1991.gada 26.augusta sēdes stenogramma

Vakara sēde

Sēdi vada Latvijas Republikas Augstākās padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs.

Priekšsēdētājs: Lūdzu rezultātu. 102 deputāti. Pirms sākam spriest par mūsu darba kārtību, kolēģi, lūdzu, uzklausiet, pēc tam atkal runāsim, būs pārtraukums vai kā citādi. Pirms sākam spriest par mūsu darba kārtību, uzklausīsim deputātu Jagupecu. Viņš tikko griezās pie manis un lūdza nedaudz minūtes viņu uzklausīt. Lūdzu. */Atvainojiet, cik laika jums vajadzīgs?/

J.Jagupecs: */Trīs minūtes./

Priekšsēdētājs: Trīs minūtes, lūdzu!

J.Jagupecs: */"Latvijas Republikas Augstākās padomes priekšsēdētājam no tautas deputāta Jevgēņija Nikolajeviča Jagupeca.

Iesniedzu jums protestu sakarā ar 1991.gada 26./27.augustā laikrakstā "Diena" Nr.165 publicēto Jāņa Mozuļa rakstu, kas satur melīgu apgalvojumu, ka es it kā esot parakstījis frakcijas "Līdztiesība" vārdā lapiņu cienījamajiem Latvijas iedzīvotājiem. Kategoriskā formā noraidu šo apgalvojumu, ko satur minētais raksts. Kā frakcijas "Līdztiesība" priekšsēdētāja vietnieks vēlreiz paziņoju: lapiņas saturs frakcijas sēdē nav apspriests, es šo lapiņu neesmu parakstījis, ar tās saturu iepazinos Augstākajā padomē pēc tās izplatīšanas. Es prasu, lai mans protests tiktu izskatīts Augstākās padomes Prezidijā, publicēts presē un lai laikraksts "Diena" publiski man atvainojas. Latvijas Republikas tautas deputāts Jagupecs./

Priekšsēdētājs: Dineviča kungs, lūdzu, par darba kārtību.

J.Dinevičs: Cienījamie kolēģi, mēs tā ļoti saspringti strādājām, un man liekas, ka sākam arī nedaudz nervozēt. Es aicinātu mazliet nomierināties un tāpēc pārtraukt plenārsēdi un sasaukt frakcijas sēdi, lai mēs varētu izskatīt tos jautājumus, kurus pārtraucām iepriekšējā frakcijas sēdē. Es pašreiz neredzu tādu jautājumu, ko mēs varētu bez iepriekšējas apspriešanas iznest tūlīt uz plenārsēdi.

Priekšsēdētājs: Bet būtu arī laiks jānosaka.

J.Dinevičs: Vienu vai divas stundas? Es domāju, mēs varētu divas stundas noturēt frakcijas sēdi un pēc tam atgriezties plenārsēdē. Vai arī tādā gadījumā ir jāpārceļ uz rītdienu? Ja mēs vienas stundas laikā varam, vai arī tad plenārsēdi noturēsim rīt?

No zāles: Rītdien.

Priekšsēdētājs: Man ļoti liels lūgums jums un sev- censties tomēr mazliet atpūsties. Tad mums ies raitāk un arī mūsu lēmumi būs... tie vienmēr ir izsvērti, bet pamatīgāki tie būs.

Lūdzu, deputāts Aleksejevs.

A.Aleksejevs: */Es arī gribētu pievienoties tam, ka tas jāpārceļ uz rītdienu, ja jau mūsu cienījamā vairākuma frakcija šajā zālē pulcējas tikai tāpēc, lai pieprasītu vēl vienu pārtraukumu. Vai tas jau nesāk atgādināt kaut ko nenopietnu? Es domāju, ka mums šodien ir jānorunā. Vai mūsu cienījamā vairākuma frakcija līdz pulksten desmitiem rītdien var sagatavoties? Ja nav tam spējīga, tad rīt divos tiksimies vai jebkurā citā laikā. Bet sanākt tikai tādēļ, lai pieprasītu pārtraukumus- tas vairs nav pieklājīgi./

Priekšsēdētājs: Vairs nav priekšlikumu? Kolēģi, uzmanību! Tātad frakcijas vadītājs Dinevičs ierosināja, lai mēs atsāktu plenārsēdi rītdien, šodien turpinām darbu frakcijā. Tagad vienīgi par rītdienas plenārsēdes atsākšanas laiku. Vai tas varētu būt pulksten 9.00 vai 10.00? Es personīgi balsotu par sākšanu pulksten desmitos, jo no rīta tad es arī varu mazliet kaut ko citu padarīt. Vai ir citi priekšlikumi? Jā, tas ir vispareizākais formulējums, ko Silāra kungs izteica, proti, parastajā laikā, tas ir, pulksten 10.00. Paldies.

Vai ir kādi paziņojumi? Paldies.

J.Dinevičs: Kolēģi, man jautājums: vai frakcijas var darbu sākt tūlīt vai vajag 5-10 minūšu pārtraukumu? Tūlīt? Labi, tikko būsim vieni, sāksim sēdi.

T.Ždanoka: Es vienkārši gribēju izmantot to, ka visi šeit ir klāt, un sniegt tādu nelielu uzziņu, informāciju. Šeit no rīta pie mums pienāca korespondenti. Rīgā sāk klīst visādas baumas par OMON, kas visādus sprādzienus gatavojoties taisīt, un tā tālāk un tā joprojām. Tā ka es steidzīgi... Kad deputāti aizbrauca uz to vienību (es tur biju no rīta), tur vienībā tiešām naktī atbrauca ģimenes, sievas un bērni, viņi pagaidām visi atrodas bāzē Vecmīlgrāvī. Arī vienība tur atrodas. Stāvoklis ir mierīgs, visi ir mierīgi. Notiek sarunas ar Latvijas vadību. Es ļoti lūdzu deputātiem pēc iespējas nomierināt Latvijas iedzīvotājus un mēģināt turpmāk atrast tādus risinājumus, kas nenovestu pie kādiem ekstremāliem secinājumiem. Paldies.

(Sēdes beigas)