Teksts pirms korektūras

Nr. 19 ES

kas bija īpaši dāvinājumi Lemberga kungam iepriekšējā tātad Saeimas ciklā, ja, un citi projekti.

Bet tas, ka principā politikai vajadzētu pamainīties atpakaļ, kā tas ir bijis senākos laikos, atbalstīt pašvaldības un vietvaras, kur cilvēkiem nodrošināt labu pilsētvidi, labu infrastruktūru, lai būtu investīcijas, un citus pasākumus, tas ir fakts. Un es domāju, ka tāpēc šie priekšlikumi nav jāskata pa vienam.

Var mēģināt to, Reira kungs, traktēt kā kaut kādu šantāžu, bet būtībā jāskatās kopumā... ir par to, ka tas ir signāls pagriezties un paskatīties, kas notiek reāli uz zemes, nevis kaut kur gaisā, un reāli iedot palīdzību cilvēkiem uz vietām.

Paldies. (Aplausi.)

 

Sēdes vadītāja. Paldies.

Nākamais debatēs pieteicies deputāts Ainārs Šlesers.

 

A. Šlesers (LPV).

Labrīt, labrīt! “Latvijas Televīzija” klāt (Smiekli. Starpsaucieni.), garās debates sāksies. Ko jūs atbraucāt, “Latvijas Televīzija”? Nebūtu atbraukuši, mēs būtu ātri jau pabeiguši. (Smiekli.) Oi, kā man pietrūkst Smiltēna kunga tas āmurītis (Smiekli.), kad mēs kopā šeit tandēmā uzstājāmies, es runāju, Smiltēns dauzīja ar āmuru.

Kolēģi, nu nespēlēsim šeit svētos! Skaidrība ir tāda: koalīcija balsos, kā viņi nolēmuši, opozīcija balsos, kā koalīcija... kā opozīcija ir nolēmusi, un katru gadu, neatkarīgi no tā, kāda būs koalīcija, tas viss turpināsies. Naudas ir tik, cik ir. Daudz, maz, nezinām, b et, pat ja Kariņa kunga lidmašīnu (Starpsauciens: “Ūūū!”; aplausi.) mēs pieminētu vēl 10 reizes, tas neatrisina problēmu.

Mēs runājam par miljardiem, kurus mēs aizņemamies, mēs aizņemamies apmēram divus miljardus katru pēdējo gadu. Un tas, ko es vēlreiz varu pateikt, ka šodien diemžēl mēs nevarēsim visiem... nodrošināt finansējumu visiem priekšlikumiem.

Bet tas, ko es vēlos aicināt, neatkarīgi no tā, kura partija šodien ir pozīcijā vai opozīcijā, – apvienojam spēkus, apvienojam prātus un sākam uzreiz pēc šī budžeta pieņemšanas strādāt jau pie nākamā gada budžeta, tieši koncentrējoties nevis uz to, kam mēs naudu kā salaveči dosim, bet no kurienes mēs naudu ņemsim. Un es domāju, ka tajā brīdī, kad no šīs tribīnes mēs uzstāsimies ar konkrētiem priekšlikumiem, kā pelnīt, kā palielināt ieņēmumus, tad mēs ieraudzīsim īstās sejas, jo kā salaveči mēs, protams, varam solīt visiem visu kaut ko. No tā naudas vairāk nepaliek.

Tā ka es aicinu šajā gadījumā visas koalīcijas, opozīcijas partijas gatavoties šādām debatēm, strādāt komisijās, un es ceru, ka valdības pārstāvji arī nāks ar savām iniciatīvām. Jo nevar būt tā, ka budžetu atnes uz Saeimu pašās beigās, kad jūs viņu jau esat lielā mērā izstrādājuši.

Es piedāvāju tā, ka nākamajā dienā, nu, labi, no nākamā gada pirmā mēneša, janvāra, tad, kad viss atgriezīsies atpakaļ un strādās pēc Ziemassvētku, Jaunā gada starpsesiju laika, tad ejam kopā un sākam strādāt uzreiz, nenesiet no valdības, lūdzu, to budžetu jau vasarā, tad, kad jūs esat jau viņu izgatavojuši, ļaujiet arī opozīcijai piedalīties budžeta veidošanā.

Paldies. (Daži deputāti aplaudē.)

 

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 347.  priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 33, pret – 34, atturas – 16. Priekšlikums nav atbalstīts.

 

J. Reirs. 348. – frakcijas “Stabilitātei!” priekšlikums. Nav atbalstīts.

Šis priekšlikums ir ļoti līdzīgs visiem iepriekšējiem, un pirmšķietami kopējās summas ir mazākas nekā Ministru kabineta izveidotajā 341. priekšlikumā par 7 miljoniem un 340. priekšlikumā par trīs miljoniem... atbalstu Latgales reģionam.

 

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Debatēs pieteikusies deputāte Viktorija Pleškāne.

 

V. Pleškāne (ST!).

Milzīgs paldies par tādām asām, karstām debatēm! Bet tomēr es uzskatu, ka Latgalei jāpalīdz, es uzskatu, ka jūsu zināt, kā to izdarīt.