Teksts pirms korektūras

Nr. 23 ES

mēs esam izstrādājuši priekšlikumus, bijām izstrādājuši priekšlikumus teju visās jomās, liekot uzsvaru uz tādām akūtām un svarīgām problēmām un to risinājumu kā iekšlietas, drošība, izglītība, vides un reģionu attīstība.

Mūsu priekšlikumi paredzēja gan atlīdzības un sociālo garantiju palielināšanu nozarēs ar kritiski zemu atalgojuma līmeni, tostarp ugunsdzēsējiem, robežsargiem, kultūras darbiniekiem, un ieguldījumus augstākās izglītības un zinātnes jomās, vides aizsardzības projektiem, par ko citstarp arī mūsu kolēģi arī nekāpa debatēt, jo redzējām šo situāciju, kas notiek gan budžetā, gan par ko mēs vakar vienojāmies. Daudz tika faktiski darba ieguldīts, bet šos priekšlikumus mēs ar vienu (?) roku redzējām, ka vienkārši netiek atbalstīti.

Mēs sagatavojām priekšlikumus arī demogrāfijas jomā, tai skaitā reālus priekšlikumus iekšlietās, kā mazināt reālu vardarbību. Tas, ko iekšlietu darbinieki norāda, tai skaitā uz aprocēm. Mums vairāku priekšlikumu mērķis bija veicināt nodokļu sistēmas reālu konkurētspēju un novērst nodokļu likmju nepamatotu un nesamērīgu pieaugumu.

Mūsu priekšlikumi paredzēja ieviest un saglabāt samazinātās PVN likmes tādās sociālekonomiskās jomās kā medikamenti, komunālie pakalpojumi un, galvenais, saglabāt 5 procentu PVN likmi Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Mikrouzņēmumu nodokļa likumā bija paredzēti priekšlikumi attiecībā saglabāt... ieviest 18 procenti šo nodokli, savukārt Dabas resursu nodokļa likumā – novērst jaunas likmes kā apģērbam, un galvenais, tādam šķietami, varbūt kādam smieklīgi liekas, bet mitrajām salvetēm, par ko cilvēki maksās turpmāk dārgāk.

Valsts aizsardzības likumā mēs aicinājām noteikt skaidrus un nepārprotamus finansējuma apjomus valsts aizsardzībai, nosakot ne tikai procentus no IKP, bet turpmākajiem gadiem, vadoties no Finanšu ministrijas priekšlikumiem un prezentācijām, tos fiksēt konkrētās summās, lai aizsardzības industrija var precīzi plānot šo attīstību nākamajos gados.

No budžeta likuma apvienotā saraksta kolēģi, mēs aicinājām izslēgt virkni pozīciju, kas ir acīmredzami līdzekļi nelietderīgi, un tā ir šķērdēšana. Kā piemēram, finansējot Latvijas dalību Eiropas Savienībā 20 gadu atzīmēšanai. Tie bija indikatīvi 700 tūkstoši eiro, kuri ir šobrīd izdalīti pa dažādiem resoriem, šī nauda tur ir palikusi. Dažādas informatīvās kampaņas Valsts ieņēmumu dienesta par obligāto... šo cilvēku informēšanu par obligāto deklarēšanos katram iedzīvotājam, tai skaitā jauniešiem, lai gan šī pati ideja no budžeta paketes tika izslēgta, bet finansējums šīm kampaņām tika atstāts, un daudzas, daudzas citas nejēdzības.

Galu galā, kolēģi, nobeidzot, apvienotais saraksts, sniedzot šos priekšlikumus, mēs ievērojām vienu principu, lai kopumā visi līdzekļi tiktu rasti esošā budžeta ietvarā, lai netiktu palielināts ārējais valsts parāds un visi priekšlikumi kopumā būtu fiskāli neitrāli. Mēs vadījāmies no šī atbildības principa. Diemžēl šis budžets ir iezīmējies kā mitro salvešu budžets, un mēs varam runāt arī par labām lietām, bet pietiek... pāris – pāris! – ārlietu ministra lidojumiem (Daži deputāti aplaudē. Starpsauciens: “Jā!”), un visas labās lietas, kas arī ir šajā budžetā, vienkārši tiek nereti noslaucītas.

Un mēs ļoti labi redzam arī šo disproporciju starp jaunās Vienotības atbildības jomām un pastarīšiem no ZZS un progresīvajiem, kuru nozarēs situācija paliks aizvien sliktāka un sliktāka.

Apvienotā saraksta vārdā es aicinu neatbalstīt...

 

Sēdes vadītāja. Laiks.

 

E. Tavars. ...šo 30. valsts budžetu, kur 15. budžets kā svētku budžets ir no Jaunās Vienotības puses.

Paldies.

 

Sēdes vadītāja. Laiks.

Paldies.

Frakcijas vārdā – deputāts Andris Šuvajevs.

 

A. Šuvajevs (PRO).

Cienījamā priekšsēdētājas kundze, kolēģi! Labrīt!

 

Sēdes vadītāja. Kolēģi! Kolēģi! Mazliet klusāk! Noklausāmies arī pārējos, ja.

 

A. Šuvajevs. Es katram gadījumam lūgšu apvienot arī debašu laikus.

 

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst debašu laika apvienošanai.

 

A. Šuvajevs. Es esmu tiešām uzmanīgi klausījies pēdējās divas plus dienas, protams, pārsvarā opozīcijas priekšlikumos un kritikā par šo budžetu. Kā es biju solījis, es to darīšu, lai tiešām iedziļinātos un mēģinātu pēc iespējas objektīvāk novērtēt