Teksts pirms korektūras

Nr. 8 EK

H. Abu Meri (veselības ministrs).

Jā, labrīt, kolēģi! Es tiešām vispirms gribēju pateikt paldies gan pozīcijai, gan opozīcijai par priekšlikumiem, jo ļoti liela daļa no tiem priekšlikumiem, ko jūs iesniedzāt, ir nākamā gada... viena daļa tika izpildīti, viena daļa – daļēji, un viena daļa ir plānoti. Tā ka tādi priekšlikumi, kā jūs rakstāt, ir vajadzīgi mūsu pacientiem, mūsu Latvijas veselības aprūpes sistēmai. Un es gribu pateikt paldies par sadarbību arī opozīcijai, īpaši, kad es biju vairākas opozīcijas frakcijas, mēs runājam par veselības aprūpes sistēmu, un es jums apsolu, ka ik pa laikam nākšu pie jums ciemos un pastāstīšu par pārmaiņām, izmaiņām un par visām Latvijas veselības aprūpes sistēmas problēmām.

Ņemot vērā, ka šie priekšlikumi un iepriekšējie, un nākamie priekšlikumi par onkoloģiju, par kompensējamo medikamentu sarakstu, par atbalstu mūsu Latvijas iedzīvotājiem, es gribu vienkārši ātri pastāstīt, ko mēs darīsim ar to. Tātad mums ir... Ministru kabinetā tika saskaņots un Finanšu ministrijā 167 miljoni eiro, kas iet no 1. janvāra, un tur ir 75 miljoni eiro algas, kas arī bija iekšā... kā priekšlikumi, tur arī ir no tiem 75 vairāk nekā 5 miljoni arī veselības aprūpes personu izglītībai. Mums ir 48 miljoni eiro veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības un kvalitātes uzlabošanai, un tas ir arī... viena daļa aiziet slimnīcām, par ko arī kolēģi prasīja. Mums ir 21 miljons eiro kompensējamo medikamentu pieejamības nodrošināšanai no 1.  janvāra, un tā ir tikai daļa, un pēc tam es pastāstīšu, kāpēc būs vēl klāt pēc dažiem mēnešiem. Mums ir 12 miljoni eiro mātes un bērnu veselības uzlabošanai, un ir viena daļa zobārstniecībai, par ko arī daudzi kolēģi rakstīja priekšlikumus. Mums ir psihiskās veselības uzlabošanai arī ap pusmiljonu eiro. Par to arī ir priekšlikumi. Un arī ir mazāk nekā miljons profilakses pasākumiem un tā tālāk. Tas iet no 1. janvāra.

Bet mums arī notika paralēli vairāki darbi, darba grupa, ziņojumi, nu, piemēram, mēs sākām ļoti intensīvi strādāt kopā ar ģimenes ārstiem, lai gatavotu ziņojumu valdībā, un nosaukums ir “Primārās aprūpes stiprināšana”. Tātad primārajā aprūpe ir jāinvestē, jāstiprina, jādod vairāk finansējums, jāatbalsta ģimenes ārsti, tai pašā laikā mēs gribam, lai arī ģimenes ārsti to primāro aprūpi arī ceļ augšā, jo kuri ir mums kritēriji? Jo vairāk ir pacientu uzņemšanās, jo vairāk pacienti slimnīcās, jo mums ir problēmu vairāk, tas nozīmē primāro aprūpi... Līdz ar to mēs sēžam kopā ar ģimenes ārstiem, mēs strādāsim ļoti intensīvi, un es ceru, ka līdz februārim mēs uzrakstīsim to labo ziņojumu un dosim tālāk Ministru kabinetam, kas arī var piešķirt papildus 17 miljonus eiro. Tas ir vairāk nekā pagājušā gada, kolēģi. Tā ka neņemat vērā bišķi, kas notika publiski. Mēs ļoti intensīvi strādājam un mēģinām apmierināt visas veselības aprūpes sistēmas organizācijas, mums ir ļoti... sadarbība, un es arī cilvēks, kurš grib sadarboties, tas ir noteikti.

Nākamais jautājums – mēs revidējam sarakstu par kompensējamo medikamentu, jo mums ir ļoti veci medikamenti, kuri vairs nav... tiek izrakstīti pacientiem, bet nedod efektu. Mēs strādājam ar to līdzi kaut kādam marta mēnesim, un tad mēs arī rakstīsim, dosim klāt ap 30 miljonu eiro, tas nozīme – būs nākamajā gadā tuvu 50 miljoni eiro tikai medikamentiem, un tas ir, tieši šī naudiņa aiziet katram Latvijas iedzīvotājam, pacientam, kuram nepieciešami medikamenti. Mēs redzam, ka šie medikamenti konkrēti palīdzēs. Tāpēc mūsu nākamā gada budžetu un nākotni ir jābūt efektivitātes... efektivitātei un arī kvalitātei. Mēs nevaram investēt vietās, kur mēs neredzam nekādu kvalitāti un nekādu efektīvu līdzekļu izmantošanu.

Mums arī ir slimnīcām vēl... rezervēta naudiņa, un tā arī to saucam – par slimnīcu tīklu attīstību. Mēs negribam taisīt ciet nevienu slimnīcu, bet mēs gribam, lai slimnīcas var sadarboties viena ar otru, mēs gribam, lai universitātes klīnikā būtu metodiski centri, kur var...

Es gribu paturpināt, ja drīkst.

 

Sēdes vadītāja. Mēs jau jums papildinājām... Jūs varēsiet pie nākamā.

 

H. Abu Meri. Jau papildinājāt? Nu labi, es nākšu vēlreiz.

Bet par slimnīcām es pateikšu tā – mēs gribam, lai tāds tīkls būtu kopā, lai būtu skaidrs, kur pacienti var iet, lai būtu specializētas slimnīcas, un tās slimnīcas ir ļoti svarīgi... lai laukos būtu uzņemšanas, traumpunkti, dienas stacionārs.