Latvijas Republikas 7.Saeimas rudens sesijas septītā sēde

2002.gada 17.oktobrī

Sēdi vada 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Satura rādītājs

Balsojumi

Sēdes vadītājs. Labrīt, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Sāksim šīsdienas Saeimas sēdi.

Pirms izskatām darba kārtībā iekļautos jautājumus, ir jālemj par potenciālajām izmaiņām.

Desmit deputāti ierosina iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā divus lēmumu projektus “Par deputāta Ivara Godmaņa atsaukšanu no Aizsardzības un iekšlietu komisijas” un “Par deputāta Ivara Godmaņa ievēlēšanu Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā”. Priekšlikums iekļaut šos lēmumu projektus pēc darba kārtības 16.jautājuma. Iebildumu nav.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisija šā gada 9.oktobra sēdē ir izskatījusi Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto un Ministru kabineta akceptēto “Izglītības attīstības koncepciju 2002.-2005.gadam”. Tehnisku iemeslu dēļ šis lēmuma projekts netika iekļauts darba kārtībā. Ir priekšlikums iekļaut to pēc darba kārtības 16.jautājuma. Vai ir iebildumi? (Starpsauciens: “Nav!”) Nav.

Juridiskā komisija lūdz izdarīt izmaiņas sēdes darba kārtībā un izskatīt jautājumu par Juridiskās komisijas izstrādātā likumprojekta “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai” nodošanu komisijām. Iebildumu nav. Izskatīsim pēc darba kārtības 11.jautājuma.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz iekļaut sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par valsts meža zemesgabalu nodošanu Rīgas rajona Garkalnes pagasta pašvaldības īpašumā”. Ir priekšlikums iekļaut šo lēmuma projektu pēc darba kārtības 17.jautājuma. Iebildumu nav.

Deputātu grupa ir ierosinājusi pārcelt darba kārtības 20. un 21.punktu - likumprojektu “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”” un likumprojektu “Grozījumi likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”” uz nākamo kārtējo Saeimas sēdi. Vai ir iebildumi? Nav. Paldies.

Izskatīsim sadaļu “Prezidija ziņojumi par saņemtajiem likumprojektiem”.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2002.gadam”” nodot visām Saeimas komisijām un noteikt, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija.

“Pret” vēlas runāt deputāts Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Labrīt cienījamais prezidij! Cienījamie kolēģi! Nu “pret”, protams, tā kā nevarētu runāt, jo izmaiņas ir jāveic, taču šis dokuments ir ļoti interesants. Finansu ministrijas darbiniekiem būtu izsakāma pateicība par apjomīgo darbu, bet diemžēl pastāv nopietnas problēmas, jo atbildes, kā tās būtu risināmas, no šā dokumenta nevar saņemt. Teiksim, ir Ministru kabineta atpūtas komplekss par 2800 latiem, kuri nezin kāpēc ir jāatmaksā. Ekonomikas ministrija, tās centrālais aparāts, apmaksa par svētku dienām šim aparātam... Interesanti, ko tad ministrijas darbinieki centrālajā aparātā svētku dienās dara ministrijā? Tāpat te ir minēta Statistikas pārvalde, konkurence, patērētāju tiesību aizsardzība. Protams, svētku dienās strādā Iekšlietu ministrija vai prokuratūra, bet Ekonomikas ministrija… ? Tā ka tas viss ir interesanti.

Protams, investīcijas un eksports ir ļoti apjomīgas sfēras, un tām ir ļoti daudz naudiņas atvēlēts, tikai diemžēl visus eksporta jautājumus Latvijā risina paši uzņēmēji, tā ka Ekonomikas ministrija tērē valsts līdzekļus, bet tās darba atdeve ir ļoti maza.

Un tagad par Finansu ministriju. Tātad 131 miljons tai ir plānots, un tā papildus saņem vēl 4,7 miljonus. Alkohola un tabakas marķēšanas markās ir ieekonomēti 40 tūkstoši latu. Tas būtu labi, bet cik tad vispār tās markas izmaksā, jo 1997.-1998.gadā tās bija fantastiski dārgas?

Un tagad par preču pavadzīmēm. Cienījamie kolēģi! Mēs te runājām par to, ka Valsts ieņēmumu dienests ir pasūtījis privātfirmai preču pavadzīmes un tagad to lielā kvantitatīvā apjoma dēļ it kā būtu jāsamazinās pašizmaksai un tām jāpaliek lētākām, bet, lasot dokumenta 43.lappusi, varam secināt, ka pieaug pavadzīmju pārdošanas cena. Patlaban tā ir 9 santīmi, bet pēc kādas nedēļas vai mēneša tā būs jau 11 vai 12 santīmi, tāpēc der atgādināt, ka, nodrukājot 500 latu banknoti, tā maksā tikai 5 santīmus. Un tad nu izrādās, ka pavadzīmi izgatavo no vēl dārgāka papīra. Un tagad, ja mēs paskatāmies mazos vai vidējos uzņēmumus, tad redzam, ka tie mēnesī šīm pavadzīmēm tērē no 300 līdz 400 latiem. Ļoti laba dāvana privātfirmai, kura gadā, ņemot vērā šo pavadzīmju lielo daudzumu, nopelna vismaz 2 miljonus latu.

Un tagad par visdažādākajiem projektiem. Finansu ministrijai tiek norādīti visdažādākie projekti, bet, cienījamie kolēģi, ne visi šie projekti diemžēl Latvijai ir izdevīgi, un arī ne visi tie ir iemiesoti dzīvē, toties tie 10 gadu laikā ir paņēmuši ārkārtīgi lielas naudas summas. Valsts ieņēmumu dienesta modernizācijai tikai 7.Saeimas darbības laikā vien mēs no budžeta esam iedalījuši pāri par 30 miljoniem latu. Cik tad ilgi modernizēs mūsu Valsts ieņēmumu dienestu, jo tas jau tā, neskatoties uz visu modernizāciju, strādā neapmierinoši? Spriežot pēc visiem datiem, kuri parādījās pirms vēlēšanām, valsts kasei garām aiziet pāri par 400 miljoniem latu. Nu ko tad dara viss šis dienests?

Un vēl šinī dokumentā jūs neatradīsiet ziņas, par kādu summu ir konfiscēta kontrabanda: cukurs, spirts, tabakas izstrādājumi… Kur tie ir palikuši? Cik ir ieņemts? Un kāpēc, teiksim, cukurs un gaļa nav nodoti slimnīcām, bērnunamiem, pansionātiem, internātskolām un citām tamlīdzīgām iestādēm?

Īpaša nozīme ir degvielai. Mēs te neredzam, cik tad īsti ir konfiscēts degvielas un kāpēc šī degviela netiek nodota tiešai izmantošanai Iekšlietu ministrijas autotransportam, visu ministriju autotransportam, prokuratūrai, tiesai? Citādi Iekšlietu ministrija saka, ka tai nav naudas degvielai. Tad kāpēc mēs kaut kur citur izlietojam šo degvielu, bet tā netiek atdota mūsu valsts iestādēm, kuras varētu, kā saka, to izlietot?

Protams, tas pats attiecas arī uz mazutu un krāšņu kurināmo.

Cienījamie kolēģi, te nevar atrast arī tādu jautājumu kā tiesu izdevumi, kuri attiecas…

Balsojumi

Sēdes vadītājs. Laiks!

L.Bojārs. … Jā, vienu minūti! Par “Lattelekom”…

Sēdes vadītājs. Kolēģi, vai nav iebildumu? Lūdzu!

L.Bojārs. … un Windau lietām. Advokāti šajā lietā izmaksā ļoti dārgi, tātad ir samaksāti miljoni dolāru, taču jūs šinī dokumentā neatradīsiet, no kurienes ir ņemtas šīs naudas summas, cik lielas ir bijušas šīs maksas. Vai tad tik tiešām arī Finansu ministrijā ir “zaļā”, “zilā” vai “brūnā” kase, caur kuru tiek finansēti šie izdevumi?

Diemžēl, cienījamie kolēģi, pārskatot visas šīs pozīcijas, kļūst redzams, ka ir jāveic konkrētas izmaiņas, lai nebūtu šo “pelēko” lappušu šinī dokumentā.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2002.gadam”” nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu! Par - 63, pret - nav, atturas - 4. Likumprojekts komisijām ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par budžetu un finansu vadību”” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Iekšējā audita likums” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Latvijas Republikas un Čehijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma Apvienotās komitejas lēmumu nr.1/2002” nodot Ārlietu komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par 1950.gada 4.novembra Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 13.protokolu par pilnīgu nāves soda atcelšanu” nodot Ārlietu komisijai un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija.

Deputāts Leons Bojārs vēlas runāt “pret”.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Kārtējo reizi mēs esam saņēmuši dokumentu, kuru mums nezin kāpēc obligātā kārtā “bīda”, lai mēs to atbalstītu. Vai tad visās pasaules valstīs, to skaitā arī Amerikas Savienotajās Valstīs un Anglijā, ir akceptēts šāds dokuments? Nē! Un kāpēc? Jūs taču zināt, ka notiek visnelietīgākās lietas, tādas kā cilvēku tīša iznīcināšana. Jūs zināt, kas tagad notiek “štatos”, jūs zināt arī to drausmīgo Indonēzijas nelaimes gadījumu. Arī tepat blakus, Somijā, bija asiņaina drāma. Un tāpēc Latvijā tādu protokolu atbalstīt un parakstīt nevar. Ja te nosaka to, ka nevar atņemt dzīvību un nav tiesību uz dzīvības atņemšanu, tad jājautā - kādas tiesības ir dotas tam nelietim, kurš atņem cilvēkam dzīvību? Kas viņam ir devis tādas tiesības, un kāpēc viņš mums ir jāaizstāv? Jūs taču zināt visus tos gadījumus, kuri ir bijuši Latvijā, - kaut vai Laukrozes nogalināšana, Ļiscova nogalināšana... Kas deva kādam tiesības atņemt viņiem dzīvības? Kas domā par viņu ģimeņu atbalstu un visu tālāko? Un kāpēc visi šie slepkavības izdarījušie cilvēki ir “jāauklē”? Kāpēc nogalināto radiniekiem ir jāuztur šie cilvēki? Viņiem ir jāsaņem sods! Diemžēl Latvija, it sevišķi Ārlietu ministrija, visu laiku atbalsta visdažādākās Eiropas Savienības prasības - neatkarīgi no tā, vai tās ir pamatotas vai nepamatotas, - un vienmēr skrien uz priekšu, nezin kāpēc vienmēr steidzas. 1999.gada maijā jūs šeit nobalsojāt par to, ka nāves sodi ir jāatceļ. Un vai no to atcelšanas ir Latvijā kaut kas palicis labāks? Diemžēl nekas nav palicis labāks! Ja mēs paskatāmies uz smagajiem noziegumiem, kuri ir bijuši pēc tam, un uz to, kas ir izdarīts, tad redzam, ka nekas nav izdarīts. Vai šādu noziegumu skaits ir samazinājies? Nav tas samazinājies, kaut gan te stāstīja visdažādākos brīnumus - ka to būšot mazāk un cilvēki būšot apzinīgi... Nē, tā tas nav! Diemžēl turpinās visdažādākās akcijas, ko veic ļoti nenosvērti cilvēki vai tādi cilvēki, kuri ir kāri uz asinīm, un tā tas arī turpināsies.

Tāpēc pievienoties šim dokumentam nevar - vēl jo vairāk tāpēc, ka tik tiešām arī pasaules lielākās valstis to neakceptē. Un kāpēc gan tas ir jādara mums? Tāpēc es iebilstu, esmu “pret”.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Neviens nevēlas runāt “par”. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu! Par - 61, pret - 1, atturas - 2. Likumprojekts nodots komisijām.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Reģionālās attīstības likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Estas, Damberga, Lāčplēša, Geiges, Razminoviča un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Republikas Augstākās padomes lēmumā “Par nacionālās sporta bāzes statusa piešķiršanu”” nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Publisko aģentūru likumā” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Linardam Muciņam!

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Lūdzu to nodot arī Juridiskajai komisijai.

Sēdes vadītājs. Ir ierosinājums nodot šo likumprojektu arī Juridiskajai komisijai. Iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Baldzēna, Burvja, Labanovska, Lejas un Salkazanova iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Deputāts Egils Baldzēns vēlas runāt “par”.

E.Baldzēns (Sociāldemokrātu savienības frakcija).

Godājamie kolēģi! Sociāldemokrātu savienības frakcija kārtējo reizi ierosina likumprojektu “Grozījums likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””. Šinī gadījumā mēs esam ņēmuši vērā arī Venta Baloža ieteikumus un Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas deputātu ieteikumus. Vents Balodis ir garantējis arī Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas deputātu vairākuma vismaz atbalstu šādai redakcijai, kas ir uzlabota redakcija, un tas ir ļoti patīkami.

Likumprojekts skar šādu jautājumu: vai no 2003.gada 1.janvāra pievienotās vērtības nodokļa likme medikamentiem, medicīnas ierīcēm un citām medicīnas precēm būs 9%? Mēs zinām, cik nepieciešama ir nopietna finansējuma politika tieši medicīnai un medicīnas darbiniekiem, un tāpēc domāju, ka pēc šāda sadārdzinājuma nebūtu nekādas nepieciešamības. Tas pats attiecas arī uz medicīnas pakalpojumiem.

Tālāk. Ir precizēts, ka arī veterinārajiem medikamentiem, veterinārmedicīnas precēm un pakalpojumiem būs šie 9% no nākamā gada 1.janvāra.

Arī zīdaiņiem paredzēto specializēto produktu piegādēm.

Arī ūdens piegādei, kanalizācijas pakalpojumiem, sadzīves atkritumu savākšanai, pārvadāšanai un apglabāšanai.

Godājamie kolēģi! Mans viedoklis ir tāds, ka šādus jaunus pievienotās vērtības nodokļus mums ieviest ar 2003.gada 1.janvāri nekādā ziņā nav obligāti, tie nenoliedzami pazeminās mūsu sabiedrības maksātspēju. Sociāldemokrātu savienība ir savākusi vairāk nekā 30 000 Latvijas Republikas pilsoņu parakstu, lai šādus nodokļus nesāktu ieviest no 1.janvāra. Es domāju, ka būtu neprāts tā darīt. Un aicinu Saeimas deputātus uzklausīt arī to priekšlikumu, ko iepriekšējā Saeimas sēdē izteica Vents Balodis, un korektā, precizētā redakcijā šodien to atbalstīt.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Viens ir runājis “par”. Vai kāds vēlas runāt “pret”? (No zāles dep. J.Lagzdiņš: “Jābalso!”)

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta nodošanu komisijai! Lūdzu rezultātu! Par - 39, pret - 14, atturas - 19. Likumprojekts nodots komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Lagzdiņa, Paula, Demakovas, Šķēles un Rugātes iesniegto likumprojektu “Par Dmitrija Bekkera pilsonību” nodot Pilsonības likuma izpildes komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina Juridiskās komisijas iesniegto likumprojektu “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Iebildumu nav.

Juridiskā komisija lūdz minēto likumprojektu iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā. Iebildumu nav. Ir iekļauts darba kārtības beigās.

Juridiskā komisija ir iesniegusi ierosinājumu izslēgt no šīsdienas sēdes darba kārtības likumprojektu “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas Ebreju kopienai” . Iebildumu nav.

Izskatīsim deputātes Helēnas Demakovas iesniegumu ar lūgumu piešķirt viņai bezalgas atvaļinājumu šā gada 17.oktobrī. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim! Lūdzu rezultātu! Par - 68, pret un atturas - nav. Iesniegums ir akceptēts.

Izskatīsim lēmuma projektu “Par Ilzes Ginteres iecelšanu par Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Labrīt, godātie deputāti! Saeimas Juridiskā komisija izskatīja tieslietu ministres Ingrīdas Labuckas ieteikumu iecelt Ilzi Ginteri par Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi, un komisija atbalstīja šo ministres ieteikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Ilzes Ginteres iecelšanu par Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi”! Lūdzu rezultātu! Par - 67, pret - nav, atturas - 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts “Par Daigas Dan?inas iecel?anu par Jelgavas tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs. Lūdzu!

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Tieslietu ministre Ingrīda Labucka iesaka iecelt Daigu Danšinu par Jelgavas tiesas tiesnesi. Juridiskā komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Daigas Danšinas iecelšanu par Jelgavas tiesas tiesnesi”! Lūdzu rezultātu! Par - 70, pret - nav, atturas - 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts - “Par Jāņa Radionova atbrīvošanu no Daugavpils zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amata”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi! Man būtu lūgums to precizēt arī stenogrammā. Tātad lēmuma projektā ir jābūt pilnam vārdam - tātad atbrīvot Jāni Radionovu no Daugavpils zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amata. Tas ir viens.

Tieslietu ministrija ir saņēmusi Jāņa Radionova iesniegums, kurā viņš lūdz atbrīvot viņu no ieņemamā amata pēc paša vēlēšanās. Tieslietu ministre šo lūgumu ir atbalstījusi, un arī Juridiskā komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu: “Ar šā gada 1.novembri atbrīvot Jāni Radionovu no Daugavpils zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amata.” Lūdzu rezultātu! Par - 69, pret - nav, atturas - 1. Lēmums pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts - “Par Valdas Strodes iecelšanu par Daugavpils zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Tātad Daugavpils zemesgrāmatu nodaļā ir vakanta tiesneša amata vieta. Līdz ar to Tieslietu ministrija iesaka šajā vakantajā vietā zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amata kandidāti Valdu Strodi.

Juridiskā komisija izskatīja šo priekšlikumu un to atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Valdas Strodes iecelšanu par Daugavpils zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”! Lūdzu rezultātu! Par - 67, pret - nav, atturas - 2. Lēmums pieņemts.

Izskatīsim lēmuma projektu “Par deputāta Ivara Godmaņa atsaukšanu no Aizsardzības un iekšlietu komisijas”. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim! Lūdzu rezultātu! Par - 61, pret - 2, atturas - 4. Lēmums pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts - “Par deputāta Ivara Godmaņa ievēlēšanu Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā”. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 66, pret - 1, atturas - 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais ir lēmuma projekts - “Par Izglītības attīstības koncepcijas 2002.-2005.gadam apstiprināšanu”.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā - deputāts Dzintars Ābiķis.

 

Dz.Ābiķis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Izglītības attīstības koncepcija liek pamatu izglītības sistēmas attīstības posmam no 2002. līdz 2005.gadam. Turpmāko četru gadu laikposms iezīmēs īpašus uzdevumus, ko nosaka Latvijas integrācija Eiropas Savienībā. Latvijas izglītības sistēmai būs jānodrošina iegūstamās izglītības atbilstība pieaugošajām izglītības kvalitātes prasībām un konkurencei starptautiskajā mērogā. Mums ir jākļūst par konkurētspējīgu sabiedrību vienotajā Eiropā.

Gribu atzīmēt, ka tieši pašos pēdējos gados izglītības sistēmā ir notikušas lielas kvalitatīvas pārmaiņas. Atzīmēšu tikai dažas no tām. (Starpsauciens: “Nevajag!”)

Tās ir: sistemātiskas investīcijas izglītības infrastruktūrā, mācību iestāžu atjaunošanā, pedagogu darba samaksas reforma, kas ir nodrošinājusi pakāpenisku pedagogu darba samaksas pieaugumu. Tā ir mazākumtautību izglītības programmu ieviešana, nodrošinot mazākumtautību izglītības intereses un vienlaikus sekmējot valsts valodas apguvi; tā ir izglītības sistēmas organizēšana pēc izglītības programmu principa, valsts standartu ieviešana izglītībā; tā ir interešu izglītības finansējuma izlīdzināšana atbilstoši izglītojamo skaitam attiecīgajā administratīvajā teritorijā: tā ir studējošo un studiju kreditēšanas sistēmas izveide; tā ir Latvijas līdzdalība starptautiskajos salīdzinošajos izglītības pētījumos.

Varētu nosaukt vēl citas būtiskas lietas, bet es domāju, ka mēs šeit, Saeimā, esam pietiekami labi informēti par to, kas pēdējos gados izglītības sistēmā ir izdarīts. (No zāles dep. J.Dobelis: “Pilnīgi pareizi!”)

Kādi tad ir galvenie koncepcijas uzdevumi un kāds ir koncepcijas mērķis? Tās mērķis ir nodrošināt izglītības sistēmā tādas pārmaiņas, kas veicinātu uz zināšanām balstītas demokrātiskas un sociāli integrētas sabiedrības veidošanos un Latvijas iedzīvotāju un tautsaimniecības konkurētspējas paaugstināšanos, kā arī vienlaikus saglabātu un attīstītu Latvijai raksturīgās kultūras vērtības.

Mūsu izglītības sistēmai ir jānodrošina Latvijas iedzīvotājiem izglītības pieejamība mūžizglītības kontekstā. Ir jāpaaugstina izglītības izmaksu efektivitāte visos izglītības veidos un pakāpēs, un izglītības kvalitātei ir jābūt atbilstošai jaunajām prasībām visos izglītības veidos un pakāpēs.

Cienījamie kolēģi! Es šobrīd atzīmēšu tikai pašu būtiskāko, kas ir koncepcijā, jo jūs visu šo koncepciju varat izlasīt un paši ar to iepazīties, un, es domāju, jūs jau to esat arī izdarījuši. Atzīmēšu tikai būtiskākās lietas.

Mums ir jāpabeidz vispārējās pamatizglītības un vidējās izglītības satura un mācību sasniegumu vērtēšanas sistēmas reformas. Visbūtiskākais aspekts ir tas, ka ar 2004.gadu iestājeksāmeni augstskolās atbilstoši likumam būs reizē tie paši pārbaudes eksāmeni, beidzot vidējās izglītības iestādes, un tāpēc ir līdz 2004.gadam jānodrošina viss nepieciešamais, lai vidējās izglītības pakāpes noslēgumā varētu organizēt centralizētos eksāmenus 15 mācību priekšmetos. Ar 2004.gadu ir pamatizglītības pakāpes noslēgumā jāievieš centralizētie eksāmeni latviešu valodā izglītības iestādēs, kas izvēlējušās īstenot mazākumtautību izglītības programmas. Ļoti būtiska ir arī izglītības sistēmas latviskošana, un vidējā izglītības posmā tā ir pakāpeniska pāreja uz mācībām latviešu valodā, pārsvarā latviešu valodā, sākot ar 2004.gadu. Tā ir augstākās izglītības kvalitātes nodrošināšana atbilstoši darba tirgus pieprasījumam, kā arī profesionālās izglītības sistēmas nostiprināšana. Neapšaubāmi, mums konsekventi ir jāturpina (un es ceru, ka nākamā Saeima to darīs) pedagogu darba samaksas reforma. Turpmāk ir arī Latvijas izglītības sistēmas informatizācija jāpastiprina un jāizdara viss, lai mēs šajā jomā būtu priekšgalā Eiropas Savienībā.

Ņemot vērā to, ka tikai šogad ir uzsākta piecgadīgu un sešgadīgu bērnu obligātā apmācība, mums tuvākajos gados šī apmācība ir jānostiprina.

Cienījamie kolēģi! Varētu minēt vēl daudzas lietas, kas ir ietvertas šajā koncepcijā. Gribu atzīmēt, ka koncepcijā ir arī paredzēts nepieciešamais finansējums visām tām lietām, kas mums ir tuvākajos gados jāīsteno.

Cienījamie kolēģi! Aicinu jūs šodien apstiprināt šo koncepciju, lai tie sasniegumi, kas ir panākti pēdējos gados mūsu izglītības sistēmā, nostiprinātos un lai mēs ieietu Eiropas Savienībā ar spēcīgu, labu, konkurētspējīgu izglītības sistēmu.

Paldies, kolēģi!

Sēdes vadītājs. Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu: “Apstiprināt Izglītības attīstības koncepciju 2002.-2005.gadam.” Lūdzu rezultātu! Par - 55, pret - 1, atturas - 14. Lēmums pieņemts.

Izskatīsim lēmuma projektu “Par valsts meža zemesgabalu nodošanu Aizkraukles rajona Bebru pagasta pašvaldības īpašumā”.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā ziņos deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Priekšsēdētāja kungs! Dāmas un kungi! Izskatāmā lēmuma projekta jeb darba dokumenta numurs ir 5063.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija saskaņā ar Kārtības rulli un saskaņā ar Meža likumu, ar šā likuma 44.panta piekto daļu, ir sagatavojusi lēmuma projektu “Par valsts meža zemesgabalu nodošanu Aizkraukles rajona Bebru pagasta pašvaldības īpašumā”, tātad no valsts zeme tiek nodota pašvaldībai, bez apmaiņas, un pašvaldība šajā teritorijā grib ierīkot parku.

Komisija izskatīja šo priekšlikumu, tās vairākums atbalstīja lēmuma projektu, un es aicinu arī jūs atbalstīt šo lēmuma projektu, kurā ir runa par valsts meža zemes nodošanu pašvaldībai.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projekta pieņemšanu! Lūdzu rezultātu! Par - 58, pret - nav, atturas - 13. Lēmums pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts - “Par valsts meža zemesgabalu nodošanu Rīgas rajona Garkalnes pagasta pašvaldības īpašumā”.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Priekšsēža kungs! Dāmas un kungi! Darba dokumenta numurs ir 5099, tas ir šodien darba kārtībā iekļautais Saeimas lēmuma projekts “Par valsts meža zemesgabalu nodošanu Rīgas rajona Garkalnes pagasta pašvaldības īpašumā”.

Komisija šo priekšlikumu ir izskatījusi vairākkārt, tai ir izdevies Garkalnes pagasta īpašumā nodoto zemesgabalu samazināt vairāk nekā divarpus reizes. Šobrīd lēmuma projekts ir detalizēti izdiskutēts, un es atbildīgās komisijas vārdā aicinu jūs atbalstīt šo komisijas sagatavoto lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Var tikai brīnīties, ar kādu vieglumu mūsu Zemkopības ministrija atsakās no visdažādākajām meža platībām. Tagad ir pienākusi Garkalnes pagasta kārta.

Un kas tad tur notiek? Braucot uz Tallinu, redzam, ka žogi no visām pusēm ierobežo zemi, mežs jau ir sadalīts, un tagad mēs to it kā atdodam pagastam. Un kur tālāk aizies visa tā zemīte? Diemžēl tā tiks izmantota visdažādāko villu celšanai, tiks ierīkoti zvērudārzi... Un kas tur tikai nebūs!

Ja mēs ar tādu intensitāti nodarbosimies ar Pierīgas valsts mežu nodošanu pašvaldībām, tad drīz vien valstij vispār nekas nepaliks, bet diemžēl meži ir vajadzīgi. Tās ir Rīgas plaušas, jo attīrīt piesārņoto gaisu palīdz mežs. Taču, ja to nodos privātpersonām, ceļot visdažādākās mājas, villas, tiks nocirsti veseli hektāri meža, turklāt pēc tam lielas platības visdažādākajā veidā tiks apstrādātas ar asfaltu vai vēl ko citu. Tāpēc valstij nav lietderīgi tik mierīgi atteikties no savas bagātības. Ir jāpadomā par to, kas tad paliks nākamajām paaudzēm.

Un tagad te minēts 91 hektārs, vai tā? Un kas tad ir šie meži, kuri tiek atdoti? Un kas vēl tur ir? Tie taču diemžēl pieguļ arī ezeriem. Tur jau tagad Ķīšezeru drīz vien Latvijas un Rīgas iedzīvotāji nevarēs izmantot, jo tur viss būs jau norobežots. Tas pats notiek ar Baltezeru - ar Lielo un ar Mazo Baltezeru, un it sevišķi Mazais Baltezers tiek piesārņots, jo nepārtraukti brauc motorlaivas, bet no turienes mēs taču ņemam dzeramo ūdeni...

Atdodot visus šos mežus, mēs samazinām mūsu valsts meža īpašumu, bet pēc tam tas vairākas reizes tiek pārdots un dažkārt nonāk arī ārvalstnieku rokās. Tā ka patiesībā Latvijas iedzīvotājiem arvien mazāk un mazāk paliek tās zemes, par kuru tik ļoti bija cīnījušies mūsu senči.

Tāpēc es neatbalstu lēmuma projektu, kuru steidzīgā kārtā Zemkopības ministrija grib dabūt caur Saeimu.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā vēlaties ko piebilst?

K.Leiškalns. Grūti šeit būtu kaut ko piebilst. Bojāra kungs pateica ārkārtīgi daudz patiesību. Lielu, skaļu, skaistu patiesību, taču neviena no tām neattiecas uz minēto gadījumu, jo valsts meža zeme tiek nodota pagasta pašvaldībai, nevis ārzemju pašvaldībai. Tā paredzēta aktīvās atpūtas zonas, veloceliņu un ģimenes atpūtas zonas ierīkošanai.

Tā ka es aicinu atbalstīt atbildīgās komisijas lēmumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projekta pieņemšanu! Lūdzu rezultātu! Par - 50, pret - 1, atturas - 22. Lēmums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā”. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Kārlis Lei?kalns.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Priekšsēdētāja kungs! Kolēģi! Darba dokuments nr. ir 4928-b. Šis likumprojekts ir steidzamības kārtā izskatāmie grozījumi “Kooperatīvo sabiedrību likumā”.

1.priekšlikumu ir iesniedzis Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Māris Sprindžuka kungs. Tas ir redakcionāls un uzlabojošas dabas. Komisija to aicina atbalstīt, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Juridiskais birojs lūdz izslēgt likumprojekta 1.pantu, šo 1.pantā ietverto problēmu mēģinot atrisināt pārejas noteikumos.

Aicinu komisijas vārdā atbalstīt Juridisko biroju.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

K.Leiškalns. Papildinājums 24.pantā ir izteikts priekšlikumā nr.3, kuru iesniedzis Juridiskais birojs.

Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 24.panta trešās daļas 2.teikuma jaunu redakciju ir iesniedzis Pēteris Salkazanovs. Komisija ir atbalstījusi deputātu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Lei?kalns. 5.priek?likums ir par 37.panta otro daļu, to iesniedzis Pēteris Salkazanovs. Nav guvis atbildīgās komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu. (No zāles dep. J.Dobelis: “Pareizi!) (Starpsauciens: “Jābalso!”)

Lūdzu zvanu! Balsosim par 5. - deputāta Pētera Salkazanova priekšlikumu! Par 5.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 40, pret - 5, atturas - 22. Priekšlikums guvis atbalstu. (Aplausi.) (No zāles dep. J.Dobelis: “Par to mēs balsojām? Nesaprotu!”)

Tālāk, lūdzu!

K.Leiškalns. Man ir ārkārtīgi grūti tālāk izskatīt šo likumprojektu...

Sēdes vadītājs. ... Par procedūru, lūdzu, Juri Dobeli!

J.Dobelis (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienītie kolēģi! Es ļoti aicinu uzmanīgi sekot līdzi balsojumam un arī pateikt, par ko mēs balsojam, runājot par šo 5.priekšlikumu, kuru komisija ir noraidījusi. Un, kā es saprotu, te tagad vienam otram radās sajukums, jo cilāja īkšķi te uz augšu, te uz leju... Ja mēs 5.priekšlikumu atbalstām, pretēji komisijas viedoklim, tad pārējiem labojumiem šajā likumā nav vairs lielas jēgas. Lūk, tā! Tā ka, lūdzu, iedziļinieties! Pagājušajā reizē visi atbalstīja komisijas viedokli. Es ļoti aicinu pārbalsot, jo man liekas, ka daudzi nesaprata, par ko ir šis balsojums. (Starpsauciens: “Iesniegt rakstiski!”)

Sēdes vadītājs. Atvainojiet, Dobeļa kungs! Kārtības rullis paredz procedūru, kā to var organizēt… Lūdzu, iesniedziet rakstiski!

Par 5.priekšlikumu tātad ir nobalsots. Tālāk, lūdzu!

K.Leiškalns. Dāmas un kungi! 6.priekšlikums ir par 39.panta redakciju. Parlamentam to ir iesniedzis Sociāldemokrātu savienības frakcijas priekšsēdis Pēteris Salkazanovs, un tajā ir runāts par biedru kopsapulces (pilnvaroto sapulces) tiesībām. Nav guvis atbildīgās komisijas atbalstu. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. - deputāta Pētera Salkazanova priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 21, pret - 30, atturas - 28. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

K.Leiškalns. Dāmas un kungi! 7.priekšlikums - papildināt likumu ar 52.1 pantu. ?o priek?likumu ir iesniedzis Juridiskais birojs, un tas ir guvis daļēju atbildīgās komisijas atbalstu un ir iestrādāts atbildīgās komisijas iesniegtajā priekšlikumā nr.8 - likumu papildināt ar 52.1 pantu. Tātad komisija atbalsta attiecīga jauna panta izveidošanu likumā, taču ir nedaudz uzlabojusi Juridiskā biroja domu.

Ar attiecīgajiem priekšlikumiem jūs, dāmas un kungi, varat iepazīties likumprojekta 7.lappusē. Dokumenta numurs ir 4928-b. Protams, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir pantam izveidojusi vairākas daļas. Šobrīd ir četras daļas, turklāt pirmajai daļai ir ārkārtīgi daudz punktu.

Piemēram, 1.punktā runāts par sabiedrības dibināšanas dokumentiem: “sabiedrības dibināšanas dokumenti ir pretrunā ar šo likumu;”.

Savukārt 5.punktā runāts par laiku, kurā valdei nav pārstāvības tiesību.

Tā ka es aicinu atbalstīt atbildīgās komisijas viedokli par 8.priekšlikumu, un gribu uzsvērt, ka šeit ir ņemta vērā arī Juridiskā biroja juridiskā doma.

Dāmas un kungi, aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Vai deputāte Anna Seile vēlas debatēt? Un deputāts Linards Muciņš? Nevēlas debatēt. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 7. un 8.priekšlikumu.

Tālāk, lūdzu!

K.Leiškalns. Dāmas un kungi! Mums visiem ir saprotams, ka aizstājums, kurš ir pārejas noteikumu 6.punktā un kuru ir iesniedzis Juridiskais birojs, ir, ņemot vērā mūsu iepriekšējos balsojumus (izņēmums ir balsojums par 5.priekšlikumu), atbalstāms.

Sēdes vadītājs. Deputāts Linards Muciņš vēlas debatēt? Nevēlas.

Nav iebildumu.

K.Lei?kalns. 10.priek?likums. Sociāldemokrātu savienības frakcijas priekšsēdētājs Salkazanovs lūdz izslēgt pārejas noteikumu 7.punktu. Komisija nevarēja atbalstīt šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu pret komisijas viedokli.

K.Leiškalns. 11. ir Juridiskā biroja priekšlikums - aizstājums pārejas noteikumu 7.punktā. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Un, lai atrisinātu 1.panta izslēgšanu, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija aicina jūs papildināt likuma pārejas noteikumus ar 9.punktu attiecīgajā redakcijā. Aicinu atbalstīt atbildīgo komisiju.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Prezidijs ir saņēmis vairāku deputātu ierosinājumu: “Tā kā balsojot par 5.priekšlikumu radās nesaskaņas, ir aicinājums pārbalsot likumprojekta 5.priekšlikumu.” Vai kādam ir iebildumi pret pārbalsošanu? Ir iebildumi. (Starpsaucieni no zāles: “Nav! Ir!”)

Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu grupas ierosinājumu pārbalsot 5.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 60, pret - 17, atturas - 1.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 5. - deputāta Salkazanova priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 18, pret - 37, atturas - 27. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

K.Leiškalns. Dāmas un kungi! Komisijas vārdā es jūs aicinu nobalsot par likumprojektu otrajā un galīgajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Nākamais likumprojekts - “Grozījums Radio un televīzijas likumā”, otrais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā - deputāte Viola Lāzo.

V.Lāzo (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamās deputātes! Godājamie deputāti! Tātad Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija nodod jums izskatīšanai dokumentu, kura numurs ir 5073.

Dokumenta būtība ir šāda. Mēs izskatām to otrajā lasījumā. Saeima pieņēma pirmajā lasījumā grozījumus Radio un televīzijas likumā ar mērķi ieviest ciparu formāta apraidi Latvijā. Tātad Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka šo kārtību, kādā tiek ieviesta elektronisko sabiedrības saziņas līdzekļu veidoto programmu apraide ciparu formātā, pēc būtības ir noteikumi, kas regulē zināmu pārejas periodu, kad notiek pāreja no analogās apraides uz ciparu apraidi. Šis pārejas periods būtu loģisks, ja būtu arī Ministru kabinetā izstrādāti noteikumi, kas noteiktu, kādā veidā ir ieviešama šī ciparu formāta apraide, kādā veidā ir saglabājama analogā apraide, un man, cienījamie kolēģi, būtu aicinājums nākamajai Saeimai, turpinot darbu, galvenokārt sasvarot Latvijas iespējamo tehnisko progresu šajā jomā ar iedzīvotāju vēlmi visplašākajā nozīmē, lai ar vismazākajiem līdzekļiem panāktu ciparu formāta apraides ieviešanu ļoti lēnā gaitā un lai neciestu galvenokārt televīzijas skatītāji, kuriem pagaidām viņu ienākumi diemžēl liedz iegādāties dārgas uztvērējiekārtas.

Līdz ar to šā pārejas perioda būtība balstīsies uz diviem vaļiem. Pirmais valis - tas ir tehniskais progress, un otrais - es pat teiktu, galvenais, - ir iedzīvotāju spēja uztvert šos televīzijas un radio raidījumus tādā apjomā un tādā izplatībā, kā tas ir bijis līdz šim. Pēc lietu loģikas šiem noteikumiem, kas definētu ciparu formāta ieviešanu, ar laiku nepārprotami ir jābūt ietvertiem pašā Radio un televīzijas likumā.

Tātad, cienījamie kolēģi, šis ir tikai pārejas posms. Es aicinu cienījamo Saeimu balsot par šo grozījumu likumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

V.Lāzo. Priekšsēdētāja kungs! Par priekšlikumu iesniegšanas termiņu mēs aicinām noteikt 22.oktobri.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Lāzo. Pateicos.

Sēdes vadītājs. Nākamais likumprojekts - “Grozījumi likumā “Par civilstāvokļa aktiem””. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Likumprojekts “Par civilstāvokļa aktiem” (dokuments nr.5046, likumprojekta reģistra numurs 914).

Saņemti šādi priekšlikumi.

1. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 2. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3.priekšlikums, kas piedāvā grozījumu likuma “Par civilstāvokļa aktiem” (reģistra numurs 1007) 20.pantā, ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 4.priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

L.Muciņš. 5. ir Juridiskā biroja priekšlikums, kas aptver arī 4.priekšlikumu. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Aicinu pieņemt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Nākamais likumprojekts - “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās””. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Likumprojekts “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” ir dokuments nr.5047. Likumprojekta reģistrācijas numurs ir 817.

Trešajam lasījumam Juridiskā komisija ir saņēmusi priekšlikumus.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Citu priekšlikumu nav. Aicinu atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi likumā “Par pašvaldību budžetiem””. Otrreizējā caurlūkošana.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Vents Balodis.

 

V.Balodis (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Augsti godātie prezidija locekļi! Godātie deputāti! Strādāsim ar dokumentu nr.4801-a.

Es gribētu teikt, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija, otrreiz caurlūkojot šo likumu, savā sēdē bija pieaicinājusi gan Pašvaldību savienības vadību, gan arī Valsts prezidentes Kancelejas juristus, gan arī pašvaldību darbiniekus. Jāteic, ka komisijā tika izstrādāti un atbalstīti tādi priekšlikumi un pieņemti tādi kompromisi, kas apmierināja pilnīgi visas puses.

1. - Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas priekšlikums par 22.panta pirmo daļu. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija to nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

V.Balodis. 2. - deputāta Gunta Damberga priekšlikums. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija nav atbalstījusi arī to.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Deputāta Jāņa Bunkša priekšlikums par 22.panta pirmo daļu, kā arī finansu ministra Gundara Bērziņa iesniegtais priekšlikums nr.4 ir ņemts vērā un iestrādāts 5. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. 6. - Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas priekšlikums par 22.panta otro daļu. Nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Nav atbalstīts arī 7. - deputāta Gunta Damberga priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Savukārt 8. - deputāta Jāņa Bunkša priekšlikums - un 9. - finansu ministra Gundara Bērziņa priekšlikums - ir iestrādāts Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas iesniegtajā priekšlikumā nr.10.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Komisija nav atbalstījusi 11. - Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas priekšlikumu, kas paredz izslēgt 22.panta trešo daļu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Komisija nav atbalstījusi arī deputāta Gunta Damberga iesniegto 12.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Komisija ir atbalstījusi 13. - deputāta Jāņa Bunkša priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. Komisija nav atbalstījusi 15. - Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas priek?likumu...

Sēdes vadītājs. 14.priekšlikums ir nākamais!

V.Balodis. Es atvainojos! 14. - finansu ministra Gundara Bērziņa priekšlikums. Komisija ir atbalstījusi. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 14. - finansu ministra G.Bērziņa priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 30, pret - 24, atturas - 20. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

Tālāk, lūdzu!

V.Balodis. 15. - Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Tāpat nav atbalstīts arī 16. - deputāta Gunta Damberga priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 16. - deputāta Damberga priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 31, pret - 17, atturas - 25. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. 17. ir Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas priekšlikums, kas paredz izslēgt 22.panta piekto daļu. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā tas nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 17. - LSDSP frakcijas un 18. - deputāta Damberga priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 44, pret - 19, atturas - 15. Priekšlikums guvis atbalstu.

V.Balodis. Līdz ar to vairs nav izskatāms 19. un 20.priekšlikums. Mēs esam izslēguši 22.panta piekto daļu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu. 18.priekšlikums jau ir nobalsots. Lūdzu, tālāk!

V.Balodis. 21. - finansu ministra Gundara Bērziņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 21. - finansu ministra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 25, pret - 23, atturas - 23. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. Komisija nav atbalstījusi arī 22. - LSDSP frakcijas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Komisija nav atbalstījusi arī 23. - līdzīga rakstura priekšlikumu, ko bija iesniedzis Guntis Dambergs.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Līdz ar to mēs esam izskatījuši visus priekšlikumus. Lūdzu deputātus šo likumprojektu atbalstīt galīgajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par pašvaldību budžetiem”” pieņemšanu pēc otrreizējās caurlūkošanas! Lūdzu rezultātu! Par - 44, pret - 1, atturas - 33. Likums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā”. Trešais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā - deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Augsti godātie kolēģi! Aizsardzības un iekšlietu komisija 8.oktobra sēdē izskatīja likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā”.

1.priekšlikums ir Saeimas deputāta Linarda Muciņa priekšlikums. Komisijā tas neguva atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Kudums. 2. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. 3. - Saeimas deputāta Muciņa kunga priekšlikums par 91.panta izslēgšanu. Komisijā tas neguva atbalstu.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Latvijas Kriminālkodeksā ir daudz dažādu un interesantu sastāvu, kuri tur kādas tradīcijas dēļ ir pārceļojuši no bēdīgi slavenā Latvijas PSR 1961.gada Kriminālkodeksa vai radušies pat vēl no 20.gadu Krievijas Kriminālkodeksa, bet visādā ziņā arī paša Krimināllikuma pieņemšana, kā jūs atceraties, notika vismaz četros lasījumos. Valsts prezidents to atgrieza atpakaļ. Bija daudz un dažādu strīdu gan par nāves sodu, gan par daudzām citām lietām. Rūpīgi pārlūkojot šā Krimināllikuma normas, it sevišķi sākot piemērot kaut kādas tā normas tādos pantos, kuri varbūt nav sevišķi populāri un reti tiek piemēroti, mēs, gan juristi, gan arī masu mediji, vēršam mūsu uzmanību uz to, ka daži momenti varbūt vairs neatbilst tiem tiesiskas valsts principiem, kuri tika nostiprināti 90.gadu sākumā, ne tikai atjaunojot Latvijas Republikas Satversmi, ne tikai papildinot šo Satversmi ar astoto nodaļu par cilvēka tiesībām, bet arī, protams, attīstot demokrātiju un attīstot izpratni par šo demokrātiju. Mēs varam dažādi pieiet šīm problēmām un arvien vairāk attīstīt demokrātiju.

Viena no tādām svarīgām demokrātijas izpausmēm, protams, ir vārda brīvība, uz ko mūsu kā tautas priekšstāvju uzmanību vērš arī preses izdevumi, it sevišķi “Diena”, kura dienu un nakti rāda mums pareizo virzienu, kā dzīvot, kā strādāt, kā balsot. Un tiešām, rūpīgi pārskatot ar savu jurista aci Krimināllikumu, es atradu divus pantus - 91.pantu un 271.pantu, kuri diezgan apšaubāmi dažu kategoriju amatpersonas vai to pretendentus, salīdzinot ar citiem, nostāda it kā atšķirīgā situācijā.

Es gribētu gaisināt šaubas, cienījamie deputāti, par to, ka mūsu likumdošanā tādā veidā, kā izsakās daži preses pārstāvji, tiktu vispār izsvītroti Krimināllikuma panti par goda un cieņas aizskaršanu un ka šis jautājums būtu risināms tikai civiltiesiskā kārtībā. Tā nav! Mums vēl paliek viens Krimināllikuma pants, kurā ir reglamentēti jautājumi par personas goda un cieņas aizskaršanu, un šis pants ir šajā kodeksā. Tas darbojas, tam ir diezgan plaša prakse, taču ne viennozīmīga. Tā, tā sacīt, tiek kritizēta no abām pusēm. Kad tiesa kaut ko izlemj par labu presei, tad kritizē vieni, bet, kad izlemj par sliktu presei vai apvainotajām personām, tātad personām, kuru gods un cieņa it kā ir aizskarti, tad atkal skan kritika no otras puses. Tomēr visumā mēs varam teikt, ka tiesu prakse, šā panta izpratnē, protams, virzās lēni, dažreiz varbūt smagnēji un ne visai efektīvi, bet tā tomēr virzās pareizajā virzienā.

91. un 271.pants mūsu tiesu praksē netiek piemēroti, un tajos ietvertā cilvēku nodalīšana pēc viņu amata vai iespējamā amata arī neatbilst demokrātiskas valsts principiem. Izejot no tā, ka Krimināllikumā panti tiek sadalīti nodaļās atkarībā no tā, pret kādu objektu tie tiek vērsti, ir jāapšauba, vai 91.pants un tā iekļaušana likumā “Par valsts noziegumiem”, un šā panta reglamentētais objekts būtu tas objekts, kas tiek apdraudēts. Pēc būtības tiek apdraudēts šo fizisko personu vai viņu kopuma gods un cieņa. To jautājumu mēs varam atrisināt, izmantojot šobrīd Krimināllikumā eso?o citu pantu.

Mans aicinājums būtu 91.pantu izslēgt no Kriminālkodeksa.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu.

Vai vēlaties komisijas vārdā ko piebilst?

Dz.Kudums. Augsti godātie kolēģi! Komisija savā sēdē ļoti rūpīgi izskatīja šo pantu. Mēs bijām uzaicinājuši ekspertus no visām institūcijām, to skaitā arī no akadēmiskajiem spēkiem un arī no šā Krimināllikuma veidotājiem, un viņi mums skaidroja, ka būtībā šo pantu iekļāva viena iemesla dēļ... šos divus pantus iekļāva viena iemesla dēļ: nepatiesi apmelojot konkrētu deputāta kandidātu vai kandidātu grupu, apzināti var iespaidot vēlēšanu rezultātus, un sekas var būt, teiksim, zināms valsts pavērsiens uz vienu vai otru pusi. Un tādēļ tie cilvēki, kas ir apmelojuši šos deputātus, deputātu kandidātus, ir, mūsuprāt un arī pēc to likumdevēju domām, kuri iepriekš pieņēma šo likumu, jāsoda un ir jāizmeklē šādi gadījumi. Es domāju, ka viens tāds gadījums nu jau būs un ka tas tiks rūpīgi izmeklēts. Zināmā veidā tas, manuprāt, arī atstājis iespaidu uz 8.Saeimu. Tā ka jums lemt - mainīt šo normu vai nemainīt.

Komisija noraidīja šo Muciņa kunga priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 3. - deputāta Muciņa priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 30, pret - 29, atturas - 14. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

Dz.Kudums. Paldies.

4. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Tas ir pieņemts 5. un 6. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 4., 5. un 6.priekšlikumu.

Dz.Kudums. Lūdzu atbalstu arī 7. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumam.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. 8. - Saeimas deputāta Muciņa kunga priekšlikums - ir komisijā noraidīts, un Muciņa kungs jau to paskaidroja. Manuprāt, šie abi panti ir saistīti tomēr.

Sēdes vadītājs. Vai deputāts Muciņš uztur spēkā savu priekšlikumu un pieprasa balsojumu? Neuztur spēkā savu priekšlikumu.

Tālāk, lūdzu!

Dz.Kudums. Lūdzam atbalstu 9. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumam.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Kudums. Atbalstīts ir arī 10. - Saeimas deputāta Muciņa kunga priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. Un arī 11. - Saeimas deputāta Linarda Muciņa kunga priekšlikums…

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. Arī 12. - Saeimas deputāta Linarda Muciņa priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Kudums. Arī 13. - Muciņa kunga priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. Lūdzam atbalstu arī 14., 15. un 16. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumiem.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta šos priekšlikumus.

Dz.Kudums. Visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzam atbalstu likumprojektam trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Krimināllikumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 71, pret - nav, atturas - 1. Likums pieņemts.

Nākamais likumprojekts - “Grozījumi Latvijas Kriminālprocesa kodeksā”. Trešais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā - deputāts Dzintars Kudums.

 

Dz.Kudums (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Augsti godātie kolēģi! Aizsardzības un iekšlietu komisija 8.oktobra sēdē izskatīja likumprojektu “Grozījumi Latvijas Kriminālprocesa kodeksā” un tos sagatavoja trešajam lasījumam.

1.priekšlikumā ir iekļautais likumprojekts… Redakciju komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Kudums. Lūdzam atbalstu 2. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumam.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. Lūdzam atbalstīt arī 3. un 4. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumus.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta šos priekšlikumus.

Dz.Kudums. Līdz ar to ir visi priekšlikumi izskatīti. Lūdzam atbalstu šim likumprojektam trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātu tiesisko stāvokli un pensijām””. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Dokumenta numurs ir 5067, likumprojekta reģistrācijas numurs ir 1314. Likumprojektā iekļauts arī likumprojekts nr.1332.

Juridiskā komisija rūpīgi izskatīja piedāvātos likumprojektus un daļēji atbalstīja 1. - Ministru kabineta priekšlikumu (likumprojekts nr.1332), atbalstot to 2. - Juridiskās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt Juridiskajai komisijai.

L.Muciņš. 3. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Un, tā kā mēs izstrādājām 3.priekšlikumu, deputāta Stalta iesniegtais 4.priekšlikums netika atbalstīts, bet būtībā tas ir iekļauts Juridiskās komisijas sagatavotajā 3.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti iebildumus neceļ.

L.Muciņš. Aicinu atbalstīt likumprojektu trešajā un galīgajā redakcijā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 68, pret - 2, atturas - 1. Likums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi likumā “Par cukuru””. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas
vārdā - deputāts Gunārs Freimanis.

G.Freimanis (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Dokuments nr.5075.

Komisija ir saņēmusi vienu priekšlikumu. Tas ir no finansu ministra Gundara Bērziņa. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

G.Freimanis. Citu priekšlikumu nav. Aicinu nobalsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par cukuru”” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Nākamais likumprojekts - “Par Latvijas Republikas un Eiropas brīvās tirdzniecības asociācijas valstu līguma Apvienotās komitejas lēmumu nr.1/2001 “Grozījumi B protokolā””. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK).

Godātie kolēģi! Informēju jūs, ka otrajam lasījumam priekšlikumi nav saņemti.

Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret - nav, atturas - 1. Likums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījums likumā “Par 1971.gada 2.februāra Konvenciju par starptautiskas nozīmes mitrājiem, īpaši kā ūdensputnu dzīves vidi””. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Arī šā likumprojekta otrajam lasījumam priekšlikumi nav saņemti.

Aicinu atbalstīt galīgajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Nākamais likumprojekts - “Par 1996.gada 19.oktobra Hāgas Konvenciju par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, atzīšanu, izpildi un sadarbību attiecībā uz vecāku atbildību un bērnu aizsardzības pasākumiem”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Ir saņemti vairāki priekšlikumi.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums, ko atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums. Arī tas guvis atbalstu Ārlietu komisijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 3. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 4. - tāpat.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 5. - arī ir guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 6. - arī ir guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 7., pēdējais, arī ir atbalstīts.

Aicinu atbalstīt likumprojektu kopumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Attiecībā uz darba kārtības 31.jautājumu jāteic, ka, tā kā likumprojekts nu ir pieņemts otrajā lasījumā, ir jānosaka priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam.

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Guntaram Krastam!

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

23.oktobris.

Sēdes vadītājs. 23.oktobris. Iebildumu nav. Paldies.

Izskatām likumprojektu “Grozījums likumā “Par atbilstības novērtēšanu””. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas
vārdā - deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Priekšsēdētāja kungs! Dāmas un kungi! Darba dokuments nr.5059. Tas ir atbildīgās komisijas - Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas - otrajam lasījumam sagatavotais grozījums likumā “Par atbilstības novērtēšanu”.

Par minēto likumprojektu ir iesniegts tikai viens - pazīstamā deputāta Leona Bojāra priekšlikums... Es atvainojos, divi viņa priekšlikumi.

Tātad 1. ir pazīstamā deputāta Bojāra priekšlikums, kuru komisija diemžēl nav atbalstījusi. Aicinu jūs atbalstīt komisijas viedokli.

Sēdes vadītājs. Deputāts Bojārs pret 1.priekšlikuma vērtējumu iebildumus neceļ.

Tālāk, lūdzu!

K.Leiškalns. Arī 2.priekšlikums ir saņemts no mums pazīstamā deputāta Leona Bojāra, un tas paredz papildinājumu 10.panta pirmajā daļā. Komisija Bojāra kungu nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Tiek atbalstīts komisijas viedoklis.

K.Leiškalns. Dāmas un kungi! Aicinu jūs nobalsot par likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

K.Leiškalns. Līdz 22.oktobrim, lūdzu!

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt. Paldies.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījums Mēslošanas līdzekļu aprites likumā”. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Diemžēl atbildīgie ziņotāji nav bijuši uzmanīgi... Dāmas un kungi! Strādāsim ar dokumentu, kura numurs ir 5074. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrajam lasījumam ir sagatavojusi grozījumu Mēslošanas līdzekļu aprites likumā.

Par attiecīgo likumprojektu ir iesniegts viens priekšlikums. To ir iesniedzis Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Māris Sprindžuks. Viņš ierosina papildināt pārejas noteikumus ar 3.punktu attiecīgajā redakcijā.

Aicinu atbalstīt. Pirms tam gan jāmin, ka ir bijuši arī redakcionāli precizējumi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Paldies. Aicinu nobalsot par likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priek?likumu iesniegšanas termiņš.

K.Leiškalns. Komisija par priekšlikumu iesniegšanas termiņu lūdz noteikt 22.oktobri.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Izskatīsim likumprojektu “Par Latvijas Republikas un Slovākijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma Apvienotās komitejas lēmumu nr.1/2002”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi! Tātad šīs izmaiņas attiecībā uz preču izcelsmi Slovākijas un Latvijas Republikas brīvās tirdzniecības līgumā tiek veiktas, lai tajā iestrādātu iepriekšējos gados izdarītos grozījumus, kas ir uzkrājušies dažādos protokolos, kuri tika slēgti starp abām valstīm. Līdz ar to šie protokoli būs apkopoti vienā dokumentā, lai atvieglotu lietotāju un muitnieku darbu.

Tāpat ar šo likumprojektu līgumā tiks iestrādātas tās izmaiņas preču izcelsmes noteikumos, kuras ir veikusi Eiropas Savienības komisija brīvās tirdzniecības līgumos, kuri stājušies spēkā ar 2002. gadu.

Aicinu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

G.Krasts. 23.oktobris.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt. Paldies.

Nākamais likumprojekts - “Par Latvijas Republikas valdības un Zviedrijas Karalistes valdības līgumu par sadarbību ārkārtēju situāciju novēršanas, gatavības un reaģēšanas jomā”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Faktiski jau pats šā likumprojekta nosaukums atklāj likumprojekta tekstu. Vienīgi pieminēšu to, ka šis līgums atvieglos un paātrinās sadarbību pašā glābšanas operāciju organizēšanā, kā arī radīs pamatu, lai noslēgtu dažādas detalizētākas vienošanās par ļoti specifiskām sadarbības formām dažādu katastrofu gadījumos.

Aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 66, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

G.Krasts. 23.oktobris.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Nākamais likumprojekts “Par 1992.gada 24.marta Atvērto debesu līgumu”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Šā līguma mērķis ir vairot atvērtības un uzticības politiku starp valstīm. Šis līgums ļauj valstīm noteikto kvotu ietvaros veikt pārlidojumus pār dažādiem stratēģiskiem un militāriem objektiem. Kā jau es minēju, tas tātad vairos uzticību starp valstīm, kas ir parakstījušas šo konvenciju par atvērtajām debesīm.

Aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 65, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

G.Krasts. 23.oktobris.

Sēdes vadītājs. 23.oktobris - priekšlikumu iesniegšanas termiņš. Paldies.

Izskatīsim likumprojektu “Par 1988.gada 10.marta Konvenciju par prettiesisku darbību pret kuģošanas drošību apkarošanu un tās 1988.gada 10.marta Protokolu par prettiesisku darbību pret nostiprinātu platformu drošību kontinentālajā šelfā apkarošanu”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Faktiski var teikt, ka likumprojekta nosaukums atspoguļo tā tekstu un tā būtību. Te ir paredzēta konkrēta tādu darbību klasifikācija, kas tiek uzskatītas par prettiesiskām darbībām šajās aprakstītajās jomās.

Aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret - nav, atturas - nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

G.Krasts. 23.oktobris.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Nākamais likumprojekts - “Par Dalībvalstu nolīgumu par tiesvedības nodošanu krimināllietās”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Šis dokuments skaidri reglamentēs tos gadījumus, kuros viena Eiropas Savienības dalībvalsts, kuras jurisdikcijā atbilstīgi tās tiesību aktiem ir saukta pie atbildības par kādu nodarījumu persona, var iesniegt tai dalībvalstij, kuras pilsonis ir aizdomās turētā persona, lūgumu īstenot tiesvedību. Šim nolīgumam ir obligāts raksturs attiecībā uz visām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Aicinu šo likumprojektu atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 71, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

G.Krasts. 23.oktobris.

Sēdes vadītājs. 23.oktobris. Paldies.

Nākamais likumprojekts - “Par Papildprotokolu Eiropas līgumam par juridiskās palīdzības pieprasījumu nosūtīšanu”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Papildprotokola pieņemšanas mērķis ir uzlabot līguma praktisko piemērošanu. Faktiski šis ir tāds dokuments, kas palīdz risināt jautājumu par juridiskās palīdzības pieprasījumu nosūtīšanu, lai varētu efektīvi realizēt šo līgumu par dokumentu nodošanu un panākt labu, precīzu koordināciju starp attiecīgo dalībvalstu centrālajām institūcijām šā jautājuma risināšanā.

Aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 72, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

G.Krasts. 23.oktobris.

Sēdes vadītājs. 23.oktobris - priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priek?likumu iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā likumprojektu “Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā”, “Grozījumi likumā “Par budžetu un finansu vadību””, “Iekšējā audita likums” un “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2002.gadam””. Vai ir iebildumi? Iebildumu nav. Iekļauti darba kārtības beigās.

Ir saņemts deputātu grupas ierosinājums sēditurpināt bez pārtraukuma, līdz tiek izskatīti visi darba kārtības jautājumi. Lūdzu zvanu! Balsosim par šo deputātu ierosinājumu. Lūdzu rezultātu! Par - 72, pret - 4, atturas - 4. Lēmums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi likumā “Par tiesu varu””. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par tiesu varu”” ir dokuments nr.5086. Likumprojekta reģistrācijas numurs ir 1198, un tajā ir iekļauts arī likumprojekts nr.275 un likumprojekts nr.871.

Juridiskā komisija saņēma vairākus priekšlikumus.

1.priekšlikums - 5.lappusē. Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 5. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 6. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 7. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 8. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 9.priekšlikums ir ņemts no likumprojekta, kura reģistra numurs ir 871. Tas ir atbalstīts daļēji un ietverts Juridiskās komisijas piedāvātajā 10.priekšlikuma redakcijā. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgajai komisijai.

L.Muciņš. Arī 11.priekšlikums ir ņemts no likumprojekta, kura reģistra numurs ir 871. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 12. ir analogs priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Arī 13. ir analogs priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 14. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 68, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

L.Muciņš. 22.oktobris.

Sēdes vadītājs. 22.oktobris. Paldies.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā”. Otrais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā - deputāts Ilmārs Geige.

I.Geige (frakcija “Latvijas ceļš”).

Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.5087 - likumprojekts “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā” otrajā lasījumā.

Pirmais ir deputātu A.Bērziņa un A.Seiksta priekšlikums, kas nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 2. - deputātes H.Soldatjonokas priekšlikums - ir daļēji atbalstīts un iestrādāts nākamajā - atbildīgās komisijas 3.priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. 5. - deputātu A.Bērziņa un A.Seiksta priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 6. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. 7. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 8. - Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāra Z.Mauliņa priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un tika iestrādāts jau 7.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Geige. 9. - deputātu A.Bērziņa un A.Seiksta priekšlikums. Tas ir daļēji atbalstīts un iestrādāts nākamajā - atbildīgās komisijas 10.priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 11. - deputātu A.Bērziņa un A.Seiksta priekšlikums. Tas ir daļēji atbalstīts, iestrādājot nākamajā - 12.priekšlikumā, kuru izstrādājusi atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 13. - deputātes H.Soldatjonokas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 14. - deputātu A.Bērziņa un A.Seiksta priekšlikums. Tas ir daļēji atbalstīts un iestrādāts nākamajā - 15.priekšlikumā, kuru izstrādājusi atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 16. - atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. Tāpat ir atbalstīts 17. - atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 18. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. Atbalstīts ir arī 19. - atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. Aicinu pieņemt šo likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

I.Geige. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam - 22.oktobris.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Nākamais likumprojekts - “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai”. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti!

Likumprojekta reģistrācijas numurs ir 1435, dokuments nr.5097.

Juridiskā komisija ir izstrādājusi likumprojektu “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai”. Sakarā ar to, ka mums nav vienota likuma par īpašuma nodošanu sabiedriskajām organizācijām, mēs dažreiz esam spiesti izstrādāt šādus atsevišķus likumprojektus.

Siguldā, Depo ielā 1, ir 7416 kvadrātmetrus liels zemes gabals, uz kura atrodas Rīgas rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības ēkas, kuras ir ierakstītas zemesgrāmatā. Pirms 1940.gada 17.jūnija šis zemes gabals piederēja Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai. Šobrīd uz šā zemes gabala, kā jau teicu, atrodas Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai piederošas un zemesgrāmatā ierakstītas ēkas. Sakarā ar to, ka īpašumtiesības uz šo zemes gabalu viņi nevar atjaunot, jo sabiedriskajām organizācijām tāda kārtība likumdošanā nav noteikta, Juridiskā komisija izstrādāja šo likumprojektu un aicina jūs pieņemt to.

Taču vispirms Juridiskā komisija lūdz atzīt šo likumprojektu par steidzamu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu rezultātu! Par - 64, pret - nav, atturas - 4. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 62, pret - nav, atturas - 2. Pirmajā lasījumā pieņemts.

L.Muciņš. Aicinu priekšlikumus iesniegt līdz 22.oktobrim un likumprojektu izskatīt 24.oktobra sēdē.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Latvijas Republikas Ministru prezidentam Andrim Bērziņam adresētu deputātu jautājumu par Paula Stradiņa klīniskās slimnīcas vadības iespaidošanu. Jautājums tiek nodots Ministru prezidentam.

Izskatīsim ar budžeta grozījumiem saistīto likumprojektu paketi pirmajā lasījumā.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Vents Balodis.

V.Balodis (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Augsti godātie prezidija locekļi! Godātie deputāti! Strādāsim ar dokumentu nr.5042, nr.5042-a un nr.5042-b. Jums ir redzama valdības iesniegto budžeta grozījumu tabula, paskaidrojums un tekstuālā daļa.

Grozījumi ir izstrādāti, lai precizētu valsts pamatbudžeta ieņēmumus, kā arī valsts speciālā budžeta ieņēmumus un veiktu līdzekļu pārdali starp vairāku ministriju programmām un apakšprogrammām. Ir precizēti ārvalstu finansu palīdzības līdzekļi attiecīgu projektu īstenošanai. Atbilstoši prognozēm ir precizēti ieņēmumi no sniegtajiem maksas pakalpojumiem un citi pašu ieņēmumi un tiem atbilstošie izdevumi. Ir paredzēts arī papildfinansējums atsevišķiem neatliekamiem pasākumiem, lai nodrošinātu pieņemto tiesību aktu un uzņemto saistību izpildi.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbalstījusi šos priekšlikumus un, lai tos varētu pieņemt un realizēt jau šajā gadā, mēs lūdzam noteikt šiem likumprojektiem steidzamību.

Sēdes vadītājs. Debatēt par šo likumprojektu paketi neviens nevēlas.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret - nav, atturas - nav. Likumprojekts par steidzamu ir atzīts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

V.Balodis. Gaidīsim jūsu priekšlikumus līdz 21.oktobrim un izskatīsim tos galīgajā lasījumā 31.oktobrī.

Sēdes vadītājs. Vai deputāts Jānis Lagzdiņš vēlas ko teikt?

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Jānim Lagzdiņam!

J.Lagzdiņš (Tautas partijas frakcija).

Negribu runāt.

Sēdes vadītājs. Paldies. Iebildumu nav. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par budžetu un finansu vadību” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Likumprojekts par steidzamu ir atzīts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

V.Balodis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 21.oktobris, izskatīšana - 31.oktobrī.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Iekšējā audita likums” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret un atturas - nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 21.oktobris, izskatīšana - 31.oktobrī. Iebildumu nav.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2002. gadam”” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret un atturas - nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2002.gadam”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 83, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

V.Balodis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 21.oktobris, izskatīšana galīgajā lasījumā - 31.oktobrī.

Sēdes vadītājs. Paldies. Deputāti piekrīt.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm!

Kamēr tiek gatavoti reģistrācijas rezultāti, uzklausīsim vairākus paziņojumus.

Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Aizsardzības un iekšlietu komisijas deputātus pēc 5 minūtēm lūdzu pulcēties uz sēdi Aizsardzības un iekšlietu komisijā.

Sēdes vadītājs. Antons Seiksts.

A.Seiksts (frakcija “Latvijas ceļš”).

Godātie kolēģi! Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde 12.30. Lūdzu ierasties visiem, uzaicināti tiek visi cilvēki!

Sēdes vadītājs. Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi no Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas! Es aicinu jūs uz komisijas sēdi pulksten 11.00. Es atkārtoju: pulksten 11.00.

Sēdes vadītājs. Anta Rugāte.

A.Rugāte (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Pilsonības likuma izpildes komisijas sēde notiks pēc pusstundas, sākot no šā brīža. Tas ir, pulksten 11.10, mūsu komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie “Latvijas kuģniecības” un citu stratēģiski svarīgu objektu privatizācijas izmeklēšanas komisijas pārstāvji! Pulcēsimies tūlīt pēc sēdes beigām Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā, bet, ja tā nebūs brīva, tad Ārlietu komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Valdis Ģīlis.

V.Ģīlis (Tautas partijas frakcija).

Sociālo un darba lietu komisijas sēde notiks tūlīt komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Juridiskās komisijas sēde Juridiskās komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Aleksandru Bartaševiču lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus.

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs).

Godātie kolēģi! Nav reģistrējušies: Jānis Ādamsons, Imants Burvis, Inese Birzniece, Kristiāna Lībane, Pēteris Apinis, Tadeušs Ketlers, Edvīns Inkēns, Māris Vītols, Helēna Demakova, Aleksandrs Kiršteins, Rihards Pīks un Vaira Paegle.

Sēdes vadītājs. Paldies. Sēde ir slēgta.

SATURA RĀDĪTĀJS
7.Saeimas rudens sesijas 7.sēde
2002.gada 17.oktobrī



Par darba kārtību


Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2002.gadam””(5042., 5042-a un 5042-b dok., reģ. nr.1418)
Priekšlikums - dep. L.Bojārs


Par likumprojektu “Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā”(5043. un 5043-a dok., reģ. nr.1419)


Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par budžetu un finansu vadību””(5044. un 5044-a dok., reģ. nr.1420)


Par likumprojektu “Iekšējā audita likums”(5045. un 5045-a dok., reģ. nr.1421)


Par likumprojektu “Par Latvijas Republikas un Čehijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma Apvienotās komitejas lēmumu nr.1/2002”(5064. un 5064-a dok., reģ. nr.1427)


Par likumprojektu “Par 1950.gada 4.novembra Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 13.protokolu par pilnīgu nāves soda atcelšanu”(5065. un 5065-a dok., reģ. nr.1428)

Priekšlikums - dep. L.Bojārs


Par likumprojektu “Grozījumi Reģionālās attīstības likumā”(5066. un 5066-a dok., reģ. nr.1429)


Par likumprojektu “Grozījumi Latvijas Republikas Augstākās padomes lēmumā “Par nacionālās sporta bāzes statusa piešķiršanu””(5072. un 5072-a dok., reģ. nr.1430)


Par likumprojektu “Grozījums Publisko aģentūru likumā”(5076. un 5076-a dok., reģ. nr.1431)

Priekšlikums - dep. L.Muciņš

Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””(5088. un 5088-a dok., reģ. nr.1432)

Priekšlikums - dep. E.Baldzēns

Par likumprojektu “Par Dmitrija Bekkera pilsonību”(5089. un 5089-a dok., reģ. nr.1433)


Par likumprojektu “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai”(5097. dok., reģ. nr.1435)

Par darba kārtību 

Lēmuma projekts “Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātei H.Demakovai”(5091. dok.)


Lēmuma projekts “Par I.Ginteres iecelšanu par Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi”(5068. dok.)

Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Lēmuma projekts “Par D.Danšinas iecelšanu par Jelgavas tiesas tiesnesi”(5069. dok.)

Ziņo - dep. Dz.Rasnačs


Lēmuma projekts “Par J.Radionova atbrīvošanu no Daugavpils zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amata”(5070. dok.)

Ziņo - dep. Dz.Rasnačs


Lēmuma projekts “Par V.Strodes iecelšanu par Daugavpils zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”(5071. dok.)

Ziņo - dep. Dz.Rasnačs


Lēmuma projekts “Par deputāta I.Godmaņa atsaukšanu no Aizsardzības un iekšlietu komisijas”(5101. dok.)


Lēmuma projekts “Par deputāta I.Godmaņa ievēlēšanu Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā”(5102. dok.)


Lēmuma projekts “Par izglītības attīstības koncepcijas 2002.—2005.gadam apstiprināšanu”

Ziņo - dep. Dz.Ābiķis


Lēmuma projekts “Par valsts meža zemesgabalu nodošanu Aizkraukles rajona Bebru pagasta pašvaldības īpašumā”(5063. dok.)

Ziņo - dep. K.Leiškalns



Lēmuma projekts “Par valsts meža zemesgabalu nodošanu Rīgas rajona Garkalnes pagasta pašvaldības īpašumā”(5099. dok.)

Ziņo - dep. K.Leiškalns

Debates - dep. L.Bojārs


Likumprojekts “Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā” (2.lasījums) (Steidzams)(4928. un 4928-b dok., reģ. nr.1388)

Ziņo - dep. K.Leiškalns

Debates - dep. J.Dobelis

Par 5.priekšlikuma pārbalsošanu


Likumprojekts “Grozījums Radio un televīzijas likumā” (2.lasījums)(4848. un 5073. dok., reģ. nr.1370)

Ziņo - dep. V.Lāzo


Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par civilstāvokļa aktiem”” (3.lasījums)(5046. dok., reģ. nr.914)

Ziņo - dep. L.Muciņš


Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās”” (3.lasījums)(5047. dok., reģ. nr.817)

Ziņo - dep. L.Muciņš





Likuma “Grozījumi likumā “Par pašvaldību budžetiem”” otrreizēja caurlūkošana(4801-a dok., reģ. nr.1143)

Ziņo - dep. V.Balodis


Likumprojekts “Grozījumi Krimināllikumā” (3.lasījums)(5060. dok., reģ. nr.873)

Ziņo - dep. Dz.Kudums

Debates - dep. L.Muciņš


Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Kriminālprocesa kodeksā” (3.lasījums)(5061. dok., reģ. nr.869)

Ziņo - dep. Dz.Kudums


Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātu tiesisko stāvokli un pensijām”” (3.lasījums)(5067. dok., reģ. nr.1314)

Ziņo - dep. L.Muciņš


Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par cukuru”” (3.lasījums)(5075. dok., reģ. nr.1256)

Ziņo - dep. G.Freimanis


Likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Eiropas brīvās tirdzniecības asociācijas valstu līguma Apvienotās komitejas lēmumu nr.1/2002 “Grozījumi B protokolā”” (2.lasījums)(4813. un 5077. dok., reģ. nr.1347)

Ziņo - dep. G.Krasts

Likumprojekts “Grozījums likumā “Par 1971.gada 2.februāra Konvenciju par starptautiskas nozīmes mitrājiem, īpaši kā ūdensputnu dzīves vidi”” (2.lasījums)(4770. un 5078. dok., reģ. nr.1331)

Ziņo - dep. G.Krasts

Likumprojekts “Par 1996.gada 19.oktobra Hāgas Konvenciju par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, atzīšanu, izpildi un sadarbību attiecībā uz vecāku atbildību un bērnu aizsardzības pasākumiem” (2.lasījums)(4586. un 5079. dok., reģ. nr.1292)

Ziņo - dep. G.Krasts

Likumprojekts “Grozījums likumā “Par atbilstības novērtēšanu”” (2.lasījums)(4790. un 5059. dok., reģ. nr.1334)

Ziņo - dep. K.Leiškalns


Likumprojekts “Grozījums Mēslošanas līdzekļu aprites likumā” (2.lasījums)(4657. un 5074. dok., reģ. nr.1308)

Ziņo - dep. K.Leiškalns


Likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Slovākijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma Apvienotās komitejas lēmumu nr.1/2002” (1.lasījums)(4880. un 5080. dok., reģ. nr.1375)

Ziņo - dep. G.Krasts


Likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Zviedrijas Karalistes valdības līgumu par sadarbību ārkārtēju situāciju novēršanas, gatavības un reaģēšanas jomā” (1.lasījums)(4808. un 5081. dok., reģ. nr.1343)

Ziņo - dep. G.Krasts
Likumprojekts “Par 1992.gada 24.marta Atvērto debesu līgumu” (1.lasījums)(4841. un 5082. dok., reģ. nr.1365)

Ziņo - dep. G.Krasts


Likumprojekts “Par 1988.gada 10.marta Konvenciju par prettiesisku darbību pret kuģošanas drošību apkarošanu un tās 1988.gada 10.marta Protokolu par prettiesisku darbību pret nostiprinātu platformu drošību kontinentālajā šelfā apkarošanu” (1.lasījums)(4804-b un 5083. dok., reģ. nr.1341)

Ziņo - dep. G.Krasts


Likumprojekts “Par Dalībvalstu nolīgumu par tiesvedības nodošanu krimināllietās” (1.lasījums)(4844. un 5084. dok., reģ. nr.1366)

Ziņo - dep. G.Krasts


Likumprojekts “Par Papildprotokolu Eiropas līgumam par juridiskās palīdzības pieprasījumu nosūtīšanu” (1.lasījums)(4803. un 5085. dok., reģ. nr.1340)

Ziņo - dep. G.Krasts

Par darba kārtību 

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par tiesu varu”” (2.lasījums)(4164. un 5086. dok., reģ. nr.1198)

Ziņo - dep. L.Muciņš


Likumprojekts “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā” (2.lasījums)(3509. un 5087. dok., reģ. nr.1020)

Ziņo - dep. I.Geige

Likumprojekts “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai” (1.lasījums) (Steidzams)(5097. dok., reģ. nr.1435)

Ziņo - dep. L.Muciņš

Par Saeimas deputātu jautājumu Ministru prezidentam A.Bērziņam par Paula Stradiņa Klīniskās slimnīcas vadības iespaidošanu

Budžetu grozījumu likumprojektu paketes izskatīšana pirmajā lasījumā

Ziņo - dep. V.Balodis

Likumprojekts “Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā” (1.lasījums) (Steidzams)(5043. un 5043-a dok., reģ. nr.1419)

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par budžetu un finansu vadību”” (1.lasījums) (Steidzams)(5044. un 5044-a dok., reģ. nr.1420)

Likumprojekts “Iekšējā audita likums” (1.lasījums)(5045. un 5045-a dok., reģ. nr.1421)

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2002.gadam” (1.lasījums) (Steidzams)(5042., 5042-a un 5042-b dok., reģ. nr.1418)

Paziņojumi - dep Dz.Kudums
- dep. A.Seiksts
- dep. Dz.Ābiķis
- dep. A.Rugāte
- dep. G.Krasts
- dep. V.Ģīlis
- dep. L.Muciņš

Reģistrācijas rezultāti

Nolasa - Saeimas sekretāres biedrs A.Bartaševičs

 

Balsojumi

Grozījumi likumā "Par valsts budžetu 2002.gadam"
Datums: 17.10.2002. 09:10:18 bal001
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5042 nodošanu komisijām

Par 1950.gada 4.novembra Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 13.protokolu par pilnīgu nāves soda atcelšanu
Datums: 17.10.2002. 09:15:14 bal002
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5065 nodošanu komisijām

Grozījums likumā "Par pievienotās vērtības nodokli"
Datums: 17.10.2002. 09:19:20 bal003
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5088 nodošanu komisijām

Lēmuma projekts "Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātei Helēnai Demakovai"
Datums: 17.10.2002. 09:21:10 bal004
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.5091

Lēmuma projekts "Par deputāta I.Godmaņa ievēlēšanu Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā"
Datums: 17.10.2002. 09:25:54 bal010
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.5102

Lēmuma projekts "Par Izglītības attīstības koncepcijas 2002.-2005.gadam apstiprināšanu"
Datums: 17.10.2002. 09:33:02 bal011
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.5056

Lēmuma projekts "Par valsts meža zemesgabala nodošanu Aizkraukles rajona Bebru pagasta pašvaldības īpašumā"
Datums: 17.10.2002. 09:34:22 bal012
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.5063

Lēmuma projekts "Par valsts meža zemesgabala nodošanu Rīgas raj. Garkalnes pagasta pašvaldības īpašumā"
Datums: 17.10.2002. 09:38:40 bal013
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.5099

Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā (2.lasījums, steidzams) (pārbalsots)
Datums: 17.10.2002. 09:40:30 bal014
Balsošanas motīvs: Par 5.priekšlikumu

Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā (2.lasījums, steidzams)
Datums: 17.10.2002. 09:42:38 bal015
Balsošanas motīvs: Par 6.priekšlikumu

Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā (2.lasījums, steidzams)
Datums: 17.10.2002. 09:46:32 bal016
Balsošanas motīvs: Par 5.priekšlikuma pārbalsošanu

Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā (2.lasījums, steidzams)
Datums: 17.10.2002. 09:46:54 bal017
Balsošanas motīvs: Par 5.priekšlikumu

Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā (2.lasījums, steidzams)
Datums: 17.10.2002. 09:47:20 bal018
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4928B pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījums Radio un televīzijas likumā (2.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 09:50:28 bal019
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5073 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi likumā "Par civilstāvokļa aktiem" (reģ. nr.914) (3.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 09:52:08 bal020
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5046 pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās" (3.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 09:53:06 bal021
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5047 pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījumi likumā "Par pašvaldību budžetiem" (otrreizēja caurlūkošana)
Datums: 17.10.2002. 09:56:10 bal022
Balsošanas motīvs: Par 14.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par pašvaldību budžetiem" (otrreizēja caurlūkošana)
Datums: 17.10.2002. 09:56:48 bal023
Balsošanas motīvs: Par 16.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par pašvaldību budžetiem" (otrreizēja caurlūkošana)
Datums: 17.10.2002. 09:57:22 bal024
Balsošanas motīvs: Par 17.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par pašvaldību budžetiem" (otrreizēja caurlūkošana)
Datums: 17.10.2002. 09:58:00 bal025
Balsošanas motīvs: Par 21.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par pašvaldību budžetiem" (otrreizēja caurlūkošana)
Datums: 17.10.2002. 09:58:42 bal026
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4801 pieņemšanu

Grozījumi Krimināllikumā (reģ. nr.873) (3.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:06:22 bal027
Balsošanas motīvs: Par 3.priekšlikumu

Grozījumi Krimināllikumā (reģ. nr.873) (3.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:08:10 bal028
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5060 pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījumi Latvijas Kriminālprocesa kodeksā (reģ. nr.869) (3.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:09:16 bal029
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5061 pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījumi likumā "Par Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātu tiesisko stāvokli un pensijām" (reģ. nr.1314) (3.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:10:48 bal030
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5067 pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījumi likumā "Par cukuru" (3.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:11:40 bal031
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5075 pieņemšanu 3.lasījumā

Par Latvijas Republikas un Eiropas brīvās tirdzniecības asociācijas valstu līguma Apvienotās komitejas lēmumu nr.1/2001 "Grozījumi B protokolā"" (2.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:12:34 bal032
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5077 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījums likumā "Par 1971.g. 2.februāra Konvenciju par starptautiskās nozīmes mitrājiem, īpaši kā ūdensputnu dzīves vidi" (2.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:13:16 bal033
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5078 pieņemšanu 2.lasījumā

Par 1996.g. 19.oktobra Hāgas Konvenciju par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, atzīšanu, izpildi un sadarbību attiecībā uz vecāku atbildību un bērnu aizsardzības pasākumiem (2.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:14:34 bal034
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5079 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījums likumā "Par atbilstības novērtēšanu" (2.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:16:46 bal035
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5059 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījums Mēslošanas līdzekļu aprites likumā (2.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:18:02 bal036
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5074 pieņemšanu 2.lasījumā

Par Latvijas Republikas un Slovākijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma Apvienotās komitejas lēmumu nr.1/2002 (1.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:19:46 bal037
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4880 pieņemšanu 1.lasījumā

Par Latvijas Republikas valdības un Zviedrijas Karalistes valdības līgumu par sadarbību ārkārtēju situāciju novēršanas, gatavības un reaģēšanas jomā (1.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:20:48 bal038
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4808 pieņemšanu 1.lasījumā

Par 1992.gada 24.marta Atvērto debesu līgumu (1.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:21:50 bal039
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4841 pieņemšanu 1.lasījumā

Par 1988.gada 10.marta Konvenciju par prettiesisku darbību pret kuģošanas drošību apkarošanu un tās 1988.gada 10.marta Protokolu par prettiesisku darbību pret nostiprinātu platformu drošību kontinentālajā šelfā apkarošanu (1.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:23:02 bal040
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4804B pieņemšanu 1.lasījumā

Par Dalībvalstu nolīgumu par tiesvedības nodošanu krimināllietās (1.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:24:08 bal041
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4844 pieņemšanu 1.lasījumā

Par Papildprotokolu Eiropas līgumam par juridiskās palīdzības pieprasījuma nosūtīšanu (1.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:25:18 bal042
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4803 pieņemšanu 1.lasījumā

Datums: 17.10.2002. 10:26:28 bal043
Balsošanas motīvs: Par sēdes turpināšanu bez pārtraukuma

Grozījumi likumā "Par tiesu varu" (reģ. nr.1198) (2.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:28:42 bal044
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5086 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā (2.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:31:34 bal045
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5087 pieņemšanu 2.lasījumā

"Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai" (1.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:33:36 bal046
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5097 steidzamību

"Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai" (1.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:33:52 bal047
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5097 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā (1.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:36:24 bal048
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5043 steidzamību

Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā (1.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:36:48 bal049
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5043 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi Likumā par budžetu un finansu vadību (1.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:37:34 bal050
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5044 steidzamību

Grozījumi Likumā par budžetu un finansu vadību (1.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:37:50 bal051
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5044 pieņemšanu 1.lasījumā

Iekšējā audita likums (1.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:38:14 bal052
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5045 steidzamību

Iekšējā audita likums (1.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:38:30 bal053
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok .nr.5045 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi likumā "Par valsts budžetu 2002.gadam" (1.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:39:00 bal054
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5042 steidzamību

Grozījumi likumā "Par valsts budžetu 2002.gadam" (1.lasījums)
Datums: 17.10.2002. 10:39:20 bal055
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.5042 pieņemšanu 1.lasījumā