Teksts pirms korektūras

Nr. 27 ES

bija iekšlietas, lai vērstu jūsu uzmanību uz dramatisko situāciju Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, Valsts policijā un citviet. Taču arī tur neviens Nacionālās apvienības priekšlikums netika atbalstīts. Un joprojām ugunsdzēsēji saņems, kā es jau vakar stāstīja, 650 un mazāk pat eiro uz rokas. Un tas ir laikā, kad jūs to saucat par prioritāti. Kur tad mēs aicinājām, v ai mēs sniedzām tikai priekšlikumus? Nē, mēs aicinājām arī pārdalīt tam līdzekļus un iezīmējām avotus.

Es aicinu apvienot laikus.

 

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt debašu laika apvienošanai.

 

A. Butāns. Mēs aicinājām pārdalīt vairāk līdzekļus no banku rekordlielās peļņas, kur, mūsuprāt, valdība rīkojas pārāk kūtri. Mēs aicinājām pārdalīt vairāk no alkohola un tabakas industrijām, nodemonstrējot, ka ģimenes ar bērniem jums ir lielāka prioritāte, nevis tabakas industrijas lobijs, piemēram, taču jūs šo iespēju neizmantojāt un šos priekšlikumus noraidījāt.

Tāpat mēs rosinājām celt nodokļus azartspēlēm. Tur jūsu argumentācija bija, ka tas neesot samērīgi. Taču par samērīgu acīmredzot jūs uzskatāt PVN likmes celšanu vai to, ka joprojām māmiņu algas būs zemākās un bērna kopšanas pabalsti būs zemākie Baltijas mērogā. Tas gan jums šķiet acīmredzot samērīgi.

Tāpat piedāvājām arī jaunus avotus. Ņemot vērā arī valdības stingro nostāju Ukrainas jautājumā, mēs vērsām trīs priekšlikumus: gan lai atliktu sankcionētu personu kapitālu, iegūtu papildu līdzekļus valsts budžetā, vērstos pret sankcionētu personu nekustamajiem īpašumiem, kā arī ieviest kara nodokli uzņēmumiem, kas importē un eksportē un turpina sadarboties ar asiņaino režīmu – ar Krieviju –, taču arī to jūs noraidījāt.

Līdz ar to iepriekš minētajiem priekšlikumiem, ja jūs sakāt, ka tie ir labi, bet pietrūka resursu, fiskālās telpas, tad tā nav taisnība, jo fiskālo telpu mēs piedāvājām un piedāvājām jums apliecināt stingru nostāju Ukrainas jautājumā ar reālu rīcību, nevis ar retoriku, un to jūs noraidījāt. Līdz ar to, kā jau mans kolēģis teica, ar darbiem... ar vārdiem Ukrainā, ar darbiem Krievijā.

Es vēlos teikt paldies Ašeradena kungam, kurš mēģināja vismaz atbildēt, un mums bija diskusija. Tas ir labi, ka mums atbild, bet to es nevaru teikt attiecībā pret nozarēm, jo nozare... jo labas pārvaldības principi ir kļuvuši par sliktiem pārvaldības principiem un nozarēs neviens lāga neieklausījās. Detalizācija budžetā ir sliktāka. Izlasot no vāka līdz vākam, joprojām mēs... daudz svarīgu informāciju, ko nevar atrast.

Līdz ar to, manuprāt, šo kopsummējot, es vēlos teikt, šis ir nīkulības budžets, kurā nav investīcijas tautsaimniecībā, nav investīcijas tautas ataudzē, līdz ar to Nacionālā apvienība šādu budžetu neatbalstīs.

Paldies. (Daži deputāti aplaudē.)

 

Sēdes vadītāja. Paldies.

Nākamā debatēs pieteikusies deputāte Svetlana Čulkova.

 

S. Čulkova (ST!).

Kolēģi! Ministri! Paldies par izturību t rīs dienas.

Kopumā par budžetu gribu pateikt tā: es pateikšu tādu citātu... Kaut kāda PVN samazināšana uz augļiem un dārzeņiem – nav svarīgi. Veselība, bērni, reģioni, diaspora, izglītība, labklājība – nav svarīgi.

Nosaukums šim budžetam ir “ drošība un ilgtspējība”, bet man liekas, ka bez visām iepriekš minētajām pozīcijām nebūs ne drošības, ne ilgtspējības.

Es neatbalstīšu šo to budžetu.

Paldies. (Daži deputāti aplaudē.)

 

Sēdes vadītāja. Paldies.

Nākamais debatēs pieteicies deputāts Edvards Smiltēns.

 

E. Smiltēns (AS).

Cienījamie kolēģi, esam izskatījuši visus priekšlikumus, un tradicionāli pie šī var arī nedaudz paskatīties kopumā uz to, par ko tad mēs esam diskutējuši un ko esam izlēmuši.

Un te vispirms būtu jāatgādina un jāapsveic Jaunā Vienotība, jo šis ir jubilejas budžets – tas ir trīsdesmitais budžets kopumā un piecpadsmitais budžets Jaunajai Vienotībai vai agrāk – vienkārši Vienotībai. Un šis budžets faktiski ir turpinājums iepriekšējam Vienotības budžetam,