Latvijas Republikas 9.Saeimas

rudens sesijas astoņpadsmitā sēde

2009.gada 26.novembrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

 

Sēdes darba kārtība
Satura rādītājs
Balsojumi
Frakciju viedokļi

Sēdes vadītājs. Labrīt, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Sākam Saeimas 2009.gada 26.novembra sēdi.

Pirms mēs sākam izskatīt apstiprināto sēdes darba kārtību, mums jālemj par iespējamiem grozījumiem šodienas sēdes darba kārtībā.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas iesniegumu ar lūgumu izdarīt grozījumu šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā likumprojektu „Grozījumi Sabiedriskā labuma organizāciju likumā” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Juridiskās komisijas iesniegumu ar lūgumu izdarīt grozījumu šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā lēmuma projektu „Par Daces Ābeles apstiprināšanu par Administratīvās rajona tiesas tiesnesi”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Juridiskās komisijas iesniegumu ar lūgumu izdarīt grozījumu šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā lēmuma projektu „Par Alda Vīksnes iecelšanu par Administratīvās rajona tiesas tiesnesi”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Ministru prezidenta Valda Dombrovska iesniegumu ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā sadaļā „Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem” likumprojektu „Grozījumi likumā „Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu””. Vai deputātiem ir iebildumi? (No zāles: „Balsot!”) Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par to, lai šodienas sēdes darba kārtībā sadaļā „Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem” tiktu iekļauts Ministru kabineta iesniegtais likumprojekts „Grozījumi likumā „Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu””! (No zāles: „Pret!”) Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 53, pret - 24, atturas - nav. Darba kārtība grozīta. Likumprojekts iekļauts sadaļā „Prezidija ziņojumi”.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegumu ar lūgumu izdarīt šodienas sēdes darba kārtībā grozījumu un iekļaut tajā Saeimas lēmuma projektu „Par atbildīgās komisijas maiņu likumprojektam „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”” (Nr.1597/Lp9)”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Godātie kolēģi! Sākam izskatīt apstiprināto sēdes darba kārtību.

Sākam tradicionāli ar Prezidija ziņojumiem par iesniegtajiem likumprojektiem.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par kultūras pieminekļu aizsardzību”” nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par policiju”” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputāti neiebilst? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Pārejam pie nākamās darba kārtības sadaļas - „Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana”.

Lēmuma projekts „Par Daces Ābeles apstiprināšanu par Administratīvās rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Jānis Reirs.

J.Reirs (frakcija „Jaunais laiks”).

Augsti godātais priekšsēdētāja kungs! Godātie kolēģi! Juridiskā komisija sēdē ir izskatījusi lēmuma projektu „Par Daces Ābeles apstiprināšanu par Administratīvās rajona tiesas tiesnesi”, aizklāti balsojot, to atbalstījusi un lūdz arī Saeimu atbalstīt šo lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Daces Ābeles apstiprināšanu par Administratīvās rajona tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par Alda Vīksnes iecelšanu par Administratīvās rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Jānis Reirs.

J.Reirs (frakcija „Jaunais laiks”).

Juridiskā komisija ir izskatījusi lēmuma projektu „Par Alda Vīksnes iecelšanu par Administratīvās rajona tiesas tiesnesi”, aizklāti balsojot, atbalstījusi to un lūdz Saeimu atbalstīt šo lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Alda Vīksnes iecelšanu par Administratīvās rajona tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Godātie kolēģi! Sākam izskatīt likumprojektus.

Likumprojekts „Grozījums Bērnu tiesību aizsardzības likumā”, otrais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā - deputāte Ingrīda Circene.

I.Circene (frakcija „Jaunais laiks”).

Strādāsim ar likumprojektu „Grozījums Bērnu tiesību aizsardzības likumā”, izskatīsim to otrajā lasījumā. Šis likumprojekts ir steidzams, un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir atbalstījusi to. Lūdzu jūs atbalstīt to.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums Bērnu tiesību aizsardzības likumā” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret - nav, atturas - 2. Likums pieņemts.

I.Circene. Paldies.

Sēdes vadītājs. Likumprojekts „Grozījums Patērētāju tiesību aizsardzības likumā”, otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Māris Ārbergs.

M.Ārbergs (Tautas partijas frakcija).

Godātais Prezidij! Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.5000B - likumprojektu „Grozījums Patērētāju tiesību aizsardzības likumā”. Uz otro lasījumu saņemti četri priekšlikumi.

1. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Ārbergs. 2. - ekonomikas ministra Kampara priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts 3.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 3. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Ārbergs. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Ārbergs. Lūdzu, atbalstiet likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums Patērētāju tiesību aizsardzības likumā” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret - nav, atturas - 1. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījumi Pasta likumā”, otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Vitālijs Aizbalts.

V.Aizbalts (LPP/LC frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāja kungs! Cienījamie kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās komisija ir izstrādājusi grozījumus Pasta likumā. Šie grozījumi bija izstrādāti tik rūpīgi, precīzi, ka nevienam neradās šaubas. Komisija nevienu priekšlikumu nav saņēmusi. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Pasta likumā” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Par Patentu līgumu”, otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godājamais Prezidij! Godājamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.5194.

Godājamie kolēģi, atgādinu jums, ka likumprojekts „Par Patentu līgumu” pēc savas būtības bija likumprojekts par to, kā vieglāk, efektīvāk un, galvenais, bez liekas birokrātijas reģistrēt Latvijā dažādus izgudrojumus, un tas tika atbalstīts diezgan vienprātīgi pirmajā lasījumā.

Uz otro lasījumu Ārlietu komisija nevienu priekšlikumu nav saņēmusi, tādēļ vienbalsīgi lēmusi par šā likumprojekta atbalstīšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Aicinu arī jūs tā darīt, kolēģi!

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Par Patentu līgumu” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 86, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Par Starptautiskās Rekonstrukcijas un attīstības bankas Vienošanās līguma grozījumu”, otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godājamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.5195. Arī šis dokuments tika vienbalsīgi atbalstīts pirmajā lasījumā. Un es jums atgādināšu, ka šis dokuments palielina Latvijas īpatsvaru Starptautiskās Rekonstrukcijas un attīstības bankas valdē, tādējādi palielinot, teiksim, mūsu iespējamo ietekmi tajā.

Pirmajā lasījumā, kā jau es teicu, tas tika atbalstīts vienbalsīgi. Uz otro lasījumu mēs neesam saņēmuši nevienu priekšlikumu, tādēļ Ārlietu komisija ir lēmusi - vienbalsīgi lēmusi - šo dokumentu virzīt skatīšanai otrajā, galīgajā, lasījumā.

Aicinu, kolēģi, jūs atbalstīt Ārlietu komisijas vienbalsīgo viedokli!

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Par Starptautiskās Rekonstrukcijas un attīstības bankas Vienošanās līguma grozījumu” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret - 1, atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Par Latvijas Republikas valdības un Tadžikistānas Republikas valdības nolīgumu par starptautisko automobiļu satiksmi”, otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godājamie kolēģi! Likumprojekts „Par Latvijas Republikas valdības un Tadžikistānas Republikas valdības nolīgumu par starptautisko automobiļu satiksmi” pēc savas būtības mūsu abu valstu kravu pārvadātāju starpā ievieš vienotas, visai pasaulei saprotamas un visā pasaulē atzīstamas savstarpējās sadarbības un atbildības normas.

Kolēģi! Saeima gandrīz vienprātīgi atbalstīja šo likumprojektu pirmajā lasījumā. Saeimas Ārlietu komisija uz otro lasījumu nav saņēmusi nevienu priekšlikumu, tāpēc arī ir lēmusi par to, ka dokuments ir virzāms izskatīšanai otrajā lasījumā, turklāt tā lēmusi vienbalsīgi.

Aicinu, kolēģi, pievienoties Saeimas Ārlietu komisijas lēmumam!

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Par Latvijas Republikas valdības un Tadžikistānas Republikas valdības nolīgumu par starptautisko automobiļu satiksmi” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

A.Bērziņš. Godājamie kolēģi, paldies par atbalstu!

Sēdes vadītājs. Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījums likumā „Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu””, otrais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāte Silva Bendrāte.

 

S.Bendrāte (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Dokuments ar numuru 5200 - likumprojekts „Grozījums likumā „Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu””. Jāsaka tā, ka uz otro lasījumu bija iesniegts viens vienīgs priekšlikums, kuru mēs ļoti, ļoti ilgi debatējām, līdz šis priekšlikums tika atsaukts.

Tā ka aicinu jūs atbalstīt likumprojektu bez neviena priekšlikuma otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums likumā „Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu”” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

S.Bendrāte. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam - 4.decembris.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā”, pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāte Silva Bendrāte.

S.Bendrāte (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Šis likumprojekts ir saņemts sakarā ar to, ka Eiropas Komisija ir ierosinājusi pārkāpuma procedūru, norādot uz nepilnībām tajā, tāpēc Sociālo un darba lietu komisija ir ķērusies tam klāt, lai šīs nepilnības, uz kurām norādīts direktīvās, likvidētu. Un tas ir saistīts ar vienādas attieksmes principa ievērošanu - ar vienlīdzīgu attieksmi pret etniskajām atšķirībām un rasu atšķirībām tajos gadījumos, kad tiek īstenoti dažādi nodarbinātības atbalsta pasākumi.

Tā ka mūsu komisijas vārdā es aicinu šo likumprojektu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 88, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

S.Bendrāte. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam - 4.decembris.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Darba aizsardzības likumā”.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāte Dagnija Staķe.

D.Staķe (ZZS frakcija).

Cienījamo Prezidij! Cienījamie kolēģi! Sociālo un darba lietu komisija izskatīja Ministru kabineta sagatavotos grozījumus Darba aizsardzības likumā un tos nolēma noraidīt, vienlaikus izstrādājot jaunus, alternatīvus, priekšlikumus. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Kauns Ministru kabinetam!”)

Es vispirms aicinu jūs balsot par to, lai noraidītu tos grozījumus Darba aizsardzības likumā, kurus iesniedzis Ministru kabinets. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Kauns valdībai!”)

Sēdes vadītājs. Es saprotu, ka ir alternatīvs likumprojekts izstrādāts, jā?

D.Staķe. Jā, es jau teicu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Darba aizsardzības likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 11, pret - 70, atturas - 3. Ministru kabineta iesniegtais likumprojekts „Grozījumi Darba aizsardzības likumā” pirmajā lasījumā noraidīts.

D.Staķe. Aicinu tādā gadījumā atbalstīt izstrādāto alternatīvo likumprojektu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par Sociālo un darba lietu komisijas izstrādāto alternatīvo likumprojektu „Grozījumi Darba aizsardzības likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

D.Staķe. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 7.decembris.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

D.Staķe. Paldies.

Sēdes vadītājs. Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par pašvaldībām””, pirmais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Oskars Spurdziņš.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Labdien, cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1582/Lp9.

Komisija saņēma no valdības un izskatīja grozījumus likumā „Par pašvaldībām”. Valdība faktiski ierosina šajā likumā veikt divus konceptuālus grozījumus. Viens - noteikt, ka saistošajiem noteikumiem, ko pieņem pašvaldības, būtu jāpievieno paskaidrojuma raksts un plašāks izklāsts, lai iedzīvotājiem būtu skaidrs, kādēļ šādi saistošie noteikumi tiek pieņemti. Turklāt arī laikietilpības dēļ, ko valdība ir konstatējusi, tiek samazināta iepirkuma tiesību realizācija no pašvaldību puses.

Komisija rūpīgi šos jautājumus izskatīja un secināja, ka likumprojektu varētu pat uzlabot, un tādēļ mēs prasīsim tādu pagarāku termiņu priekšlikumu iesniegšanai. Taču lūdzu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi likumā „Par pašvaldībām”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

O.Spurdziņš. Lūdzu noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu šā gada 17.decembri.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. Paldies.

Sēdes vadītājs. Likumprojekts „Grozījums likumā „Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām””, otrais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Gunārs Laicāns.

G.Laicāns (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.1450/Lp9. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija saņēma vienu priekšlikumu, un to bija iesniegusi „Saskaņas Centra” frakcija, bet šis priekšlikums komisijā netika atbalstīts. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Kā tad tā? Par ko bija tas priekšlikums?”)

Sēdes vadītājs. Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par vienīgo šajā likumprojektā uz otro lasījumu iesniegto politisko organizāciju (partiju) apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Mēs jau nobalsojām... Tātad rezultāts: par - 36, pret - 46, atturas - 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

G.Laicāns. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījums likumā „Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām”” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 61, pret - 23, atturas - 1. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

G.Laicāns. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam - 3.decembris.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Ingmārs Līdaka.

I.Līdaka (ZZS frakcija).

Cienījamie kolēģi! Jūsu uzmanībai tiek piedāvāts likumprojekts „Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā” otrajam lasījumam. Atbildīgā komisija ir saņēmusi 37 priekšlikumus, un, protams, debates, kā jau vienmēr par šo likumu, bija ļoti plašas, un tomēr ir panākta visai būtiska vienošanās praktiski visos punktos ar dzīvnieku aizsardzības organizācijām.

Tātad 1.priekšlikums, kuru sagatavojusi atbildīgā komisija, ievieš jaunu terminu „izmēģinājuma dzīvnieks”. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Arī 2. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir saistīts ar šo iepriekš minēto terminu. Lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 3. - Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres Silaraupas priekšlikums. To lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 4. - Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums, kurš ir redakcionāli komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 5. - redakcionāls precizējums no Juridiskā biroja puses. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 6. - parlamentārās sekretāres Silaraupas priekšlikums par atbildību saistībā ar cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. Tas komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. Līdzīgi arī 7., atbildīgās komisijas priekšlikums, kurš diktē nosacījumus, kas jāievēro, demonstrējot dzīvnieku izstādēs un sacensībās. Arī tas komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Sākam debates.

Vārds deputātei Ilmai Čepānei.

I.Čepāne (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Godātie kolēģi! Es domāju, ka liela daļa no jums ir saņēmusi Dzīvnieku aizsardzības ētikas padomes vēstuli par grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā.

Mēs esam nodzīvojuši gandrīz desmit gadus ar spēkā esošajiem grozījumiem, kas izstāžu dzīvniekiem cilvēku prieka vai, iespējams, izrādīšanās dēļ aizliedza nocirst astes, pārveidot ausis vai arī veikt dažādas citas savulaik sabiedrības praksē pieļautas manipulācijas ar dzīvniekiem.

Šajā vēstulē ir minēts, ka pastāv Eiropas Konvencija par mājas vai istabas dzīvnieku aizsardzību, kas aizliedz izdarīt šādas ķirurģiskas procedūras. Es esmu noskaidrojusi, ka Ministru kabinetā šī Konvencija ir bijusi un ka tā ir akceptēta, bet pašlaik Saeimā droši vien pēc šāda balsojuma tiks gatavotas iespējamās atrunas, ka mēs tomēr pieļaujam šādu lietu.

Es, neskatoties uz to, ka šajā budžeta pieņemšanas gaisotnē, iespējams, jums liekas, ka tās ir ārkārtīgi sīkas lietas un ka tām nevajadzētu pievērst uzmanību, tomēr uzskatu, ka mums ir jādomā par tiem, par kuriem mēs esam atbildīgi. Vai mēs turpināsim šīs cietsirdīgās tradīcijas vai tomēr pievienosimies Eiropas civilizēto valstu praksei, ka šāda lieta lielākajā daļā Eiropas Savienības dalībvalstu tiek aizliegta?

Es aicinu neatbalstīt šādu komisijas priekšlikumu un balsot “pret” komisijas sagatavoto variantu.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Ingmāram Līdakam.

I.Līdaka (ZZS frakcija).

Cienījamie kolēģi! Jāteic, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdēs tieši šis jautājums raisīja vislielākās un viskarstākās debates. Un te nu gribētos atgādināt, ka tomēr laikam politika ir kompromisu māksla: arī šādos jautājumos tomēr kompromiss lielākā vai mazākā mērā tika panākts.

Un, ja jūs paraudzītos, kāds izskatās 28.priekšlikums, kas ir par 18.1 pantu, tad redzētu, ka tur ir daži izņēmumi no šīm… nu, teiksim tā, izskatu pārveidojošajām operācijām. Tika panākts kompromiss, ka principā Latvijā dzīvnieku izskatu pārveidojošās operācijas ir aizliegtas (tās jau ir aizliegtas Veterinārmedicīnas likumā), bet, būdami pretimnākoši mednieku loģiskam skaidrojumam, tomēr Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā mēs nolēmām, ka dažas šķirnes suņiem šīs izskatu pārveidojošās operācijas būtu pieļaujamas. Katrā ziņā argumenti bija… Un argumenti bija ļoti… nu, teiksim tā, ļoti pareizi varbūt… Un tātad uz šo brīdi, nomierinot gan vienu, gan otru pusi, varu teikt vienu: ir panākts kompromiss. Un droši vien darbs pie šā… nu, kā lai saka, pie likuma vēl skarbākas versijas notiks tālāk, varbūt pēc kāda laika.

Tagad komisijas vārdā es, protams, lūdzu atbalstīt šo - 7.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam. Lūdzu zvanu! Balsosim par 7. - atbildīgās komisijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 68, pret - 14, atturas - nav. Priekšlikums atbalstīts.

I.Līdaka. 8. - Juridiskā biroja priekšlikums. Tas ir daļēji atbalstīts un iekļauts 9.priekšlikumā, kas ir no atbildīgās komisijas. To arī lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Tāpat arī 10. - Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 11. - Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums. Tas ir par īpašnieka ekskluzīvajām tiesībām dot atļauju dzīvnieka izmatošanai par donoru. Lūdzu atbalstīt. Ā, es atvainojos!… Šī versija ir iekļauta… daļēji atbalstot, iekļauta atbildīgās komisijas priekšlikumā - 12.priekšlikumā -, kuru lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. Tagad seko virkne grozījumu, kuri attiecas uz suņa atzīšanu par bīstamu. Tas ir 13. - Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums -, kā arī 14., 15., 16., 17. un 18.priekšlikums. Tie visi ir cieši saistīti, un līdz ar to lūdzu tos atbalstīt kopumā.

Sēdes vadītājs. Deputātiem nav iebildumu.

I.Līdaka. 19. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Nu, patiesībā te atbildīgā komisija piedāvā savu priekšlikumu suņa atzīšanai par bīstamu un lūdz to atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 20. - Juridiskā biroja priekšlikums. Tas ir precizējums pantā par klaiņojošiem dzīvniekiem. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 21. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir par pašvaldību pienākumiem klaiņojošo dzīvnieku izķeršanā. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 22. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir par Pārtikas un veterinārā dienesta kompetences jomu. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 23. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir par Zemkopības ministrijas pienākumu organizēt dzīvnieku saimnieku apmācību. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 24. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir, protams, lūgums atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 25. - Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums sakarā ar izmaiņām terminos. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 26. - atbildīgās komisijas priekšlikums - paredz to, ka Ministru kabinetam jāapstiprina kārtība, kādā notiek klaiņojošo suņu un kaķu izķeršana. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 27.priekšlikums par obligātas veterinārās aprūpes nodrošināšanu ir saņemts no Juridiskā biroja. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 28. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir manis minētais piedāvājums par izņēmumiem aizliegumos veikt izskatu pārveidojošas operācijas. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 29.priekšlikums. Tajā ir precizēts piektās nodaļas nosaukums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 30. - parlamentārās sekretāres Silaraupas priekšlikums par izmēģinājuma dzīvnieku aizsardzību. Lūdzu atbalstīt redakcionāli precizēto variantu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Par šo pašu tēmu ir arī 31. - Silaraupas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt arī šo precizēto redakciju.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. Arī 32. ir par līdzīgu tēmu. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 33. - par zoodārzu pienākumu nodrošināt dzīvnieku publisku apskati. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 34. - Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres Silaraupas priekšlikums. Arī tas ir guvis atbalstu komisijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Līdaka. 35. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Arī tas guvis atbalstu komisijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. 36. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Un pēdējais, 37., ir Juridiskā biroja priekšlikums par pārejas noteikumiem. Lūdzu to atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Līdaka. Tāpat es lūdzu kopumā atbalstīt šos grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret - nav, atturas - 8. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

I.Līdaka. 3.decembris.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas likumā”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Jānis Tutins.

J.Tutins (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Labrīt, cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.5211. Komisija otrajam lasījumam ir saņēmusi vienpadsmit priekšlikumus, no kuriem 1. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Tutins. 2. - ekonomikas ministra Kampara priekšlikums. Arī atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Tutins. 3. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Tutins. 4. - ekonomikas ministra Kampara priekšlikums. Atbalstīts daļēji un iekļauts 5. - atbildīgās komisijas priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Tutins. 6. - ekonomikas ministra Kampara priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Tutins. 7. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Tutins. 8. - ekonomikas ministra Kampara priekšlikums. Redakcionāli precizējot, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Tutins. 9. - ekonomikas ministra Kampara priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Tutins. 10. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Tutins. Un 11. - ekonomikas ministra Kampara priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Tutins. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 92, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

J.Tutins. Paldies par vienbalsīgo atbalstu.

Lūgums priekšlikumus iesniegt līdz šā gada 3.decembrim.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Tutins. Paldies.

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Pirms mēs sākam izskatīt nākamo darba kārtības punktu, mums jālemj par vēl vienu iespējamu grozījumu šodienas sēdes darba kārtībā. Saeimas Prezidijs ir saņēmis Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegumu ar lūgumu izdarīt izmaiņas šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā likumprojektu „Grozījumi likumā „Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu”” izskatīšanai pirmajā lasījumā.

Saskaņā ar Kārtības rulli viens deputāts var runāt „par”, viens - „pret” darba kārtības izmaiņām.

Vārds deputātam Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Labrīt, augsti godātie deputāti! Mēs saņēmām šo likumprojektu tikko - no rīta, un es nezinu, kāpēc mums nav zālē šodien Satiksmes ministrijas pārstāvja, kurš prezentētu šo likumprojektu. Es pilnīgi nevaru dabūt visu to motivāciju, priekš kam mums tas vajadzīgs. Ja mēs izlasīsim šo likumprojektu, tad… vispār tā ir anekdote, un es domāju, ka ļoti daudzi cilvēki smiesies par to. Mēs zinām, ka tie, kuri izmanto mašīnas, maksā ceļu nodokli (tā tautā to sauc…). Un paskatieties, kas rakstīts te! Iznāk tā, ka, izmantojot mašīnu, kurai gandrīz divas tonnas, mēs maksājam 48 latus, bet, izmantojot kvadrociklu vai motociklu, - 50 latus. Iznāk tā - būtu loģiski, jā? -, ka, lai novērstu kaitējumu ceļiem no kvadrocikla vai motocikla, vajag cilvēkiem ieguldīt tādu pašu naudu, kā izmantojot katru dienu mašīnu, kura smagāka par divām tonnām. Es domāju, reāli ir tā, ka vairākums no mums, iedzīvotājiem, izmanto tādas mašīnas, kas vidēji… kas ietilpst klasē līdz divām tonnām, bet mums nodeva būs divas reizes lielāka. A paskatieties! Komerckravām un smagajām automašīnām ar trim tonnām gandrīz tāda pati būs! Iznāk tā, ka mēs ar savām mazajām vidējās klases mašīnām kaitējam ceļiem tāpat kā, pieņemsim, cilvēki, kuri izmanto komercdarbībā kravas mašīnas ar 3,5 tonnām. Es nevaru saprast… Kaut kādam saprātam un skaidrojumam jābūt!

Ja mēs runājam par to, ka mēs plēšam no cilvēkiem visu, ko var noplēst, tad, okay, lai tā arī pasaka: „Ziniet, cilvēki, mums vajag iekasēt, mums ir šāds prasījums!” Mēs tad būtu gatavi maksāt arī tūkstoti latu, bet nu, ziniet, ir kaut kā nesmuki. Jebkuram likumprojektam jābūt anotācijai, kurai būtu pielikti klāt pētījuma rezultāti - kāpēc tas likums vajadzīgs. Vai tiks tas viss ieguldīts mūsu ekonomikā? Cik tas vajadzīgs parastam cilvēkam? Un tad esam gatavi balsot.

Šodien mēs balsojam par to, ko trīs minūtēs mums vajadzēja izlasīt, izpētīt. Mums vajag pieņemt to pirmajā lasījumā - un vēl steidzīgi! Un tas nozīmē, ka otrais lasījums būs nākamnedēļ. Es pilnīgi, kategoriski esmu pret to, tāpēc ka mēs atkal mēģinām pārlikt visu to nodokļu un nodevu slodzi uz parasto cilvēku.

Kas notiks reālajā dzīvē? Pēc Jaunā gada cilvēks, kuram būs grūti ar darbu un kuram vienīgā iespēja kaut ko atrast, nopelnīt vai, pieņemsim, pabarot ģimeni… Viņš izmanto savu mašīnu un kaut kur meklē darbu, grib piestrādāt… Viņš, domājat, aizbrauks uz tehnisko apskati un samaksās šo nodevu? Nē, viņš mēģinās kaut kā pa citiem ceļiem - sarunāt ar Ceļu policiju, sarunāt ar visiem pārējiem atbildīgajiem dienestiem, lai izvairītos no tā maksājuma.

Mums šodien sociālā situācija ir tāda, ka mums ir 150, 160 tūkstoši bezdarbnieku. Viņi mēģina kaut kā izgrozīties. Reģionos, lauku rajonos vispār cilvēki jau sen domā, kā pabarot savu ģimeni. Bet mēs tagad atnāksim pie viņiem: „Klausies, tev ir kaut kas, kas kustas? Ā, vecais žigulis! Davai, uzliksim mēs divreiz vairāk nodokļu uz to, lai tu vispār neizbrauktu no saviem laukiem un tev vispār nebūtu iespējas aizbraukt uz tirgu un nopirkt kaut ko lētāk!” Vecs cilvēks brauc, pieņemsim, piepelnīties, brauc uz savu dārzu, izmanto mašīnu, pieņemsim, vasarā, bet ziemā tā stāv garāžā. Arī no viņa noplēsīsim divas reizes vairāk? Nu reāli, cilvēki, domāsim pat to, ko mēs varam iekasēt! Un vai tad tā nebūs reāla slodze cilvēkam, kas šodien cīnās par savu dzīvību?

Es pilnīgi nepiekrītu, ka vajag pacelt nodevu. Frakcija „Saskaņas Centrs” vispār nesaprot, priekš kam mums tas ekonomiskais brīnums, ko mēs mēģinām sasniegt un dabūt vairāk naudas budžetā tikai caur nodevu un nodokļu pacelšanu. Un ja būtu šajā likumprojektā kaut kāda loģika… Loģikas nav! Pilnīgi nav! Nu kā var kvadrocikls, kuru izmanto cilvēks… Nu, labi, trīs mēnešus mums ir vasara… nu, labākajā gadījumā viņš ar to izbrauks 40, 50 reizes… Iznāk, ka katrs izbrauciens ar kvadrociklu viņam maksās vienu latu? Nu, tas ir kaut kāds pilnīgs murgs! Neskatoties uz to, ka viņš, izmantojot šo kvadrociklu, maksā par benzīnu, par kuru ir šis akcīzes nodoklis…

Pieņemsim, par tiem pašiem motocikliem… Es nekad nebraucu ar…

Sēdes vadītājs. Klementjeva kungs, patiesībā jums šobrīd ir jārunā par darba kārtības grozījumiem. Man liekas, ka jūs pašreiz debatējat jau kā pirmajā lasījumā. Lūdzu, pieturieties pie Kārtības ruļļa!

A.Klementjevs. Es pilnīgi piekrītu jums, ka es nevaru balsot, nevaru piekrist tam, ka iekļautu šīsdienas sēdes darba kārtībā šo jautājumu, un nevaru to atbalstīt tāpēc, ka tas pilnīgi nav no speciālistiem mums paskaidrots.

Paldies par uzmanību. (Aplausi.)

Sēdes vadītājs. Paldies.

Jautājums: vai deputāts Lācis vēlas runāt „par” darba kārtības grozījumiem? (Starpsaucieni no zāles.) Es saprotu, ka deputāts Lācis ir nejauši nospiedis pogu.

Lāča kungs, vai jūs vēlaties runāt šobrīd “par” darba kārtības grozījumiem? (No zāles dep. V.Lācis: „Atsaucu!”) Deputāts Lācis nevēlas runāt.

Lūdzu zvanu! Balsosim par iespējamiem darba kārtības grozījumiem, iekļaujot šodienas sēdes darba kārtībā likumprojektu „Grozījumi likumā „Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu”” izskatīšanai pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 57, pret - 30, atturas - 2. Darba kārtība grozīta.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi Sabiedriskā labuma organizāciju likumā”, pirmais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Oskars Spurdziņš.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1534/Lp9 - „Grozījumi Sabiedriskā labuma organizāciju likumā”. Valdība piedāvā no nākamā gada 1.janvāra visus jautājumus, kas attiecas uz sabiedriskā labuma organizāciju reģistrēšanu, šā statusa piešķiršanu un uzraudzību, nodot no Finanšu ministrijas Valsts ieņēmumu dienestam - gan štata vietas, gan arī visu šo organizāciju rīcību un dokumentāciju.

Šis jautājums ir saskaņots arī ar pašām nevalstiskajām organizācijām, tātad ar sabiedriskā labuma organizācijām, bet komisijas sēdē mēs lūdzām gan KNAB atzinumu, gan arī šo te Valsts ieņēmuma dienesta novērtējumu, un visi piekrīt, ka šī rīcība varētu tādā veidā arī notikt. Tāpēc komisija lūdz šim likumprojektam piešķirt steidzamību.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Saskaņā ar Kārtības rulli vispirms mums ir jābalso par steidzamības piešķiršanu likumprojektam. Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījumi Sabiedriskā labuma organizāciju likumā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret - 1, atturas - 3. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

O.Spurdziņš. Lūdzu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Sabiedriskā labuma organizāciju likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret - nav, atturas - 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

O.Spurdziņš. Lūdzu noteikt par šā likumprojekta priekšlikumu iesniegšanas termiņu uz otro lasījumu šā gada 3.decembri, bet izskatīšanu noteikt šā gada 17.decembrī.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. Paldies.

Sēdes vadītājs. Nākamais darba kārtības punkts - lēmuma projekts „Par atbildīgās komisijas maiņu likumprojektam „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”” (Nr.1957/Lp9)”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par atbildīgās komisijas maiņu likumprojektam „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”” (Nr.1957/Lp9)”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret - nav, atturas - 5. Lēmums pieņemts.

Un pēdējais šodienas darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi likumā „Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu””, pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Guntis Bērziņš.

 

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Labdien, cienītie deputāti! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1602/Lp9 - „Grozījumi likumā „Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu””.

Kā jau, man liekas, cienītajiem deputātiem ir zināms, šis ir likumprojekts, kas paredz mainīt transportlīdzekļu nodevu motocikliem, tricikliem, kvadrocikliem, vieglajiem automobiļiem, kā arī kravas automobiļiem. Šis likums ir nepieciešams, lai gūtu fiskālo papildu efektu, kas vajadzīgs, lai budžetā sasniegtu nepieciešamo fiskālo konsolidāciju.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šo likumprojektu ir izskatījusi pirmajā lasījumā, un es aicinu Saeimu likumprojektam piešķirt steidzamību.

Sēdes vadītājs. Saskaņā ar Kārtības rulli vispirms mums jābalso par steidzamības piešķiršanu likumprojektam. Vai deputāts Līdaka vēlas runāt par steidzamību? Nevēlas runāt “par” vai “pret” steidzamību.

Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījumi likumā „Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu””! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 56, pret - 28, atturas - nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

G.Bērziņš. Aicinu Saeimu likumprojektu pieņemt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Sākam debates.

Vārds deputātam Vladimiram Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Nodokļu palielināšana krīzes laikā ir ļoti diskutabls jautājums. Vairākums ekonomistu rekomendāciju ir tieši pretējas, bet šodien mēs atkal... skatīsim vēl vienu valdības priekšlikumu palielināt nodokli. Jau, teiksim, par iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes paaugstināšanu no 23 uz 26 procentiem ir lielas, karstas diskusijas, bet ko mēs redzam šajā likumprojektā? Teiksim, nodokļu likme par vieglajiem automobiļiem palielināta uzreiz divreiz, par motocikliem - gandrīz 20 reizes, tātad valdība strādā - un ar lielākām sekmēm. Interesenti, kas būs tālāk? Var jau būt, ka galu galā, pēdējā minūtē, mums tiks piedāvāts, teiksim, ieviest nodokļus uz elpošanu, uz asarām, arī uz miršanas vai dzimšanas faktu. Diemžēl tā ir bezgalīga ķēdīte, un es uzskatu, ka jau šobrīd, apspriežot šo likumprojektu, mēs varētu šo ķēdīti pārtraukt.

Sabiedrības attieksme pret šo likumprojektu jau bija ļoti labi redzama pie Ministru kabineta ēkas, un tas ir tikai sākums, cienījamās dāmas un cienījamie kungi!

Interesanta ir arī tabula, kas šeit ir pielikumā. Tabula it kā pamato šo likumprojektu, un saskaņā ar šo pamatojumu nodokļa maksātāju skaits būtiski palielinās. Bet, cienījamie kungi, es domāju, ka motociklu un automobiļu skaits mūsu ielās nesamazinās sakarā ar šā nodokļa ieviešanu, bet diemžēl samazinās Latvijā reģistrēto transportlīdzekļu skaits. Tas būtu visticamākais šā nodokļa palielināšanas rezultāts, kas tikai samazina budžeta ieņēmumus.

Sakarā ar to PCTVL frakcija aicina jūs balsot “pret”.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Vārds deputātam Ingmāram Līdakam.

I.Līdaka (ZZS frakcija).

Cienījamie kolēģi! It sevišķi vēršos pie jums, kolēģi no Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas! Principā būtu lūgums ļoti rūpīgi izvērtēt šo nodevu... šīs nodevas attiecināšanu tieši uz motocikliem, it sevišķi tāpēc, ka motocikli jau arī mēdz būt dažādi. Un mana dziļākā pārliecība kā... būtībā kā vides aizstāvim ir tā, ka motocikls, kuram tagad ir paredzēta šī maksa tāda pati kā automašīnai ar pilnu masu, tātad no pusotras tonnas līdz 1800 kilogramiem... ka šāds motocikls, it sevišķi, nu, teiksim, tāds - ar 100 kubikcentimetru motora darba tilpumu dzinējam... ka šis motocikls, neapšaubāmi, videi kā tādai, bet pilsētvidei vēl jo vairāk, ir daudz, daudz vēlamāks. Ja cilvēks brauc uz darbu ar savu mazo motocikletiņu vai mazo motorollerīti, viņš, neapšaubāmi, piesārņo gaisu kaut vai tajā pašā Rīgā nesalīdzināmi mazāk nekā tad, ja šis cilvēks viens pats brauc ar šādas pašas, nu, manis minētās masas automašīnu. Tātad 1500 kilogramu pilnas masas automašīnai motora darba tilpums var būt 2000 un vairāk kubikcentimetru... Tātad 2000 un, teiksim, 100 - nu, tās ir pilnīgi nesalīdzināmas lietas! Līdz ar to, es domāju, ir ļoti uzmanīgi jāizsver, kuru motociklu mēs varētu sākt saukt par ekskluzīvu... no kāda darba tilpuma. Un tad arī, sākot no šā darba tilpuma, var uzlikt šo nodokli. Manuprāt, līdz kādiem 150 kubikcentimetriem var mierīgi palikt, teiksim, 10 lati, nevis 50, jo tas būtu tikai Rīgai - it sevišķi jau Rīgai - ļoti, ļoti vērtīgs un izsvērts lēmums.

Tātad ir lūgums Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai ļoti, ļoti rūpīgi par to visu padomāt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds debatēs deputātam Vitālijam Aizbaltam.

V.Aizbalts (LPP/LC frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāja kungs! Cienījamie kolēģi! Man bieži vien ir lepnums par Latvijas valsti, bet bieži vien arī kauns. Un šobrīd man ir kauns par to, kādā veidā mēs pieņemam likumprojektus, kādā veidā mēs veidojam valsts budžetu nākamajam gadam. Jāsaka, ka šī sasteigtība, šī nekonsekvence, kas ir sākusies valdībā, tā arī turpinās. Un klajš pierādījums tam ir šis likumprojekts,

Jāteic, ka mēs droši vien sasniegsim Latvijā vēl vienu rekordu, un šis rekords būs saistīts ar nodokļu palielināšanu. Un šis likumprojekts paredz nodokļa palielinājumu 13 reizes! Es domāju, ka mums un arī ekonomikas ministram būs vēl viens iemesls palepoties ar Latvijas tautsaimniecību: mēs palielinām nodokli 13 reizes!

Cienījamie kolēģi! Ja mēs apskatāmies anotāciju, kas ir sagatavota... Es no šīs tribīnes esmu dzirdējis, ka bieži vien likumprojekti nav saskaņoti ar ekspertiem, nav izvērtēti kopā ar sabiedriskajām organizācijām. Un ko mēs šeit lasām: „Konsultācijas ar ekspertiem. Konsultācijas nav notikušas.”? Ko mēs šeit lasām par to, kāda ir sabiedrisko un pilsonisko organizāciju, sociālo partneru vai citu iesaistīto institūciju pozīcija? (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Kur skatās „Pilsoniskā Savienība”?”) Mēs lasām ierakstu: „Nav attiecināms.”

Cienījamie kolēģi! Vai tad šis likumprojekts neattiecas gandrīz vai uz katru autobraucēju un motobraucēju? Un kā tad mēs informējam sabiedrību? Kādas konsultācijas ir notikušas ar sabiedriskajām organizācijām? Un te ir tāds interesants ieraksts: „Sabiedrība ir informēta ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību.” Cienījamie kolēģi! Tad varbūt mēs arī likumprojektus pieņemsim ar masu informācijas līdzekļu palīdzību? Vai tomēr mēs šos likumprojektus izdiskutēsim kopā ar tiem, uz kuriem šie likumprojekti attiecas, - ar tām organizācijām, kuras ir ieinteresētas? Tāpēc, cienījamie kolēģi, es neredzu iespēju šodien šo likumprojektu atbalstīt.

Un es neredzu iespēju atbalstīt šo likumprojektu vēl viena iemesla dēļ. Kā Klementjeva kungs teica, šis ir tautā tā sauktais ceļu nodoklis, bet, cienījamie kolēģi, vai tad ir sagatavoti grozījumi Satiksmes ministrijas budžetā un vai ceļu programmai ir paredzēts līdzekļu palielinājums no šīs nodevas palielinājuma? Manuprāt, nav! Tas nozīmē, ka šie līdzekļi, kas ir paredzēti ceļiem, droši vien tiks izlietoti budžeta deficīta segšanai, nevis Latvijas ceļu attīstībai.

Un vēl viens interesants ieraksts anotācijā ir arī par to, kāda ir šā likumprojekta finansiālā ietekme uz budžetu. Un te visās ailītēs ir ieraksts „Nav attiecināms”. Cienījamie kolēģi! Priekš kam tad mēs ietveram budžeta likumu paketē šādu likumprojektu, kura ietekme uz budžetu, kā raksta anotācijas autori, nav attiecināma?

Līdz ar to es uzskatu, ka šis likumprojekts ir sagatavots lielā steigā, nekvalitatīvi, neprofesionāli, tas nav saskaņots ar ekspertiem (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Kauns!”), ar visām ieinteresētajām pusēm. Tāpēc, kolēģi, es aicinu jūs noraidīt šo likumprojektu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Dzintaram Rasnačam.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi! Protams, šādas straujas izmaiņas - tas nav tas labākais. Bet, kad mēs klausāmies, ko Ministru prezidents un satiksmes ministrs, un finanšu ministrs mums stāsta, tad mēs saprotam, ka kaut kas ir jādara. Jautājums tikai - kā jādara. Te viens mans kolēģis aktīvi aizstāvēja kvadrociklistus. Varu pateikt, ka kvadrocikli ir tie transportlīdzekļi, kas, manuprāt, visvairāk posta dabu. Visvairāk! Gan ceļu nobrauktuves, gan lauku ceļus. Ja kāds vispār… varbūt kāds mans kolēģis nav bijis laukos ilgu laiku un nav to redzējis. Tāpēc es domāju, ka, protams, par kvadrocikliem... par tiem, manuprāt, būtu jābūt vēl augstākai šai nodevai, un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju es aicinu uz šo nepopulāro soli - paaugstināt to kvadrocikliem un samazināt motocikliem. (No zāles dep. I.Čepāne: „Pareizi! Pareizi!”) Protams, saziņā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju un Finanšu ministriju vajadzētu noskaidrot, precizēt, lai būtu sabalansēti šie skaitļi...

Es aicinu Ceļu satiksmes drošības direkciju vērst uzmanību arī uz to apstākli, ka daudzi no tiem, kuru transportlīdzekļiem tehniskā apskate ir janvārī, gāzīsies uz tehniskās apskates punktiem jau tagad, jau decembrī, un būs milzīgas rindas. Ir, protams, cilvēki, kuriem ir pa trim, četrām, piecām mašīnām, kuras bieži netiek lietotas. Un esmu novērojis, ka tie ir visaktīvākie valdības lamātāji. Tie, kam ir savs vienīgais transportlīdzeklis, ar ko viņi pārvietojas, - tie visbiežāk ir tie, kas godprātīgi maksā un pilda likuma prasības.

Tā ka mans aicinājums ir diferencēt: motocikliem - samazināt, bet kvadrocikliem - noteikti paaugstināt. (No zāles dep. I.Čepāne: „Pareizi! Pareizi, Dzintar!”)

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Pēterim Tabūnam. (No zāles dep. A.Golubovs: „Urā!”)

P.Tabūns (TB/LNNK frakcija).

Cienījamie kolēģi! Valdība budžeta veidošanas laikā ir pielīdzināma darbojošamies vulkānam. Kad būs izvirdums, kad būs pārsteigums - nezinām. Kuru katru brīdi. Šovakar, varbūt atkal rīt no rīta. Ļoti dīvaini. Un ļoti dīvains ir princips sodīt tos, kuri ir kaut drusciņ pacēlušies virs nabadzības līmeņa, - turīgos. Jo tagad par turīgiem vai par bagātiem uzskata arī motociklistus. Kopš kura laika, draugi mīļie, motocikls ir kaut kāda luksusa prece, kā masu saziņas līdzekļos mēģina mums ieskaidrot? Parasti motociklu pirka tad, kad... arī es kādreiz ar motociklu braucu vairākus gadus - tad, kad es nevarēju nopirkt mašīnu. Bet tagad, redziet, motocikls esot luksusa prece!

Mēs sākam rīkoties pēc komunisma pamatprincipiem: visi jāpielīdzina, visi jānovienādo. Turība, kur nu vēl bagātība, nu ir sodāma lieta. Sodāma!

Nu, lūk! Šādi rīkojoties, mēs nonāksim arī pie tā, ka sūtīsim ekspertus pa mājām un skatīsimies, kuriem ir antīkās mēbeles, un par tām, jo tās ir ļoti dārgas, uzliksim nodokļus. Uzliksim nodokļus varbūt arī par vakara uzvalku? Un, kad es par to aprunājos ar savu kolēģi Imantu Kalniņu, viņš teica: „Jā, par vakara uzvalku arī, ja staigāsi pa valsts ceļiem!” Ja staigāsi ar to pa valsts ceļiem... Un kur nu vēl, ja šlipsi uzliksi...

Draugi mīļie! Nu nevajag... nu nedrīkst... nedrīkst nonākt līdz smieklīgumam, līdz absolūtam smieklīgumam. Ir taču kaut kāda saprāta robežās jārīkojas! Citādi mēs patiešām absolūti ejam uz tiem manis jau piesauktajiem komunisma pamatprincipiem - visi vienādi, visi kā viens! Visiem uztaisīsim vienādas frizūras, vienādus džemperīšus, jo uzvalkus vairs nenēsāsim, vakarkleitas arī ne... Nekļūsim smieklīgi!

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Visvaldim Lācim.

V.Lācis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Cienījamais Saeimas priekšsēdētāj! Godātie kolēģi! Es pilnībā piekrītu gandrīz visam, ko pirms manis teica Saeimas deputāti, sevišķi Andrejs Klementjevs. Arī ZZS pārstāvis Līdaka, TB/LNNK pārstāvis Tabūns un tā tālāk.

Es piekrītu tāpēc, ka... Es esmu te dažreiz jau, vajadzības dēļ runādams par likumprojektiem, uzsvēris, ka esmu laikam tomēr viens no tiem retajiem deputātiem, kuri ilgstoši dzīvojuši lauku vidē: 33 gadus esmu nodzīvojis viensētā, 10 kilometrus no centra. Un redzu, kas visapkārt laukos notiek. Deputāta Andreja Klementjeva vārdi, ka nepieņemt šādu likumprojektu sevišķi svarīgi ir tāpēc, ka pašreizējā krīzes situācijā tas apdraud lauku iedzīvotāju izdzīvošanu, saimniecisko izdzīvošanu, ir pilnīgi pareizi.

Lai jūs pārliecinātu par to, ka mēs nedrīkstam šādu likumprojektu pieņemt, es minēšu precīzus piemērus, nosaucot konkrētus cilvēkus un viņu dzīvesvietu.

Jau pirms krietna laika, redzēdami, ka laukos nav nekādu iespēju nopelnīt kaut ko, jauni Vestienas cilvēki - jā, Vestienas ārsta Reinbaha dēls, kas dzīvo atsevišķi ar ģimeni, Reinbahs, - nopirka trijatā par 30 latiem zaporožecu ar izsistu priekšstiklu, ielika pusi no finiera iekšā... Es nesaku, ka tā vajadzētu, bet stāstu to tādēļ, lai jūs saprastu... Un viņi brauc ar šo zaporožecu, divi vai trīs, uz jebkuru vietiņu, kur viņiem piedāvā mazu darbiņu - vai nu sazāģēt malku, vai cirst mežu, vai darīt ko citu. Brauc vienkārši tādēļ, lai kaut ko nopelnītu. Ar zaporožecu par 30 latiem. Šie puiši strādā! Arī manā mežā viņi ir bijuši, mazu pakalpojumu izdarījuši; es viņiem samaksāju un esmu priecīgs, ka tādi palīgi ir.

Otrs piemērs - Inese Mailīte. Brauc no Ērgļiem strādāt uz mežsaimniecības konsultāciju punktu viena kilometra attālumā no manas dzīvesvietas - viensētas. Brauc 25 kilometrus katru dienu! Viņas alga nav tāda, lai viņa priecātos, ka mēs uzliekam viņai papildu nodokli. Viņai ir jāpamet šis darbs 25 kilometru attālumā, viņa nevar katru dienu aizbraukt, ja mēs viņas jau tā mazo algu apkraujam ar nodokļiem!

Vēl arī trešais piemērs. Divi cienījami cilvēki, kuri joprojām nodarbojas mazos apmēros ar lauksaimniecību vairākus kilometrus no pagasta centra. Abi ir agronomi ar attiecīgu izglītību. Viktors un Ilga Sabitovi. Uzņēmās strādāt par kurinātāju - lai, kā Andrejs Klementjevs pareizi teica, piepelnītos - Vestienas pagasta centrā. Un arī viņi nevar kājām izstaigāt un tikt atpakaļ, jo viņiem mājās ir mājdzīvnieki, kurus viņi apkopj... Cienījami cilvēki. Un arī viņiem mēs tagad uzliksim vēl šo slogu! Cilvēkiem, kuriem tuvojas pensijas vecums!

Es varētu turpināt, nosaucot uzvārdus, konkrētus piemērus savā apkārtnē.

Mēs uzkraujam šo nodokļa nastu, ko lauku cilvēki pareizi uzskata par ceļu nodokli, cilvēkiem, kas pašreiz cīnās par savu izdzīvošanu, par savu bērnu izdzīvošanu... Nedarīsim to! Nepieņemsim šādu nodokļu sistēmu, ja tajā pašā laikā mēs, izgājuši šeit, Vecrīgā, uz ielām, dažu stundu laikā sastopam, var teikt, pat milzīgu skaitu apvidus automašīnu, lieljaudas automobiļu, kuri braukā pilsētā un kuriem šī nodokļu nasta nav uzlikta!

Pārdomāsim šo lietu! Noraidīsim šo likumprojektu!

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam.

Vai komisijas vārdā deputāts Bērziņš vēlas ko piebilst?

G.Bērziņš. Kolēģi, aicinu Saeimu likumprojektu pieņemt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi likumā „Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 59, pret - 31, atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

G.Bērziņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - šodien pulksten 17.00. Un izskatīšana Saeimas sēdē - 1.decembrī.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Līdz ar to visa sēdes darba kārtība izskatīta.

Es informēju kolēģus, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Plinera, Sokolovska, Buhvalova, Mitrofanova un Buzajeva jautājumu ārlietu ministram Mārim Riekstiņam „Par Latvijas interešu lobēšanu Eiropas Savienībā”. Jautājums tiks nodots ārlietu ministram Mārim Riekstiņam.

Tagad lūdzu zvanu reģistrācijai! Lūdzu reģistrācijas režīmu! Lūdzu reģistrācijas rezultātu! Kamēr tiek gatavota reģistrācijas rezultātu izdruka, es vēlos mūsu visu vārdā sveikt mūsu kolēģi deputātu Andri Bērziņu no Zaļo un Zemnieku savienības, kuram tieši šodien ir dzimšanas diena. (Aplausi.)

Un tagad paziņojumi.

Vārds deputātam Ventam Armandam Krauklim.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde pēc piecām minūtēm komisijas telpās.

 

Sēdes vadītājs. Vārds deputātam Andrim Bērziņam no Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas.

A.Bērziņš (ZZS frakcija).

Pēc 10 minūtēm būs Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde un pulksten 11.00 - Sociālo un darba lietu komisijas sēde.

Sēdes vadītājs. Vārds deputātei Ingrīdai Circenei.

I.Circene (frakcija „Jaunais laiks”).

Tūlīt blakus, Dzeltenajā zālē, deputātu grupas sadarbībai ar Ēģiptes parlamentu dibināšana. Un pēc 10 minūtēm - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde.

Sēdes vadītājs. Vārds deputātei Ērikai Zommerei.

Ē.Zommere (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie Baltijas lietu apakškomisijas kolēģi! Pulcēsimies tūlīt Juridiskās komisijas telpās. Lūdzu, tūlīt!

Un kolēģus no Pieprasījumu komisijas lūdzu pulcēties pulksten 10.30 Pieprasījumu komisijas telpās. Lūdzu!

Sēdes vadītājs. Vārds deputātam Oskaram Spurdziņam.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi no Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas! Komisijas sēde pulksten 11.00 komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Vārds deputātam Guntim Bērziņam.

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi no Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas! Komisijas sēde pulksten 11.15. Atgādinu: pulksten 11.15 komisijas telpās!

Sēdes vadītājs. Reģistrācijas rezultātu nolasīšanai vārds Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Augsti godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Vladimirs Buzajevs… Paldies, redzu! Jānis Lagzdiņš, Visvaldis Lācis… Redzu! Sergejs Mirskis… Paldies, redzu! Leopolds Ozoliņš, Viktors Ščerbatihs, Inese Šlesere un Skaidrīte Pilāte.

Paldies.

 

Sēdes vadītājs. Paldies.

Līdz ar to Saeimas 2009.gada 26.novembra sēdi pasludinu par slēgtu.

 

 

SATURA RĀDĪTĀJS

9.Saeimas rudens sesijas 18.sēde

2009.gada 26.novembrī

 

Par darba kārtību
Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par kultūras pieminekļu aizsardzību””(Nr. 1598/Lp9)
(Dok. Nr. 5203, 5203A)
Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par policiju”” (Nr. 1599/Lp9)
(Dok. Nr. 5204, 5204A)
Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu”” (Nr. 1602/Lp9)
(Dok. Nr. 5219)
Lēmuma projekts „Par Daces Ābeles apstiprināšanu par Administratīvās rajona tiesas tiesnesi” (Nr. 856/Lm9)
(Dok. Nr. 5217)
Ziņo - dep. J.Reirs
Lēmuma projekts „Par Alda Vīksnes iecelšanu par Administratīvās rajona tiesas tiesnesi” (Nr. 857/Lm9)
(Dok. Nr. 5218)
Ziņo - dep. J.Reirs
Likumprojekts „Grozījums Bērnu tiesību aizsardzības likumā” (Nr. 1501/Lp9) (2. lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 5207)
Ziņo - dep. I.Circene
Likumprojekts „Grozījums Patērētāju tiesību aizsardzības likumā” (Nr. 1497/Lp9) (2. lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 5000)
Ziņo - dep. M.Ārbergs
Likumprojekts „Grozījumi Pasta likumā” (Nr. 1594/Lp9) (2. lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 5191)
Ziņo - dep. V.Aizbalts
Likumprojekts „Par Patentu līgumu” (Nr. 1378/Lp9) (2. lasījums)
(Dok. Nr. 5194)
Ziņo - dep. A.Bērziņš (LPP/LC)
Likumprojekts „Par Starptautiskās Rekonstrukcijas un attīstības bankas Vienošanās līguma grozījumu” (Nr. 1416/Lp9) (2. lasījums)
(Dok. Nr. 5195)
Ziņo - dep. A.Bērziņš (LPP/LC)
Likumprojekts „Par Latvijas Republikas valdības un Tadžikistānas Republikas valdības nolīgumu par starptautisko automobiļu satiksmi” (Nr. 1426/Lp9) (2. lasījums)
(Dok. Nr. 5196)
Ziņo - dep. A.Bērziņš (LPP/LC)
Likumprojekts „Grozījums likumā „Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu”” (Nr. 1388/Lp9) (2. lasījums)
(Dok. Nr. 5200)
Ziņo - dep. S.Bendrāte
Likumprojekts „Grozījumi Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā” (Nr. 1577/Lp9) (1. lasījums)
(Dok. Nr. 5111, 5205)
Ziņo - dep. S.Bendrāte
Likumprojekts „Grozījumi Darba aizsardzības likumā” (Nr. 1213/Lp9) (1. lasījums) (Noraidīts)
(Dok. Nr. 4211, 5206)
Ziņo - dep. D.Staķe
Alternatīvais likumprojekts „Grozījumi Darba aizsardzības likumā” (Nr. 1600/Lp9) (1. lasījums)
(Dok. Nr. 5206)
Ziņo - dep. D.Staķe
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par pašvaldībām”” (Nr. 1582/Lp9) (1. lasījums)
(Dok. Nr. 5126, 5208)
Ziņo - dep. O.Spurdziņš
Likumprojekts „Grozījums likumā „Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām”” (Nr. 1450/Lp9) (2. lasījums)
(Dok. Nr. 5209)
Ziņo - dep. G.Laicāns
Likumprojekts „Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā” (Nr. 1127/Lp9) (2. lasījums)
(Dok. Nr. 5210)
Ziņo - dep. I.Līdaka
Debates - dep. I.Čepāne
- dep. I.Līdaka
Likumprojekts „Grozījumi Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas likumā” (Nr. 1000/Lp9) (2.  lasījums)
(Dok. Nr. 5211)
Ziņo - dep. J.Tutins
Par darba kārtību
Priekšlikums - dep. A.Klementjevs (pret)
Likumprojekts „Grozījumi Sabiedriskā labuma organizāciju likumā” (Nr. 1534/Lp9) (1. lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 5064, 5216)
Ziņo - dep. O.Spurdziņš
Lēmuma projekts „Par atbildīgās komisijas maiņu likumprojektam „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”” (Nr.1597/Lp9 (Nr. 858/Lm9)
(Dok. Nr. 5220)
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu”” (Nr. 1602/Lp9) (1. lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 5219)
Ziņo - dep. G.Bērziņš
Debates - dep. V.Buzajevs
- dep. I.Līdaka
- dep. V.Aizbalts
- dep. Dz.Rasnačs
- dep. P.Tabūns
- dep. V.Lācis
Informācija par deputātu J.Plinera, J.Sokolovska, V.Buhvalova, M.Mitrofanova un V.Buzajeva jautājumu ārlietu ministram Mārim Riekstiņam „Par Latvijas interešu lobēšanu Eiropas Savienībā” (Nr. 181/J9)
Paziņojumi - dep. V.A.Krauklis
- dep. A.Bērziņš (ZZS)
- dep. I.Circene
- dep. Ē.Zommere
- dep. O.Spurdziņš
- dep. G.Bērziņš
Reģistrācijas rezultāti
Nolasa - Saeimas sekretāra biedrs A.Klementjevs

Balsojumi

Datums: 26.11.2009 09:02:30 bal001
Par - 53, pret - 24, atturas - 0. (Reģistr. - 83)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu"" (1602/Lp9), nodošana komisijām, iekļaušanu Saeimas sēdes darba kārtībā

Datums: 26.11.2009 09:04:49 bal002
Slēgtais balsojums
Par - 80, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 89)
Balsošanas motīvs: Par Daces Ābeles apstiprināšanu par Administratīvās rajona tiesas tiesnesi (856/Lm9)

Datums: 26.11.2009 09:05:34 bal003
Slēgtais balsojums
Par - 80, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Par Alda Vīksnes iecelšanu par Adminstratīvās rajona tiesas tiesnesi (857/Lm9)

Datums: 26.11.2009 09:06:25 bal004
Par - 78, pret - 0, atturas - 2. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Grozījums Bērnu tiesību aizsardzības likumā (1501/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 26.11.2009 09:07:37 bal005
Par - 77, pret - 0, atturas - 1. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījums Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (1497/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 26.11.2009 09:08:30 bal006
Par - 82, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Pasta likumā (1594/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 26.11.2009 09:09:38 bal007
Par - 86, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Par Patentu līgumu (1378/Lp9), 2.lasījums

Datums: 26.11.2009 09:10:58 bal008
Par - 73, pret - 1, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par Starptautiskās Rekonstrukcijas un attīstības bankas Vienošanās līguma grozījumu (1416/Lp9), 2.lasījums

Datums: 26.11.2009 09:12:29 bal009
Par - 85, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 96)
Balsošanas motīvs: Par Latvijas Republikas valdības un Tadžikistānas Republikas valdības nolīgumu par starptautisko automobiļu satiksmi (1426/Lp9), 2.lasījums

Datums: 26.11.2009 09:13:39 bal010
Par - 82, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 96)
Balsošanas motīvs: Grozījums likumā “Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu” (1388/Lp9), 2.lasījums

Datums: 26.11.2009 09:15:13 bal011
Par - 88, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 96)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā (1577/Lp9), 1.lasījums

Datums: 26.11.2009 09:16:36 bal012
Par - 11, pret - 70, atturas - 3. (Reģistr. - 97)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Darba aizsardzības likumā (1213/Lp9), 1.lasījums

Datums: 26.11.2009 09:17:18 bal013
Par - 85, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 97)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Darba aizsardzības likumā (1600/Lp9), 1.lasījums

Datums: 26.11.2009 09:18:55 bal014
Par - 85, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 97)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par pašvaldībām” (1582/Lp9), 1.lasījums

Datums: 26.11.2009 09:20:09 bal015
Par - 36, pret - 46, atturas - 1. (Reģistr. - 97)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.1. Grozījums likumā “Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām” (1450/Lp9), 2.lasījums

Datums: 26.11.2009 09:20:48 bal016
Par - 61, pret - 23, atturas - 1. (Reģistr. - 97)
Balsošanas motīvs: Grozījums likumā “Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām” (1450/Lp9), 2.lasījums

Datums: 26.11.2009 09:27:10 bal017
Par - 68, pret - 14, atturas - 0. (Reģistr. - 97)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.7. Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā (1127/Lp9), 2.lasījums

Datums: 26.11.2009 09:31:29 bal018
Par - 79, pret - 0, atturas - 8. (Reģistr. - 97)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā (1127/Lp9), 2.lasījums

Datums: 26.11.2009 09:33:39 bal019
Par - 92, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 97)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas likumā (1000/Lp9), 2.lasījums

Datums: 26.11.2009 09:40:00 bal020
Par - 57, pret - 30, atturas - 2. (Reģistr. - 97)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu"" (1602/Lp9), 1.lasījums, iekļaušanu Saeimas sēdes darba kārtībā

Datums: 26.11.2009 09:41:43 bal021
Par - 84, pret - 1, atturas - 3. (Reģistr. - 97)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Grozījumi Sabiedriskā labuma organizāciju likumā (1534/Lp9), 1.lasījums

Datums: 26.11.2009 09:42:09 bal022
Par - 82, pret - 0, atturas - 1. (Reģistr. - 97)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Sabiedriskā labuma organizāciju likumā (1534/Lp9), 1.lasījums

Datums: 26.11.2009 09:43:05 bal023
Par - 84, pret - 0, atturas - 5. (Reģistr. - 97)
Balsošanas motīvs: Par atbildīgās komisijas maiņu likumprojektam "Grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām"(Nr.1597/Lp9)" (858/Lm9)

Datums: 26.11.2009 09:44:42 bal024
Par - 56, pret - 28, atturas - 0. (Reģistr. - 96)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Grozījumi likumā “Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu” (1602/Lp9), 1.lasījums

Datums: 26.11.2009 10:04:28 bal025
Par - 59, pret - 31, atturas - 0. (Reģistr. - 96)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu” (1602/Lp9), 1.lasījums




Frakciju viedokļi
2009.gada 26.novembrī

Vadītāja. Labrīt, godātie radioklausītāji! Jūsu uzmanībai tiešraidē no Saeimas nama Sēžu zāles skan „Frakciju viedokļi”.

Nākamajā pusstundā Saeimas deputāti jums pastāstīs par šodien Saeimas sēdē skatītajiem jautājumiem un pieņemtajiem lēmumiem.

Pirmais šodien runās Latvijas Pirmās partijas un partijas „Latvijas Ceļš” frakcijas deputāts Vitālijs Aizbalts. Lūdzu!

V.Aizbalts (LPP/LC frakcija).

Labdien, godājamie radioklausītāji! Pirms mēs pārejam pie šīsdienas sēdes, es gribētu mazliet komentēt vakar Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā skatīto jautājumu par „Latvijas Pastu”.

LPP/LC frakcijas rīcībā ir nonākusi informācija par izskatīšanai valdības sēdē sagatavotu dokumentu, kurā plānots atteikties no Pasta bankas veidošanas; tā rezultātā tiktu likvidētas vismaz 157 lauku pasta nodaļas un darbu zaudētu vismaz 461 esošajās pasta nodaļās strādājošs kvalificēts darbinieks.

LPP/LC frakcija pauž neizpratni. Vai valdība ir aprēķinājusi, cik darbinieku, pasta speciālistu, kuru apmācībā ir ieguldīti lieli līdzekļi, līdz ar to zaudēs darbu, cik daudz naudas „Latvijas Pastam” būs jāizmaksā atlaišanas pabalstos, cik pēc tam no valsts budžeta - bezdarbnieku pabalstos? Tāpat arī nav skaidrs, vai vispār ir apzināti potenciālie franšīzes ņēmēji, ja jau ir paredzēts, ka pasta nodaļas nodod franšīzē, un vai rezultātā vispār netiks likvidētas 236 pasta nodaļas.

Skatot šo jautājumu, man vispār radās iespaids, ka valdība nemaz nezina, kā dzīvo cilvēki laukos un cik svarīga pasta nodaļa ir katram lauciniekam.

Šodien LPP/LC frakcijas deputāti iesniedza pieprasījumu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim par valsts budžeta dotāciju 1.klases skolēnu nodrošināšanai ar bezmaksas ēdināšanu. Mūsu frakcijas deputāti lūdza valdības vadītāju sniegt atbildi, kurš konkrēti pieņēma lēmumu par budžeta dotāciju samazināšanu 1.klases skolēnu nodrošināšanai ar bezmaksas pusdienām.

Mūsu frakcijas deputāti arī iestājas par slepenības statusa noņemšanu visiem ar akciju sabiedrības „Parex banka” pārņemšanas procesu saistītajiem dokumentiem. Izskatās, ka Ministru prezidents Dombrovskis dara visu, lai netiktu noņemts slepenības plīvurs ar akciju sabiedrības „Parex banka” pārņemšanas procesu saistītajiem dokumentiem, jo Latvijas Bankas vadība un valdību veidojošo partiju koalīcija nav ieinteresēta šo materiālu atslepenošanā un patiesības noskaidrošanā. Lēmums par akciju sabiedrības „Parex banka” pārņemšanu tika pieņemts koleģiāli ar Latvijas Bankas un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas atbalstu un balstoties uz šo institūciju priekšlikumiem. Tagad valdošā koalīcija mēģina šo jautājumu politizēt, nepamatoti uzveļot atbildību tikai un vienīgi bijušajam Ministru prezidentam Ivaram Godmanim un slēpjot patiesību no sabiedrības. Tāpēc mēs iesniedzām šādu pieprasījumu.

Šodien tika pieņemti arī grozījumi likumā „Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu”, kuri paredz, ka dažiem transportlīdzekļu veidiem nodoklis tiks palielināts 13 reizes. Es domāju, ka mēs kļūsim rekordisti ar to, ka esam tāda Eiropas Savienības valsts, kas nodokli palielina 13 reizes.

Un otra lieta, kas mūs uztrauc, ir tas, ka ieņēmumi no šā nodokļa diemžēl netiks Latvijas ceļiem, kur tiem būtu jānonāk, bet tiks izlietoti budžeta deficīta segšanai, jo paralēli nav sagatavoti grozījumi ne Autoceļu likumā, ne arī Satiksmes ministrijas budžetā, kur mēs redzētu, ka šie iekasētie līdzekļi tiks novirzīti uz ceļiem. Un šis nodoklis smagi sitīs arī pa lauku iedzīvotāju kabatu, jo lauku iedzīvotāji, kuri pārvietojas ar samērā nedārgām, bet viņiem ļoti vajadzīgām mašīnām, maksās daudz lielāku nodokli nekā līdz šim. Un, manuprāt, tas ir vēl viens pierādījums, ka ir tāpat kā ar „Latvijas Pastu”, - ka valdība šobrīd vai nu nezina, vai arī negrib zināt, kā cilvēki dzīvo laukos, un nemaz par viņiem nerūpējas.

Paldies, radioklausītāji, tas bija viss, ko es gribēju jums teikt.

Vadītāja. Paldies Aizbalta kungam no Latvijas Pirmās partijas un partijas „Latvijas Ceļš” frakcijas.

Nākamajai vārds Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputātei Skaidrītei Pilātei. Lūdzu!

S.Pilāte (ZZS frakcija).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Šodienas sēdē tika iesniegts likumprojekts „Grozījumi likumā „Par pašvaldībām””, kurā skarti jautājumi par pirmpirkuma tiesībām pašvaldībām, un tur būs izmaiņas noteikumos par pašvaldību tiesībām uz nekustamā īpašuma nodokli. Saistošo noteikumu projektiem turpmāk būs jāpievieno paskaidrojuma raksti, un līdz ar to būs caurskatāmāki darījumi tieši ar nekustamo īpašumu pašvaldībās.

Ja runājam par likumprojektiem, kas šonedēļ tika skatīti Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, tad es gribētu sniegt vairāk informācijas par Zaļo un Zemnieku savienības iesniegtajiem priekšlikumiem par vairāku likumu grozījumiem. Un viens no tiem bija par likuma „Par uzņēmumu ienākuma nodokli” 18.panta pirmo daļu. Tika noteikts, ka nodokļa atlaide maksātājam, kas veic lauksaimniecisko darbību, ir šāda: taksācijas gadā 10 latu apmērā par katru lauksaimniecībā izmantojamās zemes hektāru. Bet, apzinoties reālo ekonomisko situāciju, aicinājām atbalstīt izmaiņas un ierosinājām šo likmi palielināt līdz 30 latiem uz hektāru. Tas stimulētu lauksaimniekus uzrādīt peļņu, ko pēc tam var ieguldīt primārajā ražošanas pamatlīdzeklī - zemē -, tādējādi stimulējot zemes apsaimniekošanu un sektora stabilitāti.

Uzskatām, ka šāda nodokļa atlaide veicinātu legālu tirgus attīstību. Tas savukārt papildinātu valsts budžetu caur pievienotās vērtības nodokli.

Šīs nodokļa atlaides palielināšanu atbalstīja arī lauksaimnieku organizācijas, un uz 2010.gada valsts budžetu, palielinot uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi lauksaimniekiem no 10 uz 30 latiem, ietekme būtu šāda: valsts budžetā tas veidotu izdevumu daļā 1,8 miljonus latu, bet turpretim palielinātos pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi, kas veidotu aptuveni 2 miljonus latu. Šī būtu tāda neitrāla ietekme uz budžetu.

Piedāvātās izmaiņas dotu šo ekonomisko ieguvumu. Kā jau teicu, tiktu samazināts „pelēkā” tirgus ekonomikas segments lauksaimniecībā. Papildus būtu budžetā ienākumi no pievienotās vērtības nodokļa. Stimulētu lauksaimniekus iegādāties īpašumā zemi. Bet par šo priekšlikumu bija ļoti lielas debates Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā. Zaļo un Zemnieku savienība šajās debatēs aizstāvēja lauksaimnieku intereses. Balsojot tomēr deputātu vairākums noraidīja šo priekšlikumu, kas būtu ļoti būtisks tieši lauksaimniekiem.

Vēl. Mazliet akcentēšu vēl vienu likumprojektu, ko skatīja Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, - par nekustamā īpašuma nodokli. Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputāti ierosināja priekšlikumu neaplikt ar nodokli individuālās dzīvojamās mājas un dzīvokļu īpašumus (neieskaitot zemi), kuru kadastrālā vērtība būtu mazāka par pieciem tūkstošiem. Arī šo priekšlikumu neatbalstīja, bet tas būtu atvieglojums īpaši maznodrošinātajām ģimenēm un būtu būtisks atvieglojums varbūt tieši lauku iedzīvotājiem.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies Skaidrītei Pilātei no Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas.

Nākamais runās partijas „Jaunais laiks” frakcijas deputāts Alberts Krūmiņš. Lūdzu!

A.Krūmiņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Labdien, godātie radioklausītāji! Saeima šodien konceptuāli izskatīja likumprojektu „Grozījumi Darba aizsardzības likumā”, kas paredz izslēgt prasību obligāti norīkot vairākus darba aizsardzības speciālistus vai izveidot darba aizsardzības struktūrvienību uzņēmumos, kuros ir 50 vai vairāk nodarbināto. Grozījumi paredz vidējos un lielos uzņēmumos, kur nodarbinātie nav pakļauti bīstamiem riska faktoriem, norīkot vienu, nevis vairākus darba aizsardzības speciālistus, tādējādi samazinot izmaksas. Paredzēts izslēgt 8.panta ceturto daļu. Tiks samazināts tās informācijas apjoms, kas darba devējam ir jāiesniedz Valsts darba inspekcijai, un tādējādi samazinās administratīvo slogu.

Taču joprojām lielākā aktualitāte ir nākamā gada valsts budžets, par kura pieņemšanu Saeima lems jau nākamnedēļ, 1.decembrī. Nenoliedzami, valstiski šis ir ārkārtīgi sarežģīts periods, kad visspilgtāk var redzēt, kuri ir tavi sabiedrotie arī tad, kad ūdens jau smeļas mutē. Nākamās nedēļas balsojums Saeimā nozīmēs, ka būsim izglābuši valsti no nebūtības. Ikviens no mums saprot, ka pieņemtie lēmumi nav tie labākie. Šie bijuši, iespējams, smagākie lēmumi, ko politiķiem nācies pieņemt kopš valsts neatkarības atjaunošanas. Taču šis budžets ir mūsu valsts vienīgais glābiņš.

Protams, daudzas lietas mēs būtu gribējuši darīt savādāk, taču ik dienas mums jāapzinās gan politiskā situācija koalīcijā, gan pašu spēki un iespējas. Ļoti iespējams, ka vieglāk ir padoties. Taču „Jaunais laiks” ir apņēmies atjaunot valsts stabilitāti un drošību, lai Latvijā dzīvojošie būtu uz droša kuģa.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija kopā ar ministriju speciālistiem un sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem pēdējās divas nedēļas strādājusi garas stundas, izskatot gandrīz tūkstoti priekšlikumu 2010.gada budžeta likumam. Jāsaka, ka izdevies panākt, ka ir noraidīti priekšlikumi, ar kuriem ministriju speciālisti uzliek papildu slogu nodokļu maksātājiem. Lai nodrošinātu algas ārstiem, policistiem, skolotājiem, robežsargiem, karavīriem, pensijas pensionāriem, kas sastāda gandrīz 70 procentus no valsts budžeta, un lai samaksātu apmēram 10 procentus no budžeta kā parādus par aizdevumiem un pārējā naudiņa - 20 procentu - paliktu valsts aparāta uzturēšanai, nodokļi ir jāpalielina. Tas ir smagi, psiholoģiski smagi visiem deputātiem, bet tā ir šobrīd realitāte. Tādēļ visiem ir šī smagā nodokļu nasta nākamajā gadā jānes.

Šosvētdien svinēsim pirmo Adventi. Šis ir pārdomu laiks ikvienā ģimenē. Novēlu jums mieru, saticību un ticību sev un savai valstij.

Paldies.

Vadītāja. Paldies partijas „Jaunais laiks” frakcijas deputātam Albertam Krūmiņam.

Apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas viedokli, kā ierasts, paudīs frakcijas deputāts Valērijs Agešins. Lūdzu!

V.Agešins (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! „Saskaņas Centrs” nevar atbalstīt valdības sagatavoto antisociālo budžeta projektu. 2009.gada budžeta izpilde ir skumīga, un tāpēc, mūsuprāt, jāmaina 2010.gada budžeta sastādīšanas noteikumi.

Mūsuprāt, valdības vislielākā kļūda ir nodokļu palielināšana. Mēs uzskatām, ka nodokļu palielināšana nepalielinās ienākumus krīzes apstākļos. Līdz ar to mums ir konkrēti un konstruktīvi priekšlikumi izdevumu samazināšanai. Priekšlikumi ir iesniegti. Un, starp citu, pirmo reizi Latvijas Republikas vēsturē pēc parlamentārās opozīcijas iniciatīvas, šinī gadījumā - pēc apvienības „Saskaņas Centrs” iniciatīvas, ir sastādīts un iesniegts gan Saeimai, gan valdībai pilnvērtīgs alternatīvais budžets. Nepieciešamība pēc mūsu izstrādātā budžeta ir radusies tāpēc, ka varas partijas nevēlas runāt par valsts alternatīvo attīstību krīzes apstākļos, plēšas savā starpā un turpina izvirzīt haotiskus labojumus, it īpaši nodokļu politikā. Ļoti svarīgi ir tas, ka alternatīvā budžeta sastādīšanai ir izmantoti tikai oficiāli dati - valdības budžeta dati, kā arī Valsts kases dati.

Runājot par konkrētiem priekšlikumiem, vēlos pateikt, ka galvenā valdības kļūda slēpjas vēlmē krīzes apstākļos saglabāt lielu valsts birokrātisko aparātu. Lai izdzīvotu pašlaik, mums ir tikai viena iespēja - krietni samazināt izdevumus un atbrīvoties no ierēdņu balasta. Piemēram, vairāku pašvaldību vadītāju un viņu vietnieku atalgojums vēl aizvien krietni pārsniedz Valsts prezidenta un Ministru prezidenta atalgojumu. Līdz ar to mūsu alternatīvajā budžetā ir ieplānots papildus samazināt ierēdņu atalgojumu vēl vismaz par 10 procentiem. Savukārt atsevišķās nozarēs vadības atalgojums ir jāsamazina par 25 un pat 50 procentiem par neefektīvu ierēdņu darbu.

Otrām kārtām, lai nodrošinātu budžeta ieņēmumu pieaugumu un Latvijas ekonomikas krituma apstādināšanu, alternatīvajā budžetā ir ieplānots samazināt nodokļu likmes un uz tā rēķina iegūt nodokļu iekasēšanas pieaugumu. Konkrēti, ir nepieciešams samazināt PVN likmi no 21 procenta līdz 18 procentiem un pazemināto PVN likmi - no 10 procentiem līdz 9 procentiem, ieskaitot pie precēm ar pazeminātu likmi pārtikas preces. Jāsamazina arī sociālā nodokļa likme no 33 procentiem līdz 24 procentiem.

Arī mēs uzskatām, ka nodokļu slodzes samazinājums darbiniekiem ar nelieliem ienākumiem un pieaugums tiem, kas saņem lielāku algu, nodrošinās taisnīgumu valsts budžetā. Un tas viss ir nodrošināms ar progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa skalu un neapliekamā minimuma palielināšanu.

„Saskaņas Centra” iesniegtais budžeta projekts, pēc mūsu domām, ir pamats tam, lai Latvijas ekonomika sekmīgi attīstītos 2011. un 2012.gadā.

Paldies par uzmanību!

Vadītāja. Paldies apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas deputātam Valērijam Agešinam.

„Frakciju viedokļus” turpina Tautas partijas frakcijas deputāts Jānis Porietis. Lūdzu!

J.Porietis (Tautas partijas frakcija).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Protams, šodienas sēdē vislielāko uzmanību piesaistīja likumprojekts „Grozījumi likumā „Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu””. Tā kā valsts ir sarežģītā finansiālā situācijā, protams, budžets ir jāsabalansē, un, lai tas atbilstu gan visiem starptautiskajiem līgumiem, gan arī situācijai valstī, šī nauda budžetā ir jāiegūst. Un šis likumprojekts, kas paredz palielināt šo ikgadējo nodevu, protams, dod pienesumu valsts budžetam. Un, saprotot šo situāciju, Tautas partija, protams, atbalstīja šo likumprojektu. Taču, manuprāt, valdībai un mums visiem būtu jāvērš uzmanība uz to, ka šā un diemžēl arī viena otra cita likumprojekta anotācijas ailītēs, kur ir runa par konsultācijām, kādas ir notikušas ar ekspertiem, ar sabiedriskajām organizācijām, ar sociālajiem partneriem... Šā likumprojekta anotācijā, šajās ailītēs, ir rakstīts, ka konsultācijas nav notikušas un ka sabiedrība ir tikai informēta par šīm izmaiņām. Protams, tas nav īpaši labi, jo ir jāņem vērā šī situācija un šādi nodokļu paaugstinājumi sabiedrībā tomēr būtu vairāk jāizspriež. It kā pozitīvā doma, kas anotācijā lasāma, ka transportlīdzekļu izmantošana notiks racionālāk, vairāk tiks lietotas mazās un vidējās klases automobiļi, protams, ir ļoti laba, bet nez vai tā realizēsies pašreizējā situācijā, jo sakarā ar šā nodokļa palielināšanu šos lielās klases automobiļus būs grūtāk pārdot. Tātad viņi turpinās ar tiem braukt. Bet savukārt tie, kas jau ir nopirkuši šos auto, nevar plānot iegādāties sev maza apjoma auto. Tā ka par to ir jāpadomā. Protams, tas fakts, ka motocikliem šī nodeva ir palielināta 17 reizes, turpretī automobiļiem tikai divas reizes, varbūt liek precizēt šo likumprojektu pēdējā, galīgajā, lasījumā, jo, ja, maksājot tikai 3 latus, teiksim, apmēram 24 000 motociklu īpašnieku nav līdz šim reģistrējuši savus braucamos un maksājuši šo nodevu, tad diezin vai, palielinot nodokli līdz 50 latiem, viņu skaits pieaugs paredzētajā proporcijā. To atliek vien minēt.

Vēl Tautas partija vairākkārt koalīcijas partneriem ir norādījusi arī uz iespējamiem riskiem, šādi paaugstinot nodokļus, un ir aicinājusi gan aktīvāk veikt strukturālās reformas, gan arī izmantot struktūrfondus, kurus Latvija diemžēl izmanto nepietiekami pašfinansējuma trūkuma dēļ. Mēs tomēr aicinām koalīcijas partnerus un arī visu valdību aktīvāk piesaistīt šos struktūrfondus un veikt šīs strukturālās reformas straujāk. Un, protams, ir jāveicina arī uzņēmējdarbība, kas faktiski ir vienīgais ienākumu avots budžetā.

Paldies.

Vadītāja. Paldies Tautas partijas frakcijas deputātam Jānim Porietim.

Nākamajam vārds partijas „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas deputātam Valērijam Buhvalovam. Lūdzu!

V.Buhvalovs (PCTVL frakcija).

Labdien, godātie radioklausītāji! Valdošā koalīcija ar apbrīnojamu stūrgalvību, kas pelna labāku pielietojumu, turpina mūs pārliecināt, ka mēs jau esam sasnieguši krīzes viszemāko lejupslīdes punktu un ka teju, teju sāksies lēna atdzimšana.

Atgādināšu situāciju. Mums ir gandrīz 200 000 bezdarbnieku, iekšējais kopprodukta kritums pēdējā laikā sastādīja 18 procentus. Puse bezdarbnieku jau vairs nesaņem bezdarbnieka pabalstu. No kādiem līdzekļiem iztikt šiem ļaudīm un viņu ģimenēm - to neviens nezina pateikt.

Eiropas palīdzība, uz kuru tā cerēja mūsu varasvīri, izrādījās liels blefs. Bezdarbniekiem maksā 100 latu stipendiju par 8 stundu darba dienu. Šī pazemojošā ubaga dāvana ir zemāka par minimālās algas apmēru. Visu to mēs novērojam uz ierēdņu jaukās dzīves fona.

Cienījamie radioklausītāji! Vai jums nav apnicis klausīties mūsu valdības pasakās par to, ka viss būs lieliski? Kad īsti paliks lieliski - to valdība nesaka, bet spītīgi turpina kalt iedzīvotāju nodokļu palielināšanas plānus.

Mēs nedzirdam no valdības nekādus priekšlikumus par jaunu darba vietu radīšanu, nav arī plānots paplašināt jau esošo ražošanu. Tad uz kā rēķina mēs izķepurosimies no krīzes? Vai uz tukšu valdības solījumu un kredītu rēķina, kurus mēs patlaban ņemam, nonākdami parādu jūgā? Masveidā tiek slēgtas skolas un slimnīcas, īpaši traģiski tas ir lauku apvidos, kur līdz ar skolas slēgšanu faktiski izbeidzas arī jebkādas kultūras dzīves norises.

Šī bezatbildīgā labējo partiju politika noveda Latviju pie katastrofas, no kuras tagad daudzu gadu laikā vajadzēs censties kaut kā izkulties. Padomājiet, vai jums tas ir vajadzīgs!

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies partijas „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas deputātam Valērijam Buhvalovam.

Nākamajai vārds partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas deputātei Janīnai Kursītei-Pakulei. Lūdzu!

J.Kursīte-Pakule (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Godātie radioklausītāji! Budžeta pieņemšanas process ir neiedomājami grūts, jo nav jau no kā piešķirt. Piešķiramais ir izsaimniekots iepriekšējos gados, tāpēc ir jāpieņem nepopulāri lēmumi.

Es varētu piekrist daudz kam, ko runāja Buhvalova kungs, bet te jau ir tas, ka kritizēt vienmēr ir viegli. Paskatīsimies, vai Rīgas domē šis kreiso partiju solījums - atrast uzreiz un tūlīt daudzas jaunas darba vietas -, ir devis rezultātu! Vienkārši ir objektīva krīzes situācija. Neskatoties uz to, ka ir šī krīzes situācija un ka ir grūtības pieņemt budžetu, tomēr ir arī virkne momentu, kur redzams, ko ir izdevies izdarīt.

Pirmais. Nav paaugstināts pievienotās vērtības nodoklis uzņēmējdarbībai, ko ieteica Starptautiskā Valūtas fonda eksperti, bet kam koalīcija tomēr nepiekrita.

Otrais. Ir izveidota vienota atalgojuma sistēma, kurā iekļauts arī strīdīgais jautājums par kapitālsabiedrību valdēm un padomēm, un tas, manuprāt, ir ļoti svarīgi.

Trešais. Ir saglabāts 35 latu apjomā neapliekamais minimums iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājiem.

Ceturtais. „Pilsoniskās Savienības” pārziņā esošā Aizsardzības ministrija ir apņēmusies finansiāli atbalstīt Politiski represēto apvienību, un, manuprāt, tas ir ļoti svarīgi šajos grūtajos laikos.

Tomēr, protams, ir arī virkne tādu lietu, kas nav atbalstītas un ko nav izdevies realizēt šajā budžetā.

Pirmais. Nav izdevies ieviest progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli, tas ir, vienādu procentu budžetā maksās gan mazo, gan lielo algu saņēmēji, tas ir, 26 procentus.

Otrais. Nav atbalstīta ierosme ar 25 procentu paaugstinātu likmi aplikt uzņēmējsabiedrības, kuru peļņa pārsniedz 5 miljonus latu. To, ja tā var teikt, „noraka” Starptautiskā Valūtas fonda eksperti un ziemeļu kaimiņvalstu valdības.

Arī nekustamo īpašumu nodoklim par mājokļiem netika piemērotas atšķirīgas likmes vienģimeņu un lepno namu īpašniekiem.

Tomēr „Pilsoniskā Savienība” ļoti cer, ka tādai būtiskai lietai mūsu kultūrā un mūsu valsts identitātē kā Dziesmusvētkiem... ka Dziesmusvētku koru un deju kolektīvu vadītājiem tiks piešķirts valsts budžeta finansējums.

Šodien, kā vairāki deputāti jau minēja, asas debates izraisījās par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu - grozījumiem Budžeta likumā. Jā, daudz kas ir jādara un ir jāpieņem nepopulāri lēmumi. Ja tomēr mašīnām ir šī atšķirība attiecībā uz dzinējtilpumu, tad tomēr būtu jāskatās un jāiestrādā, ka ir atšķirīga nodeva par motocikliem ar dažādu tilpumu, jo nevar taču maksāt par maza tilpuma motociklu tādu pašu nodevu, kādu maksā par lielu un ekskluzīvu motociklu. Un ir pilnīgi piemirsušās arī jahtas. Jahta arī ir ūdenstransporta līdzeklis.

Visbeidzot. Es gribu savu uzstāšanos noslēgt ar DNB Nord Latvijas barometra nupat veiktās aptaujas rezultātiem, kur ir sadaļa - „Pasakainā Latvija”. No piedāvātā bagātīgā atbilžu klāsta uz jautājumu, kāds tēls, jūsuprāt, vistrāpīgāk raksturo pašreizējo Latviju, 29 procenti no aptaujātajiem domā, ka apslapinājušos kaķēnu, un tikai 3 procenti, ka joprojām tīģeri - Baltijas tīģeri. It kā bēdīgas perspektīvas, jo kaķēns pats par sevi, pat tad, ja nav apslapinājies, ne uz ko lielu, salīdzinot ar tīģeri, nav spējīgs, bet varbūt tomēr cerēt uz, kaut šai brīdī apslapinājušos, bet tīģeri, Baltijas tīģeri, kurš drīz būs gatavs celties un meklēt, un atrast izeju.

Paldies.

Vadītāja. Paldies partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas deputātei Janīnai Kursītei-Pakulei.

Un šodienas frakciju viedokļus noslēdz apvienības „Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšsēdētājs Māris Grīnblats. Lūdzu!

M.Grīnblats (TB/LNNK frakcija).

Labdien, godātie radioklausītāji! Budžeta pieņemšanas process, protams, atšķirībā no piektā, sestā vai septītā gada, kad šeit bija daudz smaidīgu seju Saeimā un varbūt bija smaidīgas sejas arī ārpusē, jo vismaz jau attiecīgajai nozarei, algām, pabalstiem vai pensijām bija liels pieaugums, šobrīd to smaidīgo seju nav šeit iekšā un, protams, vēl jo mazāk to ir ārpusē.

Ko es gribētu pieminēt? Žēl, ka valdība ir atradusi tādu argumentu, ka tieši Latvijas aizdevēju, tātad pirmām kārtām Valūtas fonda, bet vēl vairāk pat Eiropas Komisijas un vienas mūsu donorvalsts, Zviedrijas, ieteikumu dēļ, kuri, protams, nekur rakstiski neparādīsies, nav atbalstīts papildu ienākuma nodoklis uzņēmumiem, kuru peļņa gadā pārsniedz 5 miljonus latu. Kā zināms, pārsvarā tie ir ārzemju kapitāla uzņēmumi, tai skaitā Zviedrija šeit droši vien būtu vienā no pirmajām vietām. Tātad diemžēl ietekmīgo lieluzņēmēju lobijs ir nostrādājis visai efektīvi. Katrā gadījumā var piekrist tiem, kuri saka, ka tas nav sociāli taisnīgi un atgādina kaut ko līdzīgu neokoloniālismam, kā to jau vienā otrā intervijā viena otra ietekmīga persona ir pieminējusi.

Nav patīkams arī 26 procentu iedzīvotāju ienākuma nodokļa pieaugums, bet šeit var piekrist tam, ka tas tika meklēts kā vienkāršākais kompromiss tā vietā, lai nebūtu vēlāk jāsamazina neapliekamais minimums, tai skaitā neapliekamais minimums par apgādībā esošu personu un bērnu, kas būtu smagāks spiediens uz ģimeni, un arī lai nebūtu jāatsakās no attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un veselību, kuri, taisnību sakot, nav lieli, tomēr var mazliet palīdzēt tiem, kuri tos 150 latus gadā šim mērķim ir iztērējuši.

Kas attiecas uz nodokļu palielināšanu kopumā, tā nekad neizsauc prieku, pat ja atsevišķos gadījumos šī nodokļu samaksāšana nemaz nav tik traģiski grūta. Otra izeja, protams, bija meklēt papildus 57 miljonu latu samazinājumu, ko valdība acīmredzot tik īsā laikā arī nevarēja izdarīt, bet droši vien varbūt arī nemēģināja.

Šeit es varu piebilst tikai vienu - to, ka viena vai otra samazinājuma efekts būs jūtams pēc gadiem. Tā, piemēram, satiksmes nozarei kopumā nākamā gada samazinājums ir mīnus 40 procenti, un, kā mēs saprotam, pamatā tas attiecas tātad uz ielu un ceļu uzturēšanu un remontu. Tas skars arī dotācijas sabiedriskā transporta uzturēšanai, kur, protams, ne visi maršruti ir rentabli. Tātad tas nozīmē daļas maršrutu slēgšanu vai reisu skaita samazināšanu, vai diemžēl arī biļešu cenu pieaugumu.

Kā mēs zinām, otrs lielākais samazinājums ir kultūras nozarei - apmēram mīnus 30 procenti, kas, protams, arī nav patīkami, jo kultūras efekts, kaut arī neizpaužas tonnās vai kubikmetros, bet, protams, ilgtermiņā un vidējā termiņā ir ļoti būtisks katrai sevi cienošai nācijai un valstij.

Tātad vēl pie tām lietām, par kurām šeit, protams, diskutēja. Tas ir jāsaka par transportlīdzekļu nodevu, kas acīmredzot arī tapusi kā viens no instrumentiem, lai izveidotu šo 57 miljonu lielo papildu ietaupījumu. Un šeit var piekrist tikai vienam - tam, ka, protams, transportlīdzeklis ne vienmēr liecina par greznību vai par turību. Katrā gadījumā kritērijs - tikai transportlīdzekļa masa - ir rēķināšanai ērts, bet, protams, ir arī ļoti dārgi un ekskluzīvi transportlīdzekļi, kuru tonnāža, varētu teikt, ir samērā maza, bet kuri ir maksājuši nesalīdzināmi dārgāk nekā dažs labs vecs, kas tiešām varbūt der tikai aizbraukšanai 10 vai 20 kilometrus uz darbu, darba meklējumos vai kādās citās ļoti neatliekamās lietās. Tā ka varētu Budžeta komisijai vienīgi novēlēt meklēt saprātīgāku kompromisu, tajā skaitā varbūt atrast zināmu diferenciāciju arī attiecībā uz motocikliem. Jo, protams, ir motocikli, kurus pērk pārsvarā labi pelnoši vīrieši 40 vai 50 gadu vecumā atpūtai, bet ir arī tādi motocikli, kas ir derīgi kaut kādu sūtījumu izvadāšanai vai braukšanai uz darbu un tā tālāk, kurus, kā saka, par greznības priekšmetu atkal ir grūti uzskatīt.

Katrā gadījumā šeit var piekrist vienam: acīmredzot nodokļu izmaiņas būs, bet paliek jautājums, vai tās būs tieši tādas un vai piedāvātais variants ir pats taisnīgākais. Droši vien šeit var piekrist daudziem kritiķiem, ka likumprojekts ir tapis steigā, jo diemžēl pāris dienu laikā piedāvāt ļoti saprātīgu un izvērstu risinājumu valdība nav varējusi.

Piebildīšu šeit to, ka mūsu apvienība piedāvāja papildu dotāciju vairākām sabiedriskajām organizācijām, nacionālajiem karavīriem, kā arī partizānu apvienībai, kuru gan valdība neatbalsta nākamā gada budžetā, bet ir jāsaka paldies Aizsardzības ministrijai, ka tā atradīs citu veidu, kā šo dotāciju nodrošināt, lai sabiedriskās organizācijas varētu sekmīgi strādāt arī nākamajā gadā. Tāpat kā Politiski represēto apvienība, kurai satiksmes ministrs Gerhards ir solījis šo atbalstu sniegt arī tādā gadījumā, ja citādā veidā to nevarēs atrisināt.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies apvienības „Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšsēdētājam Mārim Grīnblatam.

Līdz ar to šodienas „Frakciju viedokļi” ir izskanējuši. Tos vadīja Saeimas Preses dienesta konsultante Dace Laipa.

Paldies, ka klausījāties, un visu labu!