Teksts pirms korektūras

Nr. 18 EK

Pašvaldību ministrijai būtu jābūt vienotai, kura redz pašvaldības visā tās spektrā, un jāveido pašvaldību ienākumu sistēma vienoti, un tad tā būs attīstības ministrija, un tad pašvaldības sāks attīstīties, un tad deputātiem nebūs jācīnās un jāvelk katram uz savu kaktiņu.

Paldies par uzmanību.

 

Sēdes vadītāja. Paldies.

Nākamā debatēs pieteikusies Viktorija Pleškāne otro reizi.

 

V. Pleškāne (ST!).

Es nemēģinu nevienu šantažēt, es vienkārši gribu parādīt, kā jūs strādājat Latgales apakškomisijā, kā jūs solāt saviem vēlētājiem to, ka uzlabosiet dzīvi Latgalē, bet neviena priekšlikuma, izņemot APVIENOTO SARAKSTU, par Latgali. JAUNĀ VIENOTĪBA, PROGRESĪVIE, ZZS – kur priekšlikumi? Kur mēs atbalstam Latgali? Un Latgales apakškomisija, visu cieņu Teirumnieka kungam, bet ko mēs tur risinām? Kā mēs izrunāsim “ o” vai “ū”? A kur tiešām nopietni darbi, kur darbs pie ekonomiskajiem apstākļiem, kur darbs pie labklājības, Latgales labklājības? Mēs risinām, kā pārsauksim ielas, vai būs Maskavas iela vai Latgales iela? Baigi svarīgi Latgalei, ja, tāpēc es gribu parādīt, ka mums jāstrādā un jums jādomā, tiem Latgales deputātiem, par jūsu reģionu, par jūsu Latgali ne bet par to, kā, kur, bet vienkārši parādīt, kā jūs strādājiet Latgales apakškomisijā, un kā jūs strādājiet realitātē.

Paldies.

 

Sēdes vadītāja. Paldies.

Kolēģi! Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Edmunda Jurēvica, Harija Rokpeļņa, Aināra Šlesera, Andra Šuvajeva, Alekseja Rosļikova, Raivja Dzintara, Lindas Matisones iesniegumu ar lūgumu Saeimas 2023.  gada 7. decembra ārkārtas sēdi turpināt bez pārtraukuma, līdz visi darba kārtības jautājumi ir izskatīti. Deputāti piekrīt? (Starpsauciens: “Jā.”) Paldies, turpinām darbu.

Un nākamais debatēs pieteicies deputāts Juris Viļums.

 

J. Viļums (AS).

Ļoti cienījamā sēdes vadītāja, dāmas un kungi! Šis priekšlikums un citi Pleškānes kundzes iesniegtie priekšlikumi, protams, ir vērtējami, un es aicinātu vienkārši par tiem nobalsot, un balsojumā paust savu vērtējumu, un ar to arī šajā gadījumā varbūt, Viktorija, būtu arī jāpietiek.

Es tiešām aicinu, nē... kā teikt, nemēģināt apsūdzēt un nemēģināt saukt vārdus, uzvārdus un tādā veidā, kaut kādā veidā personīgi uzbrukt kādam deputātam. Es pats pirmajā lasījumā, kad mēs debatējām, uzskaitīju visus koalīcijas deputātus, bet nevienam nemēģināju personīgi uzbrukt. Ja es kādu aizvainojis... šeit personīgi arī atvainojos. Es vienkārši varu tikai pievienoties tam, ka visiem koalīcijas deputātiem, protams, ir kopā jāvienojas par tām kopīgajām lietām, ko jūs piedāvājat reģionu attīstībai, Latgales reģiona attīstībai, bet, kā jau teicu iepriekš, es aicinu izvairīties no paštīksmināšanās šeit no tribīnes. Aicinu strādāt konstruktīvi un tiešām Latvijas valsts un arī reģionu labā.

Paldies par uzmanību. (Aplausi.)

 

Sēdes vadītāja. Nākamais debatēs pieteicies deputāts Edvards Smiltēns.

 

E. Smiltēns (AS).

Sveicināti, cienījamie kolēģi, Saeimas priekšsēdētājas kundze! Es domāju, ka tomēr iesniedzējiem, kas iesnieguši šos priekšlikumus, ir nedaudz taisnība, un te sēdošie Latgales deputāti jo īpaši to vispār zina un saprot, tāpēc ka ir runāts un ikdienā ir kontakts ar attiecīgo novadu mēriem.

Proti, šobrīd viss, kas ir pieaudzis  – gan minimālās algas pieaugums, pedagogu atlīdzības palielinājums, pabalstu nepieciešamība lielāka iedzīvotājiem, “Sadales tīkla” tarifi, DI projekts un galu galā arī EURIBOR likmju celšanās. Es nesaukšu, neapgrūtināšu jūs ar skaitļiem par to. To mēs esam darījuši iepriekšējās dienās. Fakts ir tāds, ka pēdējos piecos gados politika, valsts politika, kas ir bijusi Krišjāņa Kariņa vadībā, būtībā pašvaldībām ir bijusi ļoti iznīcinoša. Pašvaldības proporcionāli tam, kā vajadzēja pieaugt viņu ieņēmumiem, tomēr ir nostādītas sliktākā situācijā. Tie cietēji praktiski ir iedzīvotāji, kas dzīvo konkrētos novados, kuriem nav tās bijušas iespējas uzbūvēt jaunus infrastruktūras objektus , izņemot bija, protams, izņēmumi  – rodeļu trase uz Ventspili,