Teksts pirms korektūras

Nr. 33 EZ

Tagad jūs par jebkuru naudu, pasaka – pēc sešām nedēļām. Nerunājot nemaz tiem, kas grib par velti, jeb par to mūsu valsts finansējumu tie gadu gaida un vispār varbūt nesagaida. Tur būtu vajadzīga totāla revīzija. Tas, ka tur šitie ģimenes ārsti, kas mums te daži sēž, ir priecīgi, ka viņiem tur Abu Meri drusku palīdzēs, tas neizlabos šo visu. Absolūti neizlabos.

Tā kā es tiešām neesmu tāds optimists kā Šlesera kungs, kurš saka, ka jaunā premjere tur mums kaut ko tur pagriezīs to kuģi citā virzienā. VIENOTĪBA nepagriezīs, un diemžēl VIENOTĪBA ir izrakstījusies kā dzejnieks.

Paldies.

 

Sēdes vadītāja. Paldies.

Nākamais debatēs pieteicies deputāts Edmunds Zivtiņš. (Dep. E. Zivtiņš: “Varētu lūgt uzreiz apvienot?”) Deputāti neiebilst debašu laika apvienošanai.

 

E. Zivtiņš (LPV).

Ļoti cienītā Saeimas priekšsēdētāja! Cienītie godātie deputāti! Ministru prezidenta kundze! M inistri! Žēl, ka nav tādas iespējas par budžetu teikt, ka daļēji atbalstu, nu tur vai nu “par” vai “pret” vai tur var atturēties arī, bet daļēji, tā kā tas pie komisijas priekšlikumiem, tā nav. Jo nu mēs runājam par drošības un izaugsmes budžetu, bet jāsaka tā, ka nu ar to drošību mums īsti līdz galam tā kā nav vedies, un jāsaka tā, ka tur ir diezgan pamatīgs robs, un, ko es vakardien arī nepateicu, jo tā kā es apsolījos, ka vairāk neiešu debatēt, tad tas bija tas, es gribēju parādīt, kāda tad ir tā šobrīd tā sprauga, un tie ir apmēram 210 miljoni, kas ir starp iekšējo drošību un ārējo drošību.

Bet es laikam šoreiz būšu nedaudz netradicionāls, un es izteikšu tiešām lielu paldies visiem deputātiem – gan opozīcijas, gan pozīcijas deputātiem – par to vakardienas balsojumu, es uzskatu, ka tas balsojums bija attieksmes izrādīšana pret mūsu iekšējo drošību, un nu es nezinu, es jau esmu jauns politiķis, bet šādu veidu, kad ir tikai atbalstoša vai atturoša, es nebija piedzīvojis.

Un tātad vēlreiz tiem, kas balsoja šādā veidā, visiem paldies, paldies visām frakcijām, frakciju vadītājiem. Tas tiešām norāda uz to, ka mēs izprotam šo iekšējās drošības būtību, cik tā ir svarīga mūsu valstij, un tiešām man ir šī cerība, ka nākošais budžets būs tiešā mērā ņemts vērā visi šie ieteikumi, kas izskanēja arī no šīs tribīnes saistībā ar iekšējās drošības reorganizāciju, stiprināšanu, uzlabošanu. Pirmie soļi jau noteikti ir veikti. Tā kā lai mums visiem kopā izdodas par stipru Latviju!

Paldies. (Daži deputāti aplaudē.)

 

Sēdes vadītāja. Paldies.

Nākamais debatēs pieteicies deputāts Māris Sprindžuks.

 

M. Sprindžuks (AS).

Drošības budžets. Drošība būs tad, kad katrs Latvijas novads un reģions varēs demonstrēt, ka pieaug iedzīvotāju skaits un ka aug mūsu uzņēmumi, ka šīs teritorijas attīstās. Šobrīd mēs redzam pretējo: tikai daži novadi ap Rīgu attīstās, visa pārējā valsts neattīstās.

Mūsu budžets ir organizēts nozariski. Ko es gribu teikt? Ministrijas dala naudu, kā tās saprot, un pašvaldības šajā barības ķēdē ir pašas pēdējās. Tikai tad, kad katra ministrija varēs atbildēt, kā viņas budžets attīsta konkrēto no 43 novadiem, m ēs sāksim augt. Un tas ir tas, ko es novēlu valdībai, un tas ir tas, kas mums kopā Saeimai būs jāpanāk – kā panākt, lai Latvijas teritorija attīstās un lai nozares sadarbojas ar pašvaldībām kopēju mērķu labad, kopējas attīstības labad.

 

Sēdes vadītāja. Paldies.

Nākamais debatēs pieteicies deputāts Ingmārs Līdaka.

 

I. Līdaka (AS).

Labdien, cienījamie kolēģi! Mazliet tāds principa jautājums. Budžeta apspriešanas laikā ne reizi netika pieminēts pasaulē ļoti aktuāls vārds “vide”.

Ja mēs runājam par drošību, tad jāatceras, ka līdzās iekšējai un ārējai drošībai, kas tika daudzināta, ir arī pasaulē visaktuālākā tēma – ekoloģiskā drošība. Es šeit nenācu šo budžetu kritizēt, vienkārši atgādināt,