Latvijas Republikas 7.Saeimas rudens sesijas piektā sēde

2001.gada 4.oktobrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Satura rādītājs

Balsojumi

Sēdes vadītājs. Labrīt, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Sāksim sēdi. Desmit Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas deputāti ir iesnieguši pieprasījumu Latvijas Republikas finansu ministram Gundaram Bērziņam "Par Valsts budžeta likuma projekta 2002.gadam iesniegšanu". Pieprasījumu nododam Pieprasījumu komisijai.

Izskatīsim darba kārtības sadaļu “Prezidija ziņojumi”. Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Ražuka, Godmaņa, Leiškalna, Zīles un Lāčplēša iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par svētku un atceres dienām”“ nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Deputāts Romualds Ražuks vēlas runāt “par”.

R.Ražuks (frakcija “Latvijas ceļš”).

Godājamais Saeimas priekšsēdētāj! Godājamie kolēģi! Šovasar augustā visa Latvija atzīmēja vēsturisku notikumu, kas izmainīja mūsu valsts vēsturi - faktiski atdeva tai neatkarību. Visdrūmākajā augusta puča laikā, kad stāvoklis likās bezcerīgs un nākotnes perspektīvas nebūt neizskatījās rožainās krāsās, Latvijas Republikas Augstākās padomes deputāti 21.augustā izšķīrās par galveno - nobalsoja par konstitucionālo likumu “Par Latvijas Republikas valstisko statusu”. Šis datums - kopā ar 4.maiju, kas ir Neatkarības deklarācijas pieņemšanas diena, un janvāra barikāžu “epopeju” - ir viens no trim izšķirošajiem un svarīgajiem. Datums, kurš būtu jāatzīmē katru gadu visiem Latvijas cilvēkiem, kurš būtu jāzina katram jaunietim, katram skolēnam. Arī šodien šeit mūsu vidū ir daudzi šā konstitucionālā akta pieņemšanas dalībnieki. Plašākā nozīmē tie ir ne tikai Augstākās padomes deputāti, kas par to ir balsojuši, bet arī daudzi, kas ir strādājuši, lai tuvinātu šo dienu. Gan tie, kuri bija Latvijas Tautas frontes rindās, gan arī citi, kuri, toreiz būdami katrs savā vietā, pirms desmit gadiem ir veicinājuši Latvijas neatkarības atjaunošanu.

Godājamie kolēģi! Lai šo notikumu atbilstoši tā vēsturiskajam nozīmīgumam iemūžinātu un atzīmētu katru gadu, es aicinu jūs balsot un atbalstīt priekšlikumu noteikt 21.augustu kā atceres dienu. Konstitucionālā likuma “Par Latvijas Republikas valstisko statusu” pieņemšanas un Latvijas Republikas valstiskās neatkarības de facto atjaunošanas dienu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vai ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Militārpersonu izdienas pensiju likumā” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Sociālo un darba lietu komisija ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm”” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Sociālo un darba lietu komisija ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Prokuroru izdienas pensiju likumā” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Sociālo un darba lietu komisija ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Krasta, Jurdža, Vidiņa, Kalniņa, Kuduma un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Grozījumi Koncesiju likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Deputāts Leons Bojārs vēlas runāt “pret”. Lūdzu!

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Cienījamie Latvijas iedzīvotāji! Varētu saprast, ja valdība rūpētos par to, lai 2002.gada budžetā izdevumi būtu samazināti līdz 1,2 miljardiem latu. Diemžēl budžeta izdevumi ir pieauguši līdz 1,63 miljardiem latu. Tātad parādu nasta pieaug un šie parādi būs jāatmaksā mūsu mazmazbērniem. Taču tajā pašā laikā, kad ir tik saspriegts budžets, ierosina izmainīt Koncesiju likumu, pieprasot no budžeta vismaz 400-500 tūkstošus latu, jo to jauno ierēdņu grupu vajadzēs taču apmaksāt. Mēs taču atceramies, ka arī par jaunveidoto regulatoru bija teikts, ka tā nebūšot liela organizācija un izmaksāšot tikai pāris simtus tūkstošu. Kā tagad redzam, tā izmaksās vismaz vienu miljonu. Tur 120 cilvēku strādās un dzīvos uz nebēdu, toties pensionāri, kā vienmēr, būs aizmirsti.

Ja mēs paskatām šo dokumentu, kuru iesniedza Saeimas Prezidijam, tad redzam, ka valsts institūciju - ministriju - grib aizvietot ar aģentūru. Ierosinātajā izmaiņā 3.3.pantā redzam Koncesiju aģentūras tiesības un pienākumus, toties neatrodam ne vārda par tās atbildību. Pārejas noteikumos ir norādīts, ka šo aģentūru izveidos vēsturiskā Privatizācijas aģentūra. Nezin kādas tad būs pārņemšanas tiesības? Un, ja vēl paskatāmies likumprojekta anotācijā, tad redzam, kam Koncesiju aģentūru pielīdzina, - ka viņa būs analogs Valsts nekustamā īpašuma aģentūrai. Šī aģentūra ar tās skandalozo, kriminālo vēsturi mums ir zināma, piemēram, kaut vai pēc tā, ka 528 elitāras mājas, kuras viņa atņēma Rīgas Domei, ir, tā teikt, pazudušas bez pēdām. Un valsts institūcijai pat tagad ir jāizīrē telpas...

Un vēl viens jautājums. Kādēļ ministrijas, teiksim, Ekonomikas ministrija, kurā ir 21 departaments un dažādas nodaļas, nodod savas tiesības privātai iestādei, un kāpēc ar tādu steigu tiek izveidota šī aģentūra? Visa lieta ir tā, ka Latvijā patiesībā nav daudz resursu, ko varētu nodot koncesijā. Ir palikusi zeme, naftas lauki (kontinentālajā šelfā var būt naftas ieguve), “Lattelekom”, “Latvijas kuģniecība”; vēl ir palicis kaut kas no “Latvijas gāzes”; ir ezeri, upes, taču vairāk nekā cita nav. Un vai tad tik tiešām Ekonomikas ministrija nevar izpildīt šīs funkcijas, neveidojot jaunu organizāciju? Viņa tās var izpildīt, un tāpēc šis priekšlikums nav atbalstāms. Lai strādā Ekonomikas ministrijas speciālisti, kuru ir pietiekoši! Un, ja viņiem ir vajadzīga konsultācija, tad viņi var vērsties pie Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, kurā ir 24 departamenti un dažādas nodaļas. Un vēl taču ir arī divas īpašu uzdevumu ministrijas! Tā ka ierēdņu aparāts ir ļoti liels un veidot jaunu aparātu nav lietderīgi nedz no valsts budžeta viedokļa, nedz arī tādēļ, ka tā būtu jaunu ierēdņu perināšana.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Neviens nevēlas runāt “par”. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Koncesiju likumā” nodošanu komisijai. Lūdzu rezultātu! Par - 40, pret - 30, atturas - 2. Likumprojekts nodots komisijai.

Izskatīsim deputāta Daiņa Stalta iesniegto lūgumu piešķirt viņam bezalgas atvaļinājumu šā gada 2., 3. un 4.oktobrī. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šā iesnieguma apstiprināšanu. Lūdzu rezultātu! Par - 58, pret un atturas - nav. Iesniegums ir akceptēts.

Nākamais ir deputāta Linarda Muciņa iesniegums ar lūgumu piešķirt viņam bezalgas atvaļinājumu šā gada 4.oktobrī. Vai deputāts Juris Vidiņš vēlas debatēt? Lūdzu!

J.G.Vidiņš (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Augsti godātais Prezidij! Cienītie kolēģi! Es ļoti cienu mūsu Saeimas juridisko zinātņu pīlāru Muciņa kungu, bet šoreiz tomēr ar sāpošu sirdi balsošu par atvaļinājuma piešķiršanu viņam, un es gribētu lūgt frakcijas vadītājai Lībanes kundzei ietekmēt Muciņa kungu, lai viņš nebēguļo no apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas iesniegumiem, bet dod skaidru atbildi, kad viņš virzīs tālākai skatīšanai Lustrācijas likumu, ko Saeima ir akceptējusi nodošanai komisijai. Paldies.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par deputāta Linarda Muciņa bezalgas atvaļinājuma apstiprināšanu! Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret un atturas - nav. Iesniegums ir akceptēts.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis desmit “Latvijas ceļa” deputātu priekšlikumu ar lūgumu iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā iesniegumu par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Andrejam Panteļējevam šā gada 4.oktobrī.

Ir priekšlikums šo iesniegumu izskatīt tūlīt. Iebildumu nav. Lūdzu zvanu! Balsosim par šo iesniegumu! Lūdzu rezultātu! Par - 70, pret un atturas - nav. Iesniegums ir akceptēts.

Desmit deputāti ir iesnieguši lūgumu izslēgt no šīsdienas sēdes darba kārtības likumprojektu “Grozījumi likumā “Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās”“. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo desmit deputātu iesniegumu! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret un atturas - nav. Priekšlikums ir atbalstīts.

Izskatīsim lēmuma projektu “Par Alda Stieņa apstiprināšanu par Madonas rajona tiesas tiesnesi”. Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Labrīt, godātie deputāti! Saeimas Juridiskā komisija izskatīja tieslietu ministres I.Labuckas ieteikumu apstiprināt Aldi Stieni par Madonas rajona tiesas tiesnesi. Juridiskā komisija aizklātā balsošanā vienprātīgi atbalstīja šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu: “Apstiprināt Aldi Stieni par Madonas rajona tiesas tiesnesi.” Lūdzu rezultātu! Par - 70, pret un atturas - nav. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais ir lēmuma projekts “Par Dzintras Apines apstiprināšanu par Madonas rajona tiesas tiesnesi”. Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs. Arī Dzintras Apines apstiprināšanu par Madonas rajona tiesas tiesnesi Juridiskā komisija ir atbalstījusi vienprātīgi un virza šo lēmuma projektu uz Saeimas sēdi.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu: “Apstiprināt Dzintru Apini par Madonas rajona tiesas tiesnesi.” Lūdzu rezultātu! Par - 69, pret un atturas - nav. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais ir lēmuma projekts “Par Ivetas Kromānes apstiprināšanu par Daugavpils tiesas tiesnesi”. Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs. Juridiskā komisija izskatīja tieslietu ministres ieteikumu apstiprināt Ivetu Kromāni par Daugavpils tiesas tiesnesi. Juridiskā komisija aizklātā balsošanā vienprātīgi atbalstīja šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu: “Apstiprināt Ivetu Kromāni par Daugavpils tiesas tiesnesi.” Lūdzu rezultātu! Par - 66, pret un atturas - nav. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais ir lēmuma projekts “Par Igora Kligača apstiprināšanu par Ventspils tiesas tiesnesi”. Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs. Tieslietu ministre Ingrīda Labucka iesaka apstiprināt Igoru Kligaču par Ventspils tiesas tiesnesi. Juridiskā komisija aizklātā balsošanā, visiem vienprātīgi balsojot “par”, arī atbalstīja šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu: “Apstiprināt Igoru Kligaču par Ventspils tiesas tiesnesi.” Lūdzu rezultātu! Par - 67, pret un atturas - nav. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais ir lēmuma projekts “Par Ineses Mudeles apstiprināšanu par Tukuma rajona tiesas tiesnesi”. Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs. Komisija izskatīja arī tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikumu - apstiprināt Inesi Mudeli par Tukuma rajona tiesas tiesnesi. Arī šajā gadījumā balsojums bija vienprātīgs - aizklātā balsošanā visi nobalsoja “par”.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu: “Apstiprināt Inesi Mudeli par Tukuma rajona tiesas tiesnesi.” Lūdzu rezultātu! Par - 71, pret - nav, atturas - 1. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais ir lēmuma projekts "Par Daiņa Pētera Kļaviņa atkārtotu iecelšanu par Aizkraukles rajona tiesas tiesnesi”. Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs. Tieslietu ministre I.Labucka, vadoties pēc Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas ieteikuma, iesaka Saeimai atkārtoti iecelt Daini Pēteri Kļaviņu par Aizkraukles rajona tiesas tiesnesi.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu: “Atkārtoti iecelt Daini Pēteri Kļaviņu par Aizkraukles rajona tiesas tiesnesi.” Lūdzu rezultātu! Par - 69, pret - nav, atturas - 1. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais ir lēmuma projekts “Par Daiņa Pētera Kļaviņa iecelšanu par Madonas rajona tiesas tiesnesi”. Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs. Sakarā ar dzīvesvietas maiņu Dainis Pēteris Kļaviņš maina arī savu darba vietu, tātad pāriet no Aizkraukles rajona tiesas strādāt uz Madonas rajona tiesu, un līdz ar to tieslietu ministre I.Labucka sagatavojusi konkrētu lēmuma projektu, ko Juridiskā komisija vienprātīgi atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu: “Iecelt Daini Pēteri Kļaviņu par Madonas rajona tiesas tiesnesi, vienlaikus atbrīvojot viņu no Aizkraukles rajona tiesas tiesneša amata.” Lūdzu rezultātu! Par - 63, pret un atturas - nav. Lēmums ir pieņemts.

Izskatīsim lēmuma projektu “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts pensijām”“ otrajam lasījumam līdz šā gada 12.oktobrim”. Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par šo lēmuma projektu! Lūdzu rezultātu! Par - 68, pret - 1, atturas - 2. Lēmums ir pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Par Daugavpils Universitātes Satversmi”. Otrais lasījums. Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā - deputāts Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Daugavpils Universitātei tuvojas liela, apaļa 80.gadu jubileja, un tāpēc Izglītības, kultūras un zinātnes komisija aicina šodien atbalstīt Daugavpils Universitātes Satversmi. Likumprojektam trīs iesniegtie Juridiskā biroja priekšlikumi ir redakcionāla rakstura, un es aicinu tos atbalstīt, kā arī atbalstīt kopumā šo likumprojektu.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta šos priekšlikumus. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Par Daugavpils Universitātes Satversmi” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret - 1, atturas - 1. Likums ir pieņemts.

Dz.Ābiķis. Paldies, kolēģi, par atbalstu!

Sēdes vadītājs. Izskatīsim likumprojektu “Grozījums Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumā”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Gundars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Labrīt, godātie kolēģi! Šā likumprojekta otrajam lasījumam ir saņemti divi priekšlikumi.

Pirmais priekšlikums ir Juridiskā biroja priekšlikums precizēt likumprojekta nosaukumu. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

G.Krasts. Arī otrais priekšlikums ir Juridiskā biroja priekšlikums precizēt 11.pantu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Krasts. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumā” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret un atturas - nav. Likums ir pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi likumā “Par policiju””. Trešais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā - deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcija).

Augsti godātais Prezidij, augsti godātie kolēģi! Aizsardzības un iekšlietu komisija savā 26.septembra sēdē apsprieda likumprojektu “Grozījumi likumā “Par policiju”” (reģistrācijas nr.842) trešajam lasījumam.

Aizsardzības un iekšlietu komisija pēc Iekšlietu ministrijas atbildīgo amatpersonu lūguma izstrādāja vienu grozījumu, kura būtība ir tāda, ka 20. punktu papildina ar vārdiem “nogādāt transportlīdzekli policijas iestādē nepieciešamās pārbaudes veikšanai”. Šāda iespēja būs, ja “nav transportlīdzekļa reģistrācijas vai īpašuma tiesības apliecinoša dokumenta un citādi nav iespējams konstatēt transportlīdzekļa lietošanas likumību”.

Komisija diezgan nopietni debatēja par šo jautājumu, un vairākums tās deputātu tomēr sliecās šo priekšlikumu atbalstīt, jo Iekšlietu ministrijas amatpersonas solīja ļoti strikti kontrolēt, lai policijas darbinieki ļaunprātīgi neizmantotu šo normu. Arī komisija nolēma, ka pavasarī, teiksim, jūnijā, mēs varētu apkopot datus par šiem aizturētajiem transportlīdzekļiem tieši saskaņā ar šo punktu un tad izdarīt secinājumus. Ja šis darbs būs bijis ļoti negodīgs vai kādam radīsies šaubas, mēs paši ierosināsim šo normu mainīt.

Lūgums atbalstīt priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Kudums. Lūdzu atbalstīt likumprojektu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par policiju”“ pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret - nav, atturas - 1. Likums ir pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu "Konkurences likums". Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Paldies, priekšsēdētāja kungs! Dāmas un kungi! Āboliņa kungs no Sabiles! Šobrīd mēs strādāsim ar dokumentu nr.3558. Kā jau priekšsēdētājs minēja, tas ir trešajam lasījumam sagatavotais likumprojekts - “Konkurences likums”.

Attiecīgajam likumprojektam ir 31 lappuse, un tur ir 25 priekšlikumi. Trešajā lasījumā izskatīsim šos priekšlikumus pēc kārtas.

1.priekšlikumu ir iesniedzis deputāts Leiškalns. Komisija Leiškalna kungu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

K.Leiškalns. Jāpiebilst, ka komisija šajā pašā pantā ir izdarījusi arī redakcionālu precizējumu.

2.priekšlikums saņemts no deputāta Leiškalna. Aizstājums 2.punktā. Komisija Leiškalnu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

K.Leiškalns. Arī 3. ir deputāta Leiškalna priekšlikums - izslēgums 8.punktā. Redakcionāls. Komisija atbalsta Leiškalnu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 4.priekšlikumā ir piedāvāts izslēgums 9.punktā. Redakcionāls precizējums. Komisija Leiškalnu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

K.Leiškalns. 5. ir deputāta Leiškalna priekšlikums - aizstājums 9.punktā. Komisija ir atbalstījusi Leiškalnu un precizējusi punkta redakciju.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 6.priekšlikums atkal ir saņemts no Leiškalna. Komisija to ir atbalstījusi, un tas ir aizstājums 11.punktā.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

K.Leiškalns. 7.priekšlikumu iesniedzis deputāts Leiškalns. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 8.priekšlikums atkal ir saņemts no Leiškalna. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Atkal nav iebildumu.

K.Leiškalns. 9.priekšlikums ir Leiškalna. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Arī 10.priekšlikums ir no deputāta Leiškalna par 5.pantu. Komisija to atbalsta, papildina ar jaunu septīto daļu un redakcionāli precizē.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. 11.priekšlikums saņemts no deputātiem Urbanoviča un Golubova. Komisija diemžēl to nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Paldies. 12. ir deputāta Leiškalna priekšlikums. To komisija ir atbalstījusi, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

K.Leiškalns. Paldies. 13.priekšlikums atkal ir Leiškalna un ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 14.priekšlikums par 8.pantu ir deputāta Leiškalna priekšlikums, ko komisija atbalsta, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

K.Leiškalns. 15.priekšlikums ir no Leiškalna. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

K.Leiškalns. 16.priekšlikums ir no deputātiem Urbanoviča un Golubova. Komisija ir atbalstījusi, precizējot tā redakciju. Iestrādāts 5.pantā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Paldies. 17.priekšlikums saņemts no deputāta Leiškalna par 10.pantu. Komisija Leiškalnu ir atbalstījusi, redakcionāli precizējot viņa priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 14. - deputāta Leiškalna priekšlikums, kuru komisija atbalsta… 18.priekšlikums, es atvainojos.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 19. - deputāta Leiškalna priekšlikums par 12.pantu. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

K.Leiškalns. Tālāk. Komisija ir redakcionāli precizējusi vairākos pantos vairākus punktus.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 20. - deputāta Leiškalna priekšlikums par 18.panta trešo daļu. Komisija to ir atbalstījusi un redakcionāli precizējusi, kā arī ir precizējusi pārējo likumprojekta tekstu.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

K.Leiškalns. 21.priekšlikums ir no deputāta Leiškalna. Komisija to ir vienprātīgi atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

K.Leiškalns. 22. - deputāta Leiškalna priekšlikums, kas guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 23. - deputāta Leiškalna priekšlikums, kuru komisija ir atbalstījusi un redakcionāli precizējusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 24. - deputāta Leiškalna priekšlikums, kuru komisija diemžēl neatbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

K.Leiškalns. 25. - atbildīgās komisijas priekšlikums par pārejas noteikumiem par likuma spēkā stāšanās laiku, un komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Aicinu deputātus nobalsot par ārkārtīgi svarīgā likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Konkurences likums” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 68, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Par Hāgas 1980.gada 25.oktobra Konvenciju par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi, ieskatīsimies dokumentam nr.3549 pievienotajā tabulā! Tur mēs redzam, ka Ārlietu komisija ir iesniegusi priekšlikumu redakcionāli precizēt likumprojekta nosaukumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 2.priekšlikums ir no deputātes Ūdres. Komisija to nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par deputātes Ingrīdas Ūdres priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 40, pret - 2, atturas - 16. Priekšlikums ir guvis atbalstu.

G.Krasts. Paldies. Iesniegtie priekšlikumi ir izskatīti. Aicinu balsot par likumprojektu kopumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 66, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu "Grozījums likumā “Par bāriņtiesām un pagasttiesām”“. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie deputāti! Skatīsim dokumentu nr.3387 un nr.3519. Likumprojekts ir saistīts ar šīsdienas darba kārtības 41.jautājumu - likumprojektu “Par 1993.gada 29.maija Hāgas konvenciju par bērnu aizsardzību un sadarbību starpvalstu adopcijas jautājumos”. Likumprojekta būtība ir tā, ka tas nosaka, ka bāriņtiesas un pagasttiesas veikto uzraudzību adopcijas lietu kārtošanā turpmāk veiks Tieslietu ministrija. Saskaņā ar minēto konvenciju šādai uzraudzībai ir jābūt. Šā likuma virzīšanu un pieņemšanu mēs varam uzskatīt par savas nacionālās likumdošanas pieskaņošanu starptautiskajām tiesību normām.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par bāriņtiesām un pagasttiesām”“ pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 70, pret - nav, atturas - 2. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Kāds būs priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

Dz.Rasnačs. 9.oktobris.

Sēdes vadītājs. 9.oktobris. Paldies.

Nākamais - likumprojekts “Grozījums Bērnu tiesību aizsardzības likumā”. Pirmais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā - deputāts Ilmārs Geige.

I.Geige (frakcija “Latvijas ceļš”).

Godātie kolēģi! Likumprojekts “Grozījums Bērnu tiesību aizsardzības likumā” ir saistīts ar iepriekšējo - “Grozījums likumā “Par bāriņtiesām un pagasttiesām”“. Izdarot grozījumu tajā likumā, ir nepieciešams arī papildināt Bērnu tiesību aizsardzības likumu ar Tieslietu ministrijas kompetencē esošo jautājumu uzskaitījumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums Bērnu tiesību aizsardzības likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret - nav, atturas - 1. Pirmajā lasījumā pieņemts.

Kāds būs priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam?

I.Geige. 9.oktobris.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi likumā “Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm”“. Pirmais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā - deputāts Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Šobrīd nav iespējams ieviest īpašu lauksaimniecības un pārtikas preču ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrāciju, kas būtu atbilstoša Eiropas Savienības prasībām. Tāpēc ir nepieciešams likumdošanā ieviest definīcijas attiecībā uz produktu izcelsmes vietām un ģeogrāfiskajām norādēm, kā arī veikt reģistrāciju un kontroli. Šis likumprojekts to nodrošinās, tāpēc aicinu to atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 71, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Kāds būs priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam?

Dz.Ābiķis. Cienījamie kolēģi! Aicinu iesniegt priekšlikumus līdz 9.oktobrim.

Sēdes vadītājs. 9.oktobris. Iebildumu nav. Paldies.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā - deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Augsti godātie kolēģi! Aizsardzības un iekšlietu komisija savā šāgada 26.septembra sēdē izskatīja likumprojektu “Grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā”. Šo grozījumu būtība ir tāda, ka Militārās pretizlūkošanas dienests kādreiz bija Nacionālo bruņoto spēku komandiera pakļautībā, bet šobrīd tas pāriet Aizsardzības ministrijas pakļautībā.

Komisija atbalstīja šādu virzību, jo aizsardzības ministrs ir civilpersona, un līdz ar to viņš veic civilo kontroli, savā ziņā arī pārvaldi pār bruņotajiem spēkiem un tādējādi ar Militārās pretizlūkošanas dienesta palīdzību var kontrolēt arī augstākās militārās amatpersonas vai viņu saistību ar citiem specdienestiem, citu valstu specdienestiem vai citiem nodarījumiem.

Komisija lūdz atbalstīt šos grozījumus pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates.

Aleksandrs Kiršteins.

A.Kiršteins (Tautas partijas frakcija).

Godājamais Prezidij! Godājamie deputāti! Man būtu aicinājums, uz otro lasījumu iesniedzot priekšlikumus, pārdomāt divas lietas.

Pirmā, kas mūs neapmierina pašreizējā kārtībā. Tas, ka ministrs, būdams politiska persona, var mainīties gan reizi četros gados, gan arī ik pēc mēneša. Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem būtu vēlams, lai Nacionālo bruņoto spēku vadībā būtu profesionāļi, kuri strādā un politiskās konjunktūras dēļ netiek bieži mainīti amatā.

Otrs jautājums, kas būtu jāapsver, ir saistīts ar pavēļu došanas virzienu Nacionālajos bruņotajos spēkos. Līdz šim mēs bijām pieraduši, ka ir noteikta kārtība: tātad aizsardzības ministrs ir atbildīgs par Aizsardzības koncepcijas īstenošanu, un Nacionālo bruņoto spēku vadība nodod visām savā pakļautībā esošajām NBS struktūrām uz leju šīs pavēles. Turpretī šis labojums paredz jau divus pavēļu došanas virzienus - tātad aizsardzības ministra tiešā pakļautībā ir pretizlūkošanas dienests, un ministrs var, apejot NBS, dot šīs pavēles. Un otrs virziens ir Nacionālo bruņoto spēku virziens.

Ja nekādu iebildumu nav, tad, protams, otrajā lasījumā priekšlikumus var arī neiesniegt un var uzreiz pieņemt, bet man personīgi ļoti daudzi jautājumi bija neskaidri. Es arī domāju, ka pirmajā lasījumā, tā kā tas ir Ministru kabineta priekšlikums, mēs to varētu pieņemt, bet uz otro lasījumu ļoti nopietni būtu jāapsver, vai šādas izmaiņas vispār ir nepieciešamas.

Sēdes vadītājs. Paldies. Debates beidzam.

Vai komisijas vārdā vēlaties kaut ko piebilst?

Dz.Kudums. Šo jautājumu, protams, mēs uz otro lasījumu varam diskutēt, vai drošības iestādēm, piemēram, Drošības policijai vai SAB, uzdevumus dod un arī kontroli veic, piemēram, Saeimas Nacionālās drošības komisija... uzdevumus dod Ministru kabinets vai Ministru prezidents. Tātad šo uzdevumu došana un ziņu saņemšana, informācijas saņemšana, ir iespējama. Taču šinī gadījumā problēmas bija tādas, ka šo ziņu saņemšana kavējās tieši aizsardzības ministram un līdz ar to kavējās arī lēmumu pieņemšana un situācijas izvērtēšana.

Man tas ir viss sakāmais. Man ir lūgums Saeimai pieņemt šos grozījumus pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 60, pret - nav, atturas - 16. Pirmajā lasījumā likumprojekts ir pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam?

Dz.Kudums. 12.oktobris.

Sēdes vadītājs. 12.oktobris. Iebildumu nav.

Nākamais likumprojekts - “Grozījumi likumā “Par valsts noslēpumu”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā - deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Aizsardzības un iekšlietu komisija 26.septembra sēdē izskatīja likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts noslēpumu””. Šie grozījumi arī saistīti tieši ar šīs militārās pārvaldes pakļautības maiņu, Militārā pretizlūkošanas dienesta pakļautības maiņu. Komisija lūdz Saeimu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 62, pret - 1, atturas - 13. Pirmajā lasījumā likumprojekts ir pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam?

Dz.Kudums. 12.oktobris.

Sēdes vadītājs. 12.oktobris.

Nākamais likumprojekts - “Grozījums Latvijas Sodu izpildes kodeksā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā - deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Aizsardzības un iekšlietu komisija savā 19.septembra sēdē izskatīja likumprojektu “Grozījums Latvijas Sodu izpildes kodeksā” (reģistrācijas nr.976). Mēs saņēmām arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas atzinumu, kas bija pozitīvs, un Sociālo un darba lietu komisijas atzinumu, kas arī bija pozitīvs.

Šo grozījumu būtība ir stimulēt ieslodzījuma vietās atrodošos cilvēku; lai viņi strādātu - lai viņi meklētu šo darbu un nevairītos no darba, ko viņiem piedāvā šinīs ieslodzījuma vietās. Šeit procentuāli ir noteikta arī summa no nopelnītās naudas, cik viņi saņems, atbrīvojoties, teiksim, izejot brīvībā. Tas varētu stimulēt visu šo procesu. Lūdzam Saeimu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts ir pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

Dz.Kudums. 12.oktobris.

Sēdes vadītājs. 12.oktobris. Paldies.

Izskatīsim likumprojektu “Mēslošanas līdzekļu aprites likums”. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Gunārs Freimanis.

G.Freimanis (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Kolēģi! Dokuments nr.3534.

1.priekšlikumu, ko iesniedzis Juridiskais birojs, komisija ir atbalstījusi, redakcionāli to precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Freimanis. 2.priekšlikums ir no Juridiskā biroja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Freimanis. 3.priekšlikums - no Juridiskā biroja. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

G.Freimanis. 4. - no Juridiskā biroja. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Freimanis. 5. - no Juridiskā biroja. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

G.Freimanis. 6. - no Juridiskā biroja. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

G.Freimanis. 7. - no Juridiskā biroja. Atbalstīts un iekļauts 9.pantā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Freimanis. 8. - no Juridiskā biroja. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

G.Freimanis. Redakcionāli precizēts 5.panta nosaukums.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk!

G.Freimanis. 9. - no Juridiskā biroja. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

G.Freimanis. Redakcionāli precizēta 7.panta pirmā daļa.

Sēdes vadītājs. Paldies.

G.Freimanis. Redakcionāli precizēta 7.panta trešā daļa.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Freimanis. Precizēts 8.pants.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

G.Freimanis. Precizēts trešās nodaļas nosaukums.

Precizēta 9.panta pirmā daļa.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

G.Freimanis. Precizēta 9.panta otrā daļa.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk!

G.Freimanis. Precizēts 10.panta otrās daļas 3.punkts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Freimanis. 10.priekšlikums - no Juridiskā biroja. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

G.Freimanis. 11. - no Juridiskā biroja. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Freimanis. Precizēta 12.panta pirmā daļa.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

G.Freimanis. Precizēts 13.pants.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildes.

G.Freimanis. 12.priekšlikums - no Juridiskā biroja. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Freimanis. Viss. Aicinu balsot par likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts ir pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

G.Freimanis. 16.oktobris.

Sēdes vadītājs. 19.? 16.oktobris. Paldies.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi likumā “Par vērtspapīriem”“. Otrais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Māris Vītols.

M.Vītols (Tautas partijas frakcija).

Godātais priekšsēdētāj! Godātie deputāti! Strādāsim ar likumprojektu “Grozījumi likumā “Par vērtspapīriem”” (dokuments nr.3535). Izskatīsim otrajā lasījumā iesniegtos un komisijā izskatītos priekšlikumus.

1. ir Juridiskā biroja priekšlikums par 1.pantu. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Vītols. 2. ir Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums par 32.panta 36.punkta redakciju. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Vītols. 3. ir Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. 4. ir Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums, ko komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

M.Vītols. Arī 5. ir komisijas priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Vītols. 6. ir Juridiskā biroja priekšlikums, ko komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. 7. ir Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums par 55.panta piektās un sestās daļas izslēgšanu. To komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Vītols. 8. ir Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Vītols. Arī 9. ir Juridiskā biroja priekšlikums, kas saņēmis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Vītols. 10. ir Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Vītols. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Vītols. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Aicinu balsot par likmprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par vērtspapīriem”“ pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 72, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

M.Vītols. 9.oktobris.

Sēdes vadītājs. 9.oktobris. Paldies.

Nākamais likumprojekts - “Ieguldītāju aizsardzības likums”. Otrais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Māris Vītols.

M.Vītols (Tautas partijas frakcija).

Strādāsim ar dokumentu nr.3536. Izskatīsim otrajā lasījumā likumprojektu “Ieguldītāju aizsardzības likums”. Komisija ir saņēmusi šādus priekšlikumus.

1. ir Juridiskā biroja priekšlikums, ko komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Vītols. Komisija ir atbalstījusi arī 2., 3. un 4. - Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Vītols. 5. - Juridiskā biroja priekšlikums - arī ir guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. 6. - atbildīgās komisijas priekšlikums - 2.pantu papildināt ar jaunu daļu - sesto daļu. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi savu priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Vītols. 7. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi arī 8. un 9. - Juridiskā biroja priekšlikumus.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Vītols. Komisija ir atbalstījusi arī 10. un 11. - Juridiskā biroja priekšlikumus.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Vītols. 12. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir iestrādāts atbildīgās komisijas, tas ir, Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas, iesniegtajā 13.priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Vītols. Komisija ir atbalstījusi arī 14. - Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. 15. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbildīgā komisija to ir iestrādājusi savā - 16.priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

M.Vītols. 17. - Juridiskā biroja priekšlikums - arī ir guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. Visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu lemt par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Ieguldītāju aizsardzības likums” pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā pieņemts.

Kāds būs priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

M.Vītols. 9.oktobris.

Sēdes vadītājs. 9.oktobris. Paldies.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījums Finansu un kapitāla tirgus komisijas likumā”. Otrais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Māris Vītols.

M.Vītols (Tautas partijas frakcija).

Godātie deputāti! Mēs strādāsim ar dokumentu nr.3537. Otrajam lasījumam komisija ir saņēmusi vienu - Juridiskā biroja - priekšlikumu, ko ir arī atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

M.Vītols. Lūdzu lemt par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 71, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā pieņemts.

Kāds būs priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

M.Vītols. 9.oktobris.

Sēdes vadītājs. 9.oktobris. Paldies.

Nākamais - likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Valsts ieņēmumu dienestu”“. Otrais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Māris Vītols.

M.Vītols (Tautas partijas frakcija).

Godātie deputāti! Mēs strādāsim ar dokumentu nr.3538 un izskatīsim priekšlikumus, ko komisija apkopojusi otrajam lasījumam.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Vītols. Komisija atbalstījusi arī 2. - Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. Arī 3. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Vītols. 4. - deputāta Urbanoviča kunga priekšlikums par 4.panta pirmās daļas redakciju. Par 4.panta redakciju ir arī Juridiskā biroja priekšlikums. Atbildīgā komisija nav atbalstījusi 4. - Urbanoviča kunga priekšlikumu, bet 5. - Juridiskā biroja priekšlikumu - ir iestrādājusi atbildīgās komisijas iesniegtajā 6.priekšlikumā un izteikusi atbildīgās komisijas ieteiktajā redakcijā 4.panta pirmo daļu.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 4.priekšlikumu.

Jānis Urbanovičs.

J.Urbanovičs (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Godātais priekšsēdētāj! Godātā Saeima! Es gribu, lai jūs tomēr uzmanīgi izlasītu šo priekšlikumu un redzētu atšķirību starp to, ko piedāvā komisijas vairākums, un to, kas ir rakstīts manā priekšlikumā. Starpība ir procedūrā, kurai ir iespējamas ļoti lielas būtiskas sekas, kas šodien jums izskatās it kā nevainīgas, bet nākotnē var radīt lielus skandālus un koruptīvas sekas. Manā redakcijā ir Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja statusam piešķirts lielāks svars, ņemot vērā tās milzīgās tiesības un garantijas, kādas paredz šis likums un tālākie grozījumi, bet vienlaicīgi viņam būtu arī lielāka atbildība, un viņš tiktu ar manu priekšlikumu pasargāts no tiešas atkarības no vienas partijas izvirzīta viena ministra. Mans priekšlikums novērstu Valsts ieņēmumu dienesta direktora atkarību no vienas partijas izvirzīta viena ministra.

Es aicinu apdomāties un atbalstīt šo manu priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Paldies. Debates beidzam. Komisijas vārdā vēlaties ko piebilst?

M.Vītols. Komisija uzklausīja Valsts ieņēmumu dienesta Juridiskās daļas pārstāvjus un nolēma, ka komisijas piedāvātā redakcija visprecīzāk atbilst pašreizējai praksei saistībā ar Civildienesta likumu un ka ir atbalstāma tieši komisijas ieteiktā redakcija.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. - deputāta Urbanoviča priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 31, pret - 29, atturas - 20. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

Vai ir iebildumi pret 5. un 6.priekšlikumu? Nav iebildumu.

Tālāk, lūdzu!

M.Vītols. 7. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. Atbalstīts ir arī 8. - Juridiskā biroja priekšlikums. Un arī 9. un 10. - Juridiskā biroja priekšlikums...

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta šos priekšlikumus.

M.Vītols. 11. - deputāta Urbanoviča kunga priekšlikums - nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāts neprasa balsojumu. Tālāk, lūdzu!

M.Vītols. 12. - Juridiskā biroja priekšlikums. Tas ir iestrādāts 13. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. 14. un 15.priekšlikums - Juridiskā biroja priekšlikumi, kas ir atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. Nav atbalstīts 16. - deputāta Urbanoviča priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. Atbalstīts ir 17. - Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Vītols. Nav atbalstīts 18. - deputāta Urbanoviča kunga priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. Nav atbalstīts arī 19. un 20.priekšlikums - Urbanoviča kunga priekšlikumi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Vītols. Komisija neatbalsta arī Juridiskā biroja priekšlikumu izslēgt panta ceturto un piekto daļu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

M.Vītols. Nav atbalstīts arī 22. - deputāta Urbanoviča kunga priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. 23. - Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. 24. un 25.priekšlikums - Juridiskā biroja priekšlikumi, ko komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

M.Vītols. Komisija ir atbalstījusi arī 26. - Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Vītols. Nav atbalstīts 27. - deputāta Urbanoviča kunga priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. Arī 28. - deputāta Urbanoviča kunga priekšlikums - nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. 29. un 30. - Juridiskā biroja priekšlikumi, kuri ir iestrādāti 31. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

M.Vītols. Atbalstīts ir arī 32. un 33.priekšlikums - Juridiskā biroja priekšlikumi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. 34. - deputāta Urbanoviča kunga priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

M.Vītols. Nav atbalstīts 35. un 36.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Vītols. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu lemt par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par Valsts ieņēmumu dienestu”“ pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 64, pret - 4, atturas - 11. Otrajā lasījumā likumprojekts ir pieņemts.

Kāds būs priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

M.Vītols. 9.oktobris.

Sēdes vadītājs. 9.oktobris. Paldies.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījums Nacionālās drošības likumā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā - deputāts Aleksandrs Kiršteins.

A.Kiršteins (Tautas partijas frakcija).

Godājamais Prezidij! Godājamie deputāti! Tā kā ir atbalstīti grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā, nav vairs nekāda pamata neatbalstīt arī grozījumus Nacionālās drošības likumā. Vecajā redakcijā ir teikts, ka valsts drošības iestāžu kopumā ir Nacionālo bruņoto spēku Militārās pretizlūkošanas dienests, bet jaunajā ir tikai vārdi “Militārās pretizlūkošanas dienests”. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Vai deputāts Sprindžuks vēlas debatēt? Nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums Nacionālās drošības likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 60, pret - nav, atturas - 14. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir pieņemts.

Kāds būs priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

A.Kiršteins. 12.oktobris.

Sēdes vadītājs. 12.oktobris. Iebildumu nav.

Nākamais - likumprojekts “Grozījums Nacionālo bruņoto spēku likumā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā - deputāts Aleksandrs Kiršteins.

A.Kiršteins (Tautas partijas frakcija).

Šajā likumā ir tieši tas pats - tiek izslēgti 3.panta otrās daļas 7.punktā vārdi, ka Nacionālo bruņoto spēku sastāvā ir Nacionālo bruņoto spēku Militārās pretizlūkošanas dienests. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 58, pret - nav, atturas - 13. Pirmajā lasījumā likumprojekts ir pieņemts.

Kāds būs priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam?

A.Kiršteins. 12.oktobris.

Sēdes vadītājs. 12.oktobris. Paldies.

Izskatīsim likumprojektu "Valsts darba inspekcijas likums". Otrais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāts Andrejs Klementjevs.

A.Klementjevs (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Labdien, augsti godātie deputāti! Strādāsim ar dokumentu nr.3541, kas ir otrajam lasījumam sagatavotais likumprojekts “Valsts darba inspekcijas likums”.

1.priekšlikums ir no atbildīgās komisijas. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Klementjevs. 2.priekšlikums ir no Juridiskā biroja, un arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Klementjevs. 3. - ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Klementjevs. 4.priekšlikums ir no Sociālo un darba lietu komisijas, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Klementjevs. 5.priekšlikums ir no Sociālo un darba lietu komisijas, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Klementjevs. 6.priekšlikums ir no atbildīgās komisijas, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Klementjevs. 7.priekšlikums ir no Juridiskā biroja, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Klementjevs. 8.priekšlikums ir no Sociālo un darba lietu komisijas, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Klementjevs. 9.priekšlikums ir no deputāta Klementjeva, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Klementjevs. 10.priekšlikums, kas saņemts no labklājības ministra Požarnova, ir daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Klementjevs. 11.priekšlikums ir no Sociālo un darba lietu komisijas, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Klementjevs. 12.priekšlikums ir no deputāta Klementjeva, nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Klementjevs. 13.priekšlikums ir no atbildīgās komisijas, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Klementjevs. 14.priekšlikums ir no Sociālo un darba lietu komisijas, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Klementjevs. 15.priekšlikums ir no labklājības ministra Požarnova, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Klementjevs. 16.priekšlikums ir no Juridiskā biroja, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Klementjevs. 17.priekšlikums ir no atbildīgās komisijas, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Klementjevs. 18.priekšlikums ir no Juridiskā biroja, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildumu.

A.Klementjevs. 19.priekšlikums ir no Sociālo un darba lietu komisijas, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Klementjevs. 20.priekšlikums ir no Sociālo un darba lietu komisijas, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Klementjevs. 21.priekšlikums ir no Sociālo un darba lietu komisijas, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Klementjevs. 22.priekšlikums ir no Juridiskā biroja, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Klementjevs. 23.priekšlikums ir no Sociālo un darba lietu komisijas, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Klementjevs. 24.priekšlikums ir no Sociālo un darba lietu komisijas, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Klementjevs. 25.priekšlikums ir no Juridiskā biroja, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Klementjevs. 26.priekšlikums ir no Juridiskā biroja, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Klementjevs. 27.priekšlikums ir no atbildīgās komisijas, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Klementjevs. 28.priekšlikums ir no deputāta Klementjeva, atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Klementjevs. 29.priekšlikums ir no Sociālo un darba lietu komisijas, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Klementjevs. 30.priekšlikums ir no labklājības ministra Požarnova, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Valsts darba inspekcijas likums” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts ir pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

A.Klementjevs. 18.oktobris.

Sēdes vadītājs. 18.oktobris. Iebildumu nav.

Izskatīsim likumprojektu “Par Latvijas Republikas valdības un Igaunijas Republikas valdības vienošanos par savstarpēju palīdzību katastrofu gadījumos”. Pirmais lasījums. Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienījamo Prezidij! Godātie kolēģi! Tagad pacietību līdz sēdes beigām veltiet manam prezentējumam septiņu likumprojektu apjomā.

Tātad sāksim ar Igaunijas Republikas un Latvijas Republikas valdību vienošanos. Faktiski jau pats šā likumprojekta nosaukums izsaka tā būtību, un, raugoties pēc tām funkcijām, ko šis likumprojekts pavērs abu valstu atbildīgajām institūcijām katastrofu gadījumos, tas atvieglos tātad transporta pārvietošanos un nepieciešamā aprīkojuma piegādi tās vai citas valsts teritorijā.

Aicinu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā, kā to jau ir darījusi atbildīgā komisija - Ārlietu komisija.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts ir pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam?

G.Krasts. 8. oktobris.

Sēdes vadītājs. 8. oktobris….

G.Krasts. 9. oktobris. Atvainojos!

Sēdes vadītājs. 9. oktobris. Paldies.

Nākamais likumprojekts - “Par Latvijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības līgumu par savstarpēju palīdzību dabas katastrofu un citos plaša mēroga nelaimes gadījumos””. Pirmais lasījums

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LLNK frakcija).

Šis ir analogs dokuments iepriekšējam, tikai līgums tiek slēgts ar mūsu kaimiņu dienvidos. Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Vai deputāts Lujāns vēlas debatēt? Atklājam debates. Modris Lujāns.

M.Lujāns (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Cienījamie kolēģi! Es nevaru šajā ziņā piekrist Krasta kungam, jo šis dokuments nav analogs. Šinī līgumā parādās tāds pants - 2.pants, kāda nav iepriekšējā līgumā, kurš skar attiecības ar Igauniju. Šeit parādās pants, kura nosaukums ir “Objekts”. Es gribētu norādīt vēl arī uz to, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija pēc diezgan lielām diskusijām šo likumprojektu noraidīja. Atbildīgajam ziņotājam vajadzēja dot tādu informāciju, kaut gan, es domāju, deputātiem ir izsniegti šie materiāli. Jautājums slēpjas 2.panta 4.punktā. Es aicinu cienījamos deputātus šinī brīdī ne tikai draudzīgi nepļāpāt, bet uzmanīgi iedziļināties šajā punktā. Līgums nav piemērojams attiecībā uz dabas katastrofām un plaša mēroga nelaimes gadījumiem, kuri radušies līgumslēdzēju pušu valstu jurisdikcijā esošajos jūras ūdeņos. Tātad Latvijas valsts ir kārtējo reizi ratificējusi tādu iniciatīvu, kas ir izdevīga Lietuvas pusei. Mēs taču labi atceramies jau ilgstošo strīdu sakarā ar naftas produktu noplūdi no Būtiņģes naftas termināla. Lielākā daļa šo naftas produktu nokļuva Latvijas teritoriālajos ūdeņos un, pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas datiem, radīja 67 000 latu zaudējumu, bet Lietuvas puse ir šobrīd ar mieru samaksāt labākajā gadījumā tikai 6000 latus. Ja Latvijas Saeima šo projektu ratificē, tas nozīmē, ka Latvijas puse brīvprātīgi atsakās no ietekmes un kontroles pār Būtiņģes naftas terminālu. Lietuviešiem šis projekts ir ļoti izdevīgs.

Pēc Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdes es par šo jautājumu interesējos arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija norādīja uz to, ka jau vairākus gadus Lietuvas puse atsakās parakstīt šādu pašu konvenciju attiecībā uz katastrofām ūdeņos. Jā, notiekot sarunu process.

Esmu simtprocentīgi pārliecināts - jo esmu arī Vides apakškomisijas priekšsēdētājs - , ka šā likumprojekta atbalstīšana izraisīs aktīvus Vides aizsardzības kluba biedru protestus, kuri iestāsies pret konvencijas vienpusēju ratifikāciju, jo tā ir kaitīga Latvijas dabai un videi, un es domāju, ka pret to iestāsies arī Zaļā partija. Nerunāsim šoreiz par to, ka tādējādi mēs paši piemetīsim Zaļajai partijai papildu punktus vēlēšanās, kuras notiks nākamajā gadā!

Ja šodien Saeima nolems atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā - kaut gan tas būs politiski nepārdomāts solis - , tad es aicinātu noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu nākamā gada 15.jūniju, jo nav jāsteidzas ar ratifikāciju. Ja Lietuvas puse beidzot piekritīs ratificēt arī konvenciju par jūras ūdeņiem, tad mēs varēsim turpināt arī šīs konvencijas tālāku virzību. Bet vai ir vērts no Ārlietu ministrijas puses šo Latvijas valstij neizdevīgo politiku turpināt attiecībā pret Lietuvu tagad, kad mēs skaidrojam attiecības jautājumā par zvejas ūdeņiem un kad Lietuva pret mums diezgan nekorekti, nebrāliski izturas sakarā ar naftas ieguves rajoniem? Mēs varam turpināt šo piekāpšanās politiku, taču tad mums ir jāsaprot, kā vārdā mēs to darām - vai darām to tādēļ, lai sabendētu savu Latviju, tās dabu, tās ūdeņus, vai arī tādēļ, lai parādītu savu piekāpību un draudzību? Ko mēs iegūstam pretī?

Es aicinu, pirmkārt, neatbalstīt šobrīd ratifikāciju, bet, ja likumprojekts tomēr tiek atbalstīts, tad, otrkārt, piedāvāju par priekšlikumu iesniegšanas termiņu noteikt nākamā gada 15.jūniju.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Tik tiešām mūsu valdība rīkojas absolūti nepareizi. Lai gan kaimiņi mums ir tādi mīļi, viņi jau tā ir uzlikuši mūsu dabai lielu slodzi. Atomelektrostacija atrodas 30 kilometrus no Latvijas robežas, Akmenes cementa rūpnīca atrodas uz robežas, un arī Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīca atrodas uz robežas… Aizbrauciet un paskatieties! Vienmēr visi tie dūmi un visi netīrumi pārklāj Latvijas teritoriju. Būtiņģes naftas terminālu viņi izveidoja ne jau Klaipēdā. Ja tas būtu izveidots Klaipēdā, tad tas kaitētu Palangas atpūtas zonai. Viņi izveidoja to absolūti blakus Latvijas robežai, zinot jūras ūdens pārvietošanos uz Liepājas pusi, tātad izdarīja tā, lai tas gandē mūsu krastu, bet ne Lietuvas. Tā ir, atklāti sakot, bezkaunība. Taču bezkaunība rodas tikai tad, kad cita valsts to atbalsta vai izturas bezatbildīgi. Mēs zinām par to taisno robežlīniju, - mēs gribējām ekskluzīvo jūras zonu pāri par 500 kvadrātkilometriem nodot Lietuvai, nesaņemot neko pretī. Tā, kā savulaik atdeva Palangu ar visu tās apkaimi Lietuvai. Un ko tad saņēma pretī? Neko! Un tie noteikumi, kas 20. gados tika parakstīti, netika izpildīti un, protams, arī netiks izpildīti.

Tāpēc šo likumprojektu tik steidzīgi nevar atbalstīt, jo tad... es nezinu, uz kāda pamata Ministru kabinets tad rīkosies… Es nedzirdu arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iebildumus. Vai tad viņi nesaprot, kas tagad notiek? Avārijas Būtiņģes naftas terminālā bija un būs - tās noteikti būs! - bet mēs to visu mierīgi parakstām un visam tam piekrītam.

Šo likumprojektu nevar atbalstīt! Tik tiešām ir jāatbalsta kolēģa ierosinājums.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Jānis Ādamsons.

J.Ādamsons (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Augsti godātais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Neapšaubāmi, tās mūsu attiecības ar Lietuvu, kuras skar līgumu noslēgšanu par jūras robežu, ir bijušas diezgan sarežģītas un arī tagad ir sarežģītas, un acīmredzot šis process būs sarežģīts arī turpmākajos gados, kamēr mēs šo līgumu nenoslēgsim.

Cienījamais Bojāra kungs un Lujāna kungs, es aicinu jūs iepazīties ar šā līguma tekstu! Šis līgums paredz Latvijas un Lietuvas savstarpēju palīdzību, ja notiktu dabas katastrofas sauszemes teritorijā. Es domāju, ka tas obligāti jāratificē, jāpieņem parlamentā. Jo, ja, nedod Dievs, vienā vai otrā valstī notiks kaut kāds nelaimes gadījums vai dabas katastrofa, ko tad mēs darīsim - stāvēsim pie robežas un gaidīsim, vai varam tur iet iekšā vai nevaram? Kādi tad ir tie nosacījumi? Ja, nedod Dievs, notiks ugunsgrēks, vai mūsu ugunsdzēsēji varēs tur iebraukt un vai pie mums ugunsdzēsēji varēs iebraukt tajā teritorijā? Šis līgums paredz savstarpēju palīdzību sauszemes teritorijā. Jūras teritorija ir atsevišķa līguma priekšmets. Es aicinu nejaukt šos divus līgumu projektus, tas ir viens aicinājums. Otrs - atbalstīt jau piedāvāto likumprojektu. Jo ātrāk tas tiks pieņemts, jo labāk būs gan mums, gan Lietuvas kolēģiem. Paldies.

Sēdes vadītājs. Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Es nebūtu tagad runājis, taču atsevišķi mūsu kolēģi tik kaismīgi runāja faktiski pretī tam, kas šajā likumprojektā ir paredzēts! Tā tik tiešām ir taisnība - un tas ir labi zināms fakts -, ka padomju laikā Lietuvā tiešām bija tāda nostādne, ka jābūvē rūpnīcas tur, kur kaitīgo izmešu maksimāli maz paliktu Lietuvas teritorijā. Tā tas ir ar Jonišķu ķīmisko rūpnīcu, tā tas ir ar Akmenes cementa rūpnīcu, tā tas ir ar Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcu, jo tik tiešām Latvijā un Lietuvā ir pārsvarā dienvidrietumu vēji, tie pūš ļoti bieži, un tiešām Latvijas teritorija tiek piesārņota.

Bet, cienījamie kolēģi, šis likumprojekts jau paredz tieši to, ka, piemēram, tad, ja kādā no šīm rūpnīcām notiks avārija (pfu, pfu, pfu - trīsreiz jānospļaujas!) un, nedod, Dievs, būs tas attiecīgais vējš - ka tad Lietuva būs spiesta mums palīdzēt saskaņā ar šo līgumu un tā daļēji izpirkt savus grēkus. Tāpēc, cienījamie kolēģi, nepieiesim jautājumam pavisam absurdi, bet skatīsim to pēc būtības un atbalstīsim šo likumprojektu!

Sēdes vadītājs. Modris Lujāns - otro reizi.

M.Lujāns (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Cienījamie kolēģi! Pēc atsevišķu speciālistu uzstāšanās, kuri paziņo, ka viņi ir labi jūras lietu speciālisti, es gribu nolasīt to, kas ir teikts ar Igauniju saistītajā konvencijā, ko Latvija it kā atbalstīja.

Es vēlreiz saku: cienījamais Ādamsona kungs, nevajag maldināt cienījamos deputātus! (No zāles deputāts J.Ādamsons: “Konvencija ir jāizlasa...”) Vienošanās ar Igauniju ir šāda: “Šī Vienošanās attiecas uz sadarbību un savstarpējās palīdzības sniegšanu katastrofas vai draudošas katastrofas gadījumā nolūkā novērst vai izvairīties no cilvēku ievainojumiem vai bojāejas un no kaitējumiem veselībai, videi un īpašumam.” Un tā tālāk. (No zāles deputāts J.Ādamsons: “Bet nejauc šīs lietas!”) Tur nav runa par Igaunijas teritorijas sadalījumu sauszemes un ūdens teritorijā. Un tādēļ es norādu uz to, ka vienošanās starp Latviju un Lietuvu iezīme ir tā, ka te ir speciāli uzsvērta šī grupa. Tā ir apzināti uzsvērta!

Un tāpēc es vēlreiz saku: “Mēs nevaram atbalstīt tādu vienošanos!” Un nevajag te māt ar roku! Ja būs sadarbība, tad tā notiks, bet šinī brīdī visi labi zina to, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvjus nepielaida klāt Būtiņģes naftas terminālam, kad bija notikusi Būtiņģes naftas noplūde. Nevajag šinī brīdī lobēt Lietuvas naftas termināla intereses! Diemžēl šis lobisms jau ir pārmeties arī uz Latvijas Saeimu un dažiem komisiju locekļiem. Latvijas vide ir jāsaudzē mums pašiem! Lietuva savas problēmas gan jau atrisinās pati, un tā veiksmīgi pierāda mūsu Ārlietu ministrijas mazspēju. Paldies.

Sēdes vadītājs. Romualds Ražuks.

R.Ražuks (frakcija “Latvijas ceļš”).

Godājamais Saeimas priekšsēdētāj! Godājamie kolēģi! Baltijas Asamblejas Latvijas delegācija ik dienu un nemitīgi strādā ar šiem jautājumiem, kas ir minēti mūsu pašreiz izskatāmajā divpusējā līgumā, Lujāna kungs, nevis konvencijā, tātad divpusējā līguma tekstā. Taču šis līgums ir par kaut ko citu. Tas nav par Latvijas vai Lietuvas labumu dalīšanu starp abām šīm valstīm vai par jūras robežu. Šis līgums faktiski ir par pārrobežu sadarbību, lai mūsu glābšanas dienesti un arī lietuviešu attiecīgās institūcijas varētu piedalīties sauszemes katastrofu seku likvidācijā. Paskatieties, kādi ir apakšpunkti: “Objekts”, “Pilnvarotās institūcijas”, “Palīdzības sniegšanas formas”, “Robežas šķērsošana”, “Inventārs un palīdzības piegāžu pārvešana pāri robežai” utt. Tā ir elementāra pārrobežu sadarbība, varbūt viena no vissvarīgākajām jomām, lai glābšanas dienesti, ugunsdzēsēji un ātrās palīdzības mediķi varētu bez grūtībām šķērsot robežas.

Jā, Ignalīnas atomspēkstacija, Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīca, Akmenes cementa kombināts - tie patiesi ir Latvijas robežas tiešā tuvumā, bet tā jau ir pagātne. Laiku un padomju gadus atpakaļ pagriezt mēs nevaram. Un šie objekti tur ir, tie paliks un darbosies. Šis līgums ir izdevīgs tieši Latvijas pusei, jo šie objekti atrodas mūsu tiešā pierobežā, bet iespējamās briesmas mūsu iedzīvotājiem - tā ir mūsu problēma, kaut arī šie objekti atrodas Lietuvā. Un šis līgums tātad atļautu mūsu palīdzības dienestiem, šķērsojot robežu, mazināt iespējamo katastrofu sekas un tādā veidā pasargāt Latviju un tās iedzīvotājus. Es aicinu atbalstīt šo līgumu.

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts. Paldies, kolēģi, par viedokļiem! Paldies Ādamsona kungam, kurš pirmais pateica to, ka šis ir atšķirīgs dokuments un jautājuma risinājums. Tātad pārrobežu sadarbība un pārrobežu piesārņojuma jautājums - tie, lūk, ir līguma “Par pārrobežu piesārņojumu” jautājumi. Šis dokuments risina tikai jautājumus, kas attiecas uz valstu savstarpējās palīdzības sniegšanu. Ja gadījumā, teiksim, Būtinģē noplūdīs nafta kaut kādā apjomā jūrā, nedod, Dievs, tad iznāks, ka, ja šis punkts nebūs iekļauts dokumentā, Latvijai būs jādodas palīgā šo naftu likvidēt, bet tas nekādā gadījumā Lietuvai neuzliktu nekādas saistības par to, ja tomēr kāds apjoms no šīs atlikušās naftas ieplūstu Latvijas teritoriālajos ūdeņos un grautu mūsu floru un faunu jūrā. Tātad šajā likumprojektā ir runāts tikai par to, ka Latvijai un Lietuvai savstarpēji vajadzētu sniegt palīdzību dažādu strīdu gadījumos, kad otra puse aicina palīgā.

Līgums ar Lietuvu par pārrobežu piesārņojuma novēršanu patiešām ir sagatavošanā jau vairākus gadus, taču Lietuva no savas puses vilcinās šo līguma projektu parakstīt. Bet tas ir cits dokuments un cita regulējošā sistēma, kas paredzēta šajā līgumā. Protams, tas būtu mūsu interesēs, lai šāds dokuments tiktu sagatavots, turpretī šis dokuments tātad ir par sadarbību katastrofu un krīžu gadījumos, pie tam šajā gadījumā - uz sauszemes. Tā varbūt tad arī ir vienīgā nelielā atšķirība no Igaunijas dokumenta, kuru es nepieminēju.

Aicinu atbalstīt šo dokumentu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 57, pret - 2, atturas - 23. Pirmajā lasījumā likumprojekts ir pieņemts.

G.Krasts. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš varētu būt 1.novembris.

Sēdes vadītājs. Vispirms ir jālemj par tālāko piedāvāto termiņu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par to, lai priekšlikumu iesniegšanas termiņu noteiktu līdz 2002.gada 15.jūnijam. Lūdzu rezultātu! Par - 28, pret - 37, atturas - 16. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš būs 1.novembris. Paldies.

G.Krasts. Paldies.

Sēdes vadītājs. Nākamais likumprojekts - “Par Eiropas Sociālo hartu”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Eiropas Sociālā harta ir pats svarīgākais Eiropas Padomes instruments sociālās politikas un drošības jomā, kas nosaka un garantē pilsoņu ekonomiskās un sociālās tiesības.

Latvijas valsts ir izvēlējusies tai vispieņemamākos risinājumus un tos pantus Sociālajā hartā, kurus šobrīd būtu Latvijas valsts spēkos ieviest savā nacionālajā likumdošanā. Jāuzsver arī tas, ka šī Sociālā harta pati par sevi neceļ sociālās aizsardzības līmeni valstī, nerada tam kaut kādus sociālus un ekonomiskus priekšnoteikumus. Tomēr tie ir šīs hartas punkti, kurus Latvijas valsts ir izvēlējusies ieviest tūlīt pēc šīs hartas ratifikācijas, tātad akceptēšanas mūsu valstī, palīdzēs mums veidot savu nacionālo likumdošanu tajā garā un tajā virzienā, kāda darbojas Eiropas attīstītākās valstīs. Šīs hartas atsevišķie panti, kurus mēs šodien varētu pirmajā lasījumā akceptēt līdz ar šīs hartas akceptēšanu, ir saskaņoti ar darba devēju un darba ņēmēju dialogam.

Aicinu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Atklājam debates.

Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Izbrīnu rada Ministru kabineta rīcība. Mēs tā steidzamies, tā steidzamies uz Eiropas Savienību, toties, ja paskatāmies Eiropas Sociālo hartu...

Kādiem pantiem tad Ministru kabinets ir piedāvājis pievienoties? Nav piedāvāts 2.pants - “Tiesības uz taisnīgiem darba apstākļiem”. Vai tad tik tiešām mūsu Latvijas iedzīvotāji, strādnieki nav pelnījuši to, lai viņi strādātu labos darba apstākļos? Tā kā mēs nepievienojamies tādam pantam, tad var notikt tādas nejēdzības, kādas notika Liepājā, kad ārzemnieks, kā saka, indēja ar akumulatoriem mūsu latviešus.

Paskatīsimies arī citus pantus: “Noteikt atbalstīgu darba dienas un darba nedēļas garumu.” Vai tad tas Latvijai nav jāievēro? Un tas ir noteikts arī mūsu Satversmē. Tad kāpēc Ministru kabinets ignorē pievienošanos šim pantam? Tas tik tiešām nav saprotams.

3.pants - “Tiesības uz drošiem un veselībai nekaitīgiem darba apstākļiem”. Tas taču ir vajadzīgs jebkuram! Protams, ierēdņiem Latvijā ir radīti ideāli apstākļi, bet kādos apstākļos strādā mūsu strādnieki? Par viņiem jau neviens nedomā! Teiksim, par zemnieku jau neviens muti neatver vaļā, tāpēc ka viņam jau nav jābūt siltai dušai mājās, viņam nav jābūt attiecīgiem dzīves apstākļiem...

Tiesības uz taisnīgu atalgojumu. Cienījamie kolēģi! Nerada jau izbrīnu tas, ka pie mums algas maksā aploksnē, vai vēl kādi citi brīnumi notiek, teiksim, cilvēks nostrādā veselu mēnesi, bet viņam trīs mēnešus nemaksā algu un tā tālāk. Tāpēc jau arī laikam Ministru kabinets neatbalsta to, lai būtu taisnīgs atalgojums.

Tiesības slēgt kolektīvus līgumus. Kāpēc tāds pants nevar būt? Tam pantam ir jābūt.

Mani - un, es domāju, arī kolēģi man pievienosies - it sevišķi uztrauc viens jautājums - tās ir bērnu un jauniešu tiesības uz aizsardzību. Kāpēc mēs ignorējam šo pantu? Kāpēc Ministru kabinets neatrada par vajadzīgu tam pievienoties? Lai taču mūsu ministri, kad ir sēde, izlasa Satversmi! Tur taču viss ir pateikts. Jau 20.gados par to domāja, runāja un attiecīgi iestrādāja dokumentos. Mūsu Ministru kabinets tagad to neatzīst.

Tagad paskatīsimies 10.pantu, kuram arī nepievienojas, - “Tiesības uz arodapmācību”. Vai tad tik tiešām mums cilvēki nav jāmāca, lai viņiem būtu specialitāte, lai mūsu iedzīvotāji būtu konkurētspējīgi tajā darba tirgū, ko mums piedāvā Eiropas Savienība, uz kuru mēs ejam?

Nē, nav paredzēts pievienoties arī 12.pantam - “Tiesības uz sociālo drošību”. Ziniet, tas vispār rada izbrīnu! Kā gan Ministru kabinets varēja ignorēt šo pantu? Jūs padomājiet! Tātad sociālā drošība mūsu iedzīvotājiem un mūsu valstij nav vajadzīga.

15.pants - “Invalīdu un garīgi atpalikušu personu tiesības uz arodapmācību, rehabilitāciju un sociālo iekārtošanu”. Es jums pateikšu, ka tā jau ir ņirgāšanās. Tik tiešām invalīdus tagad Latvijā neviens negrib ne redzēt, ne dzirdēt un arī nerunā par viņiem, bet viņu ir pāri par 120 tūkstošiem, cienījamie kolēģi! Un tāpēc, ja Ministru kabinets neatrod par vajadzīgu rūpēties par šiem cilvēkiem, jo viņi ir uz nabadzības robežas, viens otrs pat nedēļām nav tā kārtīgi ēdis, un, ja pat tad nepievienojas šim pantam, tad tā jau tik tiešām ir necilvēcīga izturēšanās.

Un 18.pants - “Tiesības uz ienesīgu nodarbošanos citu līgumslēdzēju pušu teritorijā”. Nu, protams, varbūt nevar pievienoties, jo ir kauns, ka notiek cilvēku tirdzniecība Latvijā. Dāmas visdažādākajā veidā aizvilina uz Eiropu, un, protams, tur notiek ņirgāšanās. Viss kas tur notiek! Taču pievienoties šim pantam ir vajadzība. Tāpēc, cienījamie kolēģi, ja valdība nav paredzējusi pievienoties šiem pantiem, ziniet, mēs šo likumprojektu nevaram atbalstīt. Lai Ministru kabinets strādā! Paldies.

Sēdes vadītājs. Debates par likumprojektu turpināsim pēc pārtraukuma.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm. Kamēr tiek gatavoti reģistrācijas rezultāti, uzklausīsim vairākus paziņojumus.

Ir saņemts piecu Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas deputātu jautājums Ministru prezidentam Andrim Bērziņam “Par dizentērijas epidēmiju”. Jautājumu nododam Ministru prezidentam.

Informēju jūs, ka tūlīt pēc pārtraukuma pasludināšanas Sarkanajā zālē notiks Saeimas Prezidija un Frakciju padomes kopīga sēde. Īsa sēde.

Vārds paziņojumam Modrim Lujānam.

M.Lujāns (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Cienījamie Vides apakškomisijas deputāti! Atgādinu, ka pirmdien pulksten 12.00 pie Saeimas būs autobuss un mēs apmeklēsim trīs mazās HES Tukuma rajonā, bet otrdien 14.30 Sarkanajā zālē notiks arī Vides apakškomisijas sēde. Par darba kārtību jūs tiksiet vēl papildus informēti. Paldies.

Sēdes vadītājs. ...Jānim Lagzdiņam... Dzintaram Rasnačam.

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Juridiskās komisijas sēde 10.30 Juridiskās komisijas telpās. Turpināsim izskatīt Latvijas Administratīvā procesa likumu.

Sēdes vadītājs. ...Pēterim Apinim.

P.Apinis (frakcija “Latvijas ceļš”).

Godātie kolēģi! Nacionālās bibliotēkas projekta apakškomisijas dalībnieki! Komisijas sēdi sasauksim tikai nākamajā nedēļā - trešdien - kopā ar Budžeta un finansu (nodokļu) komisiju pulksten 11.00. Tā būs saistīta ar budžetu. Šodien atliksim šo apakškomisijas sēdi.

Sēdes vadītājs. Saeimas sekretāres biedru lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus.

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs).

Godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Viola Lāzo, Imants Burvis, Jānis Čevers, Jānis Gaigals, Andrejs Panteļējevs, Linards Muciņš, Jēkabs Sproģis, Helēna Demakova, Arnis Razminovičs, Ingrīda Ūdre, Vents Balodis, Pēteris Tabūns, Dainis Stalts.

Sēdes vadītājs. Paldies. Pārtraukums līdz pulksten 11.00.

(Pārtraukums)

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs

Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Turpināsim izskatīt likumprojektu “Par Eiropas Sociālo hartu”.

Nākamajam vārds debatēs deputātam Andrim Bērziņam.

A.Bērziņš (Jaunā frakcija).

Paldies! Kolēģi, es gribētu pievērst uzmanību šīs hartas 7.pantam, kas skan šādi - “Bērnu un jauniešu tiesības uz aizsardzību”. Man bija tas lielais gods kopā ar kolēģiem piedalīties Eiropas Padomes sēdē. Konkrēti Eiropas Padome konkrēti ir tā institūcija, kas ir izstrādājusi šo hartu un rekomendējusi, lai tā tiktu akceptēta. Vienlaicīgi es darbojos arī Sociālo lietu komitejā un tās Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijā, kur šie jautājumi tiek ļoti plaši diskutēti. Viens no argumentiem izskanēja arī šeit. Dažādās komisijās, kā redzat, pat attīstītās valstis nav akceptējušas daudzus pantus, to skaitā arī 7.pantu - “Bērnu un jauniešu tiesības uz aizsardzību”.

Mūsu beidzamajā Eiropas Padomes Sociālo lietu komitejas sesijā, kas notika Strasbūrā, tās Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijā tika analizētas tieši daudzas attīstītās valstis un tika lūgts vietējiem parlamentiem un valdībām izskatīt, pārskatīt un ratificēt it sevišķi tos jautājumus, kuri ir saistīti ar bērnu tiesību aizsardzību. Tas būtu it kā viens tāds arguments, kuru es gribēju minēt, lai kolēģi neuzskatītu, ka mums būtu jāvadās pēc tā, ka atsevišķas attīstītās valstis to nav akceptējušas.

Otrs arguments ir šāds. Parasti saka, ka šīs hartas vienu vai otru punktu nebūtu iespējams izpildīt tāpēc, ka nav pilnīga finansējuma, lai varētu to akceptēt, un ka būtu ļoti daudz pārmetumu, kad brauktu pārbaudīt, kā tad mēs izpildām vienu vai otru hartas punktu. Es gribu atgādināt kolēģiem, ka ļoti cītīgi visas partijas, gan pozīcijas, gan opozīcijas partijas, strādāja pie Darba likuma, kopā ar visām ministrijām tika ļoti detalizēti un ilgi diskutēts par jautājumiem, kas ir saistīti ar bērnu tiesībām uz darbu - cik ilgi viņiem strādāt un kā strādāt, un kā aizstāvēt bērnu tiesības šinī jautājumā. Otrs ir Darba aizsardzības likums. Šos divus likumus Saeima būs akceptējusi, un tie darbosies. Ja mēs paskatāmies hartas 7.pantu - “Bērnu un jauniešu tiesības uz aizsardzību” -, tad redzam, ka šā panta 10 punkti ir tikai maziņa daļiņa, kuru mēs paši, deputāti, būsim jau akceptējuši šajos divos likumos. Un, ja šos divus likumus mēs, parlamentārieši, būsim akceptējuši, tad tas nozīmēs, ka tie ir jau saskaņoti arī finansiālā ziņā. Saskaņojot ir ņemts vērā arī tas, ka mūsu valsts iekšienē būs jāpilda arī šis likums. Tā ka es neredzu nekādu šķērsli hartas 7.panta akceptēšanai, jo mēs visu iespējamo šeit esam izdarījuši un mums tas būs jāpilda vienlaicīgi ar mūsu nacionālo likumu. Es pieņemu, ka varētu būt akceptēts tikai kāds no visiem šiem punktiem... Ja nav iespējams akceptēt visu hartas 7.pantu, varbūt mēs varam ņemt tikai dažus tā punktus, arī tāda iespēja mums pastāv. Es tomēr ierosinu akceptēt visu hartas 7.pantu - “Bērnu un jauniešu tiesības uz aizsardzību”. Es domāju, ka tas nekādu ļaunumu mūsu valstij nenesīs, taisni otrādi - tas mūs stimulēs, lai mēs varētu daudz cītīgāk un pamatīgāk strādāt pie šiem jautājumiem. Jāņem vērā, ka pavisam drīz mums būs jāskata vēl pāris šādu dokumentu - Sociālās aizsardzības kodekss un Sociālās aizsardzības kodeksa protokoli -, kas vēl ir daudz svarīgāki, daudz precīzāki dokumenti. Arī tie būs no Eiropas Padomes.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Boriss Cilevičs.

B.Cilevičs (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Cienījamie kolēģi! Es kopumā pilnīgi atbalstu tikko Bērziņa kunga nupat teikto, bet es gribētu pievērst jūsu uzmanību vēl kādai problēmai. Protams, jāatbalsta pirmajā lasījumā šis likumprojekts. Politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija ir vienmēr uzskatījusi, ka varēja un arī vajadzēja ratificēt šo hartu vēl daudz agrāk. Taču mani drusciņ uztrauc tāda minimālistiska pieeja: saskaņā ar nosacījumiem ir jāratificē vismaz desmit panti no šīs hartas, un tieši desmit pantus valdība ierosina ratificēt. Līdz šim no visām dalībvalstīm tā rīkojās vienīgi Kipra, visas pārējās dalībvalstis ratificēja daudz vairāk pantu, nekā mēs to taisāmies darīt. Vai mēs darām pareizi? Es ļoti ceru, ka mūsu mērķis nav vienīgi izskatīties labi Eiropas Komisijā vai Eiropas Padomē, un man ļoti gribas cerēt, ka deputāti tomēr domā par Latvijas iedzīvotāju sociālo aizsardzību. Man nav skaidrs, kāpēc valdība neierosina ratificēt, piemēram, hartas 3.pantu - “Tiesības uz drošiem un veselībai nekaitīgiem darba apstākļiem”. Vai mūsu likumdošana nenodrošina šādus apstākļus? Es domāju, ka diezgan daudz jau ir šajā ziņā izdarīts un ka tas ir arī mūsu pašu mērķis un tātad mēs nekādas papildu saistības līdz ar to neuzņemtos. Līdzīga situācija ir arī ar hartas 4.pantu - “Tiesības uz taisnīgu atalgojumu”. Vai mēs netaisāmies nodrošināt taisnīgu atalgojumu darba ņēmējam? Ja mēs iepazīsimies ar šā panta saturu, tad redzēsim, ka faktiski gandrīz viss jau ir izpildīts. Par hartas 7.pantu Bērziņa kungs jau runāja, un es pilnībā atbalstu to, ko viņš teica. Absolūti nav skaidrs, kādēļ pēc tā patiešām lielā darba, ko mēs jau esam izdarījuši - un vēl plānojam daudz ko izdarīt -, mēs atsakāmies no 7.panta ratifikācijas. Tas var tikt uztverts kā zināms signāls, ka Latvijas valsts netaisās nodrošināt bērnu aizsardzību. Es domāju, tas ir absolūti nepareizi.

Valdība toties ierosina ratificēt dažus tādus pantus, ar kuru īstenošanu mums patiešām var būt problēmas. Man ļoti gribētos, lai jums, cienījamie kolēģi, balsojot būtu pilnīga skaidrība par to, ka automātiski tas viss, tā teikt, neies cauri. Ka mums ir, piemēram, problēmas ar hartas 16.panta īstenošanu, kas uzdod dalībvalstīm veicināt ģimenes dzīves ekonomisko, juridisko un sociālo aizsardzību ar tādiem līdzekļiem kā, piemēram, dzīvojamā fonda nodrošināšana ģimenei. Pavisam nesen šī Saeima nobalsoja par grozījumiem likumā “Par dzīvojamo telpu īri”, un līdz ar šo grozījumu stāšanos spēkā mums var rasties ļoti nopietnas problēmas ar hartas 16.panta īstenošanu. Līdzīga situācija ir arī ar hartas 17.pantu - “Mātes un bērna tiesības uz sociālo un ekonomisko aizsardzību”. Tātad šis pants prasa efektīvu mātes un bērna tiesību nodrošināšanu. Es domāju, mēs visi labi zinām, kāds ir bērnu pabalstu apjoms, - ka tas ir nesalīdzināmi zemāks par iztikas minimumu. Vai šajā situācijā mums patiešām būs viegli pierādīt, ka mēs pildām saistības, ko mums šī harta uzliek?

Tādēļ es aicinu jūs, pirmkārt, atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā un, otrkārt, līdz otrajam lasījumam tomēr ļoti rūpīgi izvērtēt, vai mums ir vajadzīga šāda minimālistiska pieeja - vai patiešām mēs nevaram uzņemties vairāk un domāt nevis par to, lai valdībai būtu pēc tam vieglāk atskaitīties Briselē vai Strasbūrā, bet par to, lai patiešām nodrošinātu labāku sociālo aizsardzību Latvijas iedzīvotājiem.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītajs. Egils Baldzēns.

E.Baldzēns (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Godājamie kolēģi! Es gribu uzsvērt to, ka mums nav šaubu, ka mēs akceptēsim visus šos pantus, ko valdības partijas ir izšķīrušās akceptēt. Taču uzskatām, ka šis izraudzīto pantu skaits - desmit - un tieši šie konkrētie panti, kuri arī ir derīgi panti, ir, tā teikt, “krīzes iztikas minimums no visa tā, kas ir Eiropas Sociālajā hartā, un ka Saeima, šī sasaukuma Saeima, jau praktiski ir ļoti daudz ko paveikusi - it īpaši bērnu un jauniešu tiesību aizsardzībā un arī citos jautājumos -, lai mēs varētu akceptēt arī virkni citu pantu. Katrā ziņā tad, kad mēs skatīsim likumprojektu otrajā un trešajā lasījumā, Sociālo un darba lietu komisijā tiks izvirzīts priekšlikums - es domāju, tādu izvirzīs arī citi deputāti -, lai mēs objektīvāk izvērtētu savas reālās iespējas un varēšanu un domātu par nopietnām problēmām, un tās mēģinātu arī risināt. Jo, kā jau pareizi pateica referents Krasta kungs, šis dokuments pats par sevi nepaaugstinās sociālo drošību kā tādu, bet iezīmēs zināmas robežas, kādās mūsu valsts apņemas stingri pildīt prasības šajā jomā. Es gribu uzsvērt to, ka šajās robežās ir runa par zināmu jautājumu - par to, ka visiem strādājošajiem ir tiesības uz taisnīgu atalgojumu, kas būtu pietiekams, lai strādājošie nodrošinātu pienācīgus dzīves apstākļus sev un savām ģimenēm. Tas ir teikts hartas pirmajā sadaļā. Arī jautājums par šo pašu, pašu lielāko iztikas minimumu tomēr būtu ļoti nopietni jāizskata. Mēs nevaram darīt tā - tikai atsevišķus pantus no hartas otrās sadaļas apstiprināt un teikt, ka esam savu darbu Eiropas Savienības priekšā izpildījuši un ka mums ir pārsvarā viss paveikts. Es negribu atkārtot jau teikto un saukt visus tos hartas pantus, ko mēs diemžēl pašreiz neesam gatavi apstiprināt - vismaz valdības partijas zināmā mērā nav gatavas tos apstiprināt. Tie ir panti, kuri nosaka tiesības uz taisnīgiem darba apstākļiem, tiesības uz drošiem un veselībai nekaitīgiem darba apstākļiem, tiesības uz taisnīgu atalgojumu un tā joprojām. Es gribu uzsvērt, ka Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, tāpat kā arī citas opozīcijā esošās partijas, vairākkārt šeit, Saeimā, ir jau atbalstījusi Eiropas Sociālo hartu un tās apstiprināšanu, bet valdības partijas diemžēl visu laiku to noraidīja. Atcerēsimies vēsturi! 1997.gadā valdības pārstāvji parakstīja šo hartu, un tajā brīdī sākās šie darbi. Diemžēl ir pagājuši četri gadi. Četri gadi bija vajadzīgi, lai mēs izšķirtos par desmit pantu ratificēšanu Saeimā. Es domāju, ka tas nav nopietni. Tas nav nopietni! Mums vajadzētu tomēr paskatīties uz tām objektīvajām, reālajām situācijām, kādas ir, un akceptēt katrā ziņā arī veselu virkni citu pantu. Tas dotu mums pavisam citu statusu arī visos šajos jautājumos, ejot uz Eiropas Savienību un arī uz NATO. Jo, kā jūs labi saprotat, sociālās drošības jautājumi ir vieni no tiem, kuru sekmīga risināšana stiprina valsti ne tikai iekšpolitiski, bet arī ārpolitiski, no militārā, no aizsardzības viedokļa un tamlīdzīgi. Nenovērtēsim sociālo jomu par zemu!

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Debates beidzam.

Komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi! Neviena no Eiropas Padomē šobrīd esošajām valstīm, arī tās, kuras ir visvairāk attīstītās valstis šajā organizācijā, nav pilnībā ratificējušas visus hartas pantus. Neviena no tām! Katrā ziņā, protams, ir virzība uz hartas pantu tālāku akceptēšanu un tātad arī ieviešanu nacionālajā likumdošanā. Ir šis process, un šis process nebūs īss, noteikti nebūs īss, jo, vēlreiz atkārtoju, hartas akceptēšana neradīs papildu resursus.

Es aicinu atbalstīt pirmajam lasījumam piedāvāto likumprojektu, kā to ir darījusi atbildīgā komisija.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Par Eiropas Sociālo hartu” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 71, pret - nav, atturas - 1. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Jānosaka priekšlikumu iesniegšanas termiņš.

G.Krasts. 1.novembris.

Sēdes vadītājs. 1.novembris. Iebildumu nav.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījums Latvijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības nolīgumā par valsts robežas šķērsošanas vietām”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Saskaņā ar līgumu starp Latvijas valdību un Lietuvas valdību, kurš dod iespējas atvērt jaunas robežas pārejas vietas, ir tātad priekšlikums izdarīt šādu grozījumu šajā līgumā, lai tiktu atvērtas jaunas pārejas vietas, kas būtiski atvieglotu vietējo iedzīvotāju pārvietošanās iespējas un radītu labākus sociālekonomiskos apstākļus šajā reģionā kopumā. Aicinu atbalstīt šo likumprojektu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Kāds būs priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam?

G.Krasts. 8.oktobris… 9.oktobris.

Sēdes vadītājs. 9.oktobris. Paldies.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījums likumā “Par Eiropas konvenciju par spīdzināšanas un necilvēcīgas vai pazemojošas rīcības vai soda novēršanu un tās protokoliem””. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Šā likuma labojums faktiski ir tehniskas dabas precizējums saistībā ar Ieslodzījuma vietu pārvaldes pārraudzības maiņu. Ieslodzījuma vietu pārvalde kopš 2000.gada 1.janvāra ir pārgājusi Tieslietu ministrijas pārraudzībā, un tātad likumā tiek attiecīgi mainīts pārraugošās institūcijas nosaukums.

Aicinu atbalstīt šo likumprojektu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

Kāds būs priekšlikumu pieņemšanas termiņš?

G.Krasts. 9.oktobris.

Sēdes vadītājs. 9.oktobris. Iebildumu nav.

Izskatīsim likumprojektu “Par Latvijas Republikas valdības un Ungārijas Republikas valdības līgumu par sadarbību un savstarpējo palīdzību muitas lietās”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Faktiski likumprojekta nosaukums runā pats par sevi. Likums savā būtībā veicinās ciešāku sadarbību, balstoties uz konkrētu līgumtiesisko bāzi, kas šā likuma ietvaros tiks tālāk stiprināta.

Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 70, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

Kāds būs priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

G.Krasts. 9.oktobris.

Sēdes vadītājs. Termiņš - 9.oktobris.

Nākamais likumprojekts - “Par 1993.gada 29.maija Hāgas konvenciju

par bērnu aizsardzību un sadarbību starpvalstu adopcijas jautājumos”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Pašreiz Latvijas Republikas likumu sistēmā nav precīzi regulēta starpvalstu adopcijas lietu kārtošana. Konvencijas akceptēšana Latvijā nodrošinās bērnu aizsardzību un sadarbību starp dažādām starptautiskajām institūcijām adopcijas jautājumos un līdz ar to uzlabos to likumisko vidi, kas palīdzēs starpvalstu ietvaros regulēt šos jautājumus.

Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 72, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Jānosaka priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam.

G.Krasts. 9.oktobris.

Sēdes vadītājs. 9.oktobris. Paldies.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm.

Kamēr tiek gatavoti reģistrācijas rezultāti, noklausīsimies dažus paziņojumus.

Pirmajam vārds deputātam Arnim Kalniņam.

A.Kalniņš (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Rūpniecības, enerģētikas un būvniecības apakškomisijas izbraukuma sēde notiks pirmdien - pulksten 12.00 ar autobusiņu no Saeimas dosimies uz mazo upju hidroelektrostaciju apskati. Dosimies uz Tukuma pusi, uz Kurzemi. Lūdzu izmantot šo iespēju!

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds Annai Seilei.

A.Seile (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie deputāti! Parlamentārās izmeklēšanas komisija, kas nodarbojas ar “Latvijas kuģniecības” un citu stratēģiski svarīgu objektu privatizācijas likumības pārbaudi, savu sēdi sāks pēc 20 minūtēm. Sēde notiks Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Kolēģi! Atgādinu, ka pulksten 17.00 būs iespēja uzklausīt ministru un Latvijas Bankas prezidenta atbildes uz deputātu jautājumiem.

Saeimas sekretāres biedru lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus.

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs).

Godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Viola Lāzo, Imants Burvis, Jānis Čevers, Inese Birzniece, Jānis Gaigals, Andrejs Panteļējevs, Linards Muciņš, Pēteris Apinis, Ņina Savčenko, Māris Vītols, Helēna Demakova, Aleksandrs Kiršteins, Helmuts Čibulis, Arnis Razminovičs, Silvija Dreimane, Ingrīda Ūdre, Pēteris Tabūns un Dainis Stalts.

Sēdes vadītājs. Paldies. Sēde ir slēgta.

Redaktores: J.Kravale, L.Bumbura

Datoroperatores: B.Strazdiņa, S.Bērziņa, M.Ceļmalniece, I.Kuzņecova

Korektores: D.Kraule, J.Kurzemniece-Solovjova, L.Andersone

 

SATURA RĀDĪTĀJS
7.Saeimas rudens sesijas 5.sēde
2001.gada 4.oktobrī

 

Par Saeimas deputātu pieprasījumu Latvijas Republikas finansu ministram G.Bērziņam “Par valsts budžeta likumprojekta 2002.gadam iesniegšanu”
Par likumprojektu “Grozījums likumā “Par svētku un atceres dienām””(3516. un 3516-a dok., reģ. nr.1022)
Priekšlikumi - dep. R.Ražuks
Par likumprojektu “Grozījums Militārpersonu izdienas pensiju likumā”(3530. un 3530-a dok., reģ. nr.1024)
Par likumprojektu “Grozījums likumā “Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm””(3531. un 3531-a dok., reģ. nr.1025)
Par likumprojektu “Grozījums Prokuroru izdienas pensiju likumā”(3532. un 3532-a dok., reģ. nr.1026)
Par likumprojektu “Grozījumi Koncesiju likumā”(3559. un 3559-a dok., reģ. nr.1027)
Priekšlikums - dep. L.Bojārs
Lēmuma projekts “Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam D.Staltam”


Lēmuma projekts “Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam L.Muciņam”
Debates - dep. J.G.Vidiņš
Lēmuma projekts “Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam A.Panteļējevam”
Par darba kārtību 
Lēmuma projekts “Par A.Stieņa apstiprināšanu par Madonas rajona tiesas tiesnesi”(3542. dok.)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Lēmuma projekts “Par D.Apines apstiprināšanu par Madonas rajona tiesas tiesnesi”(3543. dok.)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Lēmuma projekts “Par I.Kromānes apstiprināšanu par Daugavpils tiesas tiesnesi”(3544. dok.)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Lēmuma projekts “Par I.Kligača apstiprināšanu par Ventspils tiesas tiesnesi”(3545. dok.)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Lēmuma projekts “Par I.Mudeles apstiprināšanu par Tukuma rajona tiesas tiesnesi”(3546. dok.)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs

Lēmuma projekts “Par D.P.Kļaviņa atkārtotu iecelšanu par Aizkraukles rajona tiesas tiesnesi”(3547. dok.)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Lēmuma projekts “Par D.P.Kļaviņa iecelšanu par Madonas rajona tiesas tiesnesi”(3548. dok.)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Lēmuma projekts “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts pensijām”” 2.lasījumam(3561. dok.)
Likumprojekts “Par Daugavpils Universitātes Satversmi” (2.lasījums) (Steidzams)(3414. un 3414-b dok., reģ. nr.985)
Ziņo - dep. Dz.Ābiķis
Likumprojekts “Grozījums Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumā” (2.lasījums) (Steidzams)(3523. un 3523-b dok., reģ. nr.1023)
Ziņo - dep. G.Krasts
Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par policiju”” (3.lasījums)(3533. dok., reģ. nr.842)
Ziņo - dep. Dz.Kudums
Likumprojekts “Konkurences likums” (3.lasījums)(3558. dok., reģ. nr.804)
Ziņo - dep. K.Leiškalns
Likumprojekts “Par Hāgas 1980.gada 25.oktobra Konvenciju par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem” (2.lasījums)(3009. un 3549. dok., reģ. nr.864)
Ziņo - dep. G.Krasts
Likumprojekts “Grozījums likumā “Par bāriņtiesām un pagasttiesām”” (1.lasījums)(3387. un 3519. dok., reģ. nr.968)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Likumprojekts “Grozījums Bērnu tiesību aizsardzības likumā” (1.lasījums)(3385. un 3520. dok., reģ. nr.966)
Ziņo - dep. I.Geige
Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm”” (1.lasījums)(3400. un 3522. dok., reģ. nr.975)
Ziņo - dep. Dz.Ābiķis
Likumprojekts “Grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā” (1.lasījums)(3440. un 3524. dok., reģ. nr.998)
Ziņo - dep. Dz.Kudums
Debates - dep. A.Kiršteins
Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts noslēpumu”” (1.lasījums)(3443. un 3525. dok., reģ. nr.1001)
Ziņo - dep. Dz.Kudums

Likumprojekts “Grozījums Latvijas Sodu izpildes kodeksā” (1.lasījums)(3401. un 3527. dok., reģ. nr.976)
Ziņo - dep. Dz.Kudums
Likumprojekts “Mēslošanas līdzekļu aprites likums” (2.lasījums)(3112. un 3534. dok., reģ. nr.899)
Ziņo - dep. G.Freimanis
Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par vērtspapīriem”” (2.lasījums)(3383. un 3535. dok., reģ. nr.964)
Ziņo - dep. M.Vītols
Likumprojekts “Ieguldītāju aizsardzības likums” (2.lasījums)(3392. un 3536. dok., reģ. nr.973)
Ziņo - dep. M.Vītols
Likumprojekts “Grozījums Finansu un kapitāla tirgus komisijas likumā” (2.lasījums)(3384. un 3537. dok. reģ. nr.965)
Ziņo - dep. M.Vītols
Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Valsts ieņēmumu dienestu”” (2.lasījums)(3376. un 3538. dok., reģ. nr.961)
Ziņo - dep. M.Vītols
Debates - dep. J.Urbanovičs
Likumprojekts “Grozījumi Nacionālās drošības likumā” (1.lasījums)(3444. un 3539. dok., reģ. nr.1002)
Ziņo - dep. A.Kiršteins
Likumprojekts “Grozījums Nacionālo bruņoto spēku likumā” (1.lasījums)(3445. un 3540. dok. reģ. nr.1003)
Ziņo - dep. A.Kiršteins
Likumprojekts “Valsts darba inspekcijas likums” (2.lasījums)(3137. un 3541. dok., reģ. nr.906)
Ziņo - dep. A.Klementjevs
Likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Igaunijas Republikas valdības vienošanos par savstarpēju palīdzību katastrofu gadījumos” (1.lasījums)(3368. un 3550. dok., reģ. nr.956)
Ziņo - dep. G.Krasts
Likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības līgumu par savstarpēju palīdzību dabas katastrofu un citos plaša mēroga nelaimes gadījumos” (1.lasījums)(3366. un 3551. dok. reģ. nr.954)
Ziņo - dep. G.Krasts
Debates - dep. M.Lujāns
- dep. L.Bojārs
- dep. J.Ādamsons
- dep. Dz.Ābiķis
- dep. M.Lujāns
- dep. R.Ražuks


Likumprojekts “Par Eiropas Sociālo hartu” (1.lasījums)(3408. un 3552. dok., reģ. nr.982)
Ziņo - dep. G.Krasts
Debates - dep. L.Bojārs
Par Saeimas deputātu jautājumu Ministru prezidentam “Par dizentērijas epidēmiju”
Paziņojumi - dep. M.Lujāns
- dep. Dz.Rasnačs
- dep. P.Apinis
Reģistrācijas rezultāti
Nolasa - Saeimas sekretāres biedrs A.Bartaševičs
Debašu turpinājums - dep. A.Bērziņš
- dep. B.Cilevičs
- dep. E.Baldzēns
Likumprojekts “Grozījums Latvijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības nolīgumā par valsts robežas šķērsošanas vietām” (1.lasījums)(3375. un 3553. dok., reģ. nr.960)
Ziņo - dep. G.Krasts
Likumprojekts “Grozījums likumā “Par Eiropas konvenciju par spīdzināšanas un necilvēcīgas vai pazemojošas rīcības vai soda novēršanu un tās protokoliem”” (1.lasījums)(3349. un 3554. dok. reģ. nr.952)
Ziņo - dep. G.Krasts
Likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Ungārijas Republikas valdības līgumu par sadarbību un savstarpējo palīdzību muitas lietās” (1.lasījums)(3404. un 3555. dok., reģ. nr.978)
Ziņo - dep. G.Krasts
Likumprojekts “Par 1993.gada 29.maija Hāgas konvenciju par bērnu aizsardzību un sadarbību starpvalstu adopcijas jautājumos” (1.lasījums)(3386. un 3556. dok., reģ. nr.967)
Ziņo - dep. G.Krasts
Paziņojumi - dep. A.Kalniņš
- dep. A.Seile
Reģistrācijas rezultāti

Nolasa - Saeimas sekretāres biedrs A.Bartaševičs



Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem

pēc Latvijas Republikas 7.Saeimas

rudens sesijas piektās sēdes

2001.gada 4.oktobrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs

Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Labdien! Pulkstenis ir 17.00. Ir pienācis laiks uzklausīt ministru un citu amatpersonu atbildes uz deputātu jautājumiem. Īsi pirms šīs sēdes es saņēmu jautājumu Latvijas Bankas prezidentam E.Repšem “Par Latvijas Bankas ārzemju aktīviem” iesniedzēju pārstāvja Modra Lujāna rakstisku iesniegumu, kurā viņš informē: “Tā kā Latvijas Bankas rakstiskā atbilde uz iesniegtajiem jautājumiem mūs apmierina, mutiska atbilde, kas paredzēta Saeimas 4.oktobra sēdes darba kārtībā, nav nepieciešama.” Es, protams, savu kolēģu vārdā atvainojos Latvijas Bankas prezidentam Einaram Repšem, jo jautājumu iesniedzēji varēja mani ātrāk informēt par savu viedokli. Paldies.

Tālāk uzklausīsim labklājības ministra Andreja Požarnova atbildi uz deputātu grupas jautājumu labklājības ministram. Lūdzu!

A.Požarnovs (labklājības ministrs).

Augsti godātais priekšsēdētāja kungs! Augsti godātie deputāti! Atbilde uz deputātu jautājumiem ir iesniegta rakstiski. Deputāti bija uzdevuši deviņus jautājumus. Pamatā tie skar gan veselības aprūpes finansējumu, gan arī veselības aprūpes sistēmas jautājumus. Uz tiem ir sniegta rakstiska atbilde. Es gribētu piebilst vienīgi vēl sekojošo. Jā, protams, ja mēs salīdzinām Latvijas veselības aprūpes finansējuma apjomu ar mūsu kaimiņvalstīm, tad varam secināt, ka finansējums ir nepietiekams, lai apmierinātu visas nepieciešamās vajadzības vēlamajā apjomā.

Šobrīd valdībā notiek ļoti intensīvas debates par nākamā gada valsts budžetu, un jāsaka, ka tajā projektā, kas šobrīd ir Ministru kabinetā, veselības budžetam ir paredzams pieaugums par 8 miljoniem. Mums pašreiz vēl notiek debates, un acīmredzot tuvāko nedēļu laikā mēs atkārtoti valdībā skatīsim budžetu. Es pašreiz esmu optimistiski noskaņots, jo veselības budžetam varētu būt vēl lielāks pieaugums. Es šobrīd vēl nevaru pateikt, kādi šie reālie skaitļi būs, bet jebkurā gadījumā pieaugums varētu būt lielāks.

Attiecībā uz to, vai ar šādu pieaugumu var nosegt visas vēlmes vai ne, jāteic, ka, protams, veselības aprūpē tehnoloģiju attīstība ir bijusi tāda, ka mēs varētu daudz vairāk naudas līdzekļu tām izlietot, ja gadījumā mēs visiem iedzīvotājiem gribētu nodrošināt medicīnisko pakalpojumu apjomu tādā kvalitātes līmenī, kāds tas ir Rietumu valstīs.

Galvenā problēma, kura ir aktualizējusies un par kuru deputāti šeit uzdod jautājumu, ir tā, kāpēc ir izveidojusies šī kritiskā situācija. Tas ir tāpēc, ka vairāku gadu garumā pārāk maz uzmanības tika atvēlēts tieši darba samaksas jautājumiem, un šobrīd, kā mēs to redzam, galvenā aktualitāte ir tieši personāls - medicīniskais personāls. It īpaši aktuāla ir medicīnas māsu darba samaksa, tomēr jāsaka, ka līdz ar pagājušajiem budžeta grozījumiem šis jautājums daļēji tika atrisināts, un vidēji valstī medicīnas māsām darba algas pieaugums ir 16 lati.

Vēl daži vārdi attiecībā uz to kritisko situāciju, kāda ir izveidojusies medikamentu apmaksas jomā. Mums pašreiz, tieši šodien, notika debates ar Rīgas Domes vadību par Rīgas novada slimokasi, par tās parādiem, par to, ko turpmāk darīt ar šo medikamentu apmaksu, jo atbilstoši pieņemtajiem noteikumiem tiek apstiprināts attiecīgo medikamentu saraksts, kurus pacientiem ir iespējams saņemt no slimokases jau apmaksātā veidā, bet tas, protams, ir novadu slimokasu pienākums - strādāt ar ārstiem, izvēloties lētākos medikamentus, lai varētu iekļauties piešķirtā finansējuma ietvaros.

Sēdes vadītājs. Paldies. Atbilde uz jautājumu ir sniegta.

Ekonomikas ministrs... Papildjautājums tika pieteikts par vēlu. Jūs par vēlu nospiedāt pogu. Nē, diemžēl nē! Bez tam, atklāti sakot, šo jautājumu bija iesnieguši PCTVL deputāti, kuru pašlaik nav klāt.

Ekonomikas ministrs Aigars Kalvītis ir iesniedzis steidzamu iesniegumu Saeimas Prezidijam... atklāti sakot, bez motivācijas, ka nevar šodien ierasties uz atbildes sniegšanu. Līdz ar to viņa atbildes tiek pārceltas uz nākamo ceturtdienu pulksten 17.00. Paldies.

Redaktores: J.Kravale, L.Bumbura

Datoroperatores: B.Strazdiņa, S.Bērziņa, M.Ceļmalniece, I.Kuzņecova

Korektores: D.Kraule, J.Kurzemniece-Solovjova, L.Andersone



Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem
pēc Latvijas Republikas 7.Saeimas rudens sesijas
piektās sēdes
2001.gada 4.oktobrī




Latvijas Bankas prezidenta E.Repšes atbilde uz Saeimas deputātu jautājumu “Par Latvijas Bankas ārzemju aktīviem” (sniegta rakstiska atbilde)
Labklājības ministra A.Požarnova atbilde uz Saeimas deputātu jautājumu “Par stāvokli iedzīvotāju veselības aprūpē”
Labklājības ministra A.Požarnova atbilde uz Saeimas deputātu jautājumu “Par stāvokli veselības aprūpē”

Balsojumi

Likumprojekts "Grozījumi Koncesiju likumā"
Datums: 04.10.2001. 9:09:58 bal001 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr. 3559 nodošanu komisijām

Lēmuma projekts "Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Dainim Staltam"
Datums: 04.10.2001. 9:10:34 bal002 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr. 3562

Lēmuma projekts "Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Linardam Muciņam"
Datums: 04.10.2001. 9:11:52 bal003 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr. 3563

Lēmuma projekts "Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Andrejam Panteļējevam"
Datums: 04.10.2001. 9:12:30 bal004 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par atvaļinājuma piešķiršanu dep. A.Panteļējevam

Datums: 04.10.2001. 9:13:06 bal005 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par izmaiņām darba kārtībā

Lēmuma projekts "Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta "Grozījumi likumā "Par valsts pensijām"" 2.lasījumam"
Datums: 04.10.2001. 9:19:00 bal013 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu termiņa pagarināšanu likumprojektam ar dok. nr.3561

Likumprojekts "Par Daugavpils Universitātes Satversmi" (2. lasījums) (Steidzams)
Datums: 04.10.2001. 9:20:22 bal014 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3414 pieņemšanu 2. lasījumā

Likumprojekts "Grozījums Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumā" (2. lasījums) (Steidzams)
Datums: 04.10.2001. 9:21:42 bal015 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3523 pieņemšanu 2. lasījumā

Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par policiju"" (3. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 9:24:12 bal016 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3533 pieņemšanu 3. lasījumā

Likumprojekts "Konkurences likums" (3. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 9:28:24 bal017 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3558 pieņemšanu 3. lasījumā

Likumprojekts "Par Hāgas 1980.gada 25.oktobra Konvenciju par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem" (2. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 9:29:30 bal018 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par 2. priekšlikumu

Likumprojekts "Par Hāgas 1980.gada 25.oktobra Konvenciju par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem" (2. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 9:29:58 bal019 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3549 pieņemšanu 2. lasījumā

Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par bāriņtiesām un pagasttiesām"" (1.lasījums)
Datums: 04.10.2001. 9:31:48 bal020 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3387 pieņemšanu 1. lasījumā

Likumprojekts "Grozījums Bērnu tiesību aizsardzības likumā" (1. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 9:32:56 bal021 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3385 pieņemšanu 1. lasījumā

Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm"" (1. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 9:34:08 bal022 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3400 pieņemšanu 1. lasījumā

Likumprojekts "Grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā" (1.lasījums)
Datums: 04.10.2001. 9:38:44 bal023 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3440 pieņemšanu 1. lasījumā

Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par valsts noslēpumu"" (1. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 9:39:44 bal024 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3443 pieņemšanu 1. lasījumā

Likumprojekts "Grozījums Latvijas Sodu izpildes kodeksā" (1. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 9:41:26 bal025 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3401 pieņemšanu 1. lasījumā

Likumprojekts "Mēslošanas līdzekļu aprites likums" (2. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 9:43:42 bal026 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3534 pieņemšanu 2. lasījumā

Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par vērtspapīriem"" (2. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 9:45:46 bal027 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3535 pieņemšanu 2. lasījumā

Likumprojekts "Ieguldītāju aizsardzības likums" (2. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 9:47:46 bal028 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3536 pieņemšanu 2. lasījumā

Likumprojekts "Grozījums Finansu un kapitāla tirgus komisijas likumā" (2. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 9:48:32 bal029 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3537 pieņemšanu 2. lasījumā

Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu"" (2. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 9:51:32 bal030 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par 4. priekšlikumu

Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu"" (2. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 9:54:14 bal031 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3538 pieņemšanu 2. lasījumā

Likumprojekts "Grozījumi Nacionālās drošības likumā" (1. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 9:55:28 bal032 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3444 pieņemšanu 1. lasījumā

Likumprojekts "Grozījums Nacionālo bruņoto spēku likumā" (1. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 9:56:22 bal033 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3445 pieņemšanu 1. lasījumā

Likumprojekts "Valsts darba inspekcijas likums" (2. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 9:59:40 bal034 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3541 pieņemšanu 2. lasījumā

Likumprojekts "Par Latvijas Republikas un Igaunijas Republikas valdības vienošanos par savstarpēju palīdzību katastrofu gadījumos" (1. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 10:01:24 bal035 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3368 pieņemšanu 1. lasījumā

Likumprojekts "Par Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas valdības līgumu par savstarpēju palīdzību dabas katastrofu un citos plaša mēroga nelaimes gadījumos" (1. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 10:18:18 bal036 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3366 pieņemšanu 1. lasījumā

Likumprojekts "Par Eiropas Sociālo hartu" (1. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 10:18:50 bal037 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu iesniegšanas termiņu (15.07.2002.)

Likumprojekts "Par Eiropas Sociālo hartu" (1. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 11:14:18 bal038 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3408 pieņemšanu 1. lasījumā

Likumprojekts "Grozījums Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas valdības nolīgumā par valsts robežas šķērsošanas vietām" (1. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 11:15:24 bal039 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3375 pieņemšanu 1. lasījumā

Likumprojekts "Grozījums likumā "Par Eiropas Konvenciju par spīdzināšanas un necilvēcīgas vai pazemojošas rīcības vai soda novēršanu un tās protokoliem" (1. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 11:16:40 bal040 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3349 pieņemšanu 1. lasījumā

Likumprojekts "Par Latvijas Republikas valdības un Ungārijas Republikas valdības līgumu par sadarbību un savstarpējo palīdzību muitas lietās" (1. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 11:17:38 bal041 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3404 pieņemšanu 1. lasījumā

Likumprojekts "Par 1993.gada 29.maija Hāgas Konvenciju par bērnu tiesību aizsardzību un sadarbību starpvalstu adopcijas jautājumos" (1. lasījums)
Datums: 04.10.2001. 11:18:46 bal042 Lapa 1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3386 pieņemšanu 1. lasījumā