Teksts pirms korektūras

Nr. 25 EZ

debatē... par ko mēs esam debatējuši pēdējās dienās. Es domāju, ka galvenais jautājums ir, kāds būs jūsu, ja jūs turpināsiet vadīt valdību, nākamais budžets, kas būs jūsu pirmais budžets?

Un es domāju, ka jums vajadzētu mācīties arī no tām kļūdām, kuras ir pielaistas, jo iepriekšējā laikā diemžēl ir bijusi arogance, opozīcija nav ņemta vērā, ar opozīciju nav bijuši vispār nekādi kontakti, un šeit es gribētu vienkārši arī norādīt, ka, Kariņa kungs, jūs neizmantojāt iespēju komunicēt ar opozīciju, tā bija kļūda. Gribu teikt to, ka prezidents Rinkēvičs, neskatoties uz to, ka mūsu frakcija nav balsojusi par viņu, viņš aicina visas frakcijas uz komunikāciju. Man liekas, ka tas ir ļoti pareizi. Nevis tad, kad jau nu viss ir piededzis.

Es domāju, ka šodien Latvijā ir problēma ar kvalificētiem risinājumiem, idejām, cilvēkiem. Vienkārši mēs esam maza nācija, mēs neesam liela valsts, kurā tiešām ir ļoti daudz cilvēku, nomaina vienu – nāk vietā citi, mums ir daudzi, kas ieņem amatu, bet viņi reāli , nevis simts dienas iesildās, bet viņi visu termiņu iesildās un beigās pat nesaprot, kur viņi bija nonākuši. Līdz ar to ir ārkārtīgi svarīgi nepie ļaut šīs kļūdas, ir ārkārtīgi svarīgi izmantot visu to, kas valstij var būt noderīgs. Un es domāju, ka tas būs jūsu lielākais izaicinājums: vai jūs esat gatava būt Latvijas premjere un ieklausīties visos.

To, ko teica PROGRESĪVIE, ka jūs esat tagad trīs priekšlikumus... es neteikšu jums paldies, tie trīs priekšlikumi no opozīcijas – tas ir apsmiekls. Ja jūs tagad nākamgad pateiksiet, ka jūs piecus esat priekšlikumus atbalstījuši, nav runa par trim vai pieciem priekšlikumiem, tie ir Latvijas tautai svarīgi priekšlikumi. Un es apzinos to, ka ienākumi ir tik, cik ir, un līdz ar to, ja tu gribi palielināt kādam vairāk naudu, tev kādam jānoņem. Bet vienlaicīgi es arī gribētu finanšu ministru uzrunāt. Tomēr vajadzētu mainīt šo ekseļa politiku un neskatīties tikai to, ko iesaka Finanšu ministrijas ierēdņi, kuri saka: nu, ja nodokli palielinām, ienākumi palielinās, ja nodokli samazinām, tad ienākumi samazinās. Es domāju, ka mēs varam kopīgi atrast risinājumu, kā, samazinot vienu vai otru nodokli, mēs palielināsim ieņēmumus. Tas ir iespējams, tas arī iepriekš ir bijis.

Bet pats svarīgākais ir tas, tā ir, nacionālā biznesa intereses. Es aicinu tiešām valdībai regulārāk tikties ar Tirdzniecības un rūpniecības kameru, Darba devēju konfederāciju un runāt nevis vispār, kas jādara valstij, bet runāt par konkrētiem projektiem, kas ir svarīgi reģioniem un Latvijai kopumā, jo palīdzēt pašvaldībām, pirmām kārtām, mēs varam caur ekonomiskās aktivitātes veicināšanu. Veselu gadu te no Latgales novada nāca pārstāvji, kas lūdzās, lai viņus atbalsta saistībā ar industriālā parka izveidošanu. J a veselu gadu viņi lūdzās, lai tikai uzsāktu, lai tiktu pie šīs teritorijas, nu tad jautājums – kad tas projekts tiks realizēts? Man šķiet, ka ir ārkārtīgi svarīgi paātrināt tempu, kā tiek pieņemti lēmumi, noņemt birokrātiju, un viens no risinājumiem ir tieši valdības sēdes, uz kurām jūs aicināt pašvaldību pārstāvjus vai uzņēmējus, uzņēmumus, nosakiet kritērijus, pēc kuriem viņi var tikt aicināti. Bet ļoti bieži ir šī birokrātija, ja iet parasto, ierasto šo rutīnu, tad beigās paiet vairāki gadi kad to projektu saskaņo, un beigās tas projekts vairs nav aktuāls. Un tādi ir bijuši ļoti daudz.

Tā kā galvenais ir domāt, kā palielināt ieņēmumus u n, protams, arī valsts pārvalde... I zmantojiet jauno valsts kontrolieri, uzdodiet viņam, lai nāk ar priekšlikumiem, ko var optimizēt, ko var apvienot, ko var likvidēt, jo, ja jūs atstāsiet visu šo pārvaldi, kāda viņa ir, ļoti smagnēja, ja piecas institūcijas nodarbosies ar to pašu, ko varētu darīt viena institūcija, nekas labs nebūs. Tā kā es novēlu jums veiksmi, un mūsu frakcija atbalstīs tos priekšlikumus, kas būs pareizi, un mēs kritizēsim, ja mēs redzēsim kļūdas.

Paldies.

 

Sēdes vadītāja. Paldies.

Frakcijas vārdā – deputāts Harijs Rokpelnis.

 

H. Rokpelnis (ZZS).

Lūdzu apvienot debašu laikus.

 

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst debašu laiku apvienošanai.