Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētājas: starptautiskā sabiedrība piedzīvo nopietnākos pasaules mēroga draudus drošībai kopš Aukstā kara beigām

(15.03.2014.)

 "Ar bažām vērojam kritisko situāciju Ukrainā, kur Krievijas Federācijas bruņotie spēki īsteno agresiju pret Eiropas valsti. Šobrīd starptautiskā sabiedrība piedzīvo nopietnākos pasaules mēroga draudus drošībai kopš Aukstā kara beigām," teikts Igaunijas, Latvijas un Lietuvas parlamentu priekšsēdētāju kopīgajā paziņojumā saistībā ar situāciju Ukrainā.

Tajā Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētājas uzsver, ka Krievijas Federācijas Valsts Domes lēmums atļaut Krievijas militārā spēka pielietošanu Ukrainas teritorijā ne tikai pārkāpj starptautiskās tiesības, bet arī rada bīstamu precedentu. “Krievijas Federācijas rīcība ir pretrunā ar Ukrainas suverenitāti un teritorijas nedalāmību, kā arī nopietni apdraud miermīlīgu un demokrātisku reģiona attīstību un rada pasaules mēroga draudus drošībai un stabilitātei. Nelikumīgais referendums par Krimas pievienošanu Krievijas Federācijai ir pretrunā ar Ukrainas konstitūciju un tāpēc ir nepieņemams,” pauž Latvijas, Lietuvas un Igaunijas spīkeres.

Kopīgajā paziņojumā uzsvērts, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm un starptautiskajai sabiedrībai ir jāapvieno centieni, lai atjaunotu starptautisko mieru un drošību un sniegtu visu iespējamo politisko un ekonomisko atbalstu Ukrainai ceļā uz ES. Vienlaikus Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētājas paziņojumā nosoda Krievijas Federācijas militāro agresiju Ukrainā un Krimas okupāciju, pieprasa Krievijas Federācijas Valsts Domei atcelt lēmumus, kas pārkāpj starptautiskās tiesības un pauž pilnīgu atbalstu un solidaritāti Ukrainas parlamentam un tautai.

Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas, Lietuvas Republikas Seima priekšsēdētājas Loretas Graužinienes (Loreta Graužinienė) un Igaunijas Republikas Rīgikogu priekšsēdētājas Enes Ergmas (Ene Ergma) kopīgais paziņojums pieņemts piektdien, 14.martā, Itālijas galvaspilsētā Romā, kur Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētājas piedalās starptautiskā konferencē par Eiropas pamatvērtībām. Saeimas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde