Teksts pirms korektūras

Nr. 26 EK

H. Rokpelnis. Sākumā šķita, ka šis budžets ir normāls, bet it sevišķi pēdējo pāris dienu laikā ir diezgan skaidrs, ka šis budžets patiesībā ir labs, tāds budžets, kura centrā ir cilvēks, mūsu valsts iedzīvotāji, tāds budžets, kur pirmām kārtām tiek risinātas pamatvajadzības – drošība gan valstiski, gan veselībā, gan drošība par to, ka būs labāka izglītība un pieejamāka izglītība, un tas ir tas... tie pamatjautājumi, pamata rūpes, kas ir jānoņem no mūsu cilvēku pleciem, lai viņi varētu brīvāk domāt par pārējām lietām.

Vēl šo budžetu raksturo izcils komandas darbs, tik tiešām. Patiesībā komandas darbs arī ar nu jau opozīcijas partijām, kuras iesāka darbu pie šī budžeta, tālāk komandas darbs koalīcijā, pāri partiju līnijām, skatoties tikai un vienīgi uz to, kas ir vajadzīgs, – uz prioritātēm un nešķirojot: tam tika, tam tika, tam netika.

Vēl kā komandas darbu un kā labu šī budžeta raksturlielumu var nosaukt stabilitāti, ja tā var teikt. Mēs vienojāmies par procedūru, kādā budžets tiks skatīts, un pie šiem noteikumiem un pie šiem vārdiem esam turējušies. Mēs nestrādājām pa nakti, mēs debatējām cieņpilni, nu... gandrīz visi, un gala beigās šajā budžetā mēs arī parādījām attieksmi par to, ka apzināmies, ka ne viss ir perfekti. Mēs parādījām attieksmi, budžeta vājajās vietās atturoties, nevis balsojot “pret”, jo mēs zinām, ka ne visas problēmas ir atrisinātas, un mēs zinām, ka vēl lieli darbi ir priekšā.

Cienījamie kolēģi, cik iespējams, strādājam kopā arī pēc šī budžeta apstiprināšanas, darām labas lietas, domājam par valsti ne tikai koalīcijas formātā, un ZZS frakcijas vārdā es aicinu atbalstīt šo budžetu vai vismaz nebalsot “pret”. (Aplausi.)

 

Sēdes vadītāja. Paldies.

Frakcijas vārdā – deputāts Artūrs Butāns.

 

A. Butāns (NA).

Cienītās dāmas, godātie kungi! Rokpeļņa kungs teica, ka ir jāstrādā kopā, un šeit daudz izskanēja par to, ka jāieklausās opozīcijā. Valaiņa kungs vienmēr mūs māca, ka jāvadās pēc skaitļiem. Nu tad skaitļi... Nacionālās apvienības frakcija šajā budžetā iesniedza 131  priekšlikumu, atbalstīti – nulle priekšlikumi. Visvairāk priekšlikumus iesniedzām, neatbalstīja nevienu.

Nu labi, bet par ko tad bija mūsu priekšlikumi? Iezīmēšu trīs blokus, lai kolēģi piedod, ja kādu nozari nenosaucu, jo nosedzām, manuprāt, visas nozares, bet trīs blokos. Pirmkārt, konkurētspēja Baltijā. Tas nav nekas jauns, tas ir tas, ko paši vēl nesen minējāt kā darāmos darbus, kā uzdevumu, tas ir tas, ko valsts pirmā amatpersona saka: mums ir jābūt konkurētspējīgiem Baltijas mērogā, ar konkurētspējīgiem darbaspēka nodokļiem, uzņēmējdarbības vidi un investīcijām, eksportu. Tomēr investīcijas un eksports no 157 miljonu apmēra šajā budžetā ir vien seši miljoni, un šobrīd tā ir tikai plika retorika bez reāla seguma, un to mēs visi budžetā redzējām.

Otrs – atbalsts ģimenēm, māmiņām. Māmiņalgu celšana nav bijusi jūsu redzeslokā un netika atbalstīta arī šobrīd. Politiķi, kas cīnās par sieviešu tiesībām un vienlīdzību, noraidīja Nacionālās apvienības priekšlikumu sievietēm, mātēm nodrošināt līdzvērtīgu pensiju kā vīriešiem, līdzvērtīgu pensiju kā tām sievietēm, kas strādāja. Tātad mēs joprojām diskriminēsim tās ar zemāku pensiju, kuras izvēlas pasaulē laist bērnus.

Liels bloks, kur mēs sniedzām priekšlikumus,