Teksts pirms korektūras

Nr. 21 EZ

institūcija, kura seko, bet nav pašvaldības policijas. Pa šīm dienām mēs jau izdiskutējam to, ka it kā mums Rēzeknē bija pašvaldības policija, tika likvidēta, bet tagad viņa būs jāizveido pa jaunam.

Un gribu jums atgādināt un pievērst uzmanību tam, ka precedents jau ir un tiesību instances lēmums ir par to, ka, ja valsts nodod savas tiesības pašvaldībai, tad obligāti jāpiešķir arī finansējums. Lūdzu ievērot likumu un tiesību normas un atbalstīt šo priekšlikumu, jo pašvaldības policijas mums nav un tiešām tur ir nepieciešami līdzekļi, lai to izveidotu, jāpieņem jauni cilvēki un jāizveido jaunas štata vienības, un par to, protams, jāpaņem līdzekļi, vai jāsameklē līdzekļi pašvaldības policijai.

Paldies. Lūdzu atbalstīt.

 

Sēdes vadītāja. Paldies.

Nākamais debatēs pieteicies deputāts Artūrs Butāns.

 

A. Butāns (NA).

Jā, kolēģi, nevar jau pārmest, ja deputāts cenšas aizstāvēt savu reģionu un pilsētu, no kurienes nācis. Tā kā tas jau nav slikti. Jautājums par to izpildījumu un to, kādā veidā mēs šo atbalstu galu galā nogādājam. Arī šeit tās debates, kas bija iepriekš. Manuprāt, drīzāk jau, ja valdība vēlas arī palīdzēt Latgalei, tad es aicinu valdību atteikties no tā, ka jūs nolēmāt celt akcīzi šai brīvostas... es atvainojos, speciālajās ekonomiskajās zonās – divās, kas ir Latgalē. Tas ir veids, kā palīdzēt.

Ja runājam konkrēti par policiju, tad vēlos atgādināt, ka ir stājies spēkā likums un līdz šī gada beigām visās pašvaldībās ir jābūt pašvaldības policijai. Un, kad mēs Iekšējās drošības apakškomisijā skatījām šo jautājumu un uzdevām arī jautājumus tām pašvaldībām, kas vēl nav izveidojušas pašvaldību policiju, respektīvi, tās, kas bija likvidējušas un šobrīd vēl nav izveidojušas – tā būtu precīzāk, tad Rēzeknes pārstāvji tā negribīgi teica, ka nu jā, nu likums jau ir tāds, nu tad mēs četrus policistus, tā teikt, nozīmēsim. Man liekas un arī viņi argumentē līdzīgi, ka viņiem vajag papildu līdzekļus, un es domāju, ka šeit diezgan nekorekti arī pret pārējām pašvaldībām, ka tagad pārējās pašvaldības maksās par Rēzeknes neizdarību, lai Rēzeknē ieviestu pašvaldības policiju laikā, kad pārējās pašvaldības vai vairums pārējo pašvaldību ir uzturējušas pašvaldības policiju līdz šim.

Tā kā jāstiprina Latgales drošība arī, kā jau es vakar stāstīju, tie satraucošie notikumi, kas tagad bija, esmu vērsies pie iekšlietu ministra ar jautājumiem par to. Bet es domāju, mums ir lielāka valsts intervence vajadzīga, lai nodrošinātu Latgalei drošību, bet nevis , nu, pārdalīt no citām pašvaldībām vienai pašvaldībai, kuras vadība ir bijusi ļoti neprofesionāla, nolaidīga un apzināti vai neapzināti, bet ir vājinājusi ar valsts... respektīvi, ar pašvaldības policijas likvidēšanu arī vājinājusi iekšējo drošību Rēzeknē un Latgalē.

 

Sēdes vadītāja. Paldies.

Vārds iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim.

 

R. Kozlovskis (iekšlietu ministrs).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Godāt ie kolēģi! Es tikai konkrēti par Rēzeknes pašvaldības policiju. Savā laikā Rēzeknes pašvaldībā bija pašvaldības policija, un tā sastāvēja no 28 darbiniekiem. Tas pats mērs šo pašvaldības policiju likvidēja tāpēc, ka viņam bija nesaskaņas ar pašvaldības policijas priekšnieku, kuru tiesa atjaunoja darbā. Es, tajā laikā, pildot iekšlietu ministra pienākumus, saņēmu vēstuli, iepriekš nebrīdinot, ka turpmāk šāda pašvaldības policija nebūs, un saskaņā ar likumu par Valsts policiju sabiedriskā kārtība jānodrošina ir Valsts policijai.

Līdz ar to tagad teikt, ka nav līdzekļu vairs izveidot pašvaldības policiju pie tās situācijas, kurā Rēzekne atrodas, pie tā paša mēra, es teiktu, ir ļoti nekorekti.

Paldies. (Daži deputāti aplaudē.)

 

Sēdes vadītāja. Paldies.

Nākamais debatēs pieteicies Edmunds Zivtiņš.

 

E. Zivtiņš (LPV).

Labrīt, ļoti cienītā Saeimas priekšsēdētāja! Godātie deputāti! C ienītās deputātes! K lātesošie! Par pašvaldības policiju. Šis lēmums, ko Saeima pieņēma saistībā ar pašvaldības policiju, ka jāizveido līdz tam 1.  janvārim, tas bija stratēģiski svarīgs mūsu valstij. Tas bija tas, par ko es runāju arī un vakardien teicu