Latvijas Republikas 9.Saeimas

ziemas sesijas divpadsmitā sēde

2009.gada 19.martā

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

 

Sēdes darba kārtība
Satura rādītājs
Balsojumi
Frakciju viedokļi

Sēdes vadītājs. Labrīt, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Sāksim Saeimas 2009.gada 19.marta sēdi.

Pirms mēs sākam izskatīt apstiprināto sēdes darba kārtību, mums ir jālemj par iespējamiem grozījumiem šodienas sēdes darba kārtībā.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lūdz šodienas sēdes darba kārtībā pirmajā sadaļā iekļaut lēmuma projektu „Par Gunta Bērziņa 9.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas „Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”. Vai deputātiem ir iebildumi pret šādiem grozījumiem? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lūdz šodienas sēdes darba kārtībā pirmajā sadaļā iekļaut arī Saeimas lēmuma projektu „Par Igora Aleksandrova 9.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas „Jaunais laiks” Vidzemes vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”. Vai deputātiem ir iebildumi pret šādiem grozījumiem? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lūdz šodienas sēdes darba kārtībā pirmajā sadaļā iekļaut arī lēmuma projektu „Par Madara Lasmaņa 9.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas „Jaunais laiks” Zemgales vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”. Vai deputātiem ir iebildumi pret šādiem grozījumiem? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lūdz šā gada 19.marta sēdes darba kārtībā iekļaut arī jautājumu par Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas paziņojumu „Par Ata Slaktera 9.Saeimas deputāta mandāta atjaunošanu”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Juridiskā komisija savukārt lūdz grozīt šodienas sēdes darba kārtību un iekļaut tajā likumprojektu „Grozījums Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā” un izskatīt jautājumu par tā nodošanu komisijai, tātad tas ir jāiekļauj sadaļā „Prezidija ziņojumi”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Ir saņemts desmit deputātu parakstīts iesniegums ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par deputāta Dzintara Zaķa atsaukšanu no Saimnieciskās komisijas”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Ir saņemts arī desmit deputātu parakstīts iesniegums ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par deputāta Dzintara Zaķa ievēlēšanu Nacionālās drošības komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta „Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā” (nr.1005/Lp9) trešajam lasījumam” līdz 2009.gada 27.martam”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Godātie kolēģi! Sākam izskatīt šodienas sēdes darba kārtību.

Lēmuma projekts „Par Gunta Bērziņa 9.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas „Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vārdā - deputāts Sergejs Dolgopolovs.

S.Dolgopolovs (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Labrīt, cienījamie kolēģi! Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ir saņēmusi Saeimas deputātes Lindas Mūrnieces iesniegumu, kurā viņa paziņo, ka viņa noliek deputāta mandātu uz iekšlietu ministra amata pildīšanas laiku.

Izskatot visus materiālus, kas bija iesniegti no Centrālās vēlēšanu komisijas, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija sagatavoja Saeimas lēmuma projektu „Par Gunta Bērziņa 9.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas „Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus” un lūdz šo Saeimas lēmuma projektu pieņemt.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu Gunti Bērziņu Saeimas tribīnē, lai nodotu svinīgo solījumu.

G.Bērziņš.

Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā svinīgi solu būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākums pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Gunta Bērziņa 9.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas „Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - lēmuma projekts „Par Igora Aleksandrova 9.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas „Jaunais laiks” Vidzemes vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vārdā - deputāts Sergejs Dolgopolovs.

S.Dolgopolovs (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Izskatījusi deputāta Einara Repšes iesniegumu par deputāta mandāta nolikšanu uz finanšu ministra amata pildīšanas laiku, kā arī Centrālās vēlēšanu komisijas iesniegtos materiālus, Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija sagatavoja Saeimas lēmuma projektu „Par Igora Aleksandrova 9.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas „Jaunais laiks” Vidzemes vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”.

Lūdzu apstiprināt šo lēmumu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu Igoru Aleksandrovu Saeimas tribīnē, lai dotu deputāta svinīgo solījumu.

I.Aleksandrovs.

Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākums pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Igora Aleksandrova 9.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas „Jaunais laiks” Vidzemes vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lūdzu deputātu Igoru Aleksandrovu ieņemt vietu Sēžu zālē.

Nākamais darba kārtības punkts - lēmuma projekts „Par Madara Lasmaņa 9.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas „Jaunais laiks” Zemgales vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vārdā - deputāts Sergejs Dolgopolovs.

 

S.Dolgopolovs (frakcijas „Saskaņas Centrs”).

Izskatījusi deputāta Kampara iesniegumu par deputāta pilnvaru nolikšanu uz ekonomikas ministra amata pildīšanas laiku, kā arī Centrālās vēlēšanu komisijas iesniegtos materiālus, Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija sagatavoja Saeimas lēmuma projektu „Par Madara Lasmaņa 9.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas „Jaunais laiks” Zemgales vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”.

Lūdzu apstiprināt šo lēmumu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu Madaru Lasmani Saeimas tribīnē, lai dotu deputāta svinīgo solījumu.

M.Lasmanis.

Es, uzņemoties Saeimas deputāta pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās sirdsapziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Madara Lasmaņa 9.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas „Jaunais laiks” Zemgales vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret - 1, atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lūdzu Madaru Lasmani ieņemt vietu Saeimas Sēžu zālē.

Nākamais darba kārtības punkts - „Par Ata Slaktera 9.Saeimas deputāta mandāta atjaunošanu”.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vārdā - deputāts Sergejs Dolgopolovs.

S.Dolgopolovs (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 5.panta otrajā un trešajā daļā noteikto kārtību ziņo, ka, pamatojoties uz Ata Slaktera 2009.gada 16.marta iesniegumu par deputāta mandāta atjaunošanu, kuru viņš bija nolicis uz ministra amata pildīšanas laiku, tiek atjaunotas viņa deputāta pilnvaras. Deputāta pienākumus beidz pildīt Ērika Zommere, kura iestājās Saeimā no Tautas partijas Zemgales vēlēšana apgabala saraksta uz laiku, kamēr no šī saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Es vēlos gan savā, gan Saeimas Prezidija vārdā pateikt paldies Ērikai Zommerei par darbu 9.Saeimā, un es lūdzu Ati Slakteri ieņemt vietu Sēžu zālē.

Savukārt sakarā ar to, ka mums ir jāpārinstalē balsošanas iekārta, tiek izsludināts tehnisks pārtraukums līdz pulksten 9.40. Tātad atgriežamies Saeimas Sēžu zālē pulksten 9.40.

Paldies.

(Pārtraukums.)

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Pirms mēs turpinām Saeimas sēdi, lūdzu, izņemiet un ievietojiet atpakaļ balsošanas iekārtā savu identifikācijas karti, lai balsošanas sistēma jūs atkal atpazīst.

Pirms mēs sākam izskatīt apstiprināto sēdes darba kārtību, mums jālemj vēl par iespējamām izmaiņām šodienas sēdes darba kārtībā.

Ir saņemts desmit deputātu iesniegums ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par deputāta Valda Ģīļa atsaukšanu no Juridiskās komisijas”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Ir saņemts desmit deputātu parakstīts iesniegums ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par deputāta Aināra Šlesera ievēlēšanu Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sastāvā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Ir saņemts desmit deputātu parakstīts iesniegums ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par deputāta Aināra Šlesera ievēlēšanu Pieprasījumu komisijas sastāvā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Ir saņemts desmit deputātu iesniegums ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par deputāta Valda Ģīļa ievēlēšanu Sociālo un darba lietu komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Ir saņemts arī iesniegums (to ir parakstījuši pieci deputāti) ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par Saeimas priekšsēdētāja biedres Karinas Pētersones atsaukšanu no amata”. (No zāles: „Balsot!”) Deputāti prasa balsojumu. Jā. Šādu iesniegumu ir iesnieguši desmit… Par darba kārtību ir iesnieguši pieci deputāti, bet šo iesniegumu - desmit deputāti. Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par šodienas sēdes darba kārtības grozīšanu, iekļaujot tajā lēmuma projektu „Par Saeimas priekšsēdētāja biedres Karinas Pētersones atsaukšanu no amata”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 48, pret - 26, atturas - 1. Darba kārtība grozīta.

Un ir saņemts arī iesniegums ar lūgumu grozīt šodienas sēdes darba kārtību un iekļaut tajā lēmuma projektu „Par Solvitas Āboltiņas ievēlēšanu par Saeimas priekšsēdētāja biedri”. Vai deputātiem ir iebildumi? (No zāles dep. Bērziņš (LPP/LC): „Kā var iekļaut, ja Karina Pētersone vēl nav izbalsota?”) Jā, Bērziņa kungam taisnība. Līdz ar to jautājums par šo darba kārtības grozījumu tiks izskatīts pēc tam, kad būs izlemts nupat kā darba kārtībā iekļautais jautājums.

Godātie kolēģi, izskatām apstiprināto šodienas sēdes darba kārtību. Sākam ar sadaļu „Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem”.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījums Sodu reģistra likumā” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Likumprojekts tiek nodots komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījums Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Tautas skaitīšanas likumā” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Starptautiskās palīdzības likumā” nodot Ārlietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Juridiskās komisijas izstrādāto… iesniegto likumprojektu „Grozījums Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? (No zāles: „Balsot!”) Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par Juridiskās komisijas iesniegtā likumprojekta „Grozījums Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā” nodošanu Juridiskajai komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret - 1, atturas - nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Godātie kolēģi, turpinām izskatīt darba kārtību. Izskatām nākamo darba kārtības sadaļu - „Likumprojektu izskatīšana”.

Likumprojekts „Par Nolīgumu starp Eiropas Savienību un Austrāliju par gaisa pārvadātāju veikto Eiropas Savienības pasažieru datu reģistra (PDR) datu apstrādi un pārsūtīšanu Austrālijas muitas dienestam”, otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Andris Bērziņš.

 

A.Bērziņš (LPP/LP frakcija).

Godājamie kolēģi! Strādājam ar dokumentu Nr.1083/Lp9 jeb ar dokumentu Nr.3890 - divu veidu numerācija tam ir. Ar likumprojektu „Par Nolīgumu starp Eiropas Savienību un Austrāliju par gaisa pārvadātāju veikto Eiropas Savienības pasažieru datu reģistra (PDR) datu apstrādi un pārsūtīšanu Austrālijas muitas dienestam”.

Godājamie kolēģi! Šis ir standarta dokuments, ko mēs esam pieņēmuši jau virknē gadījumu ar valstīm, lai novērstu iespējamos likumu pārkāpumus, kas saistīti ar cilvēku pārlidojumiem un savstarpējām vizītēm vienā vai otrā valstī.

Uz otro lasījumu mēs neesam saņēmuši nevienu priekšlikumu, un Ārlietu komisija vienbalsīgi ir atbalstījusi šo dokumentu izskatīšanai Saeimā otrajā, galīgajā, lasījumā.

Aicinu jūs balsot „par”.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Par Nolīgumu starp Eiropas Savienību un Austrāliju par gaisa pārvadātāju veikto Eiropas Savienības pasažieru datu reģistra (PDR) datu apstrādi un pārsūtīšanu Austrālijas muitas dienestam” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Par Latvijas Republikas valdības un Uzbekistānas Republikas valdības vienošanos par sadarbību ārkārtējo situāciju novēršanas un likvidēšanas jomā”, otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godātais Prezidij! Augsti godātie kolēģi! Strādājam ar dokumentu Nr.3891 - likumprojektu „Par Latvijas Republikas valdības un Uzbekistānas Republikas valdības vienošanos par sadarbību ārkārtējo situāciju novēršanas un likvidēšanas jomā”.

Godājamie kolēģi! Uz otro lasījumu neviens priekšlikums komisijā netika saņemts. Komisija izskatīja šo jautājumu un aicina jūs nobalsot par šo dokumentu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lēmums tika pieņemts vienbalsīgi. Aicinu arī jūs tā izdarīt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Par Latvijas Republikas valdības un Uzbekistānas Republikas valdības vienošanos par sadarbību ārkārtējo situāciju novēršanas un likvidēšanas jomā” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Par nacionālās sporta bāzes statusu”, trešais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā - deputāts Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Izskatām likumprojektu trešajā lasījumā.

1. - deputāta Klementjeva priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti vēlas sākt debates.

Vārds debatēs deputātam Ivanam Klementjevam.

I.Klementjevs (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Deklarācijā par Ivara Godmaņa vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību punktā 11.2. bija ierakstīts: pilnveidosim sporta, valsts sporta, pašvaldības institūciju struktūru un funkcijas, nodrošināsim efektīvu un koordinētu sporta politikas izstrādi un īstenošanu. Un tā arī notika, ka pagājušā gada, 2008.gada, 23.decembrī Ministru kabinets pieņēma rīkojumu par Sporta pārvaldes reorganizāciju.

Reorganizācijā bija paredzēts, ka no 39 darbiniekiem tiks saglabātas 17 amatu vietas, bet, pēc manā rīcībā esošās informācijas, darbā tika pieņemti tikai divi no bijušās Sporta pārvaldes darbiniekiem.

Tā ka šodien par visu sporta nozari mūsu valstī atbildīgā ir Izglītības un zinātnes ministrija.

Taču gribu jums minēt vienu piemēru par Sporta pili. Tad, kad Sporta pils jau bija likvidēta un gandrīz gadu jau vairs nedarbojās, tai vēl joprojām bija šāds statuss - nacionālā sporta bāze. Kas atbildēja par to? Vai Izglītības un zinātnes ministrija vai reorganizējamā Sporta pārvalde? Nē, protams, neviens. Un kāpēc tad Rīgas dome nesaņēma savu zemes un īpašuma nodokli apmēram 100 tūkstošu apjomā? Rīgas dome ir zaudētāja. Un neviens no ministriem negrib atdot to naudiņu atpakaļ.

Tāpēc ar šo priekšlikumu es gribu konkretizēt, kas tomēr ir atbildīgs par sporta nozari. Es ierosinu, ka saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu funkcijas sadalāmas starp Nacionālo Olimpisko sporta metodisko centru un Izglītības un zinātnes ministriju. Es ar šādu savu priekšlikumu gribu vienkārši precizēt, lai par nacionālajām sporta bāzēm atbildīgā būtu aģentūra „Nacionālais olimpiskais sporta metodiskais centrs”.

Lūdzu atbalstīt.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

Dz.Ābiķis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Protams, jebkuras institucionālas dabas pārmaiņas ir sāpīgs process, bet komisija cer, ka Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvātais sporta pārvaldības modelis būs dzīvotspējīgs. Laiks rādīs.

Es aicinu atbalstīt komisijas viedokli un neatbalstīt šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - deputāta Ivana Klementjeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 33, pret - 50, atturas - 5. Priekšlikums nav atbalstīts.

Dz.Ābiķis. 2. - tieslietu ministra Gaida Bērziņa iesniegts priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. 3. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. 5. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. 6. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir daļēji atbalstīts un iekļauts atbildīgās komisijas izstrādātajā 7.priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 8. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. 9. - tieslietu ministra priekšlikums - nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst pret komisijas viedokli.

Dz.Ābiķis. 10. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. 11. - tieslietu ministra priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. 12. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. 13. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. 14. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. 15. un 16. - Juridiskā biroja priekšlikumi - nav atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. 17. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. 18. - tieslietu ministra iesniegts priekšlikums - ir daļēji atbalstīts un iekļauts atbildīgās komisijas izstrādātajā 19.priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 20. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. 21. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. 22. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts un iekļauts atbildīgās komisijas izstrādātajā 23.priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. 24. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. 25. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts un iekļauts atbildīgās komisijas izstrādātajā 26.priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 27. - tieslietu ministra priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 28. - tieslietu ministra priekšlikums - ir atbalstīts un iekļauts atbildīgās komisijas izstrādātajā 31.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 29. - tieslietu ministra priekšlikums - ir daļēji atbalstīts un iekļauts atbildīgās komisijas izstrādātajā 31.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. 30. - tieslietu ministra priekšlikums - ir daļēji atbalstīts un iekļauts komisijas izstrādātajā 31.priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 32. - tieslietu ministra priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Cienījamie kolēģi! Aicinu balsot par likumprojektu kopumā trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Par nacionālās sporta bāzes statusu” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 86, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Dz.Ābiķis. Paldies, kolēģi, par vienprātīgu atbalstu!

Sēdes vadītājs. Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Par Latvijas Republikas un Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas (EUMETSAT) līgumu par Latvijas Republikas pievienošanos konvencijai par Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas (EUMETSAT) dibināšanu”, pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godājamais Prezidij! Godājamie kolēģi! Strādājam ar dokumentu Nr.3736 un dokumentu Nr.3889. Likumprojekts „Par Latvijas Republikas un Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas (EUMETSAT) līgumu par Latvijas Republikas pievienošanos konvencijai par Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas (EUMETSAT) dibināšanu”.

Godājamie kolēģi! Manuprāt, pats likumprojekta virsraksts jau izsaka to būtību, kāda ir šim dokumentam, taču paskaidrošu nedaudz sīkāk.

1983.gadā Eiropas Savienības dalībvalstis izveidoja Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizāciju, lai precīzāk koordinētu un labāk izmantotu visus satelītus, kas piederēja katrai atsevišķajai valstij un nodarbojās ar meteoroloģiskajām prognozēm.

Godājamie kolēģi! Šobrīd šajā organizācijā ir iestājusies arī daļa jauno dalībvalstu, kuras 2004.gadā pievienojās Eiropas Savienībai, kā arī daļa valstu, kuras ir ārpus Eiropas Savienības. Pievienošanās šai organizācijai ir jāizdara ar attiecīgā dokumenta ratifikāciju parlamentā, ar likumprojektu. Tas ir tas, ko Ārlietu komisija jums šobrīd piedāvā, un tas nodrošinās to, ka Latvijas meteorologiem būs pieejama pilnīgi visa informācija no visiem satelītiem - ļoti precīza, tā, kas šobrīd ir pieejama visām pārējām šīs organizācijas dalībvalstīm un kas nodrošinās to, ka mēs būsim labāk aizsargāti dažādu iespējamu vides risku gadījumā. Tas nozīmē to, ka labāk būs aizsargāts arī valsts un pašvaldību īpašums, kā arī iedzīvotāju personiskais īpašums.

Ārlietu komisijā šis likumprojekts guva vienprātīgu atbalstu. Aicinu, kolēģi, nobalsot „par” to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Par Latvijas Republikas un Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas (EUMETSAT) līgumu par Latvijas Republikas pievienošanos konvencijai par Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas (EUMETSAT) dibināšanu” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret - nav, atturas - 2. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

A.Bērziņš. Godājamie kolēģi! Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - šā gada 27.marts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Godātie kolēģi! Pirms mēs sākam izskatīt nākamo darba kārtības punktu, mums jālemj vēl par iespējamiem grozījumiem šodienas sēdes darba kārtībā.

Juridiskā komisija lūdz izdarīt grozījumu šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā šīs pašas komisijas izstrādāto likumprojektu „Grozījums Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā” izskatīšanai pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas komisijā un iekļaut šo likumprojektu sadaļā „Likumprojektu izskatīšana”. Vai deputātiem ir iebildumi pret šādu grozījumu? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījums Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (reģistrācijas Nr.1104/Lp9), pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Labrīt, godātie kolēģi! Saeimas Juridiskā komisija saņēma no Ministru kabineta Iekšlietu ministrijas sagatavoto grozījumu Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Grozījums saistīts ar to, ka Valsts robežsardzes amatu sarakstos ir notikušas zināmas izmaiņas pēc Latvijas pievienošanās Šengenas līgumam.

Komisija vienprātīgi atbalstīja šā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījums Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

Dz.Rasnačs. Komisija iesaka par priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam noteikt šā gada 24.martu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi Kriminālprocesa likumā”, pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Imants Valers.

I.Valers (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Dokuments Nr.3724 - likumprojekts „Grozījumi Kriminālprocesa likumā”. Likumprojekts ir saņemts no valdības, sagatavots Tieslietu ministrijā. Likumprojekta būtība ir tā, ka tas ir paredzēts, lai ieviestu Latvijā divus Eiropas Padomes ietvarlēmumus.

Pirmais ir Eiropas Padomes ietvarlēmums par Eiropas apcietināšanas orderi un nodošanas procedūrām starp dalībvalstīm. Šis ietvarlēmums paredz vienkāršot personu izdošanu un pārņemšanu Eiropas Savienības dalībvalstu starpā. Likumprojekts no 1.panta līdz 13.pantam paredz precizējumus Kriminālprocesa likuma „C” sadaļā „Starptautiskā sadarbība krimināltiesiskajā jomā” attiecībā uz personu izdošanas kārtību un kriminālspriedumu izpildi Latvijā un kriminālspriedumu nosūtīšanu izpildei Eiropas Savienības dalībvalstij.

Otrs ir Eiropas Padomes ietvarlēmums par savstarpējas atzīšanas principa piemērošanu konfiskācijas rīkojumiem. Šā ietvarlēmuma mērķis ir atvieglot sadarbību dalībvalstu starpā attiecībā uz īpašumu konfiskācijas rīkojumu savstarpēju atzīšanu un izpildi, lai uzliktu par pienākumu dalībvalstīm savā teritorijā atzīt un izpildīt citas dalībvalsts krimināltiesas izdotus konfiskācijas rīkojumus. Likumprojekta 14. un 15.pants paredz noteikt kārtību, kādā Eiropas Savienības dalībvalsts nolēmums par mantas konfiskāciju tiek izpildīts Latvijā, kā arī kārtību, kādā Latvijā pieņemamais nolēmums par mantas konfiskāciju tiek nosūtīts izpildei Eiropas Savienības dalībvalstī un kā mantas konfiskācijas rezultātā iegūtie naudas līdzekļi vai manta tiek sadalīti ar citu Eiropas Savienības dalībvalsti.

Likumprojekts Juridiskajā komisijā ir atbalstīts pirmajam lasījumam. Aicinu Saeimu atbalstīt to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Kriminālprocesa likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret - nav, atturas - 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

I.Valers. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - šā gada 31.marts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (reģistrācijas Nr.1065/Lp9), otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi! Saeimas Juridiskā komisija izskatīja minēto likumprojektu otrajā lasījumā un saņēma četrus priekšlikumus.

1.priekšlikumu ir iesniedzis Juridiskais birojs. Pret 1.priekšlikumu iebildumu nav. Tātad tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Rasnačs. Arī 2. - Juridiskā biroja priekšlikumu - komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Rasnačs. 3. - Juridiskās komisijas priekšlikumu -, protams, komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. Un arī 4.priekšlikumu iesniedzis Juridiskais birojs. Ierosina izslēgt 152.panta devīto daļu. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Rasnačs. Komisija aicina atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (reģistrācijas Nr.1065/Lp9) pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

Dz.Rasnačs. Komisija ierosina par priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam noteikt šā gada 24.martu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (reģistrācijas Nr.1077/Lp9), otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Saistībā ar šo likumprojektu Saeimas kārtības ruļļa 95.pantā noteiktajā kārtībā neviens priekšlikums nav iesniegts. Līdz ar to debates nav atklājamas. Aicinām balsot „par” likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (reģistrācijas Nr.1077/Lp9) otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

Dz.Rasnačs. Komisija arī šajā gadījumā ierosina trešajam lasījumam par priekšlikumu iesniegšanas termiņu noteikt šā gada 24.martu.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi Krimināllikumā”, otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Imants Valers.

I.Valers (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Dokuments Nr.3903 - likumprojekts „Grozījumi Krimināllikumā”, otrais lasījums.

Komisija saņēma vienu priekšlikumu no Saeimas Juridiskā biroja ar jēdziena „bordelis” precizējumu. Un to komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. Lūdzu arī Saeimu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Krimināllikumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

I.Valers. 24.marts... šis gads.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi Bāriņtiesu likumā”, otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Inese Šlesere.

I.Šlesere (LPP/LC frakcija).

Labdien, godātais Prezidij, godātie kolēģi! Izskatām likumprojektu „Grozījumi Bāriņtiesu likumā”. Uz otro lasījumu Juridiskā komisija ir saņēmusi un izskatījusi 15 priekšlikumus.

1. - Juridiskās komisijas priekšlikums par 2.panta nosaukuma papildinājumu. To komisijas vārdā aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Šlesere. 2. - tieslietu ministra Gaida Bērziņa priekšlikums, kurš ir daļēji atbalstīts un iekļauts komisijas 3.priekšlikumā. Aicinu atbalstīt šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Šlesere. 4. - tieslietu ministra Gaida Bērziņa priekšlikums. To komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Šlesere. 5. - Juridiskās komisijas priekšlikums. To aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Šlesere. 6. - tieslietu ministra Gaida Bērziņa priekšlikums. To komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Šlesere. 7. - Juridiskās komisijas izstrādāts priekšlikums. To aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Šlesere. 8. - bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas ministra pienākumu izpildītāja Aināra Šlesera priekšlikums. To komisija ir daļēji atbalstījusi un iekļāvusi atbildīgās komisijas 9.priekšlikumā. To aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Šlesere. 10. - tieslietu ministra Gaida Bērziņa priekšlikums. To komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Šlesere. 11. - tieslietu ministra Gaida Bērziņa priekšlikums. To komisija ir atbalstījusi, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Šlesere. 12. - tieslietu ministra Gaida Bērziņa priekšlikums. Arī to komisija ir atbalstījusi, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Šlesere. 13. - bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas ministra pienākumu izpildītāja Aināra Šlesera priekšlikums. To komisija ir daļēji atbalstījusi un iekļāvusi 14. - Juridiskās komisijas priekšlikumā. Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Šlesere. 15. - Juridiskās komisijas priekšlikums, kas saistīts ar pārejas noteikumiem. To aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Šlesere. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Bāriņtiesu likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

I.Šlesere. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam - 10.aprīlis.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Šlesere. Paldies.

Sēdes vadītājs. Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā””, pirmais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Oskars Spurdziņš.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Mēs esam saņēmuši Ministru kabineta piedāvātos grozījumus likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”. Šis normatīvā akta projekts attiecas uz 2004.-2008.gada Korupcijas novēršanas un apkarošanas valsts programmas tālāku izpildi, un tā pamatjautājumi ir nodrošināt informācijas pieejamību un atklātību, nodrošinot iespēju sniegt pakalpojumus un pieņemt iesniegumus elektroniskā formā.

Komisija par to diskutēja un nolēma to virzīt tālāk izskatīšanai Saeimā. Lūdzu atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 83, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

O.Spurdziņš. Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam noteikt šā gada 3.aprīli.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. Paldies.

Sēdes vadītājs. Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Guntis Blumbergs.

G.Blumbergs (ZZS frakcija).

Labdien, godātie kolēģi! Lūdzu, strādāsim ar dokumentu Nr.3906. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, izskatot likumprojektu „Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā”, uz otro lasījumu saņēma 31 priekšlikumu.

1. - Vides ministrijas parlamentārā sekretāra Mārtiņa Jirgena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Blumbergs. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Blumbergs. 3. - Vides ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Blumbergs. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Blumbergs. 5. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Blumbergs. 6. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Blumbergs. 7. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Blumbergs. 8. - Vides ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Blumbergs. 9. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Blumbergs. 10. - Vides ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Blumbergs. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Blumbergs. 12. - Vides ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Blumbergs. 13. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Blumbergs. 14. - Vides ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Blumbergs. 15. - Vides ministrijas priekšlikums. Arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Blumbergs. 16. - Vides ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Blumbergs. 17. - Vides ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Blumbergs. 18. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Blumbergs. 19. - Vides ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Blumbergs. 20. - Vides ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Blumbergs. 21. - Vides ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Blumbergs. 22. - Juridiskā biroja priekšlikums. Arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Blumbergs. 23. - Vides ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Blumbergs. 24. - Vides ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Blumbergs. 25. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Blumbergs. 26. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Blumbergs. 27. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Blumbergs. 28. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Blumbergs. 29. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Blumbergs. 30. - Vides ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Blumbergs. 31. - Vides ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Blumbergs. Lūdzu kolēģus pieņemt sagatavotos grozījumus otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikuma iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

G.Blumbergs. 27.marts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Dzintars Zaķis.

Dz.Zaķis (frakcija „Jaunais laiks”).

Labdien, dāmas un kungi! Skatām šodien Patērētāju tiesību aizsardzības likumu, kurā ir izdarāmi divi ļoti nozīmīgi grozījumi. Pie grozījumiem arī pakavēšos sīkāk, lai paskaidrotu to būtību. Kopumā saņemti 15 priekšlikumi (dokuments Nr.3907).

1. - Juridiskā biroja priekšlikums. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Zaķis. 2. - ekonomikas ministra priekšlikums. Tas ir atbalstīts daļēji un iekļauts 3. - atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Šeit gribu uzreiz paskaidrot, ka tas ir ļoti nozīmīgs priekšlikums, jo iepriekš, kad banka izsniedza kredītu pret hipotēku un šim darījumam bija kāds ķīlas devējs, uz ķīlas devēju patērētāju tiesību aizsardzība neattiecās. Tātad iepriekš banka varēja pietiekami agresīvi un netaisnīgi vērsties pret ķīlas devēju. Šis ir pants, ar kuru mēs arī ķīlas devēju padarām par šā likuma subjektu, respektīvi, visi strīdi un visi aizliegumi… (No zāles dep. V.A.Krauklis: „Arī galvotāju!”) bankai veikt kaut kādas agresīvas rīcības pret ķīlas devēju turpmāk būs aizliegts. Ļoti nozīmīgs pants.

Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Zaķis. 4. - ekonomikas ministra priekšlikums. Tas nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Zaķis. 5. - ekonomikas ministra priekšlikums. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tas gan ir parlamentārā sekretāra, nevis ministra priekšlikums…

Dz.Zaķis. Es atvainojos… Es atvainojos! Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāra Bergholca priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Zaķis. 6. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Zaķis. 7. - Latvijas Pirmās partijas un partijas „Latvijas Ceļš” frakcijas priekšlikums. Ir atbalstīts daļēji. Līdzīgi kā 8. - Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Atbalstīts daļēji. Un šie abi ir iekļauti 9. - atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Zaķis. Vēlos paskaidrot, ka šis priekšlikums arīdzan ir ļoti nozīmīgs, jo turpmāk bankām būs aizliegts gadījumā, ja kredīta ņēmējs nav pārkāpis kredīta nosacījumus… nu, ja visu laiku ir maksājis normāli gan procentus, gan pamatsummas, tad banka nedrīkstēs nedz prasīt papildu nodrošinājumus kredītiem, nedz arī prasīt nodrošinājuma pārvērtēšanu, respektīvi, hipotekārā īpašuma pārvērtēšanu, nedz arī izsniegtā kredīta pirmstermiņa atmaksu. Tātad faktiski bankas nedrīkstēs, balstoties uz to, ka mainās hipotekārais tirgus, mainīt nosacījumus tiem klientiem, kuri savas saistības pilda. Tāpēc šis ir ļoti nozīmīgs priekšlikums.

Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputātiem nav iebildumu.

Dz.Zaķis. 10. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Zaķis. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Zaķis. 12. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Zaķis. Arī 13. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Zaķis. 14. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Zaķis. Un visbeidzot 15. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Zaķis. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 88, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

Dz.Zaķis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam - 2.aprīlis.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Publiskās un privātās partnerības likums”, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Vents Krauklis.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.3840 un Nr.3909. Šis likumprojekts ir ilgi gaidīts Saeimā un ir ļoti būtisks tieši šajā ekonomiskajā situācijā, jo tas regulēs visas publiskās un privātās partnerības formas, sākot ar ilgtermiņa nomu un beidzot ar būvniecību un institucionālo sadarbību.

Protams, šis ir tikai pirmais lasījums, mēs vēl rūpīgi strādāsim komisijā, bet pamats tiešām ir izstrādāts rūpīgi, tāpēc aicinu šo likumprojektu atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Publiskās un privātās partnerības likums” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

V.A.Krauklis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam - šā gada 14.aprīlis.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Par Rīgas Stradiņa universitātes Satversmes grozījumiem”, pirmais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā - deputāts Jānis Dukšinskis.

 

J.Dukšinskis (LPP/LC frakcija).

Godājamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Aicinu strādāt ar dokumentu Nr.3684 - likumprojektu „Par Rīgas Stradiņa universitātes Satversmes grozījumiem”.

Komisijas vārdā lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Par Rīgas Stradiņa universitātes Satversmes grozījumiem” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Dukšinskis. Lūdzu noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu likumprojekta otrajam lasījumam šā gada 24.martu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījums Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā”, pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Vineta Muižniece.

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.3928. Saeimas Juridiskā komisija ir sagatavojusi likumprojektu „Grozījums Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā”, kas apjoma ziņā ir ļoti neliels un kas paredz grozīt pārejas noteikumu 4.punktu atbilstoši tam, kā Saeimas kārtības rullis ir grozīts attiecībā uz Saeimas deputātu atalgojuma samazinājumu. Kā zināms, Eiropas Parlamenta deputātus, kas ievēlēti no Latvijas, atalgo līdzīgā veidā. Un līdz ar to ir ierosināts samazināt deputātu amata algu par 15 procentiem.

Mēs, gatavojot šo projektu, protams, apzināmies, ka to mūsu deputātu skaits, kuri ir ievēlēti Eiropas Parlamentā no Latvijas, ir neliels un finanšu ietaupījums arī nebūs milzīgs, nebūs apjomīgs. Taču grozījums ir nepieciešams sistēmiski, jo mēs realizējam taupību visās pozīcijās un visām amatpersonām, kuras finansētas no valsts budžeta, un šajā taupības režīmā ir jāiekļaujas.

Komisija likumprojektu ir atbalstījusi, un mēs lūdzam to atzīt par steidzamu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli vispirms mums jābalso par steidzamības piešķiršanu likumprojektam. Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījums Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 88, pret - nav, atturas - 1. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

V.Muižniece. Paldies par šo balsojumu. Lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījums Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret - 1, atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī laiku, kad mēs šo likumprojektu otrajā lasījumā izskatīsim Saeimas sēdē.

V.Muižniece. Komisija aicina, ja deputātiem nav iebildumu, šo likumprojektu izskatīt šodien arī otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Vai deputāti neiebilst pret šādu priekšlikumu? Deputāti neiebilst. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 87, pret - 2, atturas - nav. Likums pieņemts.

Godātie kolēģi! Saskaņā ar pulksteni mums šobrīd ir laiks pārtraukumam.

Lūdzu zvanu reģistrācijai! Reģistrēsimies ar balsošanas kartēm.

Kamēr tiek gatavoti reģistrācijas rezultāti, vārds paziņojumam deputātam Andrim Bērziņam no Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas.

A.Bērziņš (ZZS frakcija).

Kolēģi! Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde notiks pulksten 10.35 un Sociālo un darba lietu komisijas sēde - pulksten 10.45.

Sēdes vadītājs. Vārds paziņojumam deputātam Guntim Blumbergam.

G.Blumbergs (ZZS frakcija).

Godātie Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas locekļi! Lūdzu uz komisijas sēdi pulksten 10.35 mūsu komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Reģistrācijas rezultātu nolasīšanai vārds Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Labrīt, augsti godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Jānis Dukšinskis, Aleksandrs Golubovs, Sandra Kalniete, Jānis Lagzdiņš, Aigars Kalvītis, Anta Rugāte, Viktors Ščerbatihs, Staņislavs Šķesters, Artis Pabriks un Gunārs Upenieks.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Pārtraukums līdz pulksten 11.00.

(Pārtraukums.)

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Pirms mēs sākam skatīt apstiprināto darba kārtību, informēju, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis piecu deputātu - Plinera, Sokolovska, Buzajeva, Buhvalova un Mitrofanova - jautājumu labklājības ministram Uldim Augulim „Par Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumu par sadarbību sociālās drošības jomā”. Jautājums tiek nodots labklājības ministram Uldim Augulim.

Un ir saņemts vēl viens šo pašu piecu deputātu jautājums labklājības ministram Uldim Augulim „Par Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām ratifikācijas sagatavošanu”. Jautājums tiek nodots labklājības ministram Uldim Augulim.

Savukārt šodien paredzētā jautājumu un atbilžu sēde nenotiks sakarā ar to, ka izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe atrodas komandējumā. Līdz ar to šis jautājums tiek pārcelts uz nākamo ceturtdienu.

Tagad, pirms mēs turpinām izskatīt apstiprināto šodienas sēdes darba kārtību, mums ir jālemj par iespējamiem grozījumiem tajā.

Ir saņemts desmit deputātu parakstīts iesniegums ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par deputāta Madara Lasmaņa ievēlēšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Ir saņemts arī desmit deputātu parakstīts iesniegums ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par deputāta Madara Lasmaņa ievēlēšanu Saimnieciskajā komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Ir saņemts desmit deputātu parakstīts iesniegums ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par deputāta Gunta Bērziņa ievēlēšanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Ir saņemts desmit deputātu iesniegums ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par deputāta Gunta Bērziņa ievēlēšanu Pieprasījumu komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Ir saņemts desmit deputātu parakstīts iesniegums ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par deputāta Igora Aleksandrova ievēlēšanu Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Un ir saņemts desmit deputātu parakstīts iesniegums ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par deputāta Igora Aleksandrova ievēlēšanu Saimnieciskajā komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Godātie kolēģi! Turpinām izskatīt apstiprināto darba kārtību. Lēmuma projekts „Par piekrišanu 9.Saeimas deputāta Arta Pabrika saukšanai pie administratīvās atbildības”.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vārdā - deputāts Sergejs Dolgopolovs.

S.Dolgopolovs (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Cienījamie kolēģi! Saeimas Mandātu, iesniegumu un ētikas komisija izskatīja Satiksmes uzraudzības biroja iesniegumu un protokolu par administratīvo pārkāpumu un sagatavoja lēmuma projektu par piekrišanu 9.Saeimas deputāta Arta Pabrika saukšanai pie administratīvās atbildības par administratīvajā protokolā norādīto pārkāpumu - ātruma pārsniegšanu.

Lūdzu izskatīt un atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par piekrišanu 9.Saeimas deputāta Arta Pabrika saukšanai pie administratīvās atbildības”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 72, pret - 1, atturas - 1. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa maiņu likumprojekta „Grozījumi Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā” (Nr.1054/Lp9) otrajam lasījumam līdz 2009.gada 31.martam”.

Komisijas vārdā - deputāts Jānis Tutins.

J.Tutins (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Cienījamie kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz Saeimu atbalstīt mūsu priekšlikumu par termiņa pagarināšanu priekšlikumu iesniegšanai likumprojektam „Grozījumi Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā” līdz šā gada 31.martam.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa maiņu likumprojekta „Grozījumi Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā” (Nr.1054/Lp9) otrajam lasījumam līdz 2009.gada 31.martam”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par deputāta Dzintara Zaķa atsaukšanu no Saimnieciskās komisijas”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par deputāta Dzintara Zaķa atsaukšanu no Saimnieciskās komisijas”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 71, pret - nav, atturas - 3. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par deputāta Dzintara Zaķa ievēlēšanu Nacionālās drošības komisijā”. (No zāles: „Aizdomīgi, aizdomīgi!”) Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par deputāta Dzintara Zaķa ievēlēšanu Nacionālās drošības komisijā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta „Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā” (Nr.1005/Lp9) trešajam lasījumam līdz 2009.gada 27.martam”. Vai komisijas vārdā kāds vēlas kaut ko teikt? Nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta „Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā” (Nr.1005/Lp9) trešajam lasījumam līdz 2009.gada 27.martam”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par deputāta Valda Ģīļa atsaukšanu no Juridiskās komisijas”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par deputāta Valda Ģīļa atsaukšanu no Juridiskās komisijas”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret - 1, atturas - 1. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par deputāta Aināra Šlesera ievēlēšanu Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sastāvā”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par deputāta Aināra Šlesera ievēlēšanu Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sastāvā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 75, pret - 1, atturas - 1. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par deputāta Aināra Šlesera ievēlēšanu Pieprasījumu komisijas sastāvā”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par deputāta Aināra Šlesera ievēlēšanu Pieprasījumu komisijas sastāvā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret - 2, atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par deputāta Valda Ģīļa ievēlēšanu Sociālo un darba lietu komisijā”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par deputāta Valda Ģīļa ievēlēšanu Sociālo un darba lietu komisijā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 83, pret - 1, atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par Saeimas priekšsēdētāja biedres Karinas Pētersones atsaukšanu no amata”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Saeimas priekšsēdētāja biedres Karinas Pētersones atsaukšanu no amata”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 52, pret - 15, atturas - 4. Lēmums pieņemts.

Godātie kolēģi! Es saprotu, ka politika ir politika un realitāte ir tāda, kāda tā ir. Bet jebkurā gadījumā es gribu savā, Saeimas Prezidija un mūsu visu vārdā pateikt paldies Karinai Pētersonei par darbu Saeimas Prezidijā! (Aplausi.)

Vārds deputātei Karinai Pētersonei par balsošanas motīviem.

K.Pētersone (LPP/LC frakcija).

Godātie kolēģi Prezidijā! Godātie kolēģi zālē! Politikā rotācija amatos tik tiešām ir politikas loģika. Taču es šodien stāvu jūsu priekšā ar labi padarīta darba sajūtu. Un nav jau īstenībā jāsaka nekādas atvadu runas, jo nekur tālu jau es neaizeju - tepat vien kopā strādāsim tālāk.

Šo tribīni nevajadzētu izmantot katram, lai runātu par sevi, tāpēc es arī to nedarīšu. Bet es gribu šeit runāt par parlamentārām lietām. Un uz tēmu, par kuru es šodien gribētu ar jums aprunāties, mani netieši uzvedināja viena nejauši noklausīta saruna, kurā viena mūsu kolēģe, runājot ar saviem frakcijas biedriem, teica - varbūt pa jokam - tā: „Nu kāpēc es nevarētu sēdēt tur, Prezidijā, jo es jau arī esmu mācījusies un māku sēdēt ar taisnu muguru?”

Un reizēm mēs brīnāmies, kāpēc… Nu, ja pat mēs šajā zālē īsti nesaprotam, kādi tad ir tie pienākumi, kas ir uzticēti Saeimas Prezidijam, pārstāvot Saeimu, tad... vai tad mums būtu jābrīnās, ka to reizēm nesaprot Latvijas vēlētāji?

Kāpēc es par šo tēmu gribu aprunāties? Tāpēc, ka ir noslēdzies zināms posms, un mūsu Prezidija darbā ir tādas trīs lietas, kas… Mēs esam mēģinājuši šajā laikā padarīt Saeimu atvērtāku, jo Saeima līdz šim priekšstatu par sevi, kas ne vienmēr ir ļoti pozitīvs, ir radījusi ar mediju starpniecību. Mēs reizēm vairāmies no tieša, atklāta kontakta ar saviem vēlētājiem. Mēs to darām kā partiju pārstāvji, bet ne kā Saeima. Un tāpēc man ir liels gandarījums, ka šajos divarpus gados, kopš mēs kopīgi esam strādājuši, mums ir izdevies izveidot trīs lietas, kas Saeimā ir padarījušas par iespējamu kontaktu ar mūsu vēlētājiem ļoti tiešā veidā. Un tā pirmā lieta ir apmeklētāju centrs, kas jau vairāk par mēnesi strādā, un tas nebūt netapa viegli, kā jūs atceraties.

Otrā lieta ir tā, ka Saeimā jau vairākus gadus pēc kārtas notiek sarunas ar nevalstiskajām organizācijām. Tās notiek gan Saeimas komisijās, gan arī forumu veidā, un arī mēs, sieviešu, deputāšu grupa, esam veiksmīgi tikušās gan ar uzņēmējām, gan arī ar visu citu jomu pārstāvēm.

Un trešā lieta ir tā, ka mēs Saeimā nupat esam uzsākuši saistībā ar ārvalstu stažieriem, jauniem cilvēkiem, programmu, uz kuras īstenošanu mūs mudināja Bundestāgs.

Un tāpēc, ja jūs man atļausiet, runādama par šīm parlamentārajām lietām, es gribu varbūt mazliet izvērstāk pateikties visiem tiem, ar kuriem ir bijusi iespēja kopā strādāt. Vispirms es gribu teikt paldies saviem kolēģiem Prezidijā par to lietišķumu un koleģialitāti, ar kādu mēs varējām skatīt visus jautājumus, un man ir gandarījums, ka mēs spējām jautājumus lemt, tik tiešām vadoties pēc tā, ko nosaka Saeimas kārtības rullis un ko diktē Saeimas kopīgās intereses, un atsaukties uz deputātu lūgumiem, nevis raudzīties no šauri politiskām, partijiskām pozīcijām.

Kaut gan, lai tas būtu godīgi, jāatzīst, ka zināma politiska polemika vienmēr bija, tāda joku piegarša starp sekretāru un sekretāra biedru...

Es gribu pateikties Saeimas Kancelejas vadībai, un es gribu teikt, ka mēs reizēm uztveram Saeimu tikai kā deputātus, bet Saeimā darbojas ļoti daudz cilvēku, kas visi rada... kopā mēs radām iespaidu par Saeimas darbu. Un tāpēc lai mans paldies ir arī Saeimas Kancelejas direktoram un abiem viņa vietniekiem par to precizitāti, atbildību un reizēm pat kaitinošo birokrātiskumu, ar kuriem mēs varam šos jautājumus risināt, strādājot kopā.

Es gribu pateikties arī Juridiskā biroja vadītājam par viņa vienmēr ļoti kompetentajām atbildēm uz neskaitāmiem lūgumiem pēc padoma un par to precizitāti un prasīgumu, ar kādu viņš arī mani personīgi ievadīja tajā grūtajā sēžu vadīšanas mākslā.

Šeit, zālē, sēž arī Preses dienests. Es domāju, ka ir vērts pateikties arī viņiem par to entuziasmu un atbildību, un profesionalitāti, ar kādu viņi ir darbojušies.

Un reizēm mēs nepieminam visas tās lietas, kas ir saistītas ar ciemiņu uzņemšanu mūsu mājā un ar mūsu vizītēm ārpusē, un te ir jāsaka, ka mēs varam patiešām lepoties ar Saeimas Protokola nodaļas ļoti tādu... lielisko stāju un profesionalitāti, veicot savu darbu, un tāpat par visiem tiem materiāliem, kas ir atbildīgi sagatavoti un ko mums uz šīm tikšanās reizēm gatavo Starpparlamentu attiecību birojs.

Un tad, kolēģi, tāda interesanta epizode. Tad, kad decembrī Saeimā ienāca mūsu kolēģe Janīna Kursīte, „Pilsoniskās Savienības” frakcijas vadītāja Anna Seile pie manis vērsās ar lūgumu, vai mēs nevarētu palīdzēt atrast Janīnai vietu zālē. Un es tad atdevu Janīnai savu vietu. Šodien es skatos - viņa sēž Sandras vietā. Paldies, Janīna! Bet runa nav par to. Kāpēc mums bija šī saruna? Tāpēc, ka toreiz, decembrī, saruna par tādu tik vienkāršu lietu nebija iespējama ar otru kaimiņu - ar frakciju „Jaunais laiks”. Redziet, cik politikā viss ātri mainās!

Un tāpēc es gribu, noslēdzot savu uzrunu, vēlēt Solvitai Āboltiņai vai kādam citam, ko jūs šodien vēlēsiet manā amatā... lai stātos manā amatā, veiksmi darbā. Un gribu mums visiem novēlēt veidot kopīgā darbā tādas cilvēciskās attiecības, lai izmaiņas politikā, kas notiek ātri, ļautu mums visiem tomēr paskatīties cits citam acīs un paspiest cits citam roku.

Paldies. (Aplausi.)

Sēdes vadītājs. Paldies.

Godātie kolēģi! Pirms mēs turpinām izskatīt apstiprināto šodienas sēdes darba kārtību, mums jālemj par iespējamiem grozījumiem tajā. Pieci deputāti lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par Solvitas Āboltiņas ievēlēšanu par Saeimas priekšsēdētāja biedri”. (No zāles: „Balsot!”) Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par šodienas sēdes darba kārtības grozījumu, iekļaujot tajā lēmuma projektu „Par Solvitas Āboltiņas ievēlēšanu par Saeimas priekšsēdētāja biedri”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 70, pret - 9, atturas - nav. Darba kārtība ir grozīta.

Nākamais darba kārtības punkts - lēmuma projekts „Par deputāta Madara Lasmaņa ievēlēšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par deputāta Madara Lasmaņa ievēlēšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par deputāta Madara Lasmaņa ievēlēšanu Saimnieciskajā komisijā”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par deputāta Madara Lasmaņa ievēlēšanu Saimnieciskajā komisijā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par deputāta Gunta Bērziņa ievēlēšanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par deputāta Gunta Bērziņa ievēlēšanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par deputāta Gunta Bērziņa ievēlēšanu Pieprasījumu komisijā”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par deputāta Gunta Bērziņa ievēlēšanu Pieprasījumu komisijā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par deputāta Igora Aleksandrova ievēlēšanu Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par deputāta Igora Aleksandrova ievēlēšanu Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par deputāta Igora Aleksandrova ievēlēšanu Saimnieciskajā komisijā”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par deputāta Igora Aleksandrova ievēlēšanu Saimnieciskajā komisijā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 83, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Un lēmuma projekts „Par deputātes Solvitas Āboltiņas ievēlēšanu par Saeimas priekšsēdētāja biedri”.

Saeimas kārtības rullis nosaka, ka ir jāveic aizklāts balsojums ar vēlēšanu zīmēm.

Balsu skaitītāju vārdā - deputāts Pēteris Tabūns.

P.Tabūns (TB/LNNK frakcija).

Cienījamie kolēģi! Par procedūru nestāstīšu, jo to jūs ļoti labi esat apguvuši. Balsu skaitītājus lūdzu uz balsošanas zāli.

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Lūdzu jūs pievērst uzmanību tam, ka tad, kad balsu skaitītāji būs apkopojuši balsošanas rezultātus, deputāti ar zvanu tiks aicināti zālē. Lūdzu, esiet uzmanīgi un klausieties!

Paldies.

(Pārtraukums.)

 

P.Tabūns. Cienījamie kolēģi! Vai kāds, kurš vēlējās balsot, vēl nav nobalsojis? Lūdzu! Viena minūte laika...!

(Pārtraukums.)

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Turpinām Saeimas 2009.gada 19.marta sēdi. Atgādinu, ka pašreiz izskatāmais jautājums ir lēmuma projekts „Par Solvitas Āboltiņas ievēlēšanu par Saeimas priekšsēdētāja biedri”.

Balsu skaitītāju vārdā - deputāts Pēteris Tabūns.

P.Tabūns (TB/LNNK frakcija).

Saeimas balsu skaitītāju sēdes protokols Nr.24 - par balsošanas rezultātiem, ievēlot Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētāja biedru.

2009.gada 19.martā Rīgā, Saeimas namā.

Vēlēšanu zīme Nr.22.

Kopumā izgatavotas 120 vēlēšanu zīmes, deputātiem izsniegtas 78, sabojāta un nomainīta 1 vēlēšanu zīme, dzēsta atlikusī 41 vēlēšanu zīme, no vēlēšanu kastes izņemtas 78, par derīgām atzītas 76 vēlēšanu zīmes, par nederīgām - 2 vēlēšanu zīmes. „Pret” visiem kandidātiem nav balsots. Par kandidāti Solvitu Āboltiņu nodotās balsis: 65 - par, 11 - pret. Un tātad saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 26.pantu par Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētāja biedri ir ievēlēta Solvita Āboltiņa. (Aplausi.)

Sēdes vadītājs. Paldies deputātam Tabūnam par ziņojumu. Lūdzu deputāti Solvitu Āboltiņu ieņemt vietu Saeimas Prezidijā.

Godātie kolēģi! Līdz ar to visi šodienas apstiprinātās darba kārtības jautājumi ir izskatīti. Lūdzu zvanu reģistrācijai! Reģistrēsimies ar balsošanas kartēm.

Kamēr tiek apkopoti reģistrācijas rezultāti, vārds paziņojumam deputātam Oskaram Spurdziņam.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Valsts pārvaldes un pašvaldības lietu komisija pulcējas pulksten 12.10 komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Es atvainojos… Vai arī deputāte Vineta Muižniece grib kaut ko paziņot? Vārds paziņojumam deputātei Vinetai Muižniecei.

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Juridiskās komisijas sēde pulksten 12.30.

Sēdes vadītājs. Reģistrācijas rezultātu nolasīšanai vārds Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Labdien, augsti godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Aigars Štokenbergs, Ina Druviete, Dzintars Jaundžeikars, Aleksandrs Golubovs, Nikolajs Kabanovs, Sandra Kalniete, Oskars Kastēns, Jānis Klaužs, Jānis Lagzdiņš, Aigars Kalvītis, Anta Rugāte, Viktors Ščerbatihs, Staņislavs Šķesters un Artis Pabriks.

Paldies par darbu. Uz redzēšanos!

Sēdes vadītājs. Paldies.

Līdz ar to Saeimas 2009.gada 19.marta sēdi pasludinu par slēgtu.

 

SATURA RĀDĪTĀJS

9.Saeimas ziemas sesijas 12.sēde

2009.gada 19.martā

Par darba kārtību
Lēmuma projekts „Par Gunta Bērziņa 9.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas „Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus” (Nr.650/Lm9) (L.Mūrnieces vietā)
(Dok. Nr.3929)
Ziņo - dep. S.Dolgopolovs
Svinīgais solījums - Guntis Bērziņš
Lēmuma projekts „Par Igora Aleksandrova 9.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas „Jaunais laiks” Vidzemes vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus” (Nr.651/Lm9) (E.Repšes vietā)
(Dok. Nr.3930)
Ziņo - dep. S.Dolgopolovs
Svinīgais solījums - Igors Aleksandrovs
Lēmuma projekts „Par Madara Lasmaņa 9.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas „Jaunais laiks” Zemgales vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus” (Nr.652/Lm9) (A.Kampara vietā)
(Dok. Nr.3931)
Ziņo - dep. S.Dolgopolovs
Svinīgais solījums - Madars Lasmanis
Par Ata Slaktera 9.Saeimas deputāta mandāta atjaunošanu (Nr.649/Lm9) (E.Zommeres vietā)
(Dok. Nr.3923)
Ziņo - dep. S.Dolgopolovs
Par darba kārtību
Par likumprojektu „Grozījums Sodu reģistra likumā” (Nr.1134/Lp9)
(Dok. Nr.3878, 3878A)
Par likumprojektu „Grozījums Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā” (Nr.1135/Lp9)
(Dok. Nr.3879, 3879A)
Par likumprojektu „Grozījumi Tautas skaitīšanas likumā” (Nr.1136/Lp9)
(Dok. Nr.3885, 3885A)
Par likumprojektu „Grozījumi Starptautiskās palīdzības likumā” (Nr.1137/Lp9)
(Dok. Nr.3888, 3888A)
Par likumprojektu „Grozījumi Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā” (Nr.1138/Lp9)
(Dok. Nr.3896, 3896A)
Par likumprojektu „Grozījums Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā” (Nr.1145/Lp9)
(Dok. Nr.3928)
Likumprojekts „Par Nolīgumu starp Eiropas Savienību un Austrāliju par gaisa pārvadātāju veikto Eiropas Savienības pasažieru datu reģistra (PDR) datu apstrādi un pārsūtīšanu Austrālijas muitas dienestam” (Nr.1083/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.3890)
Ziņo - dep. A.Bērziņš (LPP/LC)
Likumprojekts „Par Latvijas Republikas valdības un Uzbekistānas Republikas valdības vienošanos par sadarbību ārkārtējo situāciju novēršanas un likvidēšanas jomā” (Nr.1075/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.3891)
Ziņo - dep. A.Bērziņš (LPP/LC)
Likumprojekts „Par nacionālās sporta bāzes statusu” (Nr.588/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr.3911)
Ziņo - dep. Dz.Ābiķis
Debates - dep. I.Klementjevs
Likumprojekts „Par Latvijas Republikas un Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas (EUMETSAT) līgumu par Latvijas Republikas pievienošanos konvencijai par Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas (EUMETSAT) dibināšanu” (Nr.1108/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.3736, 3889)
Ziņo - dep. A.Bērziņš (LPP/LC)
Par darba kārtību
Likumprojekts „Grozījums Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (Nr.1104/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.3725, 3892)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Likumprojekts „Grozījumi Kriminālprocesa likumā” (Nr.1103/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.3724, 3893)
Ziņo - dep. I.Valers
Likumprojekts „Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (Nr.1065/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.3894)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Likumprojekts „Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (Nr.1077/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.3895)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Likumprojekts „Grozījumi Krimināllikumā” (Nr.657/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.3903)
Ziņo - dep. I.Valers
Likumprojekts „Grozījumi Bāriņtiesu likumā” (Nr.986/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.3904)
Ziņo - dep. I.Šlesere
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”” (Nr.1122/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.3825, 3905)
Ziņo - dep. O.Spurdziņš
Likumprojekts „Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā” (Nr.1063/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.3906)
Ziņo - dep. G.Blumbergs
Likumprojekts „Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā” (Nr.1066/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.3907)
Ziņo - dep. Dz.Zaķis
Likumprojekts „Publiskās un privātās partnerības likums” (Nr.1125/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.3840, 3909)
Ziņo - dep. V.A.Krauklis
Likumprojekts „Par Rīgas Stradiņa universitātes Satversmes grozījumiem” (Nr.1090/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.3684, 3910)
Ziņo - dep. J.Dukšinskis
Likumprojekts „Grozījums Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā” (Nr.1145/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr.3928)
Ziņo - dep. V.Muižniece
Likumprojekts „Grozījums Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā” (Nr.1145/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr.3928)
Ziņo - dep. V.Muižniece
Paziņojumi
- dep. A.Bērziņš (ZZS)
- dep. G.Blumbergs
Reģistrācijas rezultāti
Nolasa - Saeimas sekretāra biedrs   A.Klementjevs
Par Saeimas deputātu jautājumu labklājības ministram Uldim Augulim „Par Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumu „Par sadarbību sociālās drošības jomā”” (Nr.146/J9))
Par Saeimas deputātu jautājumu labklājības ministram Uldim Augulim „Par Konvencijas „Par personu ar invaliditāti tiesībām” ratifikācijas sagatavošanu” (Nr.147/J9))
Informācija par Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes atbildi uz Saeimas deputātu jautājumu „Par ministrijas iespējām nodrošināt valodas prasmes pārbaudi 70 000 strādājošo” (Nr.145/J9) (Pārcelta)
Par darba kārtību
Lēmuma projekts „Par piekrišanu 9.Saeimas deputāta Arta Pabrika saukšanai pie administratīvās atbildības” (Nr.645/Lm9)
(Dok. Nr.3886)
Ziņo - dep. S.Dolgopolovs
Lēmuma projekts „Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa maiņu likumprojekta „Grozījumi Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā” (Nr.1054/Lp9) otrajam lasījumam līdz 2009.gada 31.martam” (Nr.648/Lm9)
(Dok. Nr.3908)
Ziņo - dep. J.Tutins
Lēmuma projekts „Par deputāta Dzintara Zaķa atsaukšanu no Saimnieciskās komisijas” (Nr.653/Lm9)
(Dok. Nr.3934)
Lēmuma projekts „Par deputāta Dzintara Zaķa ievēlēšanu Nacionālās drošības komisijā” (Nr.654/Lm9)
(Dok. Nr.3935)
Lēmuma projekts „Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta „Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā”(Nr.1005/Lp9) trešajam lasījumam līdz 2009.gada 27.martam” (Nr.655/Lm9)
(Dok. Nr.3937)
Lēmuma projekts „Par deputāta Valda Ģīļa atsaukšanu no Juridiskās komisijas” (Nr.658/Lm9)
(Dok. Nr.3941)
Lēmuma projekts „Par deputāta Aināra Šlesera ievēlēšanu Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sastāvā” (Nr.656/Lm9)
(Dok. Nr.3939)
Lēmuma projekts „Par deputāta Aināra Šlesera ievēlēšanu Pieprasījumu komisijas sastāvā” (Nr.657/Lm9)
(Dok. Nr.3940)
Lēmuma projekts „Par deputāta Valda Ģīļa ievēlēšanu Sociālo un darba lietu komisijā” (Nr.659/Lm9)
(Dok. Nr.3942)
Lēmuma projekts „Par Saeimas priekšsēdētāja biedres Karinas Pētersones atsaukšanu no amata” (Nr.660/Lm9)
(Dok. Nr.3943)
Uzruna par balsošanas motīviem
- dep. K.Pētersone
Par darba kārtību
Lēmuma projekts „Par deputāta Madara Lasmaņa ievēlēšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā” (Nr.662/Lm9)
(Dok. Nr.3945)
Lēmuma projekts „Par deputāta Madara Lasmaņa ievēlēšanu Saimnieciskajā komisijā” (Nr.663/Lm9)
(Dok. Nr.3946)
Lēmuma projekts „Par deputāta Gunta Bērziņa ievēlēšanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā” (Nr.664/Lm9)
(Dok. Nr.3947)
Lēmuma projekts „Par deputāta Gunta Bērziņa ievēlēšanu Pieprasījumu komisijā” (Nr.665/Lm9)
(Dok. Nr.3948)
Lēmuma projekts „Par deputāta Igora Aleksandrova ievēlēšanu Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā” (Nr.666/Lm9)
(Dok. Nr.3949)
Lēmuma projekts „Par deputāta Igora Aleksandrova ievēlēšanu Saimnieciskajā komisijā” (Nr.667/Lm9)
(Dok. Nr.3950)
Lēmuma projekts „Par Solvitas Āboltiņas ievēlēšanu par Saeimas priekšsēdētāja biedri” (Nr.661/Lm9)
(Dok. Nr.3944)
Balsu skaitītāju vārdā - dep. P.Tabūns
Balsu skaitītāju ziņojums (Protokols Nr.24)
Ziņo - dep. P.Tabūns
Paziņojumi
- dep. O.Spurdziņš
- dep. V.Muižniece
Reģistrācijas rezultāti
Nolasa - Saeimas sekretāra biedrs   A.Klementjevs

Balsojumi

Par Gunta Bērziņa 9.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas "Jaunais laiks" Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus
Datums: 19.03.2009. 09:07:10 bal001
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.3929

Par Igora Aleksandrova 9.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas "Jaunais laiks" Vidzemes vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus
Datums: 19.03.2009. 09:09:22 bal002
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.3930

Par Madara Lasmaņa 9.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas "Jaunais laiks" Zemgales vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus
Datums: 19.03.2009. 09:11:48 bal003
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.3931

Datums: 19.03.2009. 09:44:48 bal004
Balsošanas motīvs: Par izmaiņām darba kārtībā

Grozījums Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā
Datums: 19.03.2009. 09:48:32 bal005
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3928 nodošanu komisijai

Par Nolīgumu starp Eiropas Savienību un Austrāliju par gaisa pārvadātāju veikto Eiropas Savienības pasažieru datu reģistra (PDR) datu apstrādi un pārsūtīšanu Austrālijas muitas dienestam (2.lasījums)
Datums: 19.03.2009. 09:50:24 bal006
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3890 pieņemšanu 2.lasījumā

Par Latvijas Republikas valdības un Uzbekistānas Republikas valdības vienošanos par sadarbību ārkārtējo situāciju novēršanas un likvidēšanas jomā (2.lasījums)
Datums: 19.03.2009. 09:51:40 bal007
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3891 pieņemšanu 2. lasījumā

Par nacionālās sporta bāzes statusu (3.lasījums)
Datums: 19.03.2009. 09:55:50 bal008
Balsošanas motīvs: Par 1.priekšlikumu

Par nacionālās sporta bāzes statusu (3.lasījums)
Datums: 19.03.2009. 09:59:06 bal009
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3911 pieņemšanu 3.lasījumā

Par Latvijas Republikas un Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas (EUMETSAT) līgumu par Latvijas Republikas pievienošanos konvencijai par Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas (EUMETSAT) dibināšanu (1.lasījums)
Datums: 19.03.2009. 10:01:54 bal010
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3736 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījums Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (Nr.1104/Lp9) (1.lasījums)
Datums: 19.03.2009. 10:03:48 bal011
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3725 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi Kriminālprocesa likumā (1.lasījums)
Datums: 19.03.2009. 10:06:06 bal012
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3724 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (Nr.1065/Lp9) (2.lasījums)
Datums: 19.03.2009. 10:07:36 bal013
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3894 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (Nr.1077/Lp9) (2.lasījums)
Datums: 19.03.2009. 10:08:40 bal014
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3895 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi Krimināllikumā (2.lasījums)
Datums: 19.03.2009. 10:09:54 bal015
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3903 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi Bāriņtiesu likumā (2.lasījums)
Datums: 19.03.2009. 10:12:48 bal016
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3904 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" (1.lasījums)
Datums: 19.03.2009. 10:14:20 bal017
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3825 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā (2.lasījums)
Datums: 19.03.2009. 10:18:10 bal018
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3906 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (2.lasījums)
Datums: 19.03.2009. 10:22:08 bal019
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3907 pieņemšanu 2.lasījumā

Publiskās un privātās partnerības likums (1.lasījums)
Datums: 19.03.2009. 10:23:36 bal020
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3840 pieņemšanu 1.lasījumā

Par Rīgas Stradiņa universitātes Satversmes grozījumiem (1.lasījums)
Datums: 19.03.2009. 10:24:42 bal021
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3684 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījums Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā (1.lasījums)
Datums: 19.03.2009. 10:27:00 bal022
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3928 steidzamību

Grozījums Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā (1.lasījums)
Datums: 19.03.2009. 10:27:34 bal023
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3928 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījums Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā (2.lasījums. Steidzams)
Datums: 19.03.2009. 10:28:28 bal024
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3928 pieņemšanu 2.lasījumā

Par piekrišanu 9.Saeimas deputāta Arta Pabrika saukšanai pie administratīvās atbildības
Datums: 19.03.2009. 11:04:42 bal025
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.3886

Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa maiņu likumprojekta "Grozījumi Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā" (Nr.1054/Lp9) otrajam lasījumam līdz 2009.gada 31.martam
Datums: 19.03.2009. 11:05:46 bal026
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.3908

Par deputāta Dzintara Zaķa ievēlēšanu Nacionālās drošības komisijā
Datums: 19.03.2009. 11:06:54 bal028
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.3935

Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta "Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā" (Nr.1005/Lp9) trešajam lasījumam līdz 2009.gada 27.martam
Datums: 19.03.2009. 11:07:38 bal029
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.3937

Par deputāta Aināra Šlesera ievēlēšanu Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sastāvā
Datums: 19.03.2009. 11:08:36 bal031
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.3939

Par deputāta Aināra Šlesera ievēlēšanu Pieprasījumu komisijas sastāvā
Datums: 19.03.2009. 11:09:08 bal032
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.3940

Par deputāta Valda Ģīļa ievēlēšanu Sociālo un darba lietu komisijā
Datums: 19.03.2009. 11:09:40 bal033
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.3942

Datums: 19.03.2009. 11:18:10 bal035
Balsošanas motīvs: Par izmaiņām darba kārtībā

Par deputāta Madara Lasmaņa ievēlēšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā
Datums: 19.03.2009. 11:18:44 bal036
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.3945

Par deputāta Madara Lasmaņa ievēlēšanu Saimnieciskajā komisijā
Datums: 19.03.2009. 11:19:14 bal037
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.3946

Par deputāta Gunta Bērziņa ievēlēšanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā
Datums: 19.03.2009. 11:19:42 bal038
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.3947

Par deputāta Gunta Bērziņa ievēlēšanu Pieprasījumu komisijā
Datums: 19.03.2009. 11:20:12 bal039
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.3948

Par deputāta Igora Aleksandrova ievēlēšanu Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā
Datums: 19.03.2009. 11:20:40 bal040
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.3949

Par deputāta Igora Aleksandrova ievēlēšanu Saimnieciskajā komisijā
Datums: 19.03.2009. 11:21:14 bal041
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.3950




Frakciju viedokļi

2009.gada 19.martā

Vadītāja. Labdien, godātie radioklausītāji!

Ir noslēgusies Saeimas kārtējā sēde, un tūlīt arī Saeimas deputāti jums stāstīs par šodien padarīto.

Tātad tiešraidē no Saeimas nama Sarkanās zāles skan „Frakciju viedokļi”.

Pirmais runās Tautas partijas frakcijas deputāts Vents Armands Krauklis. Lūdzu!

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Labdien, cienījamie radioklausītāji!

Šodien gribu akcentēt divus likumprojektus, kas tika akceptēti Saeimas sēdē.

Pirmais ir „Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā”, kas ir vērsti uz to, lai godprātīgus maksātājus bankām vairāk aizsargātu, pirmām kārtām nostiprinot galvotāju tiesības, ka arī galvotājs var vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā, ja viņam šķiet, ka banka negodprātīgi vēršas pret viņu, nevis pret to, kas ir kredīta ņēmējs.

Otra būtiska lieta ir tā, ka, ja nav būtisku pārkāpumu attiecībās starp kredīta ņēmēju un kredīta devēju (un šie būtiskie pārkāpumi tagad likumā būs definēti, un, proti, tie ir tad, ja vairāk nekā 60 dienas ir kavēti maksājumi vai arī gada laikā trīs reizes ilgāk par 30 dienām ir kavēti maksājumi), - ja šādu kavējumu nav, tad banka nevar pieprasīt papildu ķīlas, nevar pieprasīt pārvērtēt īpašumus un izvirzīt citas prasības, kas ir saistītas ar nekustamā īpašuma tirgus svārstībām. Kā mūs informēja komisijas sēdē, diemžēl samērā bieži bankas pašlaik līdzīgā veidā rīkojas. Šie likuma grozījumi turpmāk neļaus tā darīt.

Otrs ļoti nozīmīgs likumprojekts, kas tika pieņemts pirmajā lasījumā, ir ļoti gaidītais Publiskās un privātās partnerības likums. Šajā likumprojektā būtībā ir iekļautas visas normas, visi veidi, kādos valsts un pašvaldības var sadarboties ar privātajiem partneriem, lai šie privātie partneri veiktu vai nu pakalpojumus, vai būvniecību, vai nodotu koncesijā īpašumu. Un jāteic, ka tieši šajā ekonomiskajā situācijā publiskā un privātā partnerība ir tas veids, kas, pareizi to piemērojot, var veicināt gan ekonomikas attīstību, gan arī risināt valsts un pašvaldību problēmas tajās nozarēs, kurās pašlaik budžeta līdzekļu nepietiek un acīmredzot kādu laiku arī nepietiks.

Protams, šis likumprojekts ir sarežģīts un ne visiem vēl šie principi ir saprotami, tādēļ komisiju gaida nopietns darbs, ir izveidota darba grupa, kas strādās gan ar šo, gan ar Publisko iepirkumu likumu (jo abi šie likumi ir saistīti), lai līdz vasaras darba pārtraukumam šis likums tiešām tiktu pieņemts un varētu beidzot tajā ietvertos principus izmantot.

Jāteic gan, ka, protams, arī valdībai šajā sakarā ir mājasdarbs, kas ir jāveic, jo diemžēl līdz šim sarunās ar Starptautisko Valūtas fondu nav panākts, ka arī pašvaldības varētu piedalīties šādos projektos. Acīmredzot šī kļūda ir jālabo un līdz likuma spēkā stāšanās brīdim ir jāpanāk, lai ne tikai valsts, bet arī pašvaldības varētu piedalīties publiskās un privātās partnerības projektos.

Paldies.

Vadītāja. Paldies Tautas partijas frakcijas deputātam Kraukļa kungam.

Nākamais runās apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas deputāts Valērijs Agešins. Lūdzu!

V.Agešins (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Paldies.

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Šodien galīgajā lasījumā tika pieņemti grozījumi Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā.

Par grozījumu būtību. Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu amata alga tiek izmaksāta no Saeimas budžeta - no šim mērķim piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Budžeta taupīgas izlietošanas nolūkā bija nepieciešams noteikt kārtību, kā samazināt Saeimas izdevumus. Likumprojektā ietvertie grozījumi paredz no 2009.gada 1.aprīļa par 15 procentiem samazināt Eiropas Parlamenta deputāta amata algu.

Otrām kārtām. Šodien tika precizēts Krimināllikuma 163.1 panta saturs. Proti, par bordeļa (neatļauta prostitūcijas pakalpojumu organizēšanas un sniegšanas vieta) izveidošanu, uzturēšanu, vadīšanu vai finansēšanu sodīs ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām.

Un trešām kārtām. Tas ir acīmredzot vissvarīgākais jautājums. Šodien otrajā lasījumā Saeima atbalstīja grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kuri paredz pastiprināt kredītu ņēmēju tiesību aizsardzību, liedzot bankām iespēju pieprasīt hipotekāro kredītu ņēmējiem papildu ķīlas, papildu nodrošinājumus, īpašuma pārvērtēšanu vai ātrāku kredīta atmaksu.

Saeimas deputāti bez debatēm atbalstīja priekšlikumus par likuma grozījumiem, kas paredz pasargāt iedzīvotājus no iespējamas banku negodprātīgas rīcības, jo, mainoties nekustamā īpašuma tirgum, tās uzliek kredīta ņēmējam dažādus papildu apgrūtinājumus. Saskaņā ar likuma grozījumiem kredīta devējam nav tiesību pieprasīt patērētājam, kas nav pieļāvis būtisku līguma pārkāpumu, izsniegtā kredīta papildu nodrošinājumu, pamatojoties uz to, ka kredīta nodrošinājumā esošā nekustamā īpašuma vērtība ir samazinājusies nekustamā īpašuma tirgus izmaiņu dēļ.

Tāpat bankām šādā situācijā vairs nebūs tiesību veikt jebkādas izmaksas par hipotekārā kredīta nodrošinājuma pārvērtēšanu līguma darbības laikā un pieprasīt kredīta pirmstermiņa atmaksu.

Turklāt bankām būs pienākums, ja patērētājs, kas nav pieļāvis būtisku līguma pārkāpumu, to lūdz, izskatīt patērētāja priekšlikumu par kredīta atmaksas termiņa pagarināšanu vai kredīta valūtas maiņu. Atteikuma gadījumā kredīta devējs sniedz patērētājam motivētu atbildi 30 dienu laikā.

Par būtisku līguma pārkāpumu šā likuma izpratnē uzskatāma kredīta atmaksas vai procentu maksājumu kavēšana ilgāk par 60 dienām vai biežāk kā trīs reizes gada laikā, katru reizi ilgāk par 30 dienām.

Grozījumi likumā vēl jāpieņem trešajā lasījumā.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas deputātam Valērijam Agešinam.

Partijas „Jaunais laiks” frakcijas vārda šodien runās tās priekšsēdētājs Dzintars Zaķis. Lūdzu!

Dz.Zaķis (frakcija „Jaunais laiks”).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Šī nedēļa ir izvērtusies samērā spraiga, jo ir apstiprināta jaunā valdība un šonedēļ notika arī pirmā jaunās valdības sēde. Acīmredzot vesela virkne organizatorisku jautājumu gan Ministru kabinetā, gan arī Saeimā ir vēl priekšā. Nu, neapšaubāmi, svarīgākās lietas, kas ir jāpaveic, ir tās, ka ir jātiek skaidrībā ar to, kā pēc iespējas labāk optimizēt vai pārveidot Latvijas valsts budžetu, kurš diemžēl nepildās tik labi, kā to mēs varētu vēlēties. Jāsamazina, protams, nelietderīgie izdevumi.

Saeimas sēde šodien bija samērā īsa, mēs skatījām jautājumus, kas ir saistīti ar to deputātu mandātu saņemšanu, kuri nāk to deputātu vietā, kas šobrīd ir aizgājuši pildīt ministru pienākumus. „Jaunais laiks” savās rindās sagaidīja Bērziņa kungu, Lasmaņa kungu un Aleksandrova kungu. Tātad ir jauni deputāti, jauni būs arī viņu pienākumi komisijās.

No likumdošanas procesa aspekta raugoties, piekritīšu abiem iepriekšējiem runātājiem, ka svarīgākais jautājums, neapšaubāmi, bija grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā. Šis likums regulē attiecības starp banku un kredīta ņēmēju, un šajā gadījumā mēs panākam situāciju, ka, pirmkārt, banka vairs nedrīkstēs izmantot tādas mainīgās hipotekārā tirgus vērtības, lai piespiestu kredīta ņēmēju vai nu likt jaunas ķīlas, jaunas garantijas priekšā bankai, vai pārskatīt esošās ķīlas vērtību, par to maksājot. Tātad kredīta ņēmējs faktiski tiks ļoti nopietni aizsargāts pret bankas vēlmēm papildus nopelnīt uz viņa rēķina. Protams, tas attiecas tikai uz tiem kredīta ņēmējiem, kas godīgi pilda savas likumā paredzētās saistības un maksā visus procentus.

Otra lieta ir šajā likumā tā, ka iepriekš galvotājs… Jo ir situācija, ka ir banka, kas izsniedz kredītu, ir cilvēks, kas saņem kredītu, un ir vēl arī trešā persona - persona, kas galvo. Iepriekš šis galvotājs nebija šā likuma subjekts. Tas faktiski nozīmēja, ka bankas varēja ar negodīgiem vai agresīviem noteikumiem vai kaut kādām prasībām vērsties pret šo galvotāju, likums viņu neaizsargāja. Šobrīd galvotāju šis likums aizsargās.

Likumprojekts jāpieņem vēl trešajā lasījumā, bet domāju, ka uz trešo lasījumu vairs nopietnu izmaiņu varētu nebūt.

Otrs likumprojekts, kas arīdzan bija ļoti svarīgs, ir Publiskās un privātās partnerības likums. Kā jau minēja iepriekšējie runātāji, likumprojekts paredz to, ka privātais sektors varēs ar savu finansējumu iesaistīties valsts infrastruktūras veidošanā vai pakalpojumu sniegšanā. Tā ir pasaulē ļoti normāla un laba prakse, bet Latvijā diemžēl likumdošana nebija noregulēta.

Tautsaimniecības komisijā paralēli ar Publiskās un privātās partnerības likumu iesniegts arī Publisko iepirkumu likums, kur virkni normu… mēs salāgosim Publisko iepirkumu likuma normas ar Publiskās un privātās partnerības likuma normām. Rezultātā ieguvēji varētu būt ne tikai valsts un pašvaldību institūcijas, bet arī privātie uzņēmēji.

Paldies.

Vadītāja. Paldies partijas „Jaunais laiks” frakcijas priekšsēdētājam Dzintaram Zaķim.

Nākamais runās apvienības „Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšsēdētājs Māris Grīnblats. Lūdzu!

M.Grīnblats (TB/LNNK frakcija).

Labdien, godātie radioklausītāji! Šodien Saeimas sēdē pieņemti vairāki nozīmīgi lēmumi, tādi kā, piemēram, likumprojekta „Publiskās un privātās partnerības likums” apstiprināšana pirmajā lasījumā. Tomēr jau tagad ir skaidrs, ka būtiskais jautājums ir par jaunās valdības un Saeimas sadarbību, par Saeimas un sabiedrības sadarbību, jo uzdevumi, kas būs jārisina tuvākā mēneša laikā, būs ļoti sarežģīti un bieži vien tiem būs piespiedu raksturs. Nebūs izvēles iespējas - darīt vai nedarīt, būs jārīkojas. Jo, neapšaubāmi, valdība šobrīd strādā pie budžeta grozījumiem. Grozījumi lielā mērā izriet no tā, ka prognozes tautsaimniecības attīstībai un darba tirgum ir krietni mainījušās. Prognozes nav iepriecinošas. Tātad aprīļa otrajā pusē Saeimā sagaidāms dokuments, kas būs maziepriecinošs, bet kas tomēr tādā vai citādā veidā būs jāpieņem. Tātad katrā gadījumā būs jāsaprot, ka valdība ne jau aiz ļauna prāta nāk ar šādiem priekšlikumiem, bet tāpēc, ka situācija ir samērā sarežģīta. Par to liecina jau tas, ka gan Latvijas Pašvaldību savienība šodien gatavojas novilkt savas „sarkanās līnijas”, rūpējoties, protams, par iedzīvotājiem un par pašvaldību budžetu; 2.aprīlī nopietnām protesta demonstrācijām gatavojas skolotāji. Neapšaubāmi, šajā gadījumā var būt tikai viens ieteikums: pēc iespējas elastīgi pieiet budžeta grozījumiem un samazināt varbūt izdevumus tajās nozarēs, kuras ir būtiskas (kā mēs te redzam, piemēram, Satiksmes ministrijā - ceļu uzturēšana un remonts), bet kuras tomēr sociāli nav „sprādzienbīstamas”, un pēc iespējas saudzīgi, pēc iespējas mazāk samazināt tur, kur tas ir sociāli bīstami un kur ilgtermiņā tam var būt sliktas sekas.

Kritiski jāizvērtē ir nodokļa grozījumi, kas veikti decembrī, jo, neapšaubāmi, neliels samazinājums ir gandrīz visu nodokļu ieņēmumu jomā, taču visdramatiskākais kritums ir tieši saistībā ar pievienotās vērtības nodokli. Jaunajai valdībai tas tomēr liek vēlreiz pārskatīt visu to, uz kā pamata šā nodokļa likmes tika paceltas un ko Saeima atbalstīja toreiz, decembrī, situācijā, kurā valdība mums piedāvāja pieņemt šos dramatiskos grozījumus vienas dienas laikā. Protams, izšķirošais vārds šajā jautājumā ir jāsaka finanšu ekspertiem, un šeit nevajadzētu vadīties pēc „patīk - nepatīk” principa, bet būtu jāvadās pēc tā, kā tiešām ir labāk. PVN ieņēmumu atpalikšana šobrīd visvairāk apdraud tieši budžeta ieņēmumu daļu.

Tieši tādā pašā rakursā jāskatās arī uz to piedāvāto risinājumu, kurš pašreiz satrauc gan bankas, gan arī strādājošos, - proti, līdz šim pensiju otrajā līmenī tika iemaksāti 8 procenti no sociālā nodokļa, bet tuvākā pusotra gada laikā varētu būt tikai 2 procenti. Arī tā ir piespiedu norma, jo iepriekšējos gados, kad sociālajā budžetā regulāri bija pārpalikums, šis pārpalikums tika izlietots pamatbudžeta deficīta segšanai. Kā zināms, katru gadu pamatbudžets par vairākiem simtiem miljonu latu pārsniedza ieņēmumus. Tas ļāva, protams, vairāk tērēt, tātad vairāk palielināt arī algas visos tajos sektoros, kas skar veselību, izglītību, iekšlietas, un tā tālāk. Tomēr šobrīd pamatbudžets šo naudu atdot atpakaļ sociālajam budžetam nevar, un, tā kā izdevumu daļa noteikti ievērojami pieaugs attiecībā uz bezdarbnieku pabalstiem, apmēram 60 miljoni vajadzīgi papildus. Tātad, lai saglabātu pensijas tajā līmenī pašreizējiem pensionāriem, šāda norma ir piedāvāta, un es paredzu, ka Saeimai to nāksies pieņemt (vai nu 8 procenti pret 2 procentiem, vai arī būs kaut kāda neliela korekcija), lai vismaz šogad sociālais budžets neciestu. Kaut arī, protams, ilgtermiņā būtu tikai taisnīgi, ja pamatbudžets varētu atdot atpakaļ sociālajam budžetam vairāk nekā 900 miljonus latu, kas ir tērēti šā pamatbudžeta deficīta segšanai iepriekšējos gados.

Lūk, tādi ir tie smagie uzdevumi, ar kuriem Saeimai nāksies saskarties jau nākamajā mēnesī, un jācer, ka jaunā koalīcija spēs ar šiem uzdevumiem tikt galā, varbūt arī negaidīdama īpašu pateicību no sabiedrības puses, jo tie ir uzdevumi, kas ir jāveic, lai situācija nepaliktu vēl sliktāka.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies apvienības „Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšsēdētājam Grīnblata kungam.

Frakciju viedokļus turpina Latvijas Pirmās partijas un partijas „Latvijas Ceļš” frakcijas deputāts Oskars Kastēns. Lūdzu!

O.Kastēns (LPP/LC frakcija).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Esmu gandarīts, ka šodien Saeimas sēdē pirmajā lasījumā tika izskatīts ilgi gaidītais likumprojekts „Publiskās un privātās partnerības likums”. Ņemot vērā infrastruktūras deficītu, kā arī nelielos un ierobežotos budžeta līdzekļus, interese par publiskās un privātās partnerības instrumentu ir rosinājusi plašu interesi Eiropas Savienības dalībvalstīs. Tātad īsumā - šī partnerība iekļauj sevī faktu, ka privātie, teiksim, izpildītāji īsteno kādas infrastruktūras projektus, piemēram, veic ceļu būvniecību, un tā tālāk, par ko arī attiecīgi pēc tam saņem finansējumu no valsts.

Tātad Lielbritānijas valsts kontroles ziņojums liecina, ka, realizējot projektus ar publiskās un privātās partnerības metodi, 78 procentos gadījumu tiek panākta projekta realizācija noteiktajā laikā vai pat vēl ātrāk un arī plānotajos budžeta ietvaros. Savukārt realizējot projektus ar tradicionālo metodi, šis rādītājs ir 30 procenti. Un, lai gan Latvijā šobrīd esošie normatīvie akti ļauj īstenot publiskās un privātās partnerības projektus, šobrīd tā nav plaši izplatīta prakse. Koncesiju reģistrā pašlaik ir reģistrēti tikai 15 salīdzinoši mazi koncesiju līgumi, kas ir diezgan mazs rādītājs, ņemot vērā lielo nepieciešamību pēc infrastruktūras modernizācijas projektiem Latvijā.

Kā vēl vienu nozīmīgu Saeimas darba kārtībā iekļautu jautājumu gribētu minēt likumprojektu „Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā”, kuru šodien izskatījām otrajā lasījumā. Šis likumprojekts precizē patērētāju tiesības gadījumos, ja līgumā iekļauti netaisnīgi noteikumi un patērētājiem tā rezultātā tiek nodarīti zaudējumi. Šādā gadījumā likumprojekts paredz tiesības patērētājam vērsties ar prasību tiesā savu likumīgo tiesību un interešu aizsardzībai. Likumprojektā ir veikta arī virkne precizējumu, piemēram, ir izveidota jauna sadaļa, kas reglamentē tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas organizēšanas kārtību, un tā tālāk.

LPP/LC frakcija un arī es personīgi uzskatu, ka grozījumi šajā likumā bija akūti nepieciešami, jo patērētājam ir jāzina savas tiesības un jābūt nodrošinātai iespējai šīs tiesības aizstāvēt. Un tieši šajā laikā, kad ik dienu pieaug kavēto hipotekāro maksājumu skaits, ir jādara viss iespējamais, lai aizsargātu godprātīgos kredītņēmējus, it īpaši tos, kuri ņēmuši kredītu pirmā dzīvokļa iegādei.

Es arī gribētu paust pie reizes sašutumu par jaunās valdības paziņojumu, kurā tiek ierosināts atņemt ģimenes valsts pabalstu jaundzimušo bērnu vecākiem un piemaksu pie bērna piedzimšanas pabalsta. Mana partija - LPP/LC - atbalstīja jaunās valdības apstiprināšanu, ņemot vērā valdības deklarācijā pausto labo gribu turpināt ģimenes atbalsta politiku, bet tagad ir diemžēl jāatzīst, ka jaunā valdība ir neģēlīgi apkrāpusi ģimenes ar bērniem nepilnas nedēļas laikā kopš savu solījumu došanas. Protams, mēs apzināmies, ka krīzes apstākļos ir nepieciešams turpināt izdevumu samazināšanu, taču tieši krīzes dēļ valsts atbalsts ģimenēm ar bērniem ir jāsaglabā kā viena no galvenajām pamatvērtībām.

Vēl es gribu pateikties par darbu vicespīkerei Karinai Pētersonei, kas šodien ir kļuvusi par „Jaunā laika” Saeimā sāktās tīrīšanas upuri. Tīrīšanas, protams, tiek veiktas, nevis izvērtējot amatpersonu kompetenci, bet gan pēc partejiskās piederības, un šo represiju iniciatoriem es nobeigumā atgādināšu vienu latviešu tautas teicienu, ka dots devējam atdodas.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies Latvijas Pirmās partijas un partijas „Latvijas Ceļš” frakcijas deputātam Oskaram Kastēnam.

Nākamais runās partijas „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas deputāts Valērijs Buhvalovs. Lūdzu!

V.Buhvalovs (PCTVL frakcija).

Labdien, godātie radioklausītāji! Es gribu pievērst jūsu uzmanību izglītības jautājumam.

Masu informācijas līdzekļos jau daudzkārt ir izskanējuši paziņojumi par nepieciešamību aizvērt skolas. Pirmām kārtām runa ir par nelielas komplektācijas lauku skolām un pilsētu skolām ar nepietiekamu komplektāciju.

Saprotams, ka finansiālās krīzes apstākļos ir nepieciešams meklēt ceļus, kā samazināt izdevumus, bet kādēļ ir jāaizver tieši skolas, it īpaši, ja runa ir par nelielām lauku skolām, kuras lielākajā daļā gadījumu ir ne tikai izglītības iestādes, bet arī lauku kultūras centri. Tiek aizvērta kāda skola, un kā sekas tam parasti degradējas lauku rajons, kurā tā bija atradusies. Valdošās koalīcijas pūles jau sen ir novedušas Latviju līdz nabadzībai, it īpaši lauku apvidus. Tagad atlicis vien iznīcināt jebkuru kultūru laukos.

Nesen mūsu frakcija „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” piedāvāja grozījumus Vispārējās izglītības likumā. Grozījumu būtība ir ietverta trijos galvenajos aspektos.

Pirmais aspekts. Jebkura skolu reorganizācija jāveic ar vecāku un pedagogu piedalīšanos. Mūsuprāt, sabiedrības piedalīšanās reorganizācijas procesā ir interešu saskaņošanas un kompromisa meklējumu obligāts pamatnosacījums.

Otrais. Reorganizēto skolu audzēkņiem jābūt iespējām turpināt izglītību pēc tām izglītojošām programmām, pēc kurām viņi tika apmācīti pirms tam. Pretējā gadījumā, kā mums ir zināms, pirmām kārtām slēdz krievu skolas, bet bērnus sūta mācīties uz latviešu skolām. Tas ir nepieļaujami.

Un trešais aspekts. Skolu reorganizācija nedrīkst novest pie tā, ka tiek pārkāptas bērnu tiesības uz izglītību, tās pieejamību un atbilstošu kvalitāti. Runa ir par nopietnas problēmas, kas saistīta ar transportu, novēršanu, jo virknē gadījumu skolēniem ik dienas ir jābraukā uz skolām, kuras atrodas citās pilsētās 40-50 kilometru attālumā, kā tas, piemēram, ir noticis pēc Kalnciema skolas reorganizācijas. Diemžēl Saeimas valdošā koalīcija noraidīja mūsu priekšlikumus.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies Valērijam Buhvalovam no partijas „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas.

Un tagad runās Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputāts Jānis Strazdiņš. Lūdzu!

J.Strazdiņš (ZZS frakcija).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Turpinot iepriekšējā deputāta kunga teikto, gribētu nomierināt auditoriju, jo tieši Izglītības, kultūras un zinātnes komisija šajā nedēļā ir sākusi skatīt divus ļoti svarīgus dokumentus, kurus sagatavojusi mūsu - Zaļo un Zemnieku savienības - ministres Tatjanas Koķes vadītā ministrija. Un tie ir grozījumi Izglītības likumā. Kā arī ir nobeidzies virtuālais mēģinājums... īsi sakot, kas notiktu tad, ja nauda sekotu skolēnam.

Ir neapšaubāms fakts, ka nākamajā gadā skolēnu skaits var samazināties par 12 tūkstošiem. Arī saimnieciskā rosība pašreiz ir tāda, kāda nu tā ir… Un arī izglītības sistēma ir saņēmusi samazinātu finansējumu, tāpēc ir ļoti stingri jāseko līdzi tam, kur aiziet nauda, kā tā tiek tērēta, cik efektīvi šī nauda tiek izlietota, kāda ir izglītības kvalitāte, cik pieejama ir izglītība. Un tāpēc jaunajā Izglītības likumā ir… Iepriekšējais likums tika pieņemts 1998.gadā, bet jaunajā Izglītības likumā tiek meklēta tagad saskaņa gan ar izmaiņām izglītības situācijā Latvijā, gan arī ar izmaiņām citos likumos, teiksim, Augstākās izglītības likumā, lai likums vairāk atbilstu šiem pieņemtajiem likumiem.

Ļoti nopietna diskusija komisijā bija par to, vai nevajadzētu sākt izglītošanu jau no sešu gadu vecuma. Tur bija dažādi uzskati, kas ekonomiski gan būtu izdevīgi, jo tādā veidā saīsinātos šis apmācības laiks un bērns ātrāk varētu pāriet augstākā izglītībā vai sākt darba gaitas. Varbūt būtu vieglāk ģimenei un arī pašam bērnam izdevīgāk. Bet tomēr arī daudzi deputāti uzskatīja, ka nedrīkst saīsināt „saulaino” bērnību, un ne jau katrs bērns vienmērīgi attīstās. Arī Vidusskolu asociācijas pārstāve Grebskas kundze teica, ka tomēr ir jāievēro tas, ka bērni attīstās dažādi. Un tāpēc būtu šis jautājums vēl jāizvērtē, nevajadzētu to sasteigt. Katrā gadījumā, ja bērns ir attīstīts, ja māk jau lasīt, ir jau apguvis datoru un tā tālāk, dabīgi, viņš var sākt mācīties agrāk.

Tālāk par Izglītības un zinātnes ministrijas veikto pārbaudi saistībā ar variantu - nauda seko skolēnam. Tiešām ir izplatīts uzskats, ka, jā, šī sistēma varētu izraisīt skolu masveidīgu slēgšanu. Izglītības un zinātnes ministrija jūs var nomierināt, jo tieši tagad ir redzams, ka nekāda masveidīga skolu slēgšana nenotiks, it sevišķi pamatskolu slēgšana, bet ka varēs tikt izmantotas tukšās klases vai tukšie stāvi pirmsskolas izglītības iestāžu iekārtošanai, varēs veidot skolu filiāles, varēs arī dažas vidusskolas pārveidot par pamatskolām, kā arī dažas skolas savienot ar profesionālās izglītības iestādēm, kas samazinātu izdevumus, un līdz ar to mēs jau ar esošajiem finanšu līdzekļiem neizraisītu kaut kādu masveidīgu šo skolu slēgšanu. Tā ka tās ir priekšlaicīgas bailes. Un arī nauda tagad nonāks jaunajos novados, kur katra pašvaldība ļoti racionāli skatīsies, cik izdevīgi tā izlieto savu naudu, lai izglītības process neciestu. Tā ka tādas domas, ka tagad ir kaut kādi draudi izglītības iestādēm kā tādām, ir priekšlaicīgas, bet tiešām ir nopietni jādomā, lai izglītības process būtu ekonomisks.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies Strazdiņa kungam no Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas.

Un noslēgumā šodien runās partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšsēdētāja Anna Seile. Lūdzu!

A.Seile (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Godātie radioklausītāji! Vispirms es gribu apsveikt pašvaldību vadītājus, kuri šodien ir pulcējušies Skrundā, lai piedalītos Latvijas Pašvaldību savienības kongresā. Diemžēl mūsu pārstāvji tur ieradīsies tikai ar nokavēšanos, jo šodien šis kongress notiek Saeimas sēdes laikā.

Bet, ja runājam par Saeimas sēdi, tad jāsaka, ka par ekonomiska satura likumiem balsojumi Saeimā šodien bija diezgan vienprātīgi, un ar pozitīvu balsojumu tajā piedalījās gan pozīcijas, gan opozīcijas deputāti.

Mēs arī ievēlējām Saeimas Prezidijā Solvitu Āboltiņu, kas pārstāv „Jauno laiku”, un šī frakcija ir arī premjera partijas frakcija, tāpēc acīmredzot šī vieta Prezidijā bija nepieciešama.

Tomēr „Pilsoniskā Savienība” ar pilnu atbildību paziņo, ka mēs nepiedalīsimies turpmākajā amatu pārdalē Saeimas komisijās, jo necīnāmies par krēsliem, bet centīsimies ietekmēt likumdošanas procesu tā, lai tas būtu šajā krīzes situācijā labvēlīgāks Latvijas iedzīvotājiem.

Un, protams, šīs izmaiņas, kas gaida visus Latvijas pilsoņus un nepilsoņus, būs ļoti smagas, jo budžeta grozījumi ir jāizdara diezgan ātrā laikā, un ministrijas joprojām strādā pie izdevumu daļas samazināšanas. Jācer, ka tās pārāk negaidīti neietekmēs mūsu valsts ekonomisko situāciju, jo administratīvos izdevumus, manuprāt, samazināt tik tiešām var. Bet jārīkojas arī tā, lai nodokļi pildītu mūsu valsts budžeta ieņēmumu daļu.

Pagājušajā nedēļā tika veikti grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām”, lai likvidētu padomes, izņemot lielos uzņēmumus, un lai likvidētu padomes arī valsts un pašvaldību sabiedrībās ar ierobežotu atbildību. Un ir jāsaka, ka tomēr ir noticis morāli diezgan nepieļaujams process, jo tiek atbrīvoti cilvēki no padomēm, padomes tiek atlaistas, un šie bijušie padomju locekļi steidz saņemt lielās kompensācijas, kamēr vēl nav iestājusies… kamēr vēl nav stājušās spēkā tās normas, kas nosaka izmaiņas kompensāciju apmēros. Un šīs izmaiņas stājas spēkā tikai ar 1.maiju.

Protams, gandrīz katrs, kas šodien runāja no frakciju pārstāvjiem, runāja par Patērētāju tiesību aizsardzības likumu, tāpēc es daudz neatkārtošos un nenodarbošos ar šo normu komentēšanu. Bet es gribu tikai pateikt, ka viena tomēr ir ļoti nozīmīga norma šajā likumā, kas paredz, ka kredīta devējam nav tiesību pieprasīt patērētājam, tas ir, kredīta ņēmējam, izsniegt kredīta papildu nodrošinājumu, ja ir samazinājusies nekustamā īpašuma tirgus vērtība. Ja šī pārvērtēšana notiek, tad tas ir jāizdara tikai ar pašas bankas apmaksu.

Vēl es gribu pateikt, ka darba grupa pie Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas strādāja pie grozījumiem Aizsargjoslu likumā. Nupat šis darbs ir pabeigts. Iespējams, ka nākamajā nedēļā vai varbūt aiznākamajā nedēļā varēs šo likumprojektu izskatīt arī komisijā. Grozījumi šajā likumā nav ļoti būtiski, bet tiek sašaurinātas drošības un tehniskās aizsargjoslas ap gāzesvadiem un citiem objektiem. Tas, protams, radīs zināmus atvieglinājumus zemes īpašniekiem, kuru teritorijas šķērso šīs komunikācijas. Bet tādi būtiski grozījumi, kas atvieglotu kāpu zonas apbūvi, darba grupā atbalstīti netika. Protams, ir daži precizējumi, kas pieļauj mazliet liberālākas normas šīs kāpu zonas noteikšanā. Bet, galvenais, vajadzētu pasteigties ar šā likumprojekta pieņemšanu, lai līdz Saeimas kārtējam sesijas pārtraukumam mēs varētu arī šo likumu izskatīt Saeimas sēdē.

Es domāju, ka cilvēkiem šajā krīzes situācijā pārāk nav jāuztraucas: ir jāpērk sēklas un sivēni, lai varētu nodrošināt pārtiku vismaz lauku apvidos dzīvojošiem cilvēkiem. Un, protams, mēs rūpēsimies par to, lai vismazākās algas netiktu pārāk samazinātas šajā mums visiem grūtajā, bīstamajā situācijā. Un Saeima arī ir apņēmusies vēl vairāk samazināt Saeimas izdevumus arī mums, Saeimā strādājošajiem.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšsēdētājai Seiles kundzei.

Līdz ar to frakciju viedokļi šodien ir izskanējuši. Tos vadīja Saeimas Preses dienesta konsultante Dace Laipa.

Paldies, ka klausījāties. Visu labu! Līdz nākamajai ceturtdienai.