Teksts pirms korektūras

Nr. 37 EZ

šo trīs dienu garumā. Šis budžets bija ļoti, ļoti... šīs debates bija ļoti, ļoti vērtīgas, un es gribu teikt, ka tas ir pamats tam, lai veidotu nākamo – 2025. gada budžetu.

Milzīgs paldies jums visiem. (Aplausi.)

 

Sēdes vadītāja. Paldies.

Un vārds Ministru prezidentei Ev ikai Siliņai.

 

E. Siliņa (Ministru prezidente).

Cienītā Saeimas priekšsēdētājas kundze! G odātie deputāti! Man gribas beigt tomēr uz tādas pozitīvas nots.

Šis ir Ziemassvētku laiks, mēs esam jau tādās adventes priekšgaidās, un kopumā, es domāju, mums jāiemācās būt pateicīgiem par to, kas mums jau ir – mums ir sava valsts, mums ir savi iedzīvotāji, mums ir sava teritorija, mums ir sava Saeima, un, neskatoties uz to, ka mēs mēdzam katrs aizstāvēt to vēlētāju intereses, kuri mūs ir ievēlējuši, tās nedaudz atšķiras, bet kopumā mēs visi pārstāvam Latviju, mēs visi rūpējamies par to, lai patiešām Latvijā iedzīvotāji justos labāk. Un es ļoti ceru, ka mēs spēsim nolikt malā savas personīgās, individuālās vajadzības un iestāties par to, ka patiešām Latvija kļūs labāka.

2024. gada budžets patiešām tapa komandas darbā. Jūs ievērosiet, ar laiku kaut kas mainīsies šajā koalīcijā. Mēs spējām vienoties, ka mums ir skaidri mērķi, tie ir lielie trīs – iekšējā, ārējā drošība, veselība un izglītība. Un nebija tā, ka mēs plūcāmies – šitai ministrijai vēl kaut ko tur vajag, mēs visi vienojāmies par to, jo mēs visi sapratām, ka Latvijai tas šobrīd ir vitāli svarīgi, ka nevis mēs iedodam 27 miljonus veselībai, mēs gadiem esam meklējuši finansiālās iespējas veselībai, mēs viņus atradām – 275 veselībai. Jā, tas nav maz. Jā, ar to tas nebeidzas. Mēs prasīsim atbildību no ministra, no nozares, lai arī būtu tie rezultāti, kas attaisno šādu finansējuma piešķiršanu.

Mums nācās vienoties arī par kompromisiem, bet kopumā šis nav kompromisa budžets, šī nav deķa vilkšana uz kādu no savas puses, tas kopumā ir budžets, kurā bija skaidras prioritātes, un nav tā, ka mēs smērējam sviestmaizi visiem vienādi, lai mums nebūtu virzība tālāk uz priekšu, jo es pie piekrītu, ka mums ir jāspēj vienoties par skaidriem mērķiem, jo tikai tā tu vari kaut kur aiziet, ja tu zini, uz kurieni tu ej.

Šis ir finanšu dokuments ar skaidrām prioritātēm, kas noteikts, apzinoties pašreizējās valsts vajadzības, un tas ir izstrādāts tiešām tādā kopīgā valdības komandu darbā un arī kopīgā Saeimas darbā. Un es arī pirmoreiz uzsāku tādu iniciatīvu, ka es aicinu pirms budžeta atnešanas uz Saeimu, es aicināju arī opozīcijas frakcijas, arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas pilnīgi visus deputātus, jo man nav ko slēpt. Man nav ko slēpt, es vēlos, lai mēs visi patiešām strādājam kopīgo Latvijas interešu labā.

Paldies, protams, arī opozīcijai, jo jūs mūs izaicināt, jūs liekat mums domāt savādāk, jo, protams, ministrijas nāk ar savām ierastajām lietām, bet jūs liekat mums paskatīties uz lietām savādāk. Paldies jums par to, es to novērtēju!

Iekšējā un ārējā drošība, izglītība, veselība ir sektori, kur bija nepieciešami lielāki ieguldījumi. Un tomēr, lai tas izskanētu šeit no kanceles, lai neaizietu šī nepareizā ziņa, ka iekšlietu darbiniekiem nav atalgojums, es vēlos pateikt, ka policistiem, robežsargiem, ugunsdzēsējiem, Ieslodzījuma vietu pārvaldei ir algas palielinājums šīgada budžetā un vēl divus gadus uz priekšu. Jā, mums ir jāiet tālāk un jāpanāk lielāks šis palielinājums, kā minēja arī te deputāti, kas labi pārzina nozari, jo starpība starp aizsardzības nozari un iekšlietu nozari ir, bet jūs labi atceraties, cik grūti mums nācās arī panākt finansējumu aizsardzības nozarei. Tas nav tāds knipis, tas ir grūts, mērķtiecīgs darbs. Kaut kādām nozarēm ir jāsafokusējas, saprotot, ka aizsardzība ir svarīga. Nākamajā gadā mums lielāks fokuss jāliek uz šo – iekšlietu nozari. Arī veselības aprūpei iekšlietu nozarei šobrīd ir divreiz lielāks limits, ko maksā valsts par viņu veselības aprūpi. Tas arī kaut ko maksā, un tas ir svarīgi, lai viņi būtu veseli, lai viņi varētu pilnvērtīgi pildīt dienesta pienākumus.