Jāpatur kā rezerves variants arī progresīvās likmes piemērošana ieņēmumiem virs 1200 latiem mēnesī, ja tāda vajadzība radīsies, lai konsolidētu nākamā gada budžetu.

Nav aiztiekamas samazinātās PVN likmes 10 procentu apjomā, bet droši vien nav ieviešami vēl kaut kādi papildu atvieglojumi. Tas varētu radīt pārāk lielas grūtības tieši šajā ziņā budžetam, ja šeit vēl būtu kādas papildu likmes.

Attiecībā uz nekustamā īpašuma nodokli jāteic, ka, protams, vajag būtiski pārskatīt kadastrālās vērtības noteikšanu, kura nevar pārsvarā balstīties uz ēkas vai dzīvokļa atrašanās vietu, bet kurai ir jābalstās uz ēkas vai dzīvokļa izmaksām un vērtību. Tas diemžēl šobrīd nav ņemts vērā. Ir ieviešams neapliekamais minimums 20 tūkstošu latu apmērā no šādi revidētas kadastrālās vērtības, kā arī nosakāma progresīvā likme, kad īpašumam ir lielāka vērtība (piemēram, ja virs 100 tūkstošiem latu tomēr maksā krietni vairāk).

Uzskatām, ka rezerve ir arī nodokļa likmes palielināšana arī par kapitāla pieaugumu, kā arī lielo uzņēmumu (ar vairāk nekā 50 procentiem ārvalstu kapitāla daļu) aplikšana ar papildu likmi 10 procentu apmērā. Mūsuprāt, arī tā nebūtu nekāda diskriminācija, jo uzņēmumi, kas ir Latvijas valsts rīcībā, tāpat valsts budžetā ieskaita krietni vairāk par 25 procentiem, pusi vai pat tuvu pilnai summai arī šobrīd.

Tāda ir mūsu pozīcija. Un domājams, ka oktobrī šīs diskusijas konkretizēsies un bieds, ka varētu samazināt pensijas, kā arī vairāki citi jautājumi tomēr atkritīs, jo redzams, ka neviena partija, neviens saprātīgi domājošs to neatbalsta.

Paldies par uzmanību. Novēlu visiem saprātīgi izdarīt izvēli 2.oktobrī. Uz redzēšanos!

Sēdes vadītāja. Paldies apvienības „Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK” frakcijas priekšsēdētājam Mārim Grīnblatam.

Nākamajai vārds partijas „Jaunais laiks” frakcijas deputātei Solvitai Āboltiņai. Lūdzu!

S.Āboltiņa (frakcija „Jaunais laiks”).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Šī bija tiešām pēdējā sēde pirms vēlēšanām, bet tajā tika atbalstīti vairāki būtiski likumprojekti, to skaitā tie, kas attiecas uz mūsu tiesību aizstāvēšanu.

Tika pieņemti Civilprocesa likuma grozījumi trešajā lasījumā, lai varētu stāties spēkā maksātnespējas likums.

Tika pieņemts pirmajā lasījumā likumprojekts par dokumentu legalizācijas atcelšanu ar Eiropas Savienības valstīm. Tas ir ļoti būtiski cilvēkiem, kas nodarbojas ar savu biznesu, it sevišķi ar Eiropas Savienības valstīm.

Tika pieņemts pirmajā lasījumā arī likumprojekts „Grozījumi likumā „Par tiesu varu””, kas beidzot noteiks to, ka tiesnešu kvalifikācija tiek vērtēta visas viņu karjeras garumā.

Netika pieņemti divi populistiski priekšlikumi, kurus iesniedza opozīcija. Vērtējot priekšlikumu par PVN pazemināšanu pienam un maizei, es atceros, protams, tos argumentus, ar kuriem šis priekšlikums tika noraidīts treknajos gados, kad valsts to varēja atļauties. Es atceros, kādi argumenti tad tika minēti. Savukārt šobrīd mani uztrauc, ka tas ir ne tikai vēlēšanu tuvums, bet... Nāca prātā šīs rindiņas: „Bagāts viņš, bet mīkstu sirdi...”. Taču šoreiz viņš kabatā lien nevis pēc nēzdodziņa, lai notrauktu asariņu, bet gan pēc pildspalviņas, lai uzrakstītu likumprojektiņu, jo uz šādu tiešām patiesu, cilvēku trūkuma izraisītu problēmu rēķina var taču padomāt par savu biznesu, par sevis privatizēto pārtikas rūpniecību, gan par maizi, gan par pienu, kurš, nav noslēpums, pieder lielā mērā Šķēles kungam. „Tagad taču mēs varētu atrast veidu, kā šo peļņu palielināt!” Šajā likumprojektā, šajā priekšlikumā, diemžēl nav ne kripatiņas rūpju ne par mūsu lauksaimniekiem, kuri sūri un grūti to pelna, ne par tiem cilvēkiem, kuriem tiešām ir zemi ienākumi un kuriem ir problēmas nopirkt pārtiku.

Protams, tuvojas vēlēšanas, un arī es izmantošu izdevību pateikt jums paldies. Paldies par to, ka jūs esat ticējuši savai valstij, ka jūs esat atraduši spēku neaizbraukt un uzmundrināt viens otru grūtā brīdī. Sestdien ir tas brīdis, kad ir jāizdara izvēle. Un es pateikšu tā - novērtējiet darbus! Novērtējiet, vai grūtā brīdī vēlējās strādāt vai vēl grūtākā brīdī pameta valdību un nevēlējās strādāt politiķi, kuri šobrīd sola medus kalnus, vai kādi citi, kas trīs nedēļas domāja, vai nāks, un Kosmonautikas dienā paziņoja, ka tomēr viņi šajā valdībā negrib strādāt.

Pirms pusotra gada, kad kampēji bija noveduši valsti līdz bezdibeņa malai, tikai Valdim Dombrovskim pietika politiskās drosmes uzņemties atbildību gan par valsti, gan par saviem cilvēkiem. Šobrīd starptautiskie eksperti šo min kā veiksmes stāstu un rāda mūs par piemēru, kā pārvarēt krīzi. Bet tas ir tikai sākums. Ir ļoti trausls panāktais līdzsvars, un, ja mēs paši nepieņemsim atbildīgus lēmumus, domājot par valsti ilgtermiņā, par nākotni, par ikvienu cilvēku - tiešām, pirmām kārtām par katru cilvēku, kas dzīvo šajā valstī! -, tad mēs nepanāksim to, ka mūsu ekonomika strauji atlabs, ka cilvēki dzīvos labāk, un mūsu valstī nepanāksim to, ka cilvēki brauks atpakaļ uz mūsu valsti.

Es novēlu, lai mums vismaz ārā spīd saule! Lai visiem skolotājiem daudz ziedu un smaidīgi bērni! Un ikvienam no mums lai atbildīga izvēle sestdien!

Paldies.

Vadītāja. Paldies partijas „Jaunais laiks” frakcijas deputātei Solvitai Āboltiņai.

Nākamajam vārds partijas „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas deputātam Vladimiram Buzajevam. Lūdzu!

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Divdesmit gadus pie varas bija vai no malas atbalstīja varu faktiski tādas pašas partijas, kas arī šodien iesniedz savus sarakstus vēlēšanām, vienkārši drusciņ koriģējušas nosaukumus. „Vienotība”, „Saskaņas Centrs”, ZZS, „Par labu Latviju”, VL!-TB/LNNK ir oligarhu kalpi, kas ir gatavi atņemt tautai pēdējo naudu savu īsto saimnieku labā.

Visas šīs partijas neizbēgami būs pie varas arī pēc 2.oktobra, bet šim kolektīvam, oligarhu piedēklim, tauta varētu izveidot stingru opozīciju, balsojot par PCTVL - pašu godīgāko, aktīvāko un veiksmīgāko Latvijas partiju. Šajā Saeimā mums ir tikai pieci deputāti, taču mēs esam līderi publiskās uzstāšanās un iesniegto likumdošanas priekšlikumu ziņā. Mēs uzvarējām Satversmes tiesā un atguvām Latvijai pulcēšanās brīvību. Mēs esam vienīgie, kas balsoja par tautas tiesībām atlaist jau šo Saeimu. Mēs panācām, ka piedziņu nevar vērst pret visa veida sociālajiem pabalstiem; tas ļauj neatdot ārvalstu banku filiālēm 20 miljonus latu gadā, un tā ir visu mūsu deputātu alga 200 gadu laikā. Ja visi tautas kalpi strādātu tā kā mēs, Latvijā jau sen būtu paradīze.

Saraksts Nr.1 - tava godīgā izvēle!

Paldies.

Vadītāja. Paldies Buzajeva kungam no partijas „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā!” frakcijas.

Nākamais „Frakciju viedokļos” runās Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Lūdzu!

A.Brigmanis (ZZS frakcija).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Laikam jau īsti vietā ir īss retrospektīvs apskats par šīs Saeimas darbu, jo šodien ir pēdējā darba diena. No mūsu apvienības puses es gribu teikt, ka to raksturojošie vai varbūt daži spilgtākie momenti ir sekojošie.

Es ar tādu kā rūgtumu atceros to garo nakti, kad mēs šeit sēdējām. Varbūt, ka tas nebija tas pareizākais darba stils, kas toreiz bija, un tie lēmumi, kas nakts laikā tiek pieņemti, varbūt nav tie pareizākie. Un tas liek arī mums izdarīt secinājumus par darbu, kas stāv priekšā.

Par mūsu darbu. Es domāju, ka mēs vislabāk sevi raksturojam ar to, ka visās krīzes situācijās mēs esam strādājuši un no savām atbildības jomām neesam vairījušies - neatkarīgi no tā, vai tā ir bijusi labklājība vai izglītība, vai zemkopība, vai vide. Vienmēr esam nesuši šo atbildības nastu sabiedrības priekšā par darbiem vai varbūt par kādu neizdarītu lietu.

Ja runājam par tādām lietām, par kurām varbūt nedaudz rūgtums palicis, jāpiemin, šī reģionālā reforma. Mūsu izpratnē... mēs cīnījāmies par šo lietu. Cīnījāmies, lai šī būtu brīvprātīga reforma. Nu nākas konstatēt, ka daudzās vietās reforma buksē. Bet es domāju, ka cīņa nav galā. Un to rāda vēl arī šis Mērsraga un Rojas piemērs. Likumdevēji ir pieņēmuši lēmumu par šo pagastu atjaunošanu savās robežās. Man liekas, tas ir pierādījums tam, ka, ja labi gribam, mēs varam izdarīt arī daudz.

Par pašu spilgtāko mirkli. Manuprāt, mēs vienmēr esam bijuši par šo nacionālo stāju mūsu partijā. Un varbūt Ingmāra Līdakas teiciens „Aizver muti!” visspilgtāk raksturo to, kāda ir mūsu attieksme pret tiem, kuri grib graut Latvijas identitāti, cīnīties pret latviešu valodu un varbūt arī runāt par lietām... par mūsu valstiskās... nu, varbūt pilsoņu tiesībām...

Ja mēs runājam par nākotni, tad, protams, pirmais jautājums ir nākamā gada budžets. Mēs esam pārliecināti, ka nākamajā Saeimā mūsu apvienības cilvēki, kas tiks ievēlēti, strikti pildīs savus solījumus vēlētājiem. Nākamā gada budžetā strikti iestāsimies par to, lai nebūtu samazinājuma pensijām; lai netiktu samazināts neapliekamais minimums pensionāriem; lai netiktu aiztiktas skolotāju algas.

Ir lietas, kas ir jāizdara. Jāievieš progresīvais ienākuma nodoklis īpašumiem. Un arī tie, kam ir vairāk, varētu varbūt nedaudz padalīties ar trūcīgajiem šajā jautājumā.

Nobeigumā es gribu pateikt paldies visiem tiem, kas mūs šajā laika periodā ir atbalstījuši, un izteikt pārliecību, ka nu Latvija rāpsies ārā no šīs krīzes un ka būs labāki laiki. Un katrā gadījumā mēs esam kopā ar jums!

Paldies jums.

Vadītāja. Paldies Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētājam Augustam Brigmanim.

Un šīsdienas „Frakciju viedokļus” noslēdz Tautas partijas frakcijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis.

Lūdzu!

M.Kučinskis (Tautas partijas frakcija).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Ir beigusies šā sasaukuma pēdējā sēde pirms vēlēšanām.

Tautas partija ir bloka „Par labu Latviju ” sastāvā. Šodien arī mēs aizstāvējām divas jaunas iniciatīvas, kas ir ierakstītas mūsu programmā un par ko mēs cīnīsimies arī turpmāk.

Pirmā iniciatīva bija Izglītības likuma grozījumi, kas paredzētu ieviest bezmaksas grāmatas līdz vidusskolas beigām, bezmaksas brīvpusdienas
1.-4.klasei, kā arī vienas grāmatas principu to daudzo grāmatu vietā, kuras ir šobrīd. Ja mēs nedomāsim par savu bērnu izglītību, nedomāsim par demogrāfiju, Latvijai draud tas, ka jau tuvāko 20 gadu laikā, protams, nāksies rēķināties ar to, ka mūsu paliek aizvien mazāk un mazāk.

Otrā mūsu iniciatīva bija nodokļu samazinājums maizei un pienam. Paredzējām, ka šajā nebūt ne vieglajā periodā, kas, šķiet, vēl netaisās ātri beigties, mēs varam vismaz samazināt pašiem galvenajiem produktiem cenas, neietekmējot ar to kādu budžeta... neapdraudot budžetu, bet tajā pašā laikā izdarot droši vien to, ko ir nepieciešams izdarīt.

Zīmīgi, ka tieši šodien, kad valdošais vairākums, koalīcija, noraidīja šīs iniciatīvas, ministri un Ministru prezidents Dombrovskis mums atsūtīja vēstuli par atteikšanos nākt uz Saeimu šodien pulksten piecos vakarā atbildēt uz mūsu uzdotajiem jautājumiem par saviem nodomiem, sastādot 2011.gada budžetu. Šis ir vistiešākais apliecinājums, ka bažas par to, ka tūliņ pēc vēlēšanām tiks samazinātas pensijas, ka tūliņ pēc vēlēšanām tiks pacelti nodokļi gan zālēm, gan apkurei, kur šobrīd ir samazinātie nodokļi, gan visās citās jomās, acīmredzot nav bez pamata. Ministri baidījās, ka, iekļūstot jautājumu krustugunīs, kāds var izpļāpāties kā, piemēram, finanšu ministrs, kurš nekandidē, bet vienmēr godprātīgi arī nav slēpis to, ka ir šāds nodoms - gan palielināt nodokļus, gan samazināt to, ko var vēl samazināt.

Pirms nedēļas ministri attaisnojās ar to, ka viņiem bija jāsagaida Baltkrievijas delegācija (acīmredzot gan jāvāra kafija, gan jākopē dokumenti, jo tā mēs sapratām delegācijas apkalpošanu). Šodien atrastais iemesls ir Ministru kabineta sēde, kurā nav neviena steidzama jautājuma. Tas pilnībā apliecina to, ka tas ir vienkārši iegansts, lai pirms vēlēšanām slēptu šos savus nodomus un, iespējams, jau nākamajā dienā pēc vēlēšanām sasauktu, atkal sēdi, kurā šie gaidāmie samazinājumi kļūtu aktuāli.

Par Dombrovska veiksmes stāstu, ko tik cēli uzsvēra „Jaunā laika” vadītāja. Es domāju, ka tieši tas bija iemesls mūsu aiziešanai, jo tas nav veiksmes stāsts. Tā ir stagnācija, kurā šobrīd valsts tiek vesta, un mēs ar to neesam mierā.

Aicinu visus godprātīgi piedalīties vēlēšanās un balsot par to spēku, kuram jūs uzticaties, balsot par to, lai Latvija kļūtu labāka un skaistāka.

Un nobeigumā gribu apsveikt visus Latvijas izglītības darbiniekus, visus skolotājus gaidāmajos Skolotāju svētkos. Paldies.

Vadītāja. Paldies Tautas partijas frakcijas priekšsēdētājam Mārim Kučinskim.

 

 

Līdz ar to šīsdienas tiešraide „Frakciju viedokļi” ir izskanējusi.

To vadīja Saeimas Preses dienesta konsultante Dace Laipa.

Paldies, ka klausījāties. Un visu labu!