Teksts pirms korektūras

Nr. 34 EK

ka ilgtspēja lielā mērā balstās nevis uz mežu izciršanu, bet uz rūpīgu saimniekošanu, ko es arī novēlu. Un atgādinu, ka pavisam nesen Lielbritānijā bija diezgan pamatīgs skandāls, kad premjers un karalis uz klimata konferenci devās ar privāto lidmašīnu (Daži deputāti aplaudē.), tā emitējot ārkārtīgi daudz CO2.

 

Sēdes vadītāja. Paldies.

Nākamais debatēs pieteicies deputāts Jānis Dombrava.

 

J. Dombrava (NA).

Godātie kolēģi, būsim atklāti! Kopš, šķiet, 2002. gada aptuveni, kad Einars Repše veidoja valdību, neviena valdība nav veidojusi budžetu no sākuma, neviens ministrs nav lēmis par budžetu kopumā. Ir parasti bijušas runas par to, kā pārdalīt 10 vai mazāk nekā 10 procentus no budžeta līdzekļiem. Pārējais viss pēc noklusējuma turpinās no iepriekšējiem gadiem. Tā tas ir bijis arī šoreiz, bet tas, kas ir bijis mainīgais, ir valdības sastāvs, kur akcenti ir pamainījušies.

Jaunā VIENOTĪBA un Zaļo un Zemnieku savienība nekad nav izcēlusies ar spēcīgu identitāti, tā identitāte ir plūdusi, mainījusies līdz ar vējiem, līdz ar ģeopolitiskajiem notikumiem, kā kurā brīdī ir bijis izdevīgāk, tāda arī ir šī identitāte. Mainīgais ir tas, ka šobrīd, kā Šuvajeva kungs ir teicis, šī ir pirmā centriski kreisā valdība, un tas arī ir izpaudies budžeta izskatīšanā, ka šī ir pirmā reize daudzu jo daudzu gadu gaitā, kad, piemēram, Latvijas Politiski represēto apvienībai nav piešķirti budžetā līdzekļi papildus un ir notikusi budžeta līdzekļu samazināšana šai organizācijai. Šī ir pirmā reize, ka ir noraidīti visi priekšlikumi budžetā, kur mēs varam gūt papildus ienākumus, it īpaši skatoties Krievijas pilsoņu, Krievijas uzņēmumu virzienā. Šī ir pirmā reize, kad arī nacionālajiem karavīriem, nacionālajiem partizāniem nav atrasti papildu līdzekļi. Tāpēc ka šī ir pirmā centriski kreisā valdība.

Un man ir bažas, ja tagad bija šis budžets izveidots, tomēr balstoties uz jau iepriekšējās valdības iestrādnēm, un tās nianses tikai pamainījās, kas būs sastrādāts iekšā nākamā gada Siliņas kundzes veidotajā budžetā, ja tāda iespēja būs. Par to man pat negribas domāt. Skaidrs, ka tas nebūs vērsts nacionālas valsts virzienā, tieši pretēji – projām no tās. Un tas ir pats nelāgākais, kas var notikt. Aicinu tāpēc šodien nobalsot pret budžetu kopumā, lai šī valdība iet atpūtā.

Paldies.

 

Sēdes vadītāja. Paldies.

Nākamā debatēs pieteikusies Linda Liepiņa.

 

L. Liepiņa (LPV).

Ļoti cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze, kolēģi deputāti! Ministri! Tikai dažas lietas. Kamēr šeit sēdēs cilvēki, kuriem krēsli un amati būs svarīgāki par viedokli un stājas nemainīšanu, mums pašiem sev ir jāatzīst, diemžēl nekas nemainīsies. Un arī man nav atbildes tiem vēlētājiem uz to jautājumu: kas ar deputātiem notiek, kad viņi ienāk šajā Saeimas namā, un kā var tā cilvēki izmainīties? Nav atbildes. Bet nu to prasa gandrīz katrs otrais.

Vēl viena lieta. Lai cik saldu medus podu šī budžeta izskatā mums neatnestu JAUNĀ VIENOTĪBA, atzīstiet, ka tāds darvas piliens kā Kariņš visu sabojās, jo šis budžets divarpus dienas ir aizgājis tādā Kariņa lidojuma zīmē. Nu tā ir tāda... Kariņa lidojums jau ir kļuvis par mērvienību, viss. Ja ne viss, tad ļoti daudz tiek mērīts – ja nebūtu lidojis, tad būtu tas, tad būtu tas, un nu jau pat žurnālisti arī raksta. Mēs plauktu un zeltu, ja Kariņš nebūtu lidojis. Bet savā ziņā tā ir taisnība, jo tas parāda attieksmi – attieksmi pret cilvēku un attieksmi pret sabiedrību.

Un tad tādas četras nelielas piezīmes no šiem gadiem, un kopā tie ir plus mīnus septiņi... kurā es esmu spērusi pirmos soļus politikā. Es ienācu ar tādu cēlu domu, kā viena no tām lietām,