Teksts pirms korektūras

Nr. 17 EZ

kopīgi mūsu visu Latvijā!

Paldies. (Daži deputāti aplaudē.)

 

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Jānim Reiram.

 

J. Reirs (JV).

Kolēģi, ņemot vērā, ka es izteicu komisijā šādu aizrādījumu “Stabilitātei!” deputātiem, ka tiek vērsts personīgi pret cilvēku debatēs, bet tas neattiecas uz šo priekšlikumu, tas bija daudz ātrāk pie izskatīšanas. Līdz ar to es nolēmu, ka es nerunāšu komisijas vārdā, bet diskusijās. Protams, ka šādi priekšlikumi nenes godu deputātam, nu var teikt, šantažējot katru atsevišķu deputātu. Un atgādināšu, ka mums vēl no reģioniem, nevis no konkrētām pilsētām vai no konkrētiem ciemiem.

Līdz ar to es varu tikai atkārtot un ar nožēlu konstatēt, ka šāda metode, tādā veidā mēģinot iespaidot deputātus, man tieši nav nekādā veidā pieņemama, ko es arī esmu pateicis komisijas sēdē. Pēc šī aizrādījuma komisijas sēdē tika diskutēts reāli par priekšlikumiem, nevis aizskarta katra deputāta cieņa un gods. Un līdz ar to, jā, vienīgais, ko es varu izteikt, nožēlu par šādu situāciju.

Paldies, kolēģi. Komisijas vārdā man nav ko piebilst.

 

Sēdes vadītāja. Paldies.

Nākamais debatēs pieteicies deputāts Aleksejs Rosļikovs.

 

A. Rosļikovs (ST!).

Man laikam jāatgādina Reira kungam, ka uz doto momentu partija ir formalitāte. Cilvēks, reģions, pilsēta un konkrēta apdzīvota vieta ir tas, kas jūsu sirdsapziņai katru dienu sūta pareizus uzdevumus, k o jums šeit vajadzētu darīt.

Ja mēs runājam par to, kurš izlemj, vai mums šeit būt vai nebūt, es jums atgādināšu, ka Pleškānes kundze šeit ir ievēlēta ar cietu mandātu  – ar Latgales iedzīvotāju balsīm, tātad viņas redzējums, viņas vārdi un viņas stāja attiecībā pret mūsu valsti ir daudz cietāka nekā jūsu, Reira kungs .

Ja mēs uz doto momentu runājam, augsti godātie zaļzemnieki, par to, kādu valsti mēs kaut kur cilāsim, es neatceros, lai mana vecmamma, kurai ar sirma galva, kādreiz mainītu savu nostāju attiecībā pret dzīvi. Pirmdien teiktu: dēls – vienu, otrdien teiktu: dēls – citu. Bet šeit es pamanīju, ka augsti godātie deputāti, kas jau ir gados, spēj mainīt absolūti savu viedokli, stāju un redzējumu attiecībā pret to, ko vajadzētu darīt valsts labumā, vēlētāju labumā. Tas ir ārkārtīgi svarīgi.

Tāpēc, ja mēs šeit runājam par sirdsapziņu, par redzējumu, par godu un par to, kam nav kauna, ja dzimtā pilsēta, tad šeit uz pirkstiem saskaitāmi ir tādi deputāti. Visi pārējie nodarbojas ar retoriku, attaisnojot to ar kaut kādu augstāku mērķi, jo vienmēr slikti darbi ir jāslēpj aiz augstākiem mērķiem, kurus pārējie it kā nesaprot, saprot tikai izredzētie. Un tas ir ārkārtīgi svarīgi, a ugsti godātie kungi!

Uz doto momentu apkārt visai pasaulei ir pārmaiņu laiks, un vecā politika absolūti viennozīmīgi pazudīs, tas ir fakts.

Paldies.

 

Sēdes vadītāja. Nākamais debatēs pieteicies deputāts Māris Sprindžuks.

 

M. Sprindžuks (AS).

Kolēģi, es nebiju plānojis nākt runāt par šo priekšlikumu, bet mani tomēr izprovocēja šī diskusija un Rokpeļņa kunga intervence.

Tas, ko mēs, kolēģi, šobrīd jūtam, ka pašvaldību budžeti ir ļoti saspringti, un es nenosodu deputātus, kas cīnās par savu kaktiņu, savu ciemu, pagastu, reģionu, no kura viņš ir ievēlēts. Tas, ko es gribētu teikt valdībai, un es gribētu, ka jūs paklausieties šobrīd, ka pašvaldību finanšu sistēma ir jāpārbūvē un tā nav tikai izlīdzināšanas sistēma, kura ir vienkārši greiza, tā tiešām ir pilnīgi vajadzīga jauna pieeja, un būtu jāsāk ar to, ka pašvaldību pārraudzība ir vienās rokās  – gan tiesiskuma pārraudzība, kā tas ir šobrīd VARAM, gan arī finanšu uzraudzība, kas ir šobrīd Finanšu ministrijā.