Latvijas Republikas 7.Saeimas ārkārtas sesijas ārkārtas sēde

1999.gada 29.jūlijā (plkst.9.00)

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Satura rādītājs
Balsojumi

Sēdes vadītājs. Labrīt, cienījamie kolēģi! Ieņemiet vietas! Sāksim Saeimas ārkārtas sesiju un ārkārtas sēdi, kura sasaukta pēc Ministru prezidenta ierosinājuma, lai izskatītu jautājumus, kas skar grozījumus valsts budžetā 1999.gadam un ar to saistītajos likumos. Sāksim izskatīt darba kārtību.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 1999.gadam”” nodot visām komisijām un noteikt, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija.

Runāt “pret” vēlas deputāts Jānis Jurkāns.

J.Jurkāns (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Labrīt, godātie kolēģi! Mēs esam pret grozījumiem šajā budžetā ne jau tāpēc, ka mēs uzskatītu, ka šis budžets, tāds, kāds tas ir šodien, ir labs. Mēs bijām pret šo budžetu tad, kad Saeimā to pieņēma. Es zinu, ka zālē šodien ir arī Tautas partijas frakcijas deputāti, - es atceros, par šādu budžetu jūs vienprātīgi nobalsojāt “par”. Jautājums - vai jūs to darījāt apzināti? Zinājāt, ka tas ir slikts, bet to pieņēmāt, lai paātrinātu kaut kādu valdības krīzi? Jautājums - vai jūs toreiz rotaļājāties ar valsti? Tas ir viens jautājums.

Otrs. Ja mēs šodien mainām budžetu un zinām, kā es dzirdu no mūsu premjerministra, ka valstī ir krīze, tad ir jautājums - vai mēs mainām politiku vai tikai ciparus? Ja mēs mainām politiku, tad, piedodiet, jājautā - kāda tā būs? Vai mēs, runājot par krīzi, esam gatavi izsludināt ārkārtas ekonomisko stāvokli? Vai esam gatavi sākt taupīt naudu valstī? Sāksim ar Saeimu, valdību un tā tālāk! Varbūt mazāk rakstīsim, mazāk runāsim pa telefonu, nebrauksim ar mašīnām, maksāsim ierēdņiem mazāk, maksāsim mazāk sev, bet pasludināsim, ka tagad mums ir ļoti liela krīze, un attiecīgi, ņemot vērā šo krīzi, sāksim visā valstī taupīt naudu! Šādus priekšlikumus es neesmu dzirdējis; es domāju, ka arī jūs neesat šādus priekšlikumus dzirdējuši.

Tātad: mēs esam par to, ka šis budžets ir jāmaina, bet ne tādā veidā, kādu jūs šodien iesakāt.

Sēdes vadītājs. Viens ir runājis “pret”. Vai kāds vēlas runāt “par”? Runāt neviens nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 1999.gadam”” nodošanu komisijām. Lūdzu rezultātu! Par - 51, pret - 31, atturas - nav. Likumprojekts ir nodots komisijām.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem”” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija.

Runāt “pret” vēlas deputāts Egils Baldzēns - Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija.

E.Baldzēns (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Kolēģi! Latvijas Republikas pilsoņi! Straumes kungs mazliet kļūdījās, es varu runāt arī “par”. Šeit ir tāds strīdīgs un polemisks jautājums, bet tas būtību nemaina šajā gadījumā. Vispirms es gribētu uzsvērt, ka nodokļus parasti paaugstina kreisās partijas, kreisi centriskās partijas, taču šajā gadījumā šo nodokļu paaugstinājumu mums piedāvā labējo partiju koalīcija. Tāpēc mēs ļoti rūpīgi un ar zināmām bažām un šaubām izvērtējām šo priekšlikumu. Mēs domājam, ka šajā nodokļu paaugstinājumā varbūt ir arī racionālais grauds. Tas tā varētu būt, bet mēs ļoti rūpīgi lasām laikrakstu “Diena”, kas apliecina to, ka uzņēmējiem ir lielas bažas par šo akcīzes nodokļa paaugstinājumu alkoholiskajiem dzērieniem, un tās ir tieši vienā nopietnā jautājumā - kontrabandas jautājumā, vai viss šis labi iecerētais auglis neradīs kontrabandistiem papildu peļņu un necietīs vietējie ražotāji. Mēs, sociāldemokrāti, uzskatām, ka tas tā var notikt.

Un vēl zināmas bažas mums šajā konkrētajā likumprojekta piedāvājumā ir tādas: ja mēs reiz paaugstinām akcīzi atbilstoši labējo partiju koalīcijas viedoklim, tad kāpēc tikai par 8 procentiem? Mēs taču zinām, ka, lai sasniegtu Igaunijas un Lietuvas līmeni, mums vajadzētu to paaugstināt vismaz par 18% vai pat 25 procentiem. Tas arī mums rada tādu zināmu neizpratni, kāpēc tiek sperti tādi pussoļi.

Bez tam, ja mēs tomēr atzīstam, ka jaunā valdība, būdama pietiekami stabila, par kādu tā sevi uzskata, ir spējīga šo jautājumu atrisināt un tikt ar kontrabandu galā, tad atcerēsimies, ka pašreiz no Tautas partijas ir gan premjerministrs, gan finansu ministrs, gan iekšlietu ministrs, gan zemkopības ministrs. Tās faktiski ir visas ministrijas, kas nepieciešamas, lai darītu galu kontrabandai. Un tad, respektējot Tautas partijas politisko gribu un apņēmību šo jautājumu reāli risināt, mēs varam šo nodokļu paaugstinājumu atbalstīt ar domu, ka katru mēnesi vai varbūt mazliet retāk, ne gluži atvaļinājuma laikā, mēs pieprasīsim no attiecīgajiem ministriem informāciju, kā pildās valsts kase un kāda ir reālā atdeve, jo paaugstināt nodokļus, ja no tā neiegūst valsts kase, mūsuprāt, būtu absurds. Mēs redzam šo nelielo, bet cerīgo iespēju, tāpēc mēs šo valdības iniciatīvu nenoraidīsim.

Sēdes vadītājs. Paldies. Lūdzu balsošanas režīmu. Vai ir nepieciešams balsot? (Starpsaucieni: “Nevajag! Balsot!”) Balsosim! Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem”” nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu” Par - 65, pret - 20, atturas - 2. Likumprojekts komisijām ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli naftas produktiem”” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Runāt vēlas deputāts Gundars Bojārs - Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija.

G.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Kā mēs saprotam, šis pielikums pie budžeta grozījumiem, šis likums, ir paredzēts, lai papildinātu valsts budžetu. Taču ko mēs lasām anotācijā? To, ka likums ir domāts, lai risinātu ekoloģiskos jautājumus. Tas pilda arī dabas resursu nodokļu uzdevumus. Mūsu bažas - turklāt pamatotas bažas - ir par to, ka šis akcīzes nodokļa palielinājums naftas produktiem vissāpīgāk skars tieši mazturīgos, un acīmredzot mēs šodien atturēsimies balsot par šo likumu un iesniegsim komisijai priekšlikumus šo nodokli novirzīt pašvaldībām mazturīgo iedzīvotāju pabalstiem par apkuri un šo ekoloģisko jautājumu risināšanai, kā tas ir rakstīts arī likuma anotācijā, alternatīvo kurināmā veidu attīstībai. Es aicinu atturēties.

Sēdes vadītājs. Vairāk runāt neviens nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli naftas produktiem”” nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu! Par - 53, pret - 24, atturas - 10. Likumprojekts komisijām ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem”” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Runāt vēlas deputāts Imants Burvis - Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija.

I.Burvis (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Tādā veidā, kā tiek pasniegta visa šī likumu pakete par akcīzes paaugstināšanu, to faktiski varētu nosaukt par pasākumiem, kas nodrošina kontrabandistu stabilu ienākumu ieņemšanas variāciju, jo, atklāti runājot, nekur šodien valdības darbībā nav saskatāms tas virziens, kā varēs apkarot kontrabandu, kā tā spēs nodrošināt, lai šī akcīze, paaugstinoties katram atsevišķajam produkcijas veidam, kopumā ienestu vairāk līdzekļu valsts kasē. Manā skatījumā, kā iepriekšējie runātāji to jau attiecībā uz citiem akcīzes likumiem parādīja, varbūt ir pat pārāk mazi šie akcīzes nodokļu pacēlumi, turklāt absolūti nekas netiek darīts, lai nodrošinātu to ieņemšanu, un tāpēc šajā skatījumā varbūt ir vērts atturēties no šā soļa. Paldies.

Sēdes vadītājs. Vairāk neviens runāt nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par likumprojektu “Grozījumi likumā par akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem” nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu! Par - 51, pret - 21, atturas - 12. Likumprojekts komisijām ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli”” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Runāt neviens nevēlas. Vai ir iebildumi? Iebildumu nav. Paldies.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Izglītības likumā” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Vai ir iebildumi? (Starpsauciens: “Ir!”) Ir iebildumi… Vēlas runāt deputāts Egils Baldzēns.

E.Baldzēns (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Godājamie kolēģi! Sociāldemokrāti nebija valdības koalīcijas locekļi iepriekšējā valdībā… bet... (No zāles deputāts M.Lujāns: “Bija valdībā...”) iepriekšējā valdībā bija. Es saprotu, ka Modrim Lujānam, kā vienmēr, ir iebildumi, bet varbūt arī deputāts Modris Lujāns ievēros zālē kārtību. (No zāles deputāts M.Lujāns: “Palasi Satversmi!”) Ar laiku... Un tāpēc es gribētu pateikt sekojošo.

Sociāldemokrāti šajā valdībā, kurā mēs bijām, spēja pārstāvēt izglītības un zinātnes darbinieku intereses un arī vairāk vai mazāk tās īstenot, saskaņojot tās ar Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības līguma prasībām, ko mēs bijām noslēguši. Tagad ir pienācis Tautas partijas laiks rādīt, kā tā, būdama daudz spēcīgākās pozīcijās valdībā, ar premjerministra, ar izglītības un zinātnes ministra, arī ar finansu ministra iespējām, spēs īstenot šo pašu līgumu, kas arī ar viņiem ir noslēgts un kas man ir šeit priekšā, tātad konsekventi to pildīt un īstenot.

Mēs respektēsim jūsu viedokli un to, kā jūs cienāt arī savas līguma saistības. Sociāldemokrātiem savulaik bija ļoti asa polemika arī ar Tautas partiju, kura mūs mazliet, mazliet bāra un kritizēja, ka mēs neesam pietiekami radikāli, jo mēs piedāvājām dažādus kompromisa variantus, piemēram, par bērnudārzu pedagogu algām, ko varētu maksāt no 1. septembra, nevis no 1. jūnija, ka mēs mēģinājām rast iespēju, ka valsts dod 50% un pašvaldības - 50 procentus. To visu mūsu jaunā izglītības un zinātnes ministre Silva Golde ļoti nopietni kritizēja, taču šeit ir notikušas ļoti interesantas sarunas, ir izdrukas, kuras mēs šeit varam arī analizēt un skatīties. Es domāju, ka arī Tautas partijai pietiks šīs politiskās gribas konsekventi pildīt savus priekšvēlēšanu solījumus. Uz nākošajiem lasījumiem tā varētu dot savus priekšlikumus, kas atbilstu gan šīm runām, gan šim līgumam, gan priekšvēlēšanu solījumiem un programmām.

Un tāpēc mēs uzskatām, ka šādā veidā, kā tas tiek piedāvāts, ka praktiski uz pašvaldību rēķina tiek atrisināti šie jautājumi, mūsuprāt, ir nepieņemami. Un tagad mēs vienkārši aicinām tos deputātus, kuri ļoti nopietni atbalsta izglītības un zinātnes darbiniekus, arī turpmāk šo politiku nemainīt un ievērot savas līgumsaistības, kā to valdībā darīja sociāldemokrāti. Ja jūs kādā jautājumā gribat nedaudz atkāpties, mēs parādīsim izpratni, bet tomēr savas līgumsaistības principā neatmetiet. Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Vairāk neviens runāt nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Izglītības likumā” nodošanu komisijām. Lūdzu rezultātu! Par - 52, pret - 35, neviens neatturas. Likumprojekts komisijām ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Vispārējās izglītības likumā” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija.

Runāt vēlas deputāts Modris Lujāns. (No zāles deputāts M.Lujāns: “Es nevēlos!”) Nevēlaties runāt? Vai ir iebildumi? Ir iebildumi. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Vispārējās izglītības likumā” nodošanu komisijām. Lūdzu rezultātu! Par - 55, pret - 36, neviens neatturas. Likumprojekts ir nodots komisijām.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts pensijām”” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija.

Pirmais, kas ir pieteicies runāt “pret”, ir deputāts Leons Bojārs. Lūdzu, jums vārds!

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamais Prezidij! Cienījamā valdība! Cienījamie kolēģi! Cienījamie Latvijas iedzīvotāji! Pēdējās nedēļas man izraisīja diezgan skumjas atmiņas par bērnību un pārdomas par mums, latviešiem, Latvijas iedzīvotājiem. Man nav saprotams, kāpēc valdība, tās ierēdņi neciena vecāka gadagājuma cilvēkus. Šie cilvēki radīja tās materiālās bagātības, kuras mēs izsaimniekojam un uz kuru rēķina dzīvojam arī šodien. Kas tad ir pensionāri? Pensionāri - tie ir godīgi, darbīgi un cienījami cilvēki. Diemžēl mēs viņus necienām. Viņi veidoja visas tās bagātības, kas mums palīdz uzturēt valdību - gan to, kura ir tagad, gan to, kura bija, gan to, kura būs. Bet kas tagad notiek ar pensionāriem? Vispirms jau viņu naudiņa aizbrauca prom tajos vagonos, kuri tika savulaik aizturēti Rēzeknē; mēs viņiem atņēmām zārka naudu, dzīvokļus, medicīnisko aprūpi (nemaz nerunājot par stomatoloģisko palīdzību!). Mēs viņus, vecākā gadagājuma cilvēkus, pārvērtām par ubagiem un tagad esam atraduši pēdējo variantu - gribam ar viņu palīdzību aizlāpīt valsts budžeta “caurumus”. Bet kur tad ir palikusi nauda, kuru mēs saņēmām par visām privatizācijām, par tām bagātībām, kas tika realizētas no valsts krājumiem, un cita naudiņa, kas tika saņemta? Ir jābūt tik tiešām cilvēknīstošai personai, lai ķertos pie pensionāriem. Nesaņem taču viņi lielu naudu - tikai kādus 25, 30, 40 vai 50 latus! Tagad mēs paaugstināsim vecuma cenzu. Cienījamie kolēģi, es vēlos redzēt, ka jūsu kabinetos sēdēs sekretāres, kurām būs 62 vai 65 gadi! Un diez vai jūs sēdīsieties lidmašīnā, ja tai pie stūres sēdēs pilots, kuram arī būs 62 vai 65 gadi. Tas taču ir jāsaprot.

Vai ir iespējas kādā citā veidā atrast to naudu, ko mēs mēģinām sagrabināt no pensionāriem? Ir. Latvijas Banka. Savulaik Latvijas Banka iedeva Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai izziņu, kurā bija norādīts, ka pārējie bankas darbības izdevumi ir apmēram 6 miljoni latu. Diemžēl mums tur nepaskaidroja, kur aizgāja tā nauda, un mēs to nezinām. Tālāk. Viņu algas. 6, 5 miljonus izdaliet uz 730 strādājošajiem, un tad jūs redzēsiet, kādas algas viņi saņem. Un jāņem vērā arī tā celtniecība. Ja valstī ir kritiska situācija, tad diez vai ir vajadzīgs tērēt briesmīgas naudas summas celtniecībai.

“Latvijas kuģniecība” septiņu gadu laikā gandrīz neko nav ienesusi Latvijas budžetā. Kāpēc? Arī par to mums ir jādomā un jārēķina.

“Lattelekom”. Tur 51% pieder Latvijas valstij. Kāpēc viņi neko neiemaksā budžetā?

Apdrošināšanas aģentūras, kuras no autovadītājiem savāc 17 - 18 miljonus latu, izlieto 3 miljonus. Kur paliek pārējā nauda?

Algas, kuras saņem ierēdņi. Saņem vienu algu un, noslēdzot līgumus, saņem vēl otru - dubultalgu. Varbūt arī par to vajadzētu padomāt?

Visdažādākie pilnvarnieki un pārstāvnieki, kas ir valsts uzņēmumos. Kur tik viņu nav! Izpilda 3 - 12 darbus. Reizi mēnesī atbrauc un saņem par to algas.

Muita. Muita līdz šim laikam nav sakārtota un tā nebūs sakārtota. Mēs nevarējām septiņu gadu laikā saslēgt viņus vienā datortīklā, lai varētu kontrolēt, kā tranzīts iet cauri Latvijai.

Ierēdņu mašīnas. Varbūt jābeidz tie joki, ka ierēdņi katru gadu maina mašīnas! Paskatieties, - Rīgas Municipālās policijas priekšnieks... Kādā veidā viņš varēja nopirkt par 60 - 70 tūkstošiem mašīnu? Kāpēc tā viņam ir vajadzīga? Vai viņš arī domā par pensionāriem?

Un, cienījamie kolēģi, daudziem deputātiem, protams, nav zināma tā balsošanas “mašīna”, kura ir izveidojusies Saeimā... Tā ir arī Rīgas Domē... Tagad tas ir 1:1... Ir jādomā, ko mēs esam solījuši...

Sēdes vadītājs. Piecas minūtes ir pagājušas!

L.Bojārs. ... ko mēs esam solījuši saviem vēlētājiem un kā mēs viņiem skatīsimies acīs!

Sēdes vadītājs. Runāt “par” pirmais ir pieteicies deputāts Modris Lujāns - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas deputāts.

M.Lujāns (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Cienījamie iedzīvotāji un cienījamie sociāldemokrāti! Ir patīkami jūs šodien daudzus klausīties, jo pirms pāris nedēļām... pirms pāris mēnešiem, atrodoties valdībā, kur jūs tik uzcītīgi gārdzāt... Šodien jūs plēšat matus, ka neesat jaunajā valdībā... Tādēļ, cienījamie kolēģi, nevajadzētu liet šīs krokodila asaras! Jums bija visas iespējas realizēt savu politiku, ko jūs centāties vai necentāties darīt. (Starpsauciens: “Nevajag melot!”)

Klausoties šīs runas vai redzot jauno budžetu, man gribas pateikt: “Dé ja vu!” Man ir pazīstams kāds uzņēmējs, kas nodarbojas ar kapu biznesu. Man liekas, viņš šodien ir vienīgais priecīgais cilvēks Latvijā. Viņš teica, ka, skatoties, kā ierodas Šķēles kunga valdība, tā palielinās pastāvīgās mirstības apjomu. Tāda ir šajā budžeta projektā ieliktā ideja.

Visi labi zina un to jau arī kolēģi no sociāldemokrātiem teica -, ka lielākā daļa iedzīvotāju, vismaz pensionāru, tik ilgi nenodzīvos. Viņiem nebūs jāgludina bikses, nebūs jāpļauj mauriņš, viņiem nebūs jāmācās angļu valoda. Līdz tai gaišajai nākotnei - komunismam vai kapitālismam Šķēles kunga gaumē, - viņi nenodzīvos.

Protams, tas varbūt ir audzinošs solis. Jau trešo reizi vēlētāji ir “iekrituši” - viņi ir nobalsojuši par Šķēles kunga portretu mājās svētbildes vietā. Viņi to saņems un redzēs. Tā tas ir. Protams, varbūt ir jāaug un pašiem uz savas ādas tas viss jāizbauda.

Man patiešām ir skumji, ka šai paaudzei, kura pārcietusi karu, kura gaidīja šo brīvības laiku, ka viņa nepārtraukti saņem tikai to, ka viņai piedāvā ātrāku ceļu uz kapsētu. Šinī gadījumā, protams, ir jāatbalsta šis budžets, jo nekas cits jau mums neatliek.

Protams, mēs nevaram pakļauties sociāldemokrātu demagoģijai, jo viņi pēkšņi nu ir pamodušies un atcerējušies savu nabadzīgo brāli - tautu, tādēļ, cienījamie kolēģi, mēs noteikti atbalstīsim Šķēles kunga iniciatīvu. Viņš noteikti pildīs budžetu, tikai viņš šo budžetu kārtējo reizi pildīs uz Latvijas tautas un iedzīvotāju rēķina, uz nāves gadījumu pieauguma rēķina. Es pasaku, ka tas nedos vēlamo efektu, jo tie pensionāri, kuri aizies no darba, tūlīt atkal griezīsies sociālajā nodaļā pēc pabalsta. To neviens nesaka un nerāda, bet es vēlreiz saku: “Karalis un iepriekšējā valdība ir mirusi! Lai dzīvo jaunais karalis!” Es ceru, ka viņš tiešām parādīs tautai, kā jābūt, lai klātos labāk.

Sēdes vadītājs. Paldies. Viens ir runājis “par”, viens - “pret”. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts pensijām”” nodošanu komisijām. Lūdzu rezultātu! Par - 53, pret - 34, atturas - 1. Likumprojekts komisijām tiek nodots.

Lūdzu reģistrācijas režīmu. Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm! Kamēr tiek gatavota reģistrācijas izdruka, būs vairāki paziņojumi.

Aija Poča.

A.Poča (frakcija “Latvijas ceļš”).

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas sēde Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas telpās pulksten 10.00.

Sēdes vadītājs. Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde komisijas telpās notiks tūlīt - pulksten 9.30.

Sēdes vadītājs. Kristiāna Lībane.

K.Lībane (frakcija “Latvijas ceļš”).

Pēc trim minūtēm frakcijas sēde. Šķēles kungs un Jurdža kungs, 104. telpa ir frakciju ēkā.

Sēdes vadītājs. Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Dāmas un kungi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde notiks šodien pulksten 10.00.

Sēdes vadītājs. Antons Seiksts.

A.Seiksts (frakcija “Latvijas ceļš”).

Godātie kolēģi! Lūdzu, ieklausieties uzmanīgi! Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde notiks pulksten 10.15 komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Jānis Ādamsons.

J.Ādamsons (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Aizsardzības un iekšlietu komisijas sēde notiks pulksten 10.00 komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Vineta Muižniece.

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija).

Godātie Mandātu un iesniegumu komisijas locekļi! Ļoti lūdzu visus pulcēties uz komisijas sēdi pulksten 9.30 Juridiskās komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Juridiskās komisijas sēde notiks pulksten 10.00 Juridiskās komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Romualds Ražuks.

R.Ražuks (frakcija “Latvijas ceļš”).

Sociālo un darba lietu komisijas sēde notiks pulksten 11.00 komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Lūdzu uzmanību! Šodien mēs sveicam kolēģi Jāni Vētru 40 gadu jubilejā. (Aplausi.)

Saeimas sekretāres biedru Aleksandru Bartaševiču lūdzu nolasīt reģistrācijas izdruku!

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs).

Godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Andrejs Klementjevs, Igors Solovjovs, Leonards Stašs, Aija Barča, Jānis Leja, Jānis Čevers, Inese Birzniece, Ivars Godmanis, Edvīns Inkēns, Ērika Zommere, Jāzeps Šņepsts, Juris Dalbiņš, Helēna Demakova, Ģirts Valdis Kristovskis, Juris Sinka, Vineta Muižniece.

Sēdes vadītājs. Paldies. Ārkārtas sesija un ārkārtas sēde ir slēgta. Informēju jūs, ka šodien pulksten 14.00 notiks Saeimas Prezidija sēde, kurā acīmredzot tiks lemts par ārkārtas sesijas sasaukšanu šodien pulksten 15.00. Prognozējamajā darba kārtībā ir bijušo Ministru kabineta locekļu mandātu atjaunošana, projekti par atsevišķu pārstāvju izmaiņām Saeimas delegāciju sastāvā starptautiskajās organizācijās, budžeta grozījumu projekts un ar to saistīto likumprojektu izskatīšana pirmajā lasījumā. Paldies.

Redaktores: J.Kravale, L.Bumbura

Datoroperatores: B.Strazdiņa, M.Ceļmalniece, I.Kuzņecova

Korektore: D.Kraule

SATURA RĀDĪTĀJS

7.Saeimas

3. ārkārtas sesijas sēde

1999.gada 29.jūlijā

 

 

Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu

1999.gadam””

(Dok. nr. 861, nr. 861A) - 1.lpp.

Priekšlikums - dep. J.Jurkāns - 1.lpp.

Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli

alkoholiskajiem dzērieniem””

(Dok. nr. 862, nr. 862A) - 2.lpp.

Priekšlikums - dep. E.Baldzēns - 2.lpp.

Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes

nodokli naftas produktiem””

(Dok. nr. 863, nr. 863A) - 4.lpp.

Priekšlikums - dep. G.Bojārs - 4.lpp.

Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes

nodokli tabakas izstrādājumiem””

(Dok. nr. 864, nr. 864A) - 4.lpp.

Priekšlikums - dep. I.Burvis - 5.lpp.

Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par izložu un azartspēļu

nodevu un nodokli””

(Dok. nr. 865, nr. 865A) - 5.lpp.

Par likumprojektu “Grozījumi Izglītības likumā”

(Dok. nr. 866, nr. 866A) - 5.lpp.

Priekšlikums - dep.E.Baldzēns - 6.lpp.

Par likumprojektu “Grozījumi Vispārējās izglītības likumā”

(Dok. nr. 867, nr. 867A) - 7.lpp.

Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts pensijām””

(Dok. nr. 868, nr. 868A) - 7.lpp.

Priekšlikumi - dep. L.Bojārs - 7.lpp.

dep. M.Lujāns - 10.lpp.

 

Paziņojumi dep. A.Poča - 11.lpp.

dep. Dz.Ābiķis - 11.lpp.

dep. K.Lībane - 11.lpp.

dep. K.Leiškalns - 12.lpp.

dep. A.Seiksts - 12.lpp.

dep. J.Ādamsons - 12.lpp.

dep. V.Muižniece - 12.lpp.

dep. L.Muciņš - 12.lpp.

dep. R.Ražuks - 13.lpp.

Reģistrācijas rezultāti

Nolasa 7.Saeimas sekretāres

biedrs A.Bartaševičs - 13.lpp.