Teksts pirms korektūras

Nr. 3 EK

Iespējams, ka pēc dažiem gadiem, kad portāls būs apguvis tādu pašu meistarību finansējuma piesaistē kā viņa vecākais brālis – portāls “Satori” –, šāds valsts atbalsts vairs nebūs vajadzīgs, taču šobrīd tas būtu vitāli nepieciešams, jo mums katram rūp mediju telpas plurālisms.

Lūdzu atbalstīt.

 

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 277.  priekšlikumu! Lūdzu balso šanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 30, pret – 38, atturas – 12. Priekšlikums nav atbalstīts.

 

J. Reirs. 278. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

 

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

 

J. Reirs. 279. – Ministru kabineta priekšlikums. I r atbalstīts.

 

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

 

J. Reirs. 280. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

 

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

 

J. Reirs. 281. – frakcijas “Stabilitātei!” priekšlikums. Nav atbalstīts.

 

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Debatēs pieteicies deputāts Māris Sprindžuks. (Pauze.) Māris atsauca...

Tātad debatēs pieteikusies deputāte Viktorija Pleškāne.

 

V. Pleškāne (ST!).

Godātā Saeimas priekšsēdētāja, godātie kolēģi! Labrīt! Mūsdienu sabiedrībā, kur tehnoloģijas strauji attīstās, pensionāri bieži sastopas ar grūtībām orientēties digitalizācijas jomā. Šī problēma var būt īpaši sarežģīta, ņemot vērā ātras izmaiņas veselības, finanšu un sabiedriskajā pakalpojumu jomā, kur tik strauji pēc valdības ieņemtā kursa viss tika digitalizēts. (Zālē troksnis.) Pensionāri bieži saskaras ar grūtībām piekļūt modernām (Starpsauciens: “... neko nevar dzirdēt.”) medicīnas tehnologiem interneta vidē.

 

Sēdes vadītāja. Lūdzu, klusāk!

 

V. Pleškāne. Dažādas tiešsaistes platformas un ieraksti var izrādīties sarežģīti pensionāriem veselības pakalpojumu saņemšanai. Tiešsaistes platformas – mūsdienu pensionāru realitāte, kura ir jāiemācās. Svarīgi ir apmācīt seniorus lietot e-veselības platformu, kā arī lietot citas platformas, kuras piedāvā veselības nozare.

Ar digitālo finanšu instrumentu lietošanas pieaugumu daudzi pensionāri jūtas nomaldījušies. Lielākā daļa nesaprot, kā izmantot internetbankas pakalpojumus, lai apmaksātu rēķinus. Senioru bailes no apkrāpšanas neļauj pilnvērtīgi izmantot interneta pakalpojumus zināšanu trūkuma dēļ. Ātrs digitālās attīstības temps rada šķēršļus tiem, kuri nav... izaudzējuši šajā vidē. Tikai regulāras apmācību programmas un atbalsta pasākumi par mūsdienu tehnoloģiju izmantošanu var padarīt šo pāreju vieglāku.

Pensionāri bieži saskaras ar sociālo izolāciju, īpaši strauji attīstošos sabiedrības apstākļos. Bet senioriem trūkst zināšanas un iemaņas digitalizācijas socializēšanai. Mūsu pienākums palīdzēt mūsu senioriem atklāt jaunas iespējas, izmantojot visas iespējas, kuras var dot digitālā vide. Rēzeknes pilsētas un novada pensionāru apvienība grib nodrošināt labvēlīgāko vidi pensionāriem, ļaujot viņiem veiksmīgi orientēties mūsdienu pasaulē. Seniori labi saprot to, ka digitalizācijas iemaņu iegūšana var ievērojami atvieglot pensionāru dzīvi. Tiešsaistes pakalpojumi ļauj pārvaldīt pensiju lietas, pārvaldīt izmaksu statusu un saņemt aktuālo informāciju. Tomēr ir svarīgi nodrošināt pieejamību un apmācību tiem, kuri nav tik iepazīstināti ar digitālajām tehnoloģijām, lai neviens nejustos izslēgts. Bet svarīgi ir ne tikai apmācība, bet arī regulāra digitālo prasmju atjaunošana, jo digitālā vide strauji attīstās un nestāv uz vietas. Pensionāru biedrības vislabāk apzinās senioru vajadzības un var piedāvāt saviem biedriem apmācības un palīdzību jaunu iemaņu iegūšanai.

Mēs visi zinām, kāda ir situācija Rēzeknes pašvaldībā, un jau tika pasludināts, ka neviena nevalstiskā organizācija nesaņems atbalstu no Rēzeknes pašvaldības. Tāpēc atbalstīsim Rēzeknes novada un Rēzeknes pilsētas senioru un iedosim iespēju sekot līdzi digitalizācijai!

 

Sēdes vadītāja. Laiks.

 

V. Pleškāne. Apvienojiet laiku, lūdzu.

 

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

 

V. Pleškāne. Iespēju sekot līdzi digitalizācijas procesiem un iegūt jaunas iemaņas. Summa nav liela un ir paredzēta apmācības procesa nodrošināšanai, kas dos iespēju izmantot digitālās platformas un digitālus pakalpojumus.

Aicinu piešķirt līdzekļus Rēzeknes pilsētas un novada pensionāru apvienībai.

Paldies.

 

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 281.  priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu!