Teksts pirms korektūras

Nr. 31 ES

Purvīša muzejam neatrodas nauda, lai gan mums ir divi Andreja Upīša muzeji un Andrejs Upīts bija viens no tiem, kas teica, ka Purvītim vispār muzejs nepienākas.

Mums ir komiska kultūras ministre, kas paniski baidās, kad viņu uzaicina pārrunāt šīs lietas, kura vispār neorientējas kultūrā, kura publiski ir paziņojusi, ka viņa uzskata, ka vajag kaut kādā veidā mainīt vārda “patriotisms” nozīmi, izceļas ar muļķībām. Es domāju, ka nav neviena ministre tāda līdz šim bijusi pēdējo 20 gadu laikā.

Šī ir morāli sliktākā valdība, kura noraida banku izpeļņas nodokli, kura noraida kara nodokli uzņēmumiem, kas iedzīvojas uz peļņas kara Ukrainā. Morāli sliktākā valdība, kura nevar atļaut nelielas summas atsevišķām reto slimību grupu pacientiem, tai pašā laikā var mierīgi rezervēt 10 vai 15 miljonus utopiskiem mērķiem. Piemēram, iekļūt Drošības padomē, lai sēdētu blakus Krievijai, kur pieņemt kopā izcilus lēmumus par mūsu drošību. Tur sēdēja gan Igaunija, gan Lietuva, nu kurš atceras, kādi panākumi ir šai Drošības padomei? Ko viņi dara, ko vispār ANO tagad nolemj?

Latvija paliek ar viszemāko konkurenci starp Baltijas valstīm, jo pat tik elementārs priekšlikums, kas tika solīts, ko Jaunā Vienotība solīja, ka darba devēja nodokļi būs mums vai nu tādi paši kā Lietuvā, Igaunijā, vai par 1 procentu zemāki, viņi paliek joprojām augstāki, jo tika noraidīti mūsu priekšlikumi pazemināt, ja, tātad šo sociālo nodokli un kompensēt to ar akcīzes nodokli.

Pirmo reizi mums ir... Var apvienot, lūdzu?

 

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt debašu laika apvienošanai.

 

A. Kiršteins. Pirmo reizi, es pat neteikšu, ka šī ir nelatviska valdība pēdējo 20 gadu laikā, viņa ir nenacionāla valdība, jo pirmo reizi, cik es atceros, pat ar daudz liberāl ākām valdībām katru gadu tika piešķirtas mazas summas pašvaldību objektiem, tādiem kā, piemēram, nacionālo partizānu piemiņas vietas kaut kādas. Mums ir kādi pieci seši, teiksim, bunkuri, kur Jaunsardzes jaunieši var vest... kur skolu jaunieši var iepazīties ar nacionālās pretošanās kustības dalību. Un mani pārsteidza, ka Zaļo un Zemnieku savienība, kur šie nacionālie partizāni pārsvarā bija zemnieki, kurus izsūtīja 1949. gadā, šeit mierīgi nobalso “pret” 5000, lai salabotu sabrukušus griestus Amatas nacionālo partizānu bunkuram. (Starpsauciens.) Kauns! Kauns, zilo druvu kopēji!

Mums pašreiz ir tāda situācija, ka pirmoreiz... es pat neatceros pēdējos 10 gadu laikā, kad kāda valdība nebūtu piešķīrusi kaut kādu nelielu atbalstu 10 un 15 tūkstošus Draudzīgajam aicinājumam. Draudzīgā aicinājuma fonds gadiem iespieda un apkopoja datus par lauku mazo skolu, par pilsētu vidusskolu un ģimnāziju sasniegumiem dabas zinībās, vēstures mācīšanā, svešvalodu mācīšanā un latviešu valodas mācīšanā. Katru gadu krīt skolēnu lasītprasme. Šeit tika noraidīta neliela naudas summa pasākumam, kas saucas skolotāju godalgošana par mūža ieguldījumu. Pagājušajā gadā tur piedalījās gan Izglītības un zinātnes ministrija, nu visus gadus ir piedalījušies izglītības un zinātnes ministri, bijušie Valsts prezidenti. Pietrūkst 5–10 tūkstoši.

Un beidzot. Naudas pietiks VID, naudas pietiks Finanšu ministrijai, naudas pietiks GREVIO ierēdņu uzņemšanai, jaunu darba vietu radīšanai t iem, kas rakstīs atskaites, Stambulas konvencijas sakarā būs jāielaiž šeit bēgļi. Pašreiz Īrijai jāatskaitās, kāpēc ir noraidījusi katru bēgli saskaņā ar...

 

Sēdes vadītāja. Kiršteina kungs, laiks.

 

A. Kiršteins. Stambulas konvenciju.

 

Sēdes vadītāja. Kiršteina kungs, laiks.

 

A. Kiršteins. Un viens miljards būs katru gadu utopiskiem mērķiem programmai “Fit to 55” (Starpsaucieni. Daži deputāti aplaudē.) – samazināt izmešus par 55 procentiem.

 

Sēdes vadītāja. Paldies.

Nākamais debatēs pieteicies deputāts Nauris Puntulis.

 

N. Puntulis (NA).

Mieriņas kundze, kolēģi! Es tiešām nebiju domājis runāt, bet daži no kolēģiem mani provocēja uz to.

Sāksim ar Šuvajeva kungu.