Teksts pirms korektūras

Nr. 38 EK

Papildus VUGD tiktu iedoti līdzekļi tieši personāla piesaistei, lai nebūtu jābrauc uz izsaukumu mazam cilvēku skaitam, bet lai viņi varētu pilnvērtīgāk to darīt. Un papildus ir algas, protams, pedagogiem, visiem. Pieņēmām valdībā arī lēmumu, ka arī pirmsskolai būs tāds pats tarifs kā visiem citiem. Ir atalgojums kultūras nozarei, ir atalgojums ārstiem, un mēs vienojāmies kopīgi, lai būtu taisnīgi, ja ir atalgojuma palielinājums, tad visiem apmēram vidēji 10 procenti, lai nav tā, ka vienai nozarei ir ļoti liels lēciens, bet pārējās skatās ar lielu greizsirdību, jo mēs varam atļauties tik, cik varam atļauties. Bet mēs esam solījuši un ejam ar šiem solījumiem uz priekšu.

Tomēr es uzsveru: nu, tie nav tādi beznosacījuma līdzekļu piešķīrumi. Izglītības un veselības sektoros, kā jau es teicu, ir jāturpina pārmaiņas, kuru centrā aizvien ir labāka izglītība un mūsu bērni. Mēs ļoti daudz runājam par pedagogiem, bet aizmirstam par bērniem, un es no savas puses jums varu apsolīt, ka es darīšu visu iespējamo, lai mēs vairāk runātu par bērniem.

Un arvien vairāk mums ir, protams, vajadzīga arī pieejamība, pakalpojumiem veselības aprūpē. Ar naudu vien jau to nevar izdarīt.

Tieši to no mums, politiķiem, sagaida. Un gaidāmais balsojums nenozīmē, ka tagad valdība ar labi padarīta darba sajūtu dosies tādā ziemas snaudā. Nē, mēs tikko esam sākuši darbu, simts dienas pat vēl nav pagājušas, un enerģijas vispār mums ir gana. Diezgan daudzi ministri, kuriem enerģijas ir gana. Un budžets ir tas viens no darbiem, ko mēs esam jums solījuši, bet tas nav vienīgais, pie kā mēs strādājam, un ir arī paveikti gandrīz jau visi mūsu solītie neatliekamie darbi. Un es vēlos, lai šī valdība būtu tā valdība, kas, ja ir solījusi, tad viņa pilda solījumus.

Mehānisms, lai mājsaimniecībām būtu mērenāks elektrības rēķina pieaugums, ir izstrādāts, mēs to solījām, un tas ir atbalstīts, un turpināsies arī šis atbalsts nākamajā gadā ar nelielām izmaiņām. Banku peļņas nodoklis, ko mēs solījām, ir ieviests. Stambulas konvencija – plaši apspriestā (bet mēs solījām), ir pieņemta. Partnerības regulējums Saeimā ir pieņemts. Nākamnedēļ lemsim par to, lai hipotekāro kredītu ņēmējiem būtu lētāk, ātrāk un ērtāk pāriet no vienas iestādes uz citu, un drīz lemsim arī par jauno vispārējās izglītības finansēšanas modeli.

Pašlaik strādājam arī pie citām jaunām iniciatīvām, lai kopumā palielinātu valstī ekonomisko aktivitāti. Jūs daudzi minējāt, kas traucē. Ierēdņi vada valsti un, un budžets nav biznesa plāns, kolēģi, nu jūs to labi zināt. Biznesa plāns ir uzņēmējiem, un tas, ko mēs varam darīt, mēs varam samazināt birokrātisko slogu mūsu uzņēmējiem...

Tā... pagaidiet, man vajag ūdeni (Smejas.).

... kas atraisītu viņiem rokas strādāt, jo mēs vēlamies nodrošināt nevis procesu, mums vajag rezultātu. Tāpēc, lai uzlabotu konkurenci banku sektorā un novērstu šķēršļus kontu atvēršanā, mēs strādājam pie tā kopā ar nozari, jo viņi vislabāk zina, kā to izdarīt. Lai valsts pārvalde kopumā kļūtu iniciatīvas atbalstošāka, nevis radošo iniciatīvu nogremdējoša, lai Latvijā rastos aizvien vairāk jaunu uzņēmumu ar pievienoto vērtību un eksportspējīgi uzņēmumi, lai nevis mēs apgūtu fondu finansējumu, bet radītu ekonomiku.

Es gribu pateikt lielu paldies finanšu ministram Ašeradena kungam, Finanšu ministrijas darbiniekiem un arī visiem ministriem, ministru komandai, kura strādāja kā komanda, ministrijām par profesionālu budžeta sagatavošanu. Jums, deputāti. Trešā diena. Esam gana daudz debatējuši, cieņpilni, kā mēs solījām, ne pa nakti, tā, lai prese redz, darbinieki var izgulēties un arī mēs paši.

Par projekta uzlabošanu. Mēs esam atbalstījuši arī trīs opozīcijas priekšlikumus, nav tā, ka nekas no opozīcijas nav atbalstīts. Arī par kritiku pateicamies, jāņem tā vērā, būs ko piestrādāt nākamajā gadā. Kā mēs komunicējam, cik daudz mēs spējam paskaidrot, un paldies arī mūsu sadarbības partneriem. Es esmu vienojusies arī ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru,