Teksts pirms korektūras

Nr.24 SZ

tos aspektus, kurus var būt var redzēt, kur budžetam ir nepieciešami pilnveidojumi. Es uzmanīgi arī klausījos diskusijas un debates, kas notika sabiedrībā par šo budžetu. Un viena no galvenajām kritikām, kas, manuprāt, izskanēja, bija par to, ka budžets neatbild uz jautājumu par to, kā mēs pelnīsim. Šis ir jautājums, kas man ne vienmēr ir līdz galam skaidrs, kāpēc šāda veida jautājums tik ļoti tiek saistīts budžeta kontekstā, jo, manuprāt, budžets ir finanšu dokuments, bet tas ir dokuments, kam ir nefinanšu mērķi.

Šī ir viena no tēmām, par ko PROGRESĪVIE ilgstoši ir deguši un norādījuši par to, ka šādā veidā sabiedrības labklājību un labbūtību, un dzīves kvalitāti ne vienmēr mēs spējam kvantificēt, ne vienmēr mēs spējam norādīt ļoti konkrētus skaitļus, lai parādītu to, cik labs vai slikts ir budžets.

Veselība un izglītība vēsturiski ir bijušas tēmas, par ko PROGRESĪVIE ir iestājušies visvairāk, jo, mūsuprāt, atbilde par to, kā pelnīt, ir rodama tieši šajās nozarēs. Tie ir veseli un gudri cilvēki. Šie cilvēki ir atbilde uz mūsu labklājību, un tā arī būs atbilde uz to, kā mūsu uzņēmējiem pelnīt.

Man ir tiešām prieks redzēt, ka PROGRESĪVO slogans, PROGRESĪVO frāze un moto par investīcijām cilvēkos kļūst aizvien normalizētāks parlamentā, normalizētāks mūsu sabiedrībā. Bieži vien šī frāze var izskanēt pietiekami abstrakti, bet tas bija tieši mūsu uzstādījums, ejot šajās budžeta sarunās jau pirmajās dienās un arī pirms tam, par to, ka pēc iespējas vairāk finansējums, vismaz tās jomas un tēmas, un tie resursi, kurus mēs spējam kvantificēt, tie ir jānovirza šajās nozarēs. Mēs zinām, ka šīs nozares ir ilgstoši tikušas badinātas, un mēs zinām, ka šis budžets uzreiz tās neatrisinās.

Tomēr šajā ziņā man ir tiešām patiess prieks, ka ir beidzot sperti soļi pareizajā virzienā. No savas puses varu apliecināt, ka mēs to turpināsim, mēs turpināsim strādāt arī ar nozaru ministriem un ieklausīsimies argumentos. Un, manuprāt, bieži vien tiešām arī objektīvos argumentos par šķēršļiem, kas liedz piesaistīt vai nu papildu finansējumu, vai, iespējams, citiem jautājumiem, kas no sākuma ir jāatrisina. Mēs cenšamies pieiet jautājumiem ne tikai ideālistiski, bet arī pragmatiski. Un mēs to turpināsim darīt, un īpašu uzmanību joprojām turpināsim pievērst tieši šīm, tieši šīm nozarēm.

Manuprāt, ir ļoti vērtīgi, ka mēs šajā budžeta pieņemšanā atbalstījām arī trīs opozīcijas priekšlikumus. Kopumā es varētu teikt, ka pēdējās divas trīs dienas parādīja tomēr uzlabotu procesu, kurā mēs pieņēmām... kurā mēs pieņemsim šo budžetu, gan attiecībā uz ieklausīšanos opozīcijā, gan attiecībā uz sadarbību šeit, arī plenārsēdē. Manuprāt, šāda veida parlamentārā sadarbība budžetā ir svarīgs rādītājs un arī šāda veida piemērs pārējai sabiedrībai par to, kāda veida dialogu, kāda veida politisko dialogu un kultūru mēs vēlamies uzturēt mūsu sabiedrībā.

Man ir jāizsaka arī liela pateicība arī trīs PROGRESĪVO ministriem, tieši tāpēc, ka, un es saprotu, opozīcija ir norādījusi uz to, ka it kā mēs esam apdalīti. Es tam nepiekrītu. Bet tas, protams, prasīja arī no mūsu ministriem zināma veida piekāpšanos, nē, bet zināma veida jautājumus par to, kā organizēt savus resorus labāk, zinot, ka šīs prioritātes ir veselība un izglītība.

Manuprāt, tas ir izdevies gan Kultūras ministrijā – mēs spējām atbalstīt, manuprāt, vairākas ļoti vērtīgas iniciatīvas –, gan arī Satiksmes ministrijā. Es zinu, cik ļoti, ļoti smagi strādā Kaspars ar saviem jautājumiem, tāpēc es nevaru piekrist Nacionālās apvienības konstantajai kritikai par šo. Mēs, protams, zinām, ka Aizsardzības ministrija ir viena no tām, kura mums ir absolūti politisks konsenss attiecībā uz finansējuma nepieciešamību, bet es zinu, ka arī šajā nozarē Andris strādājis ārkārtīgi smagi, lai šo finansējumu spētu izlietot pēc iespējas jēgpilnāk, lai pasargātu mūsu valsti.

Šis ir pirmais valsts budžets, ko PROGRESĪVIE atbalstīs. Tas pavisam noteikti nav pēdējais. No savas puses es zinu, ka nākamgad mēs aizvien vairāk pievērsīsimies tieši jomai, kas saistās ar sociālo nevienlīdzību, mēs ļoti uzmanīgi pārskatīsim mūsu resora budžeta bāzes, lai pārliecinātos, ka katrs izpildītais, katrs iztērētais cents tik tiešām atbilst sabiedrības vajadzībām. Izturēsimies ar to pēc iespējas pēc iespējas lielāku politisko atbildību, un es tiešām gaidu nākamo budžetu, kas atbildēs uz nākamajiem izaicinājumiem.

Paldies. (Aplausi.)

 

Sēdes vadītāja. Paldies.

Frakcijas vārdā – deputāts Ainārs Šlesers. Un arī lūdz apvienot debašu laikus. Deputāti neiebilst?

 

A. Šlesers (LPV).

Godājamie kolēģi! Godājamā premjeres kundze! Šis it kā ir jūsu pirmais budžets, bet patiesībā tas nav jūsu budžets, tas ir budžets, kuru jūs saņēmāt mantojumā. Un līdz ar to es neiešu un šodien neanalizēšu to, ko mēs jau esam