Teksts pirms korektūras

Nr.32 SZ

Es, protams, esmu gandarīts par to pieaugumu kultūras nozares budžetā starp pirmo un otro lasījumu, tas gan nonāk zināmā pretrunā ar to, ko Šuvajeva kungs teica pirmā lasījuma laikā, ka šis budžets ir jāskatās vispārīgi, visiem kopā jāturas pie prioritātēm, nevis pie kādām ministrijām vai tamlīdzīgi. Nu acīmredzot tomēr nozares spiediena rezultātā šī politika ir nedaudz mainījusies, un esat sapratuši, ka pāri visām prioritātēm, jebkura ministra prioritāte numur viens ir cīnīties par savu nozari. Tā ka šis nu ir tiešām panāks, un es ar to... par to esmu gandarīts.

Vēl no Šuvajeva kunga teiktā citāts, ka: “atsevišķas nozares ir ilgstoši badinātas.” Šuvajeva kungs, es atgādinu vēlreiz, ka, neraugoties uz šo pieaugumu starp pirmo un otro lasījumu, šis šī gada Kultūras ministrijas budžets ir finansiāli visvājākais beidzamo gadu laikā. To es vienkārši atgādinu jums, ja jūs nākamgad atkal gribēsiet runāt par badinātām nozarēm.

Un visbeidzot laikam es gribētu vērsties pie Rokpeļņa kunga, kurš no šīs tribīnes lepni paziņoja, ka šī budžeta centrā beidzot ir cilvēks. Rokpeļņa kungs, ja jums kādreiz sanāk apmeklēt kādu koncertu Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī vai Latvijas Nacionālo operu un baletu, vai tikties ar Dziesmu svētku kolektīvu vadītājiem, tikpat lepni pasakiet viņiem – šī budžeta centrā beidzot ir cilvēks! Kolēģi, es nevaru tādu budžetu atbalstīt. (Daži deputāti aplaudē.)

 

Sēdes vadītāja. Paldies.

Nākamais debatēs pieteicies deputāts Vilis Krištopans.

 

V. Krištopans (LPV).

Priekšsēdētājas kundze! Deputāti! Jāatgriežas pie tā, ka šis tiešām ir 15. VIENOTĪBAS budžets 21 gada laikā, kopš atnāca “Jaunais laiks” Repšes vadībā. Pirms 20 gadiem, kad Dāvim Mārtiņam Daugavietim bija 7 gadi, kad Jurēvica kungam bija 11 gadi, Kariņš bija ekonomikas ministrs, bez tam vēl, ka ekonomikas ministri ir bijuši Kampara kungs, Pavļuta kungs, Ašeradena kungs, vārdu sakot, ir grūti nepiekrist tam, ka 21 gada laikā par visu to, kas ir sastrādāts, būtu jāatbild VIENOTĪBAI par pēdējiem 20 gadiem. Un jāsaka tā, kad, vispirms, jau, protams, par Kariņa kungu kā vienu no līderiem. Jūs esat dzejnieku valodā izrakstījies kā dzejnieks, jūsu labākie dzejoļi ir pagātnē, pareizāk sakot, tie labākie dzejoļi laikam nemaz arī nav bijuši uzrakstīti.

Šuvajeva kungs man jautāja, kādu vienu lietu es mainītu, ja es tagad būtu pie varas? Nu tas nav, nu absolūti nepareizs jautājums. Jāmaina ir viss. Kāpēc Igaunijā ir tikai zemei nekustamā īpašuma nodoklis – viņi muļķi – mēs gudri? Neapliekamais minimums, skaidrs, ka viņš mums bija jāceļ, skaidrs, ka pašvaldību izlīdzināšanas fonds bija jālikvidē jau sen un jāpāriet uz citu pašvaldību finansēšanas modeli. Septiņi novadi Latgalē un divas pilsētas – visi tiek dotēti, visa Latgale tiek dotēta, 120 miljoni no centra aiziet uz Latgali – tas ir normāli? Tas nav normāli. Un Maksimovs stāv ar izstieptu roku, nu atdodiet viņam 2 procentus no degvielas, 3 procentus no “Rimi” un viss, un lai viņš te cīnās, lai viņam būtu vairāk “Rimi” un vairāk degvielas stacijas tanī novadā, un tad viņam varbūt būs nevis 12 miljoni, bet 20 miljoni, ko viņš pats būs izcīnījis, un tā tālāk, un tā tālāk.

Jūs spītīgi aizstāviet pārspīlēto kapitālo remontu, kas ir viens no galvenajiem vājās kreditēšanas iemesliem. Un mēs esam iedevuši ļoti labu attīstību Igaunijas un Lietuvas finanšu ārpakalpojumiem. Paysera un Revolut vienkārši berzē rokas un saka: “Urrā, malači, latvieši, mēs augam, mums viss notiek!”

Nu un vēl beigās par veselību. Varētu apvienot tos laikus, ja?

 

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

 

V. Krištopans. Un es jau esmu to teicis ne vienreiz vien. Pirms pieciem gadiem bija divi miljoni dienā veselībai. Nākošgad būs pieci miljoni dienā. Un kas ir noticis? Ja pirms pieciem gadiem jūs varējāt aiziet uz kādu no klīnikām un teikt: “Es gribu pie speciālista par jebkuru naudu, es samaksāšu jums.” Tai pašā dienā vai nākošā dienā pie viņa varējāt tikt.