Teksts pirms korektūras

Nr.1 SZ

Latvijas Republikas 14. Saeimas

rudens sesijas divdesmitās (ārkārtas) sēdes turpinājums

2023. gada 9. decembrī

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 14. Saeimas priekšsēdētāja

Daiga Mieriņa.

 

Sēdes vadītāja. Kolēģi, labrīt ! Prieks jūs visus atkal redzēt! Lūdzu, ieņemiet vietas Saeimas sēžu zālē. Es ceru, ka visi ir izgulējušies, atpūtušies un varēsim turpināt strādāt.

Ministru prezidentes kundze, labrīt! Ministri, labrīt! Kolēģi, turpinām darbu pēc pārtraukuma.

Un vārds Jānim Reiram – referentam. Un esam palikuši vakardien pie 266.  priekšlikuma. (Starpsauciens.) Jā, ar 266. priekšlikumu sākam.

 

J. Reirs (JV).

Augsti godātā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Augsti godātā Ministru prezidentes kundze! Kolēģi, ministri!

266. – deputāta Puntuļa priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

 

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt... Nē.

Uzsākam debates.

Debatēs pieteicies deputāts Nauris Puntulis. (Zālē troksnis.)

Kolēģi, bet es lūdzu, mazliet klusāk, jo atkal ir fona troksnis.

 

N. Puntulis (NA).

Augsti godātā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Ministru prezidentes kundze! Ministri! Kolēģi! Pirms nedēļas Saeima noraidīja likumprojektu par Stūra māju, šobrīd šis priekšlikums ir iesniegts par summu, kas atbilst tai summai, kas jāiegulda Stūra mājā steidzami, lai Okupācijas muzejs varētu tajā darboties arī pēc 2024. gada maija.

Lūdzu atbalstīt.

 

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 266.  priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 28, pret – 12, atturas – 37. Priekšlikums nav atbalstīts.

 

J. Reirs. 267. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

 

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

 

J. Reirs. 268. – deputāta Jencīša priekšlikums. Nav atbalstīts.

 

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Debatēs pieteikusies deputāte Linda Liepiņa.

 

L. Liepiņa (LPV).

Ļoti cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Labrīt, kolēģi! Es aicināšu atbalstīt šo mūsu frakcijas un Mārča Jencīša priekšlikumu. Un Vinstons Čērčils ir teicis: “Viena no varenas sabiedrības pazīmēm ir rūpība, ar kādu tā kultūru nodod no paaudzes paaudzei, un kultūra iemieso visu, kas tautai ir dārgs, un pirmām kārtām tā ir ticība.”

Sakrālā mantojuma saglabāšanas finansēšanas likums nosaka, ka, lai varētu finansēt dievnamu atjaunošanu, katru gadu būtu nepieciešami četri miljoni eiro. Latvijas kristīgo konfesiju vadītāji vērsās pie frakcijām ar aicinājumu budžetā piešķirt pusi no tā finansējuma, kuru paredz likuma anotācija, proti, papildus 1,5 miljonus eiro. Likuma anotācija vēsta, ka gan Rīgas katedrāles, gan nelielās vietējās baznīcas ir neatņemama Latvijas lauku un pilsētu kultūrvides sastāvdaļa, kas uztur un vairo tautas garīgo enerģiju. Un dievnami nekalpo vien draudžu, bet visas tautas vajadzībām, jo ir publiski pieejami un daudzviet darbojas arī kā kultūras centri. Latvijas dievnami ir mūsu vēsturiskā mantojuma tēls daudzās pilsētās un ciematos, vizuālais simbols un sakrālā tūrisma objekts. Tās ir mūsu vērtības, kuras mūsdienās cenšas aizstāt ar jauno normalitāti. Es jūs aicinu piešķirt nepieciešamos līdzekļus 13.– 18. gadsimta lielākajai un izcilākajai kultūras mantojuma daļai.

Paldies.

Aicinu atbalstīt.

 

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.